2016 Labruyère-Prieur Sélection Griotte-Chambertin Grand Cru

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2016 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2023 - 2040 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
De 2016 Labruyère-Prieur Sélection Griotte-Chambertin Grand Cru is afkomstig uit de wijngaard Griotte-Chambertin, een van de kleinste en meest gerespecteerde Grand Cru-wijngaarden in de Côte de Nuits. Deze wijn is gemaakt van 100% Pinot Noir, zoals gebruikelijk voor de regio, en wordt geproduceerd door Domaine Labruyère-Prieur Sélection, dat een samenwerking is tussen de families Labruyère en Prieur, die beide een sterke reputatie hebben voor het maken van topwijnen.
De Griotte-Chambertin Grand Cru ligt naast enkele van de meest iconische wijngaarden in de Bourgogne, zoals Chambertin en Clos de Bèze. Deze wijngaard heeft een rijke, klei-kalksteen bodem, wat essentieel is voor het leveren van wijnen met een diepe complexiteit, verfijning en mineraliteit. Het terroir staat bekend om het produceren van wijnen met veel elegantie, rijp rood fruit, en een diepe structuur.
In het glas is de Labruyère-Prieur Sélection Griotte-Chambertin Grand Cru robijnrood van kleur met in de neus rijke geuren van rood en zwart fruit zoals kersen, bramen en cassis, gecombineerd met aardse tonen, kruiden en florale hints van viooltjes. De wijn heeft een zijdezachte textuur met stevige, maar rijpe tannines. Je proeft lagen van rijp fruit, aangevuld met subtiele specerijen, een minerale ondertoon, en elegante houttonen door rijping op Franse eikenhouten vaten. De afdronk is lang en complex, met een geweldige balans tussen frisheid en concentratie.
Deze wijn heeft een enorm verouderingspotentieel. Hoewel hij al aantrekkelijk kan zijn in zijn jeugd, zal hij waarschijnlijk pas na een paar jaar rijping zijn volledige complexiteit en diepgang ontwikkelen. De beste drinkperiode ligt waarschijnlijk tussen 2024 en 2040, afhankelijk van persoonlijke voorkeur en opslagomstandigheden.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Gevrey-Chambertin |
Wijnhuis | Jacques Prieur |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Vinous rating | 94 |
Professionele Recensies
Vinous
(92-94)
From: Red Burgundy '16 & '15: Superb Vintages, Different Styles (Jan 2018)
Bright, dark red. Much more aromatic than the Charmes-Chambertin, with its aromas of raspberry and cherry crisp lifted by mineral high notes. Dense but juicy and light on its feet, with its perfumed red fruit and mineral flavors complemented by a hint of cocoa powder. Lovely classy, airy, very long Griottes: slightly tart in a positive way but with ripe tannins.
- By Stephen Tanzer on January 2018
Winemaker Nadine Gublin described 2015 as “a very classic vintage of fresh wines from a late harvest, more red fruits than black in character.” The estate started its harvest with Pinot Noir on September 20, with grape sugars between 11.5% and 12.5%, and Gublin chaptalized lightly “for the texture of the wines” (they will be bottled with alcohol levels between 12.5% and 12.8%). Yields ranged widely according to the effects of frost, with estate-wide production down about 50% from a normal year. Gublin carried out less extraction than usual in ’16, punching down the cap twice a day but only for the first four or five days of the fermentations. “Some people will compare 2016 to 2010,” said Gublin, “but I find the ‘16s more consistent, with more matière sèche. And the '16s have much less tartaric acidity than the 2015s but similar pHs.” The malolactic fermentations finished between April and July of last year and all of the ‘16s were still on their lees in barrel, unracked, when I sampled them in January.
As for the ‘15s, “the tartaric acidity keeps the wines easily digestible and builds the structure of the vintage,” according to Gublin. “Although there’s a lot of dry material in the wines, and a high skin-to-juice ratio, 2015 doesn’t act like a hot year.” But alcohol levels for the estate wines are between 13.5% and 14% with no chaptalization. “Aromas are typically blacker in 2015 and redder in 2016,” Gublin noted. She added that the ‘15s are in the process of closing down in bottle, which for her is a pleasant surprise. “The ‘15s will age a long time, but the ‘16s will age well too, on their brilliant fruit.”
Incidentally, the Labruyère-Prieur Sélection wines are a négociant project started by Edouard Labruyère in 2013. Labruyère, whose family owns Château Rouget in Pomerol and Domaine Labruyère in Moulin à Vent in addition to Domaine Prieur, buys only fruit, and his wines are made by Gublin at Domaine Prieur.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Sinds de 19e eeuw gevestigd in Meursault, beschikt Domaine Jacques Prieur over een van de mooiste collecties Grands Crus en Premiers Crus die er bestaan. De 21 hectare wijngaarden (11 ha Pinot Noir en 10 ha Chardonnay) omvatten veel prestigieuze terroirs, zoals Grands Crus Montrachet, Chevalier-Montrachet, Corton-Charlemagne, Corton-Bressandes, Echézeaux, Clos Vougeot, Musigny, Chambertin en Chambertin Clos de Bèze. Dat is een derde van de Appellations Grands Crus van Bourgogne.
Veertien Premiers Crus completeren deze prachtige collectie verspreid over Côte de Beaune en Côte de Nuits. Negen grands crus, veertien premiers crus, drie crus monopoles, een ware parelketting.
Vandaag de dag staat de familie Labruyère aan het roer van dit juweel van de Bourgogne, tevens eigenaren van Château Rouget in Pomerol en Domaine Labruyère in Moulin-à-Vent. Ze werken dagelijks om dit prestigieuze erfgoed optimaal te benutten. Ze worden bijgestaan door Martin Prieur, kleinzoon van Jacques Prieur, die sinds 1990 met zijn familie op het landgoed woont en werkt. Nu verantwoordelijk, samen met Edouard Labruyère, voor de marketing van de wijnen van het Domaine, vertegenwoordigt Martin Prieur de schakel tussen verleden en heden, want niemand kent de geschiedenis van het Domaine en zijn wijngaarden zo goed als hij. Onder de leiding van Daniel Godefroy, een ervaren wijngaardbeheerder die elk perceel door en door kent, volgt het Domaine al vele jaren een "viticulture raisonnée" benadering. Het werk in de wijnmakerij en kelder wordt begeleid door de uitstekende oenoloog Nadine Gublin. Als een expert in bedachtzame en nauwkeurige interventies in het wijnmaakproces, werd zij in 1998 door de Revue du Vin de France bekroond met de titel Winemaker of the Year.
Domaine Jacques Prieur produceert witte en rode wijnen die krachtig en smaakvol zijn, boegbeelden van de grote moderne Bourgognes, en bestaat volledig uit Grands Crus en Premiers Crus (met uitzondering van Clos de Mazeray in Meursault, Monopole en emblematische Village Appellation).
De 2016 Labruyère-Prieur Sélection Griotte-Chambertin Grand Cru is afkomstig uit de wijngaard Griotte-Chambertin, een van de kleinste en meest gerespecteerde Grand Cru-wijngaarden in de Côte de Nuits. Deze wijn is gemaakt van 100% Pinot Noir, zoals gebruikelijk voor de regio, en wordt geproduceerd door Domaine Labruyère-Prieur Sélection, dat een samenwerking is tussen de families Labruyère en Prieur, die beide een sterke reputatie hebben voor het maken van topwijnen.
De Griotte-Chambertin Grand Cru ligt naast enkele van de meest iconische wijngaarden in de Bourgogne, zoals Chambertin en Clos de Bèze. Deze wijngaard heeft een rijke, klei-kalksteen bodem, wat essentieel is voor het leveren van wijnen met een diepe complexiteit, verfijning en mineraliteit. Het terroir staat bekend om het produceren van wijnen met veel elegantie, rijp rood fruit, en een diepe structuur.
In het glas is de Labruyère-Prieur Sélection Griotte-Chambertin Grand Cru robijnrood van kleur met in de neus rijke geuren van rood en zwart fruit zoals kersen, bramen en cassis, gecombineerd met aardse tonen, kruiden en florale hints van viooltjes. De wijn heeft een zijdezachte textuur met stevige, maar rijpe tannines. Je proeft lagen van rijp fruit, aangevuld met subtiele specerijen, een minerale ondertoon, en elegante houttonen door rijping op Franse eikenhouten vaten. De afdronk is lang en complex, met een geweldige balans tussen frisheid en concentratie.
Deze wijn heeft een enorm verouderingspotentieel. Hoewel hij al aantrekkelijk kan zijn in zijn jeugd, zal hij waarschijnlijk pas na een paar jaar rijping zijn volledige complexiteit en diepgang ontwikkelen. De beste drinkperiode ligt waarschijnlijk tussen 2024 en 2040, afhankelijk van persoonlijke voorkeur en opslagomstandigheden.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Gevrey-Chambertin |
Wijnhuis | Jacques Prieur |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Vinous rating | 94 |
Vinous
(92-94)
From: Red Burgundy '16 & '15: Superb Vintages, Different Styles (Jan 2018)
Bright, dark red. Much more aromatic than the Charmes-Chambertin, with its aromas of raspberry and cherry crisp lifted by mineral high notes. Dense but juicy and light on its feet, with its perfumed red fruit and mineral flavors complemented by a hint of cocoa powder. Lovely classy, airy, very long Griottes: slightly tart in a positive way but with ripe tannins.
- By Stephen Tanzer on January 2018
Winemaker Nadine Gublin described 2015 as “a very classic vintage of fresh wines from a late harvest, more red fruits than black in character.” The estate started its harvest with Pinot Noir on September 20, with grape sugars between 11.5% and 12.5%, and Gublin chaptalized lightly “for the texture of the wines” (they will be bottled with alcohol levels between 12.5% and 12.8%). Yields ranged widely according to the effects of frost, with estate-wide production down about 50% from a normal year. Gublin carried out less extraction than usual in ’16, punching down the cap twice a day but only for the first four or five days of the fermentations. “Some people will compare 2016 to 2010,” said Gublin, “but I find the ‘16s more consistent, with more matière sèche. And the '16s have much less tartaric acidity than the 2015s but similar pHs.” The malolactic fermentations finished between April and July of last year and all of the ‘16s were still on their lees in barrel, unracked, when I sampled them in January.
As for the ‘15s, “the tartaric acidity keeps the wines easily digestible and builds the structure of the vintage,” according to Gublin. “Although there’s a lot of dry material in the wines, and a high skin-to-juice ratio, 2015 doesn’t act like a hot year.” But alcohol levels for the estate wines are between 13.5% and 14% with no chaptalization. “Aromas are typically blacker in 2015 and redder in 2016,” Gublin noted. She added that the ‘15s are in the process of closing down in bottle, which for her is a pleasant surprise. “The ‘15s will age a long time, but the ‘16s will age well too, on their brilliant fruit.”
Incidentally, the Labruyère-Prieur Sélection wines are a négociant project started by Edouard Labruyère in 2013. Labruyère, whose family owns Château Rouget in Pomerol and Domaine Labruyère in Moulin à Vent in addition to Domaine Prieur, buys only fruit, and his wines are made by Gublin at Domaine Prieur.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Sinds de 19e eeuw gevestigd in Meursault, beschikt Domaine Jacques Prieur over een van de mooiste collecties Grands Crus en Premiers Crus die er bestaan. De 21 hectare wijngaarden (11 ha Pinot Noir en 10 ha Chardonnay) omvatten veel prestigieuze terroirs, zoals Grands Crus Montrachet, Chevalier-Montrachet, Corton-Charlemagne, Corton-Bressandes, Echézeaux, Clos Vougeot, Musigny, Chambertin en Chambertin Clos de Bèze. Dat is een derde van de Appellations Grands Crus van Bourgogne.
Veertien Premiers Crus completeren deze prachtige collectie verspreid over Côte de Beaune en Côte de Nuits. Negen grands crus, veertien premiers crus, drie crus monopoles, een ware parelketting.
Vandaag de dag staat de familie Labruyère aan het roer van dit juweel van de Bourgogne, tevens eigenaren van Château Rouget in Pomerol en Domaine Labruyère in Moulin-à-Vent. Ze werken dagelijks om dit prestigieuze erfgoed optimaal te benutten. Ze worden bijgestaan door Martin Prieur, kleinzoon van Jacques Prieur, die sinds 1990 met zijn familie op het landgoed woont en werkt. Nu verantwoordelijk, samen met Edouard Labruyère, voor de marketing van de wijnen van het Domaine, vertegenwoordigt Martin Prieur de schakel tussen verleden en heden, want niemand kent de geschiedenis van het Domaine en zijn wijngaarden zo goed als hij. Onder de leiding van Daniel Godefroy, een ervaren wijngaardbeheerder die elk perceel door en door kent, volgt het Domaine al vele jaren een "viticulture raisonnée" benadering. Het werk in de wijnmakerij en kelder wordt begeleid door de uitstekende oenoloog Nadine Gublin. Als een expert in bedachtzame en nauwkeurige interventies in het wijnmaakproces, werd zij in 1998 door de Revue du Vin de France bekroond met de titel Winemaker of the Year.
Domaine Jacques Prieur produceert witte en rode wijnen die krachtig en smaakvol zijn, boegbeelden van de grote moderne Bourgognes, en bestaat volledig uit Grands Crus en Premiers Crus (met uitzondering van Clos de Mazeray in Meursault, Monopole en emblematische Village Appellation).