2017 Bartolo Mascarello Barolo Magnum

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | Bartolo Mascarello |
Jaar | 2017 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2025 - 2050 |
Lage voorraad
Nog maar 3 over
Omschrijving
Bartolo Mascarello is een legendarisch wijnhuis in Barolo, Piemonte, dat bekend staat om zijn toewijding aan traditionele wijnbereidingsmethoden. Het werd opgericht in de jaren 1920 door Bartolo's vader, Giulio Mascarello, en staat symbool voor elegantie, authenticiteit en ambacht in de wereld van Barolo-wijnen. Bartolo Mascarello staat voor handwerk en puurheid. Ze vermijden modernistische technieken zoals nieuwe Franse eikenhouten barriques of micro-oxygenatie. In plaats daarvan gebruiken ze grote Slavonische eikenhouten vaten (botti grandi) voor een langere rijping, wat zorgt voor delicate tannines en een gelaagde complexiteit. Het wijnhuis produceert jaarlijks een beperkte hoeveelheid wijn van ongeveer 25.000 flessen, wat de wijnen zeldzaam en gewild maakt.
De druiven komen uit prestigieuze cru-wijngaarden zoals Cannubi, San Lorenzo, Rue en Rocche dell'Annunziata. De druiven worden allemaal gevinifieerd als een blend, wat de nadruk legt op balans en harmonie in plaats van individuele cru-expressies.
De Bartolo Mascarello Barolo 2017 heeft een lichte robijnrode glans uit het glas en bewijst eens te meer dat elegantie mogelijk is – zolang de juiste handen aan het werk zijn. In dit geval zijn dat de handen van Maria Teresa Mascarello, de legendarische dochter van Bartolo.
Deze befaamde 2017 Barolo schittert door zijn zijdezachte textuur en glanzend karakter, dat zowel in geur als mondgevoel doordringt. In de neus ontvouwt zich geleidelijk een verfijnd palet van wilde kers, seringen, ijzererts en gekonfijte sinaasappelschil. De wijn heeft even tijd nodig om volledig open te bloeien, waarna al deze delicate details zichtbaar worden.
De zuurgraad speelt een essentiële rol in deze gracieuze Barolo: het verbindt het fruit, versterkt de spanning in de wijn en draagt bij aan een levendige frisheid. Dit is een verzamelobject – een wijn om met zorg op te leggen in je kelder voor de komende decennia.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Bartolo Mascarello |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 100 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 100
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$160
Drink Date:
2026 - 2060
This is the stuff of dreams. Tasted so young, I did a lot of coaxing to nudge the wine along, thanks to a double decant and a few extra hours in an open bottle. I tasted both samples I had over the course of a few weeks. Those efforts served well, but the wine remains packed tight and full of nervous energy regardless, indicating that its true potential won't be seen for another 10 or 20 years, or likely more. The Bartolo Mascarello 2016 Barolo is a true icon of the vintage. The approach is elongated and silky, like lifting honey from a jar. The aromas are chiseled and focused with wild berry, licorice, candied orange peel, campfire ash, rusted iron, crushed graphite and pencil shaving. The wine's personality is downplayed, elegant and demure in one tasting but exuberant and expressive in the next. The tannins show snap and crunch, indicating they will drive the wine forward over many years of cellar age. This is one of those rare wines that is poised to improve with each increment of time. Structurally, it is perfect. If we were to create a template for an aspirational Barolo, this would be it.
The indomitable Maria Teresa Mascarello has finished building a new facility in the lower part of Barolo village, just a few hundred meters from her existing historic winery. The new space allows for greater temperature and humidity control for storage, and means that much of the vineyard equipment can be consolidated under one roof. Those who have visited this estate know how tiny the workspaces are in the village. However, fermentation and aging will continue in the historic cantina, and visitors will be welcomed to the same homey offices packed with books and paintings on Via Roma. Nothing will change in terms of winemaking, but more space is now available for storage, bottle aging, packing and shipping. As readers know, the Bartolo Mascarello Barolo is a blend of fruit from Cannubi, Rué and Monrobiolo della Bussia (in Barolo) and Rocche dell'Annunziata (in La Morra). These parcels are co-fermented.
Published: Jul 23, 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
94
Drinking Window
2025 - 2042
From: 2017 Barolo: Here We Go Again… (Feb 2021)
The 2017 Barolo is gracious, perfumed and very nicely lifted. An effusive, floral bouquet opens first, followed by a rush of red berry fruit. Nervous, a bit wiry at this stage, the 2017 is going to need at least a few years to fully open, but all the elements are in place to allow that to happen. Maria Teresa Mascarello's Barolo is one of the most elegant and restrained wines of the year. It's not an immediately impressive or captivating wine at this stage. The purity of the flavors is just striking, though. Give it a few years to blossom.
- By Antonio Galloni on January 2021
Maria Teresa Mascarello's 2017 Barolo is a typical wine for the year. Classically mid-weight in structure, the 2017 is all finesse and class, but it is also decidedly laid back. In fact, alcohol is 0.5% lower in 2017 than 2016. Mascarello gave her wine three weeks on the skins, with no extended fermentation.
"It was a very challenging year," Mascarello relayed. "There was some heat stress in the vines. We had a bit of rain in early September, just as we brought in the last Dolcetto. It was the first rain we had seen in 3-4 months. The soils literally looked like powder as the rain fell. Temperatures started to drop right after that. Harvest was almost a month earlier than 2016 and quite condensed. We picked everything in about 23 days as opposed to the more typical 4-5 weeks."
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Bartolo Mascarello is een legendarisch wijnhuis in Barolo, Piemonte, dat bekend staat om zijn toewijding aan traditionele wijnbereidingsmethoden. Het werd opgericht in de jaren 1920 door Bartolo's vader, Giulio Mascarello, en staat symbool voor elegantie, authenticiteit en ambacht in de wereld van Barolo-wijnen. Bartolo Mascarello staat voor handwerk en puurheid. Ze vermijden modernistische technieken zoals nieuwe Franse eikenhouten barriques of micro-oxygenatie. In plaats daarvan gebruiken ze grote Slavonische eikenhouten vaten (botti grandi) voor een langere rijping, wat zorgt voor delicate tannines en een gelaagde complexiteit. Het wijnhuis produceert jaarlijks een beperkte hoeveelheid wijn van ongeveer 25.000 flessen, wat de wijnen zeldzaam en gewild maakt.
De druiven komen uit prestigieuze cru-wijngaarden zoals Cannubi, San Lorenzo, Rue en Rocche dell'Annunziata. De druiven worden allemaal gevinifieerd als een blend, wat de nadruk legt op balans en harmonie in plaats van individuele cru-expressies.
De Bartolo Mascarello Barolo 2017 heeft een lichte robijnrode glans uit het glas en bewijst eens te meer dat elegantie mogelijk is – zolang de juiste handen aan het werk zijn. In dit geval zijn dat de handen van Maria Teresa Mascarello, de legendarische dochter van Bartolo.
Deze befaamde 2017 Barolo schittert door zijn zijdezachte textuur en glanzend karakter, dat zowel in geur als mondgevoel doordringt. In de neus ontvouwt zich geleidelijk een verfijnd palet van wilde kers, seringen, ijzererts en gekonfijte sinaasappelschil. De wijn heeft even tijd nodig om volledig open te bloeien, waarna al deze delicate details zichtbaar worden.
De zuurgraad speelt een essentiële rol in deze gracieuze Barolo: het verbindt het fruit, versterkt de spanning in de wijn en draagt bij aan een levendige frisheid. Dit is een verzamelobject – een wijn om met zorg op te leggen in je kelder voor de komende decennia.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Bartolo Mascarello |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 100 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP 100
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$160
Drink Date:
2026 - 2060
This is the stuff of dreams. Tasted so young, I did a lot of coaxing to nudge the wine along, thanks to a double decant and a few extra hours in an open bottle. I tasted both samples I had over the course of a few weeks. Those efforts served well, but the wine remains packed tight and full of nervous energy regardless, indicating that its true potential won't be seen for another 10 or 20 years, or likely more. The Bartolo Mascarello 2016 Barolo is a true icon of the vintage. The approach is elongated and silky, like lifting honey from a jar. The aromas are chiseled and focused with wild berry, licorice, candied orange peel, campfire ash, rusted iron, crushed graphite and pencil shaving. The wine's personality is downplayed, elegant and demure in one tasting but exuberant and expressive in the next. The tannins show snap and crunch, indicating they will drive the wine forward over many years of cellar age. This is one of those rare wines that is poised to improve with each increment of time. Structurally, it is perfect. If we were to create a template for an aspirational Barolo, this would be it.
The indomitable Maria Teresa Mascarello has finished building a new facility in the lower part of Barolo village, just a few hundred meters from her existing historic winery. The new space allows for greater temperature and humidity control for storage, and means that much of the vineyard equipment can be consolidated under one roof. Those who have visited this estate know how tiny the workspaces are in the village. However, fermentation and aging will continue in the historic cantina, and visitors will be welcomed to the same homey offices packed with books and paintings on Via Roma. Nothing will change in terms of winemaking, but more space is now available for storage, bottle aging, packing and shipping. As readers know, the Bartolo Mascarello Barolo is a blend of fruit from Cannubi, Rué and Monrobiolo della Bussia (in Barolo) and Rocche dell'Annunziata (in La Morra). These parcels are co-fermented.
Published: Jul 23, 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
94
Drinking Window
2025 - 2042
From: 2017 Barolo: Here We Go Again… (Feb 2021)
The 2017 Barolo is gracious, perfumed and very nicely lifted. An effusive, floral bouquet opens first, followed by a rush of red berry fruit. Nervous, a bit wiry at this stage, the 2017 is going to need at least a few years to fully open, but all the elements are in place to allow that to happen. Maria Teresa Mascarello's Barolo is one of the most elegant and restrained wines of the year. It's not an immediately impressive or captivating wine at this stage. The purity of the flavors is just striking, though. Give it a few years to blossom.
- By Antonio Galloni on January 2021
Maria Teresa Mascarello's 2017 Barolo is a typical wine for the year. Classically mid-weight in structure, the 2017 is all finesse and class, but it is also decidedly laid back. In fact, alcohol is 0.5% lower in 2017 than 2016. Mascarello gave her wine three weeks on the skins, with no extended fermentation.
"It was a very challenging year," Mascarello relayed. "There was some heat stress in the vines. We had a bit of rain in early September, just as we brought in the last Dolcetto. It was the first rain we had seen in 3-4 months. The soils literally looked like powder as the rain fell. Temperatures started to drop right after that. Harvest was almost a month earlier than 2016 and quite condensed. We picked everything in about 23 days as opposed to the more typical 4-5 weeks."
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen