2017 Ciacci Piccolomini d'Aragona Brunello di Montalcino Pianrosso

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | Ciacci Piccolomini d'Aragona |
Jaar | 2017 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2042 |
Op voorraad
19 items beschikbaar
Omschrijving
In Castelnuovo dell’Abate staat het statige 17de-eeuwse palazzo waar Guiseppe Bianchini tot voor enkele jaren de wijnen van Ciacci Piccolomini d’Aragona vinifieerde. Vandaag worden de wijnen geproduceerd en gebotteld in een gloednieuwe kelder net buiten het dorp. Wielrenner Paulo Bianchini ruilde zijn fiets in voor het erfgoed van zijn vader en ziet toe op de prestaties van het peloton wijnen.
Onderaan de ladder staat een sappige Rosso IGP Toscana. Een trapje hoger staan twee DOC Sant’Antimos: ‘Ateo’ met cabernet sauvignon en merlot in de blend en ‘Fabius’, een pure syrah. De Rosso di Montalcino vormt de prelude op de grote jongens. Er worden elk jaar twee Brunello's gemaakt: de gewone Brunello is een blend uit verschillende wijngaarden en de Brunello Pianrosso is een cru dus komt uit slechts één (de beste) wijngaard.
De Ciacci Piccolomini d'Aragona Brunello di Montalcino Pianrosso onderscheidt zich door een uniek aromatisch profiel dat minerale tonen van gemalen kalksteen of krijt naar voren brengt. Dit voegt een groter gevoel van focus en afbakening toe dat niet alleen merkbaar is in het boeket maar ook van toepassing is op de manier waarop de wijn het gehemelte op een vollere en meer vastberaden manier raakt (in vergelijking met de iets zachtere klassieke Brunello). Deze wijn heeft nog wat tijd nodig dus in zijn jonge jaren decanteren. De Brunello di Montalcino Pianrosso komt van een enkele wijngaard. De wijn heeft 94/100 punten van James Suckling gekregen en 94/100 punten van Parker.
OVER 2017
2017 was een heet en droog oogstjaar. Gelukkig ligt het landgoed Ciacci Piccolomini d'Aragona op een vrij koele locatie met wijnstokken op het zuiden en goed doorlatende bodems aan de achterkant van Castelbuovo dell'Abate. Deze bijzondere plek is de reden dat de alle wijnen van Ciacci Piccolomini d'Aragona altijd zeer hoge scores hebben. Ook zeer aan te bevelen om de wijn van dit huis verticaal te proeven. De levensduur is in alle gevallen altijd enorm lang dus leuk om een aantal jaargangen naast elkaar (verticaal) te proeven en zo in de wijn de klimatologische verschillen te proeven. Dit landgoed is trouwens gecertificeerd voor biologische landbouw.
Weetje: Wij kopen natuurlijk direct in dus veilig, direct en geconditioneerd vervoer vanuit wijnhuis naar ons geconditioneerde Wine Warehouse. Gezien de zeer hoge 2015 en 2016 scores is er zeer veel NEP in omloop. Deze wijn is beschermd middels een hologram op de capsule zodat u kunt controleren dat u een originele Ciacci Brunello Pianrosso heeft.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Brunello di Montalcino |
Wijnhuis | Ciacci Piccolomini d'Aragona |
Druif | Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2042 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 94 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden |
Professionele Recensies
Parker
Rating
94
Release Price
$90 - 100
Drink Date
2024 - 2042
Reviewed by
Monica Larner
Issue Date
17th Feb 2022
Source
February 2022 Week 3, The Wine Advocate
The Ciacci Piccolomini d'Aragona 2017 Brunello di Montalcino Pianrosso shows nice balance and elegance, and it definitely shows the deft hand of the winemaking team in what was not an easy vintage by any stretch. This pretty wine delivers lots of fresh cherry and wild rose, with ferrous earthy, licorice and grilled herb; I also get bay leaf and rosemary sprig. Like the annata 2017 Brunello produced by this estate, the single-vineyard Brunello Pianrosso is distinguished by a sweet cherry note (plus a hefty 15% alcohol) that accompanies the wine from start to finish. Production is 37,000 bottles.
Paolo Bianchini and his family shared the same frustrations as other top producers in the appellation regarding the hot and dry 2017 vintage. Thankfully, the Ciacci Piccolomini d'Aragona estate is located in a rather cool location with south-facing vines and well-draining galestro soils on the back side of Castelbuovo dell'Abate. I always like to think of this tiny hilltop hamlet as the place where the day's sunbeams shine in Montalcino before sunset. This estate is certified for organic farming.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
CIACCI PICCOLOMINI D'ARAGONA
Brunello di Montalcino Pianrosso 2015
Score: 94
Release Price $70
Country Italy
Region Tuscany
Issue: Jun 30, 2020
Tasting Note
Black cherry, blackberry and blueberry flavors mark this saturated red. Beefy tannins offer support and all the components are in the right place. Stays fresh and long on the finish, with lingering accents of fruit, mineral and tobacco. Best from 2023 through 2043. 3,083 cases made, 1,000 cases imported. — BS
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
A nuanced, delicate bouquet of dried strawberries, roses, hints of sweet spice and crushed rocks lifts up from the charming 2017 Brunello di Montalcino Pianrosso. This is remarkably lifted, yet juicy and energetic, as ripe red berries and minerals cascade across the palate. It leaves a coating of violet-tinged florals, along with persistent raspberry and cherry tones. The tannin management here is absolutely stunning, as the Pianrosso finishes structured yet vividly fresh.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
In Castelnuovo dell’Abate staat het statige 17de-eeuwse palazzo waar Guiseppe Bianchini tot voor enkele jaren de wijnen van Ciacci Piccolomini d’Aragona vinifieerde. Vandaag worden de wijnen geproduceerd en gebotteld in een gloednieuwe kelder net buiten het dorp. Wielrenner Paulo Bianchini ruilde zijn fiets in voor het erfgoed van zijn vader en ziet toe op de prestaties van het peloton wijnen.
Het landgoed heeft een oorsprong die teruggaat tot de 17e eeuw en het heeft nog steeds zijn historisch erfgoed in een gebouw genaamd "Palazzo" (paleis) dat werd gebouwd door Fabivs de 'Vecchis, bisschop van Montalcino en abt van de abdij van Sant'Antimo. Na de dood van de bisschop werden het paleis en het omliggende landgoed geveild volgens de Italiaanse wet betreffende kerkelijke eigendommen en op 16 september 1868 werden ze gekocht door gravin Eva Bernini Cerretani. Op 31 december 1877 verkocht gravin Cerretani het hele landgoed aan de familie Ciacci uit Castelnuovo dell'Abate. Na het huwelijk tussen de graaf Alberto Piccolomini d´Aragona, een directe nazaat van Enea Silvio Piccolomini (paus Pius II) en Elda Ciacci, werd het bisschoppelijk paleis het Ciacci Piccolomini d´Aragona
In 1985 schonk de gravin Elda Ciacci het volledige eigendom aan Giuseppe Bianchini, boer van het landgoed sinds vele jaren, waarbij ze een geheel nieuwe en vooraanstaande filosofieproductie met slechts alleen aandacht voor kwaliteit van de wijnen verhoogde en tevens werd de export wereldwijd opensteld. Giuseppe, die helaas in februari 2004 is overleden, heeft het bedrijf overgelaten aan zijn zoon en dochter, Paolo en Lucia.
Het landgoed Ciacci Piccolomini d´Aragona ligt op de zuidoostelijke helling van de gemeente Montalcino, dicht bij het middeleeuwse dorp Castelnuovo dell’Abate en de beroemde romaanse abdij van Sant'Antimo, die dateert uit de 11e eeuw. Het hele landgoed, dat zich uitstrekt over 220 hectare waarvan 55,5 hectare met wijngaarden en 40 met olijfboomgaarden, heeft alle typische kenmerken van het Toscaanse platteland, versierd met glooiende heuvels, weilanden en bossen met onvergetelijke kleuren. Gelegen tussen de Arna-heuvel en de Orcia-rivier in het zuidoosten, biedt het een uniek panorama met de prachtige contouren van de berg Amiata op de achtergrond. Wilde dieren, geuren van bloemen en planten en de typische boerderijen die er verspreid staan, zorgen voor een vredige en kalme sfeer in dit gebied.
Vigna Ferraiole, Vigna Egle, Vigna Contessa en Vigna Colombaio zijn slechts enkele van de belangrijkste wijnstokken van Sangiovese Grosso. Op het zuiden gerichte wijngaarden en bevinden zich in het hart van het Val d´Orcia Park, Unesco Werelderfgoed bekend voor topwijnen a.g.v. zijn mergel- en leisteengehaltes, daterend uit het Eoceen.
De kloon Sangiovese Grosso wordt geselecteerd uit de oudste wijnstokken van het landgoed, gekenmerkt door verwilderde trossen en grote bessen met een dikke schil. Het is een bijzonder representatieve soort Sangiovese afkomstig uit Montalcino en geeft kwaliteit, zelfs in moeilijke jaargangen.
Beide wijnen Brunello di Montalcino DOCG “Pianrosso” en Brunello di Montalcino DOCG Riserva “Vigna di Pianrosso” Santa Caterina d´Oro zijn afkomstig van een zorgvuldige selectie van druiven van de enige wijngaard, de oudste en de meest representatieve. "Pianrosso" beslaat 11,69 hectare (29,22 acres). De hoogte van deze grote wijngaard varieert van 240 tot 360 meter boven zeeniveau.
In Castelnuovo dell’Abate staat het statige 17de-eeuwse palazzo waar Guiseppe Bianchini tot voor enkele jaren de wijnen van Ciacci Piccolomini d’Aragona vinifieerde. Vandaag worden de wijnen geproduceerd en gebotteld in een gloednieuwe kelder net buiten het dorp. Wielrenner Paulo Bianchini ruilde zijn fiets in voor het erfgoed van zijn vader en ziet toe op de prestaties van het peloton wijnen.
Onderaan de ladder staat een sappige Rosso IGP Toscana. Een trapje hoger staan twee DOC Sant’Antimos: ‘Ateo’ met cabernet sauvignon en merlot in de blend en ‘Fabius’, een pure syrah. De Rosso di Montalcino vormt de prelude op de grote jongens. Er worden elk jaar twee Brunello's gemaakt: de gewone Brunello is een blend uit verschillende wijngaarden en de Brunello Pianrosso is een cru dus komt uit slechts één (de beste) wijngaard.
De Ciacci Piccolomini d'Aragona Brunello di Montalcino Pianrosso onderscheidt zich door een uniek aromatisch profiel dat minerale tonen van gemalen kalksteen of krijt naar voren brengt. Dit voegt een groter gevoel van focus en afbakening toe dat niet alleen merkbaar is in het boeket maar ook van toepassing is op de manier waarop de wijn het gehemelte op een vollere en meer vastberaden manier raakt (in vergelijking met de iets zachtere klassieke Brunello). Deze wijn heeft nog wat tijd nodig dus in zijn jonge jaren decanteren. De Brunello di Montalcino Pianrosso komt van een enkele wijngaard. De wijn heeft 94/100 punten van James Suckling gekregen en 94/100 punten van Parker.
OVER 2017
2017 was een heet en droog oogstjaar. Gelukkig ligt het landgoed Ciacci Piccolomini d'Aragona op een vrij koele locatie met wijnstokken op het zuiden en goed doorlatende bodems aan de achterkant van Castelbuovo dell'Abate. Deze bijzondere plek is de reden dat de alle wijnen van Ciacci Piccolomini d'Aragona altijd zeer hoge scores hebben. Ook zeer aan te bevelen om de wijn van dit huis verticaal te proeven. De levensduur is in alle gevallen altijd enorm lang dus leuk om een aantal jaargangen naast elkaar (verticaal) te proeven en zo in de wijn de klimatologische verschillen te proeven. Dit landgoed is trouwens gecertificeerd voor biologische landbouw.
Weetje: Wij kopen natuurlijk direct in dus veilig, direct en geconditioneerd vervoer vanuit wijnhuis naar ons geconditioneerde Wine Warehouse. Gezien de zeer hoge 2015 en 2016 scores is er zeer veel NEP in omloop. Deze wijn is beschermd middels een hologram op de capsule zodat u kunt controleren dat u een originele Ciacci Brunello Pianrosso heeft.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Brunello di Montalcino |
Wijnhuis | Ciacci Piccolomini d'Aragona |
Druif | Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2042 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 94 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden |
Parker
Rating
94
Release Price
$90 - 100
Drink Date
2024 - 2042
Reviewed by
Monica Larner
Issue Date
17th Feb 2022
Source
February 2022 Week 3, The Wine Advocate
The Ciacci Piccolomini d'Aragona 2017 Brunello di Montalcino Pianrosso shows nice balance and elegance, and it definitely shows the deft hand of the winemaking team in what was not an easy vintage by any stretch. This pretty wine delivers lots of fresh cherry and wild rose, with ferrous earthy, licorice and grilled herb; I also get bay leaf and rosemary sprig. Like the annata 2017 Brunello produced by this estate, the single-vineyard Brunello Pianrosso is distinguished by a sweet cherry note (plus a hefty 15% alcohol) that accompanies the wine from start to finish. Production is 37,000 bottles.
Paolo Bianchini and his family shared the same frustrations as other top producers in the appellation regarding the hot and dry 2017 vintage. Thankfully, the Ciacci Piccolomini d'Aragona estate is located in a rather cool location with south-facing vines and well-draining galestro soils on the back side of Castelbuovo dell'Abate. I always like to think of this tiny hilltop hamlet as the place where the day's sunbeams shine in Montalcino before sunset. This estate is certified for organic farming.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
CIACCI PICCOLOMINI D'ARAGONA
Brunello di Montalcino Pianrosso 2015
Score: 94
Release Price $70
Country Italy
Region Tuscany
Issue: Jun 30, 2020
Tasting Note
Black cherry, blackberry and blueberry flavors mark this saturated red. Beefy tannins offer support and all the components are in the right place. Stays fresh and long on the finish, with lingering accents of fruit, mineral and tobacco. Best from 2023 through 2043. 3,083 cases made, 1,000 cases imported. — BS
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
A nuanced, delicate bouquet of dried strawberries, roses, hints of sweet spice and crushed rocks lifts up from the charming 2017 Brunello di Montalcino Pianrosso. This is remarkably lifted, yet juicy and energetic, as ripe red berries and minerals cascade across the palate. It leaves a coating of violet-tinged florals, along with persistent raspberry and cherry tones. The tannin management here is absolutely stunning, as the Pianrosso finishes structured yet vividly fresh.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
In Castelnuovo dell’Abate staat het statige 17de-eeuwse palazzo waar Guiseppe Bianchini tot voor enkele jaren de wijnen van Ciacci Piccolomini d’Aragona vinifieerde. Vandaag worden de wijnen geproduceerd en gebotteld in een gloednieuwe kelder net buiten het dorp. Wielrenner Paulo Bianchini ruilde zijn fiets in voor het erfgoed van zijn vader en ziet toe op de prestaties van het peloton wijnen.
Het landgoed heeft een oorsprong die teruggaat tot de 17e eeuw en het heeft nog steeds zijn historisch erfgoed in een gebouw genaamd "Palazzo" (paleis) dat werd gebouwd door Fabivs de 'Vecchis, bisschop van Montalcino en abt van de abdij van Sant'Antimo. Na de dood van de bisschop werden het paleis en het omliggende landgoed geveild volgens de Italiaanse wet betreffende kerkelijke eigendommen en op 16 september 1868 werden ze gekocht door gravin Eva Bernini Cerretani. Op 31 december 1877 verkocht gravin Cerretani het hele landgoed aan de familie Ciacci uit Castelnuovo dell'Abate. Na het huwelijk tussen de graaf Alberto Piccolomini d´Aragona, een directe nazaat van Enea Silvio Piccolomini (paus Pius II) en Elda Ciacci, werd het bisschoppelijk paleis het Ciacci Piccolomini d´Aragona
In 1985 schonk de gravin Elda Ciacci het volledige eigendom aan Giuseppe Bianchini, boer van het landgoed sinds vele jaren, waarbij ze een geheel nieuwe en vooraanstaande filosofieproductie met slechts alleen aandacht voor kwaliteit van de wijnen verhoogde en tevens werd de export wereldwijd opensteld. Giuseppe, die helaas in februari 2004 is overleden, heeft het bedrijf overgelaten aan zijn zoon en dochter, Paolo en Lucia.
Het landgoed Ciacci Piccolomini d´Aragona ligt op de zuidoostelijke helling van de gemeente Montalcino, dicht bij het middeleeuwse dorp Castelnuovo dell’Abate en de beroemde romaanse abdij van Sant'Antimo, die dateert uit de 11e eeuw. Het hele landgoed, dat zich uitstrekt over 220 hectare waarvan 55,5 hectare met wijngaarden en 40 met olijfboomgaarden, heeft alle typische kenmerken van het Toscaanse platteland, versierd met glooiende heuvels, weilanden en bossen met onvergetelijke kleuren. Gelegen tussen de Arna-heuvel en de Orcia-rivier in het zuidoosten, biedt het een uniek panorama met de prachtige contouren van de berg Amiata op de achtergrond. Wilde dieren, geuren van bloemen en planten en de typische boerderijen die er verspreid staan, zorgen voor een vredige en kalme sfeer in dit gebied.
Vigna Ferraiole, Vigna Egle, Vigna Contessa en Vigna Colombaio zijn slechts enkele van de belangrijkste wijnstokken van Sangiovese Grosso. Op het zuiden gerichte wijngaarden en bevinden zich in het hart van het Val d´Orcia Park, Unesco Werelderfgoed bekend voor topwijnen a.g.v. zijn mergel- en leisteengehaltes, daterend uit het Eoceen.
De kloon Sangiovese Grosso wordt geselecteerd uit de oudste wijnstokken van het landgoed, gekenmerkt door verwilderde trossen en grote bessen met een dikke schil. Het is een bijzonder representatieve soort Sangiovese afkomstig uit Montalcino en geeft kwaliteit, zelfs in moeilijke jaargangen.
Beide wijnen Brunello di Montalcino DOCG “Pianrosso” en Brunello di Montalcino DOCG Riserva “Vigna di Pianrosso” Santa Caterina d´Oro zijn afkomstig van een zorgvuldige selectie van druiven van de enige wijngaard, de oudste en de meest representatieve. "Pianrosso" beslaat 11,69 hectare (29,22 acres). De hoogte van deze grote wijngaard varieert van 240 tot 360 meter boven zeeniveau.