2016 Domaine Jacques Prieur Corton Bressandes Grand Cru

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2016 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2024 - 2036 |
Lage voorraad
Nog maar 3 over
Omschrijving
De Jacques Prieur Corton-Bressandes Grand Cru is een 100% Pinot Noir op een perceel van 0,73 hectare. Gelegen op de heuvel waar de Grands Crus van Corton zich bevinden. De wijngaarden op het zuidoosten en de lichte helling zorgen voor een perfecte rijping. Deze blootstelling aan de zon, gecombineerd met de steenachtige klei-kalksteenbodem, is bevorderlijk voor een vroege rijping, ongeacht het weer tijdens het groeiseizoen. De druiven werden met de hand geplukt en in kleine kratten gedaan, vervolgens gesorteerd en volledig ontsteeld. De wijn bleef 21 dagen op de schillen in open eikenhouten vaten met temperatuurregeling. Pigeage (het indrukken van de dop) werd twee keer per dag gedaan tijdens de alcoholische fermentatie. 100% malolactische fermentatie en volledige rijping in eikenhouten vaten.
Na een zeer milde winter en een warm lenteweer in de tweede helft van april, was de knopbreuk vervroegd, maar de vorst met een hoge vochtigheidsgraad aan het einde van de maand vernietigde de percelen met de beste blootstelling. Na de vorst ontwikkelde de wijnstok zich langzaam. Versnelling in groei en de rijpheid van de druiven waren mogelijk dankzij een zeer warme en droge zomer, met een rijping die snel begon tegen half augustus. De oogst begon op 20 september en de hygiënische omstandigheden van de wijngaard waren perfect.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Aloxe-Corton |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Jacques Prieur |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 93
Reviewed by: William Kelley
Drink Date: 2026 - 2045
The 2016 Corton-Bressandes Grand Cru is still quite youthfully reticent, unwinding in the glass to reveal a rich bouquet of ripe cherries, cassis and blood orange that's complemented by enticing carnal hints of grilled and smoked meats. On the palate, the wine is full-bodied, ample and velvety, with a succulent but gourmand core of fruit that entirely cloaks its broad-shouldered chassis of powdery structuring tannins, concluding with a long, nicely defined finish. There's sufficient extract here, so this Bressandes may well shut down; a decade's patience is advised.
Published: Apr 30, 2019
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(92-94)
From: Red Burgundy '16 & '15: Superb Vintages, Different Styles (Jan 2018)
(no frost here; this site was picked after the Chambertin in 2016, on October 3 and 4, with potential alcohol of 12% and a yield of 35 hectoliters per hectare): Bright, dark red-ruby. Brisk aromas of black cherry and licorice accented by black pepper and pungent minerality. The sappy flavors of small wild red berries and spices are quite primary but with its suavity and sweetness this young wine already shows considerable early appeal. This distinctly airy Corton grand cru finishes with firm but fully ripe tannins and lovely lingering spiciness. My style of Burgundy.
- By Stephen Tanzer on January 2018
Winemaker Nadine Gublin described 2015 as “a very classic vintage of fresh wines from a late harvest, more red fruits than black in character.” The estate started its harvest with Pinot Noir on September 20, with grape sugars between 11.5% and 12.5%, and Gublin chaptalized lightly “for the texture of the wines” (they will be bottled with alcohol levels between 12.5% and 12.8%). Yields ranged widely according to the effects of frost, with estate-wide production down about 50% from a normal year. Gublin carried out less extraction than usual in ’16, punching down the cap twice a day but only for the first four or five days of the fermentations. “Some people will compare 2016 to 2010,” said Gublin, “but I find the ‘16s more consistent, with more matière sèche. And the '16s have much less tartaric acidity than the 2015s but similar pHs.” The malolactic fermentations finished between April and July of last year and all of the ‘16s were still on their lees in barrel, unracked, when I sampled them in January.
As for the ‘15s, “the tartaric acidity keeps the wines easily digestible and builds the structure of the vintage,” according to Gublin. “Although there’s a lot of dry material in the wines, and a high skin-to-juice ratio, 2015 doesn’t act like a hot year.” But alcohol levels for the estate wines are between 13.5% and 14% with no chaptalization. “Aromas are typically blacker in 2015 and redder in 2016,” Gublin noted. She added that the ‘15s are in the process of closing down in bottle, which for her is a pleasant surprise. “The ‘15s will age a long time, but the ‘16s will age well too, on their brilliant fruit.”
Incidentally, the Labruyère-Prieur Sélection wines are a négociant project started by Edouard Labruyère in 2013. Labruyère, whose family owns Château Rouget in Pomerol and Domaine Labruyère in Moulin à Vent in addition to Domaine Prieur, buys only fruit, and his wines are made by Gublin at Domaine Prieur.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Sinds de 19e eeuw gevestigd in Meursault, beschikt Domaine Jacques Prieur over een van de mooiste collecties Grands Crus en Premiers Crus die er bestaan. De 21 hectare wijngaarden (11 ha Pinot Noir en 10 ha Chardonnay) omvatten veel prestigieuze terroirs, zoals Grands Crus Montrachet, Chevalier-Montrachet, Corton-Charlemagne, Corton-Bressandes, Echézeaux, Clos Vougeot, Musigny, Chambertin en Chambertin Clos de Bèze. Dat is een derde van de Appellations Grands Crus van Bourgogne.
Veertien Premiers Crus completeren deze prachtige collectie verspreid over Côte de Beaune en Côte de Nuits. Negen grands crus, veertien premiers crus, drie crus monopoles, een ware parelketting.
Vandaag de dag staat de familie Labruyère aan het roer van dit juweel van de Bourgogne, tevens eigenaren van Château Rouget in Pomerol en Domaine Labruyère in Moulin-à-Vent. Ze werken dagelijks om dit prestigieuze erfgoed optimaal te benutten. Ze worden bijgestaan door Martin Prieur, kleinzoon van Jacques Prieur, die sinds 1990 met zijn familie op het landgoed woont en werkt. Nu verantwoordelijk, samen met Edouard Labruyère, voor de marketing van de wijnen van het Domaine, vertegenwoordigt Martin Prieur de schakel tussen verleden en heden, want niemand kent de geschiedenis van het Domaine en zijn wijngaarden zo goed als hij. Onder de leiding van Daniel Godefroy, een ervaren wijngaardbeheerder die elk perceel door en door kent, volgt het Domaine al vele jaren een "viticulture raisonnée" benadering. Het werk in de wijnmakerij en kelder wordt begeleid door de uitstekende oenoloog Nadine Gublin. Als een expert in bedachtzame en nauwkeurige interventies in het wijnmaakproces, werd zij in 1998 door de Revue du Vin de France bekroond met de titel Winemaker of the Year.
Domaine Jacques Prieur produceert witte en rode wijnen die krachtig en smaakvol zijn, boegbeelden van de grote moderne Bourgognes, en bestaat volledig uit Grands Crus en Premiers Crus (met uitzondering van Clos de Mazeray in Meursault, Monopole en emblematische Village Appellation).
De Jacques Prieur Corton-Bressandes Grand Cru is een 100% Pinot Noir op een perceel van 0,73 hectare. Gelegen op de heuvel waar de Grands Crus van Corton zich bevinden. De wijngaarden op het zuidoosten en de lichte helling zorgen voor een perfecte rijping. Deze blootstelling aan de zon, gecombineerd met de steenachtige klei-kalksteenbodem, is bevorderlijk voor een vroege rijping, ongeacht het weer tijdens het groeiseizoen. De druiven werden met de hand geplukt en in kleine kratten gedaan, vervolgens gesorteerd en volledig ontsteeld. De wijn bleef 21 dagen op de schillen in open eikenhouten vaten met temperatuurregeling. Pigeage (het indrukken van de dop) werd twee keer per dag gedaan tijdens de alcoholische fermentatie. 100% malolactische fermentatie en volledige rijping in eikenhouten vaten.
Na een zeer milde winter en een warm lenteweer in de tweede helft van april, was de knopbreuk vervroegd, maar de vorst met een hoge vochtigheidsgraad aan het einde van de maand vernietigde de percelen met de beste blootstelling. Na de vorst ontwikkelde de wijnstok zich langzaam. Versnelling in groei en de rijpheid van de druiven waren mogelijk dankzij een zeer warme en droge zomer, met een rijping die snel begon tegen half augustus. De oogst begon op 20 september en de hygiënische omstandigheden van de wijngaard waren perfect.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Aloxe-Corton |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Jacques Prieur |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP 93
Reviewed by: William Kelley
Drink Date: 2026 - 2045
The 2016 Corton-Bressandes Grand Cru is still quite youthfully reticent, unwinding in the glass to reveal a rich bouquet of ripe cherries, cassis and blood orange that's complemented by enticing carnal hints of grilled and smoked meats. On the palate, the wine is full-bodied, ample and velvety, with a succulent but gourmand core of fruit that entirely cloaks its broad-shouldered chassis of powdery structuring tannins, concluding with a long, nicely defined finish. There's sufficient extract here, so this Bressandes may well shut down; a decade's patience is advised.
Published: Apr 30, 2019
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(92-94)
From: Red Burgundy '16 & '15: Superb Vintages, Different Styles (Jan 2018)
(no frost here; this site was picked after the Chambertin in 2016, on October 3 and 4, with potential alcohol of 12% and a yield of 35 hectoliters per hectare): Bright, dark red-ruby. Brisk aromas of black cherry and licorice accented by black pepper and pungent minerality. The sappy flavors of small wild red berries and spices are quite primary but with its suavity and sweetness this young wine already shows considerable early appeal. This distinctly airy Corton grand cru finishes with firm but fully ripe tannins and lovely lingering spiciness. My style of Burgundy.
- By Stephen Tanzer on January 2018
Winemaker Nadine Gublin described 2015 as “a very classic vintage of fresh wines from a late harvest, more red fruits than black in character.” The estate started its harvest with Pinot Noir on September 20, with grape sugars between 11.5% and 12.5%, and Gublin chaptalized lightly “for the texture of the wines” (they will be bottled with alcohol levels between 12.5% and 12.8%). Yields ranged widely according to the effects of frost, with estate-wide production down about 50% from a normal year. Gublin carried out less extraction than usual in ’16, punching down the cap twice a day but only for the first four or five days of the fermentations. “Some people will compare 2016 to 2010,” said Gublin, “but I find the ‘16s more consistent, with more matière sèche. And the '16s have much less tartaric acidity than the 2015s but similar pHs.” The malolactic fermentations finished between April and July of last year and all of the ‘16s were still on their lees in barrel, unracked, when I sampled them in January.
As for the ‘15s, “the tartaric acidity keeps the wines easily digestible and builds the structure of the vintage,” according to Gublin. “Although there’s a lot of dry material in the wines, and a high skin-to-juice ratio, 2015 doesn’t act like a hot year.” But alcohol levels for the estate wines are between 13.5% and 14% with no chaptalization. “Aromas are typically blacker in 2015 and redder in 2016,” Gublin noted. She added that the ‘15s are in the process of closing down in bottle, which for her is a pleasant surprise. “The ‘15s will age a long time, but the ‘16s will age well too, on their brilliant fruit.”
Incidentally, the Labruyère-Prieur Sélection wines are a négociant project started by Edouard Labruyère in 2013. Labruyère, whose family owns Château Rouget in Pomerol and Domaine Labruyère in Moulin à Vent in addition to Domaine Prieur, buys only fruit, and his wines are made by Gublin at Domaine Prieur.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Sinds de 19e eeuw gevestigd in Meursault, beschikt Domaine Jacques Prieur over een van de mooiste collecties Grands Crus en Premiers Crus die er bestaan. De 21 hectare wijngaarden (11 ha Pinot Noir en 10 ha Chardonnay) omvatten veel prestigieuze terroirs, zoals Grands Crus Montrachet, Chevalier-Montrachet, Corton-Charlemagne, Corton-Bressandes, Echézeaux, Clos Vougeot, Musigny, Chambertin en Chambertin Clos de Bèze. Dat is een derde van de Appellations Grands Crus van Bourgogne.
Veertien Premiers Crus completeren deze prachtige collectie verspreid over Côte de Beaune en Côte de Nuits. Negen grands crus, veertien premiers crus, drie crus monopoles, een ware parelketting.
Vandaag de dag staat de familie Labruyère aan het roer van dit juweel van de Bourgogne, tevens eigenaren van Château Rouget in Pomerol en Domaine Labruyère in Moulin-à-Vent. Ze werken dagelijks om dit prestigieuze erfgoed optimaal te benutten. Ze worden bijgestaan door Martin Prieur, kleinzoon van Jacques Prieur, die sinds 1990 met zijn familie op het landgoed woont en werkt. Nu verantwoordelijk, samen met Edouard Labruyère, voor de marketing van de wijnen van het Domaine, vertegenwoordigt Martin Prieur de schakel tussen verleden en heden, want niemand kent de geschiedenis van het Domaine en zijn wijngaarden zo goed als hij. Onder de leiding van Daniel Godefroy, een ervaren wijngaardbeheerder die elk perceel door en door kent, volgt het Domaine al vele jaren een "viticulture raisonnée" benadering. Het werk in de wijnmakerij en kelder wordt begeleid door de uitstekende oenoloog Nadine Gublin. Als een expert in bedachtzame en nauwkeurige interventies in het wijnmaakproces, werd zij in 1998 door de Revue du Vin de France bekroond met de titel Winemaker of the Year.
Domaine Jacques Prieur produceert witte en rode wijnen die krachtig en smaakvol zijn, boegbeelden van de grote moderne Bourgognes, en bestaat volledig uit Grands Crus en Premiers Crus (met uitzondering van Clos de Mazeray in Meursault, Monopole en emblematische Village Appellation).