2016 Domaine Jacques Prieur Beaune 1er Cru Greves

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2016 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2020 - 2030 |
Lage voorraad
Nog maar 5 over
Omschrijving
De Jacques Prieur Greves is 100% Pinot Noir op een perceel van 1,17 hectare. Prachtig wijngaardperceel met uitzicht op de stad Beaune. Klei-kalksteenbodem met overwegend grèves (kleine kiezels) en zand. De silica in het zand slaat warmte van de zon op en is een belangrijke factor voor rijpheid. De wijnen staan bekend om hun elegantie en fruit. De druiven werden met de hand geplukt in kleine kratten, vervolgens gesorteerd en volledig ontsteeld. De wijn bleef 20 dagen op de schil in open eikenhouten vaten met temperatuurregeling. Pigeage (het neerslaan van de dop) werd twee keer per dag gedaan tijdens de alcoholische gisting. 100% malolactische gisting. Volledig gerijpt in eikenhouten vaten gedurende 17 maanden.
Na een zeer milde winter en een warm lenteweer in de tweede helft van april, was de knopbreuk vervroegd, maar de vorst met een hoge vochtigheidsgraad aan het einde van de maand vernietigde de percelen met de beste blootstelling. Na de vorst ontwikkelde de wijnstok zich langzaam. Versnelling in groei en de rijpheid van de druiven waren mogelijk dankzij een zeer warme en droge zomer, met een rijping die snel begon tegen half augustus. De oogst begon op 20 september en de hygiënische omstandigheden van de wijngaard waren perfect.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Côte de Beaune |
Wijnhuis | Jacques Prieur |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 91 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (89-91)
Reviewed by:
Neal Martin
The 2016 Beaune 1er Cru Les Grèves was severely impacted by the frost and the vines were pruned afterward, to make sure the berries ripened correctly. It has a more reserved bouquet than the Clos de la Féguine, touches of warm gravel infusing the black and red fruit. The palate is medium-bodied with fine-grain tannin, a little conservative at the beginning but very fresh with commendable tension and brightness toward the finish.
Edouard Labruyère, proprietor of Jacques Prieur, was on hand to guide me through his domaine releases in 2016 plus three releases from the négoçiant brand he incepted in 2014 (included here). "We had one of the hottest winters with no minus temperatures, then at the start of the spring we lost 70% of the production on 26 and 27 April. Some [vineyards] were completely intact, like Puligny Combettes, but we lost nearly everything in Montrachet as we are on the Chassagne side. But we still have two barrels. It is the same for Musigny and Echézeaux, where we lost 70% to 80%. We lost a huge percentage of Chambertin and Clos de Bèze, 50% of Clos Vougeot...we lost a lot. The good news is that after the frosts the remaining berries were in good condition and the weather conditions until 20 September were great. We were able to bring the berries in with good maturity but in such small quantities that we had to adapt the winemaking process. So instead of using the usual vats, we opened 600-liter demi-muids, turned them up vertically and used them to do the fermentation."
The wines here have improved immensely in recent years and I thought their use of whole bunch in 2016 added a je ne sais quoi to their wines. Of course, quality varies due to the challenges of the growing season but there are some real finds here that come recommended. I will leave you to peruse the tasting notes.
Published: Dec 29, 2017
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Sinds de 19e eeuw gevestigd in Meursault, beschikt Domaine Jacques Prieur over een van de mooiste collecties Grands Crus en Premiers Crus die er bestaan. De 21 hectare wijngaarden (11 ha Pinot Noir en 10 ha Chardonnay) omvatten veel prestigieuze terroirs, zoals Grands Crus Montrachet, Chevalier-Montrachet, Corton-Charlemagne, Corton-Bressandes, Echézeaux, Clos Vougeot, Musigny, Chambertin en Chambertin Clos de Bèze. Dat is een derde van de Appellations Grands Crus van Bourgogne.
Veertien Premiers Crus completeren deze prachtige collectie verspreid over Côte de Beaune en Côte de Nuits. Negen grands crus, veertien premiers crus, drie crus monopoles, een ware parelketting.
Vandaag de dag staat de familie Labruyère aan het roer van dit juweel van de Bourgogne, tevens eigenaren van Château Rouget in Pomerol en Domaine Labruyère in Moulin-à-Vent. Ze werken dagelijks om dit prestigieuze erfgoed optimaal te benutten. Ze worden bijgestaan door Martin Prieur, kleinzoon van Jacques Prieur, die sinds 1990 met zijn familie op het landgoed woont en werkt. Nu verantwoordelijk, samen met Edouard Labruyère, voor de marketing van de wijnen van het Domaine, vertegenwoordigt Martin Prieur de schakel tussen verleden en heden, want niemand kent de geschiedenis van het Domaine en zijn wijngaarden zo goed als hij. Onder de leiding van Daniel Godefroy, een ervaren wijngaardbeheerder die elk perceel door en door kent, volgt het Domaine al vele jaren een "viticulture raisonnée" benadering. Het werk in de wijnmakerij en kelder wordt begeleid door de uitstekende oenoloog Nadine Gublin. Als een expert in bedachtzame en nauwkeurige interventies in het wijnmaakproces, werd zij in 1998 door de Revue du Vin de France bekroond met de titel Winemaker of the Year.
Domaine Jacques Prieur produceert witte en rode wijnen die krachtig en smaakvol zijn, boegbeelden van de grote moderne Bourgognes, en bestaat volledig uit Grands Crus en Premiers Crus (met uitzondering van Clos de Mazeray in Meursault, Monopole en emblematische Village Appellation).
De Jacques Prieur Greves is 100% Pinot Noir op een perceel van 1,17 hectare. Prachtig wijngaardperceel met uitzicht op de stad Beaune. Klei-kalksteenbodem met overwegend grèves (kleine kiezels) en zand. De silica in het zand slaat warmte van de zon op en is een belangrijke factor voor rijpheid. De wijnen staan bekend om hun elegantie en fruit. De druiven werden met de hand geplukt in kleine kratten, vervolgens gesorteerd en volledig ontsteeld. De wijn bleef 20 dagen op de schil in open eikenhouten vaten met temperatuurregeling. Pigeage (het neerslaan van de dop) werd twee keer per dag gedaan tijdens de alcoholische gisting. 100% malolactische gisting. Volledig gerijpt in eikenhouten vaten gedurende 17 maanden.
Na een zeer milde winter en een warm lenteweer in de tweede helft van april, was de knopbreuk vervroegd, maar de vorst met een hoge vochtigheidsgraad aan het einde van de maand vernietigde de percelen met de beste blootstelling. Na de vorst ontwikkelde de wijnstok zich langzaam. Versnelling in groei en de rijpheid van de druiven waren mogelijk dankzij een zeer warme en droge zomer, met een rijping die snel begon tegen half augustus. De oogst begon op 20 september en de hygiënische omstandigheden van de wijngaard waren perfect.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Côte de Beaune |
Wijnhuis | Jacques Prieur |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 91 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP (89-91)
Reviewed by:
Neal Martin
The 2016 Beaune 1er Cru Les Grèves was severely impacted by the frost and the vines were pruned afterward, to make sure the berries ripened correctly. It has a more reserved bouquet than the Clos de la Féguine, touches of warm gravel infusing the black and red fruit. The palate is medium-bodied with fine-grain tannin, a little conservative at the beginning but very fresh with commendable tension and brightness toward the finish.
Edouard Labruyère, proprietor of Jacques Prieur, was on hand to guide me through his domaine releases in 2016 plus three releases from the négoçiant brand he incepted in 2014 (included here). "We had one of the hottest winters with no minus temperatures, then at the start of the spring we lost 70% of the production on 26 and 27 April. Some [vineyards] were completely intact, like Puligny Combettes, but we lost nearly everything in Montrachet as we are on the Chassagne side. But we still have two barrels. It is the same for Musigny and Echézeaux, where we lost 70% to 80%. We lost a huge percentage of Chambertin and Clos de Bèze, 50% of Clos Vougeot...we lost a lot. The good news is that after the frosts the remaining berries were in good condition and the weather conditions until 20 September were great. We were able to bring the berries in with good maturity but in such small quantities that we had to adapt the winemaking process. So instead of using the usual vats, we opened 600-liter demi-muids, turned them up vertically and used them to do the fermentation."
The wines here have improved immensely in recent years and I thought their use of whole bunch in 2016 added a je ne sais quoi to their wines. Of course, quality varies due to the challenges of the growing season but there are some real finds here that come recommended. I will leave you to peruse the tasting notes.
Published: Dec 29, 2017
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Sinds de 19e eeuw gevestigd in Meursault, beschikt Domaine Jacques Prieur over een van de mooiste collecties Grands Crus en Premiers Crus die er bestaan. De 21 hectare wijngaarden (11 ha Pinot Noir en 10 ha Chardonnay) omvatten veel prestigieuze terroirs, zoals Grands Crus Montrachet, Chevalier-Montrachet, Corton-Charlemagne, Corton-Bressandes, Echézeaux, Clos Vougeot, Musigny, Chambertin en Chambertin Clos de Bèze. Dat is een derde van de Appellations Grands Crus van Bourgogne.
Veertien Premiers Crus completeren deze prachtige collectie verspreid over Côte de Beaune en Côte de Nuits. Negen grands crus, veertien premiers crus, drie crus monopoles, een ware parelketting.
Vandaag de dag staat de familie Labruyère aan het roer van dit juweel van de Bourgogne, tevens eigenaren van Château Rouget in Pomerol en Domaine Labruyère in Moulin-à-Vent. Ze werken dagelijks om dit prestigieuze erfgoed optimaal te benutten. Ze worden bijgestaan door Martin Prieur, kleinzoon van Jacques Prieur, die sinds 1990 met zijn familie op het landgoed woont en werkt. Nu verantwoordelijk, samen met Edouard Labruyère, voor de marketing van de wijnen van het Domaine, vertegenwoordigt Martin Prieur de schakel tussen verleden en heden, want niemand kent de geschiedenis van het Domaine en zijn wijngaarden zo goed als hij. Onder de leiding van Daniel Godefroy, een ervaren wijngaardbeheerder die elk perceel door en door kent, volgt het Domaine al vele jaren een "viticulture raisonnée" benadering. Het werk in de wijnmakerij en kelder wordt begeleid door de uitstekende oenoloog Nadine Gublin. Als een expert in bedachtzame en nauwkeurige interventies in het wijnmaakproces, werd zij in 1998 door de Revue du Vin de France bekroond met de titel Winemaker of the Year.
Domaine Jacques Prieur produceert witte en rode wijnen die krachtig en smaakvol zijn, boegbeelden van de grote moderne Bourgognes, en bestaat volledig uit Grands Crus en Premiers Crus (met uitzondering van Clos de Mazeray in Meursault, Monopole en emblematische Village Appellation).