2016 Domaine Jacques Prieur Clos Vougeot Grand Cru

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Vougeot |
Wijnhuis | |
Jaar | 2016 |
Druif | Pinot Noir |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2020 - 2040 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
De Jacques Prieur Clos Vougeot is 100% Pinot Noir op een perceel van 1,28 hectare. Deze 50 hectare grote clos (ommuurde wijngaard) werd gecreëerd door de monniken van Cîteaux. Hun kelder bevond zich in het Château du Clos Vougeot, dat nu het hoofdkwartier is van de Confrérie des Chevaliers du Tastevin. De grond heeft een hoog kleigehalte, wat zorgt voor de krachtige, goed gestructureerde wijnen die een rustieke kant hebben als ze heel jong zijn. De druiven werden met de hand geplukt in kleine kratten, vervolgens gesorteerd en volledig ontsteeld. De wijn bleef 20 dagen op de schil in open eikenhouten vaten met temperatuurregeling. Pigeage (het neerslaan van de dop) werd twee keer per dag gedaan tijdens de alcoholische gisting. 100% malolactische gisting. De wijn werd volledig gerijpt in eikenhouten vaten gedurende 20 maanden.
Na een zeer milde winter en een warm lenteweer in de tweede helft van april, was de knopbreuk vervroegd, maar de vorst met een hoge vochtigheidsgraad aan het einde van de maand vernietigde de percelen met de beste blootstelling. Na de vorst ontwikkelde de wijnstok zich langzaam. Versnelling in groei en de rijpheid van de druiven waren mogelijk dankzij een zeer warme en droge zomer, met een rijping die snel begon tegen half augustus. De oogst begon op 20 september en de hygiënische omstandigheden van de wijngaard waren perfect.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Vougeot |
Wijnhuis | Jacques Prieur |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (91-93)
Reviewed by: Neal Martin
The 2016 Clos de Vougeot Grand Cru was bitten by the frost so that from 1.5 hectares, only ten barrels were produced. It includes 70% whole bunches. It has a delightful, clean and precise bouquet that opens up with black cherries, violet, hints of blueberry and a subtle mineral undertow. The palate is medium-bodied with chalky tannin, nicely focused with impressive structure that lends this a more masculine personality than some of its peers. Very fine, classic Clos de Vougeot that is almost as good as the 2015.
Edouard Labruyère, proprietor of Jacques Prieur, was on hand to guide me through his domaine releases in 2016 plus three releases from the négoçiant brand he incepted in 2014 (included here). "We had one of the hottest winters with no minus temperatures, then at the start of the spring we lost 70% of the production on 26 and 27 April. Some [vineyards] were completely intact, like Puligny Combettes, but we lost nearly everything in Montrachet as we are on the Chassagne side. But we still have two barrels. It is the same for Musigny and Echézeaux, where we lost 70% to 80%. We lost a huge percentage of Chambertin and Clos de Bèze, 50% of Clos Vougeot...we lost a lot. The good news is that after the frosts the remaining berries were in good condition and the weather conditions until 20 September were great. We were able to bring the berries in with good maturity but in such small quantities that we had to adapt the winemaking process. So instead of using the usual vats, we opened 600-liter demi-muids, turned them up vertically and used them to do the fermentation."
The wines here have improved immensely in recent years and I thought their use of whole bunch in 2016 added a je ne sais quoi to their wines. Of course, quality varies due to the challenges of the growing season but there are some real finds here that come recommended. I will leave you to peruse the tasting notes.
Published: Dec 29, 2017
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(91-94)
From: Red Burgundy '16 & '15: Superb Vintages, Different Styles (Jan 2018)
(at 13% potential alcohol, this cuvée was the highest in octane in 2016 and was not chaptalized; these vines were affected by frost--the yield was 24 hectoliters per hectare--but not to the same extent as the estate's Echézeaux and Musigny): Dark red with ruby tones. Captivating, ripe, soil-driven nose shows savory mineral and spice nuances. Silky on entry, then fine-grained and elegant in the middle palate, with nothing hard or rustic about it. Cherry and redcurrant fruit flavors are complicated by saline mineral notes and a suggestion of anise. Finishes with full, mounting, harmonious tannins and lovely energy and length. Very classic Clos Vougeot
- By Stephen Tanzer on January 2018
Winemaker Nadine Gublin described 2015 as “a very classic vintage of fresh wines from a late harvest, more red fruits than black in character.” The estate started its harvest with Pinot Noir on September 20, with grape sugars between 11.5% and 12.5%, and Gublin chaptalized lightly “for the texture of the wines” (they will be bottled with alcohol levels between 12.5% and 12.8%). Yields ranged widely according to the effects of frost, with estate-wide production down about 50% from a normal year. Gublin carried out less extraction than usual in ’16, punching down the cap twice a day but only for the first four or five days of the fermentations. “Some people will compare 2016 to 2010,” said Gublin, “but I find the ‘16s more consistent, with more matière sèche. And the '16s have much less tartaric acidity than the 2015s but similar pHs.” The malolactic fermentations finished between April and July of last year and all of the ‘16s were still on their lees in barrel, unracked, when I sampled them in January.
As for the ‘15s, “the tartaric acidity keeps the wines easily digestible and builds the structure of the vintage,” according to Gublin. “Although there’s a lot of dry material in the wines, and a high skin-to-juice ratio, 2015 doesn’t act like a hot year.” But alcohol levels for the estate wines are between 13.5% and 14% with no chaptalization. “Aromas are typically blacker in 2015 and redder in 2016,” Gublin noted. She added that the ‘15s are in the process of closing down in bottle, which for her is a pleasant surprise. “The ‘15s will age a long time, but the ‘16s will age well too, on their brilliant fruit.”
Incidentally, the Labruyère-Prieur Sélection wines are a négociant project started by Edouard Labruyère in 2013. Labruyère, whose family owns Château Rouget in Pomerol and Domaine Labruyère in Moulin à Vent in addition to Domaine Prieur, buys only fruit, and his wines are made by Gublin at Domaine Prieur.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Sinds de 19e eeuw gevestigd in Meursault, beschikt Domaine Jacques Prieur over een van de mooiste collecties Grands Crus en Premiers Crus die er bestaan. De 21 hectare wijngaarden (11 ha Pinot Noir en 10 ha Chardonnay) omvatten veel prestigieuze terroirs, zoals Grands Crus Montrachet, Chevalier-Montrachet, Corton-Charlemagne, Corton-Bressandes, Echézeaux, Clos Vougeot, Musigny, Chambertin en Chambertin Clos de Bèze. Dat is een derde van de Appellations Grands Crus van Bourgogne.
Veertien Premiers Crus completeren deze prachtige collectie verspreid over Côte de Beaune en Côte de Nuits. Negen grands crus, veertien premiers crus, drie crus monopoles, een ware parelketting.
Vandaag de dag staat de familie Labruyère aan het roer van dit juweel van de Bourgogne, tevens eigenaren van Château Rouget in Pomerol en Domaine Labruyère in Moulin-à-Vent. Ze werken dagelijks om dit prestigieuze erfgoed optimaal te benutten. Ze worden bijgestaan door Martin Prieur, kleinzoon van Jacques Prieur, die sinds 1990 met zijn familie op het landgoed woont en werkt. Nu verantwoordelijk, samen met Edouard Labruyère, voor de marketing van de wijnen van het Domaine, vertegenwoordigt Martin Prieur de schakel tussen verleden en heden, want niemand kent de geschiedenis van het Domaine en zijn wijngaarden zo goed als hij. Onder de leiding van Daniel Godefroy, een ervaren wijngaardbeheerder die elk perceel door en door kent, volgt het Domaine al vele jaren een "viticulture raisonnée" benadering. Het werk in de wijnmakerij en kelder wordt begeleid door de uitstekende oenoloog Nadine Gublin. Als een expert in bedachtzame en nauwkeurige interventies in het wijnmaakproces, werd zij in 1998 door de Revue du Vin de France bekroond met de titel Winemaker of the Year.
Domaine Jacques Prieur produceert witte en rode wijnen die krachtig en smaakvol zijn, boegbeelden van de grote moderne Bourgognes, en bestaat volledig uit Grands Crus en Premiers Crus (met uitzondering van Clos de Mazeray in Meursault, Monopole en emblematische Village Appellation).
De Jacques Prieur Clos Vougeot is 100% Pinot Noir op een perceel van 1,28 hectare. Deze 50 hectare grote clos (ommuurde wijngaard) werd gecreëerd door de monniken van Cîteaux. Hun kelder bevond zich in het Château du Clos Vougeot, dat nu het hoofdkwartier is van de Confrérie des Chevaliers du Tastevin. De grond heeft een hoog kleigehalte, wat zorgt voor de krachtige, goed gestructureerde wijnen die een rustieke kant hebben als ze heel jong zijn. De druiven werden met de hand geplukt in kleine kratten, vervolgens gesorteerd en volledig ontsteeld. De wijn bleef 20 dagen op de schil in open eikenhouten vaten met temperatuurregeling. Pigeage (het neerslaan van de dop) werd twee keer per dag gedaan tijdens de alcoholische gisting. 100% malolactische gisting. De wijn werd volledig gerijpt in eikenhouten vaten gedurende 20 maanden.
Na een zeer milde winter en een warm lenteweer in de tweede helft van april, was de knopbreuk vervroegd, maar de vorst met een hoge vochtigheidsgraad aan het einde van de maand vernietigde de percelen met de beste blootstelling. Na de vorst ontwikkelde de wijnstok zich langzaam. Versnelling in groei en de rijpheid van de druiven waren mogelijk dankzij een zeer warme en droge zomer, met een rijping die snel begon tegen half augustus. De oogst begon op 20 september en de hygiënische omstandigheden van de wijngaard waren perfect.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Vougeot |
Wijnhuis | Jacques Prieur |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP (91-93)
Reviewed by: Neal Martin
The 2016 Clos de Vougeot Grand Cru was bitten by the frost so that from 1.5 hectares, only ten barrels were produced. It includes 70% whole bunches. It has a delightful, clean and precise bouquet that opens up with black cherries, violet, hints of blueberry and a subtle mineral undertow. The palate is medium-bodied with chalky tannin, nicely focused with impressive structure that lends this a more masculine personality than some of its peers. Very fine, classic Clos de Vougeot that is almost as good as the 2015.
Edouard Labruyère, proprietor of Jacques Prieur, was on hand to guide me through his domaine releases in 2016 plus three releases from the négoçiant brand he incepted in 2014 (included here). "We had one of the hottest winters with no minus temperatures, then at the start of the spring we lost 70% of the production on 26 and 27 April. Some [vineyards] were completely intact, like Puligny Combettes, but we lost nearly everything in Montrachet as we are on the Chassagne side. But we still have two barrels. It is the same for Musigny and Echézeaux, where we lost 70% to 80%. We lost a huge percentage of Chambertin and Clos de Bèze, 50% of Clos Vougeot...we lost a lot. The good news is that after the frosts the remaining berries were in good condition and the weather conditions until 20 September were great. We were able to bring the berries in with good maturity but in such small quantities that we had to adapt the winemaking process. So instead of using the usual vats, we opened 600-liter demi-muids, turned them up vertically and used them to do the fermentation."
The wines here have improved immensely in recent years and I thought their use of whole bunch in 2016 added a je ne sais quoi to their wines. Of course, quality varies due to the challenges of the growing season but there are some real finds here that come recommended. I will leave you to peruse the tasting notes.
Published: Dec 29, 2017
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(91-94)
From: Red Burgundy '16 & '15: Superb Vintages, Different Styles (Jan 2018)
(at 13% potential alcohol, this cuvée was the highest in octane in 2016 and was not chaptalized; these vines were affected by frost--the yield was 24 hectoliters per hectare--but not to the same extent as the estate's Echézeaux and Musigny): Dark red with ruby tones. Captivating, ripe, soil-driven nose shows savory mineral and spice nuances. Silky on entry, then fine-grained and elegant in the middle palate, with nothing hard or rustic about it. Cherry and redcurrant fruit flavors are complicated by saline mineral notes and a suggestion of anise. Finishes with full, mounting, harmonious tannins and lovely energy and length. Very classic Clos Vougeot
- By Stephen Tanzer on January 2018
Winemaker Nadine Gublin described 2015 as “a very classic vintage of fresh wines from a late harvest, more red fruits than black in character.” The estate started its harvest with Pinot Noir on September 20, with grape sugars between 11.5% and 12.5%, and Gublin chaptalized lightly “for the texture of the wines” (they will be bottled with alcohol levels between 12.5% and 12.8%). Yields ranged widely according to the effects of frost, with estate-wide production down about 50% from a normal year. Gublin carried out less extraction than usual in ’16, punching down the cap twice a day but only for the first four or five days of the fermentations. “Some people will compare 2016 to 2010,” said Gublin, “but I find the ‘16s more consistent, with more matière sèche. And the '16s have much less tartaric acidity than the 2015s but similar pHs.” The malolactic fermentations finished between April and July of last year and all of the ‘16s were still on their lees in barrel, unracked, when I sampled them in January.
As for the ‘15s, “the tartaric acidity keeps the wines easily digestible and builds the structure of the vintage,” according to Gublin. “Although there’s a lot of dry material in the wines, and a high skin-to-juice ratio, 2015 doesn’t act like a hot year.” But alcohol levels for the estate wines are between 13.5% and 14% with no chaptalization. “Aromas are typically blacker in 2015 and redder in 2016,” Gublin noted. She added that the ‘15s are in the process of closing down in bottle, which for her is a pleasant surprise. “The ‘15s will age a long time, but the ‘16s will age well too, on their brilliant fruit.”
Incidentally, the Labruyère-Prieur Sélection wines are a négociant project started by Edouard Labruyère in 2013. Labruyère, whose family owns Château Rouget in Pomerol and Domaine Labruyère in Moulin à Vent in addition to Domaine Prieur, buys only fruit, and his wines are made by Gublin at Domaine Prieur.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Sinds de 19e eeuw gevestigd in Meursault, beschikt Domaine Jacques Prieur over een van de mooiste collecties Grands Crus en Premiers Crus die er bestaan. De 21 hectare wijngaarden (11 ha Pinot Noir en 10 ha Chardonnay) omvatten veel prestigieuze terroirs, zoals Grands Crus Montrachet, Chevalier-Montrachet, Corton-Charlemagne, Corton-Bressandes, Echézeaux, Clos Vougeot, Musigny, Chambertin en Chambertin Clos de Bèze. Dat is een derde van de Appellations Grands Crus van Bourgogne.
Veertien Premiers Crus completeren deze prachtige collectie verspreid over Côte de Beaune en Côte de Nuits. Negen grands crus, veertien premiers crus, drie crus monopoles, een ware parelketting.
Vandaag de dag staat de familie Labruyère aan het roer van dit juweel van de Bourgogne, tevens eigenaren van Château Rouget in Pomerol en Domaine Labruyère in Moulin-à-Vent. Ze werken dagelijks om dit prestigieuze erfgoed optimaal te benutten. Ze worden bijgestaan door Martin Prieur, kleinzoon van Jacques Prieur, die sinds 1990 met zijn familie op het landgoed woont en werkt. Nu verantwoordelijk, samen met Edouard Labruyère, voor de marketing van de wijnen van het Domaine, vertegenwoordigt Martin Prieur de schakel tussen verleden en heden, want niemand kent de geschiedenis van het Domaine en zijn wijngaarden zo goed als hij. Onder de leiding van Daniel Godefroy, een ervaren wijngaardbeheerder die elk perceel door en door kent, volgt het Domaine al vele jaren een "viticulture raisonnée" benadering. Het werk in de wijnmakerij en kelder wordt begeleid door de uitstekende oenoloog Nadine Gublin. Als een expert in bedachtzame en nauwkeurige interventies in het wijnmaakproces, werd zij in 1998 door de Revue du Vin de France bekroond met de titel Winemaker of the Year.
Domaine Jacques Prieur produceert witte en rode wijnen die krachtig en smaakvol zijn, boegbeelden van de grote moderne Bourgognes, en bestaat volledig uit Grands Crus en Premiers Crus (met uitzondering van Clos de Mazeray in Meursault, Monopole en emblematische Village Appellation).