2017 Marquis d'Angerville Volnay 1er Cru "Champans"

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Jaar | 2017 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2024 - 2040 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
In 1507 werd een koninklijke officier, secretaris van de rekeningen, naar Volnay gestuurd om een inventaris op te maken van de voormalige eigendommen van de hertogen van Bourgogne, die nu in handen zijn van de kroon van Frankrijk. Een pestepidemie ontmoedigt de officier om Volnay binnen te gaan. Om zijn missie te vervullen, vroeg hij achtendertig Volnaysianen om een “eerlijk en nauwkeurig” overzicht te maken van het landgoed Volnay. Dit overzicht maakt deel uit van een enorm volume van ongeveer twaalf centimeter dik, gedateerd 1507, dat bewaard wordt in het gemeentearchief van Dijon. De beschrijving is inderdaad nauwkeurig. We erkennen de appellations van Volnay die vandaag de dag nog steeds goed bekend zijn (Champans, Caillerets, Fremiet, Taillepieds, enz.), en het rapport specificeert met name dat "de koning een onverdeelde derde partij heeft in de Sous Roiches-wijnstokken, dat deze wijnstokken 52 gewerkt en een half, dat het totaal van de wijnstokken van de koning 275 wijngaarden bedraagt, voornamelijk gelegen in Caillerets, Fremiet, Champans, l'Ormeau en Taillepieds.
De wijnstokken die worden aangeduid met de term “assises Sous Roiches” zijn in werkelijkheid de Clos des Ducs, die de dorpelingen zo niet konden noemen zonder de woede van hun nieuwe soeverein te riskeren. Maar de prachtige Clos des Ducs, voormalig eigendom van de hertogen van Bourgondië, behield uiteindelijk zijn naam en zelfs vandaag de dag bedraagt de oppervlakte ongeveer 52 ouvrières (2,15 hectare).
De productie van geweldige wijnen begint met respect voor het terroir en controle over de opbrengsten in de wijngaard. De teeltpraktijken zijn respectvol voor de bodem en de plant, en de opbrengsten zijn beperkt, dankzij kwaliteitsdruivensoorten (het werk van het selecteren van de beste planten door Sem en Jacques d'Angerville resulteerde begin jaren vijftig in de erkenning van een bijzonder fijne en niet erg productieve soort, genaamd “Pinot d'Angerville”). De grond wordt bewerkt met een ploeg en wanneer een wijnstok wordt ontworteld, wordt het perceel drie jaar in luzerne gelaten voordat het opnieuw wordt geplant.
De omschakeling van Domaine Marquis d'Angerville naar biodynamica, gestart in 2006, werd in 2009 afgerond. Het is een delicaat proces dat alleen mogelijk is als het team overtuigd is. Zoals Pierre Masson zei: “…in de biodynamische landbouw is de mens het centrale element. Het is de kwaliteit van iemands visie, iemands vermogen om situaties waar te nemen, iemands vermogen om een oordeel te vellen en te handelen die bepalend zijn voor het succes van een landbouwbedrijf en de duurzaamheid ervan.”
Domaine Marquis d’Angerville bezit 3,98 hectare in de appellatie Champans, net ten noorden van de appellatie Caillerets. Twee parallelle percelen vormen het deel van de appellatie (in totaal 11 hectare). Ze strekken zich uit van de top tot de bodem van het Champans-klimaat en de heuvels en profiteren zo van alle kenmerken van dit opmerkelijke terroir op het zuidoosten, gelegen in het centrum van de Premiers Crus van Volnay. De grond is armer en rust op een rotsachtige kalkstenen bank bovenaan de heuvel, terwijl de helling naar de bodem toe afneemt en kleiachtiger, steenachtiger en dieper wordt.
Historisch geclassificeerde Têtes de Cuvée de Volnay, Champans is het archetype van de grote Volnay 1er cru : Finesse, volheid en lengte in de mond met een extra vrijgevigheid en kracht die er specifiek voor is. Afhankelijk van het wijnjaar verdient hij 5 tot 10 jaar rijping om zich volledig te openbaren, maar hij is over het algemeen gemakkelijker jong benaderbaar dan Taillepieds of Clos des Ducs.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Volnay |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Vinous rating | 94 |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (91-93)
Reviewed by:
William Kelley
The 2017 Volnay 1er Cru Les Champans was showing especially well, bursting with expressive aromas of rose petal, ripe wild berries, blood orange rind and dark chocolate. On the palate, the wine is medium to full-bodied, rich and textural, with a layered core of concentrated fruit, fine structuring tannins and a long finish. The suppleness of the vintage has tempered Champans' tendency to structural muscularity but not its fleshy fruit, making for a delightful gourmand wine.
The 2017 portfolio is charming, perfumed and emphatically Volnaysien at the Domaine Marquis d'Angerville, and Guillaume d'Angerville and his team should be very proud of their achievement. The suppleness and charm of the vintage at its best has tempered the muscularity of which the Domaine's more structural wines—Champans, Taillepieds and Clos des Ducs—are capable in firmer, more tight-knit vintages, but these Volnays don't lack depth or concentration. The obvious analogy is with the Domaine's 2007s. Followers of d'Angerville will be familiar with the protocol here: destemmed grapes, classical macerations and élevage in barrels of which 20% are new, older barrels generally being retained for five vintages. While the wines aren't marked by new oak, they aren't quite as backward and slow to evolve as they were in the days of Guillaume d'Angerville's father, and that will be especially true of these 2017s, wines that will in many cases deliver a great deal of pleasure in the near- and medium-term.
Published: Jan 04, 2019
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(92-94)
Drinking Window
2022 - 2040
From: 2017 Burgundy: A Modern Classic (Jan 2019)
The 2017 Volnay Les Champans 1er Cru is tasted from two barrels. It demonstrates wonderful grace and precision with mineral-infused cranberry and wild strawberry fruit. There is a sense of vitality and sophistication here. The palate is medium-bodied with fine grain tannin. The oak is beautifully integrated, notes of orange rind and even just a subtle touch of honey towards the relatively powerful and sustained finish that just feels audacious. Wonderful.
- By Neal Martin on October 2018
Driving into the front courtyard at the domaine, I almost drive into workers busy erecting a large awning. Guillaume d’Angerville’s daughter is due to be married the following weekend and the winery is hosting the reception dinner, which begs the question, what wine do you serve with the canapés?
I tasted the 2017s with Guillaume and cellar-master François Duvivier in the cellars. “It is the first vintage since 2009 with decent volume,” d’Angerville informed me with relief in his voice. “There was no mildew pressure after a good flowering and the season was fine. We just waited for some rain at the end of August. When there was some rain on August 27 and 28, it gave us the phenolic ripeness without the dilution. We started the picking on September 3 and finished five days later in Clos des Ducs as usual, the yields around 35 to 40hl/ha.” D’Angerville also told me he is reflecting upon the percentage of new oak and whether to reduce it in the future, concerned that it can obscure terroir. Personally, I find it optimal with respect to their wines, including these 2017s, a strong set from a trouble-free growing season. Here, I always find an irresistible interplay between the sumptuousness of Volnay and the nobility of d’Angerville. D’Angerville cited the 2007 as a comparable vintage in terms of its approachable nature, though personally I find that the wines have more stuffing. The most promising wine is predictably the magnificent Clos des Ducs and also Les Champans, from a vineyard that appears to perform well this vintage.
Oh, and to answer the question, I believe guests were given a glass of Clos des Ducs at the reception.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
In 1507 werd een koninklijke officier, secretaris van de rekeningen, naar Volnay gestuurd om een inventaris op te maken van de voormalige eigendommen van de hertogen van Bourgogne, die nu in handen zijn van de kroon van Frankrijk. Een pestepidemie ontmoedigt de officier om Volnay binnen te gaan. Om zijn missie te vervullen, vroeg hij achtendertig Volnaysianen om een “eerlijk en nauwkeurig” overzicht te maken van het landgoed Volnay. Dit overzicht maakt deel uit van een enorm volume van ongeveer twaalf centimeter dik, gedateerd 1507, dat bewaard wordt in het gemeentearchief van Dijon. De beschrijving is inderdaad nauwkeurig. We erkennen de appellations van Volnay die vandaag de dag nog steeds goed bekend zijn (Champans, Caillerets, Fremiet, Taillepieds, enz.), en het rapport specificeert met name dat "de koning een onverdeelde derde partij heeft in de Sous Roiches-wijnstokken, dat deze wijnstokken 52 gewerkt en een half, dat het totaal van de wijnstokken van de koning 275 wijngaarden bedraagt, voornamelijk gelegen in Caillerets, Fremiet, Champans, l'Ormeau en Taillepieds.
De wijnstokken die worden aangeduid met de term “assises Sous Roiches” zijn in werkelijkheid de Clos des Ducs, die de dorpelingen zo niet konden noemen zonder de woede van hun nieuwe soeverein te riskeren. Maar de prachtige Clos des Ducs, voormalig eigendom van de hertogen van Bourgondië, behield uiteindelijk zijn naam en zelfs vandaag de dag bedraagt de oppervlakte ongeveer 52 ouvrières (2,15 hectare).
De productie van geweldige wijnen begint met respect voor het terroir en controle over de opbrengsten in de wijngaard. De teeltpraktijken zijn respectvol voor de bodem en de plant, en de opbrengsten zijn beperkt, dankzij kwaliteitsdruivensoorten (het werk van het selecteren van de beste planten door Sem en Jacques d'Angerville resulteerde begin jaren vijftig in de erkenning van een bijzonder fijne en niet erg productieve soort, genaamd “Pinot d'Angerville”). De grond wordt bewerkt met een ploeg en wanneer een wijnstok wordt ontworteld, wordt het perceel drie jaar in luzerne gelaten voordat het opnieuw wordt geplant.
De omschakeling van Domaine Marquis d'Angerville naar biodynamica, gestart in 2006, werd in 2009 afgerond. Het is een delicaat proces dat alleen mogelijk is als het team overtuigd is. Zoals Pierre Masson zei: “…in de biodynamische landbouw is de mens het centrale element. Het is de kwaliteit van iemands visie, iemands vermogen om situaties waar te nemen, iemands vermogen om een oordeel te vellen en te handelen die bepalend zijn voor het succes van een landbouwbedrijf en de duurzaamheid ervan.”
Domaine Marquis d’Angerville bezit 3,98 hectare in de appellatie Champans, net ten noorden van de appellatie Caillerets. Twee parallelle percelen vormen het deel van de appellatie (in totaal 11 hectare). Ze strekken zich uit van de top tot de bodem van het Champans-klimaat en de heuvels en profiteren zo van alle kenmerken van dit opmerkelijke terroir op het zuidoosten, gelegen in het centrum van de Premiers Crus van Volnay. De grond is armer en rust op een rotsachtige kalkstenen bank bovenaan de heuvel, terwijl de helling naar de bodem toe afneemt en kleiachtiger, steenachtiger en dieper wordt.
Historisch geclassificeerde Têtes de Cuvée de Volnay, Champans is het archetype van de grote Volnay 1er cru : Finesse, volheid en lengte in de mond met een extra vrijgevigheid en kracht die er specifiek voor is. Afhankelijk van het wijnjaar verdient hij 5 tot 10 jaar rijping om zich volledig te openbaren, maar hij is over het algemeen gemakkelijker jong benaderbaar dan Taillepieds of Clos des Ducs.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Volnay |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Vinous rating | 94 |
Parker
The Wine Advocate
RP (91-93)
Reviewed by:
William Kelley
The 2017 Volnay 1er Cru Les Champans was showing especially well, bursting with expressive aromas of rose petal, ripe wild berries, blood orange rind and dark chocolate. On the palate, the wine is medium to full-bodied, rich and textural, with a layered core of concentrated fruit, fine structuring tannins and a long finish. The suppleness of the vintage has tempered Champans' tendency to structural muscularity but not its fleshy fruit, making for a delightful gourmand wine.
The 2017 portfolio is charming, perfumed and emphatically Volnaysien at the Domaine Marquis d'Angerville, and Guillaume d'Angerville and his team should be very proud of their achievement. The suppleness and charm of the vintage at its best has tempered the muscularity of which the Domaine's more structural wines—Champans, Taillepieds and Clos des Ducs—are capable in firmer, more tight-knit vintages, but these Volnays don't lack depth or concentration. The obvious analogy is with the Domaine's 2007s. Followers of d'Angerville will be familiar with the protocol here: destemmed grapes, classical macerations and élevage in barrels of which 20% are new, older barrels generally being retained for five vintages. While the wines aren't marked by new oak, they aren't quite as backward and slow to evolve as they were in the days of Guillaume d'Angerville's father, and that will be especially true of these 2017s, wines that will in many cases deliver a great deal of pleasure in the near- and medium-term.
Published: Jan 04, 2019
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(92-94)
Drinking Window
2022 - 2040
From: 2017 Burgundy: A Modern Classic (Jan 2019)
The 2017 Volnay Les Champans 1er Cru is tasted from two barrels. It demonstrates wonderful grace and precision with mineral-infused cranberry and wild strawberry fruit. There is a sense of vitality and sophistication here. The palate is medium-bodied with fine grain tannin. The oak is beautifully integrated, notes of orange rind and even just a subtle touch of honey towards the relatively powerful and sustained finish that just feels audacious. Wonderful.
- By Neal Martin on October 2018
Driving into the front courtyard at the domaine, I almost drive into workers busy erecting a large awning. Guillaume d’Angerville’s daughter is due to be married the following weekend and the winery is hosting the reception dinner, which begs the question, what wine do you serve with the canapés?
I tasted the 2017s with Guillaume and cellar-master François Duvivier in the cellars. “It is the first vintage since 2009 with decent volume,” d’Angerville informed me with relief in his voice. “There was no mildew pressure after a good flowering and the season was fine. We just waited for some rain at the end of August. When there was some rain on August 27 and 28, it gave us the phenolic ripeness without the dilution. We started the picking on September 3 and finished five days later in Clos des Ducs as usual, the yields around 35 to 40hl/ha.” D’Angerville also told me he is reflecting upon the percentage of new oak and whether to reduce it in the future, concerned that it can obscure terroir. Personally, I find it optimal with respect to their wines, including these 2017s, a strong set from a trouble-free growing season. Here, I always find an irresistible interplay between the sumptuousness of Volnay and the nobility of d’Angerville. D’Angerville cited the 2007 as a comparable vintage in terms of its approachable nature, though personally I find that the wines have more stuffing. The most promising wine is predictably the magnificent Clos des Ducs and also Les Champans, from a vineyard that appears to perform well this vintage.
Oh, and to answer the question, I believe guests were given a glass of Clos des Ducs at the reception.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen