2016 Château La Mission Haut-Brion

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | |
Jaar | 2016 |
Druif | , , , Petit Verdot |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2025 - 2070 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
De 2016 Le Mission Haut Brion is een blend van 57,5% Merlot en 42,5% Cabernet Sauvignon, geplukt tussen 19 september en 14 oktober, een van de langste oogst ooit. "We moesten geduldig zijn en op elk perceel wachten", vertelde Jean-Philippe Delmas. Het duurde langer dan normaal maar het weer zat geweldig mee dus alles kon geplukt worden op het meest ideale moment en dit maakt de 2016 Mission Haut Brion een van de allermooiste jaargangen ooit met een score van 98-100 Parkerpunten.
De wijn heeft een ongelooflijke precisie met een medium tot full-bodied smaak met soepele en zachte tannines en een geweldige zuurgraad. Zoals de Wine Advocate zeg is iedere atoom is doordrenkt met geweldige frisheid. Het is een wijn met een ongelooflijke focus en afbakening. Men dacht dat de 2015 The Mission Haut-Brion flirtte met perfectie maar de 2016 verslaat deze weer. De wijn is diep granaat-paars van kleur en ontvouwt zich in het glas met tonen om van zwarte bessen, zwarte kersen, donkere chocolade, viooltjes , tabaksblad, bosbodem en een vleugje bergamot.
Neal Martin van de Wine Advocate (Parker) schrijft over de 2016: "I thought that the 2015 La Mission Haut-Brion flirted with perfection. The 2016 has that extra edge, a "je ne sais quoi" that leaves you reaching for the thesaurus looking for superlatives"
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | Chateau La Mission Haut Brion |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2070 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 100 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 99 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
Rating
(98 - 100)
Release Price
NA
Drink Date
2026 - 2070
Reviewed by
Neal Martin
Issue Date
28th Apr 2017
Source
230, The Wine Advocate
The 2016 La Mission Haut Brion is a blend of 57.5% Merlot and 42.5% Cabernet Sauvignon picked between 19 September and 14 October, one of the longest ever. "We had to be patient and wait for each plot," Jean-Philippe Delmas told me. "It took longer than usual." As is customary, I allowed my sample, and likewise all the wines poured at this tasting, around 40-45 minutes to open since they always transform in the glass. It has a clean and precise, quite understated bouquet with fine mineralité, cold stone aromas infusing the black fruit. This has incredible precision, perhaps even more pixelated than the "gaff over the road" Haut-Brion. The palate is medium-bodied with supple and lithe tannin. I appreciate the line of acidity here, the smoothness and harmony that takes your breath away. Every atom is infused with life-affirming freshness. It is a wine bridled with incredible focus and delineation. I thought that the 2015 La Mission Haut-Brion flirted with perfection. The 2016 has that extra edge, a "je ne sais quoi" that leaves you reaching for the thesaurus looking for superlatives.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97+
Drinking Window
2026 - 2066
From: 2016 Bordeaux…It’s All In The Bottle (Jan 2019)
The 2016 La Mission Haut-Brion is flat out gorgeous. Today, La Mission is incredibly primary, with stunning purity in its red/purplish berry fruit. Readers will have to cellar the 2016 for the better part of a decade at a minimum before the telltale aromatics of this fabled château start to blossom in bottle. I adore the 2016 for its gracious personality, fine tannin and remarkable freshness, not to mention that it is absolutely delicious and the kind of wine that is so suggestive of a very bright future.
- By Antonio Galloni on December 2018
99
Drinking Window
2026 - 2066
From: The DBs: Bordeaux 2016 In Bottle (Jan 2019)
The 2016 La Mission Haut-Brion was stunning from barrel, and now in bottle. It has a sublime bouquet of blackberries, briar and hints of dark chocolate and rose petals that gain intensity with aeration while maintaining ethereal delineation. It never steps on the accelerator too hard. The palate is medium-bodied with fine tannin. There is still a veneer of new oak that will need to be assimilated over the coming years. This is a deep La Mission that caresses the mouth. Touches of graphite lingering on a finish that fans out gloriously. Is the 2016 up there with the 1955 or 1989? Nearly.
- By Neal Martin on December 2018
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Château la Mission Haut-Brion ligt in de appellatie Pessac-Léognan, gerangschikt onder de Crus Classés in de Graves-classificatie van 1953. La Mission Haut-Brion is het zusterbedrijf van Château Haut-Brion. Het wijnhuis behoort tot het wijngebied Graves, in de gemeente Talence met bijkomend landgoed in Pessac. Het wijnhuis produceert ook een tweede wijn van jongere wijnstokken, La Chapelle de la Mission, sinds de vintage van 1991, en de droge witte wijn Château La Mission Haut-Brion Blanc sinds de fusie van Château Laville Haut-Brion in 2010.
De wijngaardes strekken zich uit over 21 hectare tussen Pessac en Léognan, met een verdeling van 48% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot en 7% Cabernet Franc. Het landgoed produceert jaarlijks gemiddeld tussen de 6.000 en 7.000 kisten van zijn grand vin La Mission Haut-Brion. Voor de tweede wijn La Chapelle de la Mission, worden gemiddeld 4.000 kisten geproduceerd. De witte Château La Mission Haut-Brion Blanc, heeft een jaarlijkse productie van 500 tot 700 kisten.
De 2016 Le Mission Haut Brion is een blend van 57,5% Merlot en 42,5% Cabernet Sauvignon, geplukt tussen 19 september en 14 oktober, een van de langste oogst ooit. "We moesten geduldig zijn en op elk perceel wachten", vertelde Jean-Philippe Delmas. Het duurde langer dan normaal maar het weer zat geweldig mee dus alles kon geplukt worden op het meest ideale moment en dit maakt de 2016 Mission Haut Brion een van de allermooiste jaargangen ooit met een score van 98-100 Parkerpunten.
De wijn heeft een ongelooflijke precisie met een medium tot full-bodied smaak met soepele en zachte tannines en een geweldige zuurgraad. Zoals de Wine Advocate zeg is iedere atoom is doordrenkt met geweldige frisheid. Het is een wijn met een ongelooflijke focus en afbakening. Men dacht dat de 2015 The Mission Haut-Brion flirtte met perfectie maar de 2016 verslaat deze weer. De wijn is diep granaat-paars van kleur en ontvouwt zich in het glas met tonen om van zwarte bessen, zwarte kersen, donkere chocolade, viooltjes , tabaksblad, bosbodem en een vleugje bergamot.
Neal Martin van de Wine Advocate (Parker) schrijft over de 2016: "I thought that the 2015 La Mission Haut-Brion flirted with perfection. The 2016 has that extra edge, a "je ne sais quoi" that leaves you reaching for the thesaurus looking for superlatives"
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | Chateau La Mission Haut Brion |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2070 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 100 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 99 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
Rating
(98 - 100)
Release Price
NA
Drink Date
2026 - 2070
Reviewed by
Neal Martin
Issue Date
28th Apr 2017
Source
230, The Wine Advocate
The 2016 La Mission Haut Brion is a blend of 57.5% Merlot and 42.5% Cabernet Sauvignon picked between 19 September and 14 October, one of the longest ever. "We had to be patient and wait for each plot," Jean-Philippe Delmas told me. "It took longer than usual." As is customary, I allowed my sample, and likewise all the wines poured at this tasting, around 40-45 minutes to open since they always transform in the glass. It has a clean and precise, quite understated bouquet with fine mineralité, cold stone aromas infusing the black fruit. This has incredible precision, perhaps even more pixelated than the "gaff over the road" Haut-Brion. The palate is medium-bodied with supple and lithe tannin. I appreciate the line of acidity here, the smoothness and harmony that takes your breath away. Every atom is infused with life-affirming freshness. It is a wine bridled with incredible focus and delineation. I thought that the 2015 La Mission Haut-Brion flirted with perfection. The 2016 has that extra edge, a "je ne sais quoi" that leaves you reaching for the thesaurus looking for superlatives.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97+
Drinking Window
2026 - 2066
From: 2016 Bordeaux…It’s All In The Bottle (Jan 2019)
The 2016 La Mission Haut-Brion is flat out gorgeous. Today, La Mission is incredibly primary, with stunning purity in its red/purplish berry fruit. Readers will have to cellar the 2016 for the better part of a decade at a minimum before the telltale aromatics of this fabled château start to blossom in bottle. I adore the 2016 for its gracious personality, fine tannin and remarkable freshness, not to mention that it is absolutely delicious and the kind of wine that is so suggestive of a very bright future.
- By Antonio Galloni on December 2018
99
Drinking Window
2026 - 2066
From: The DBs: Bordeaux 2016 In Bottle (Jan 2019)
The 2016 La Mission Haut-Brion was stunning from barrel, and now in bottle. It has a sublime bouquet of blackberries, briar and hints of dark chocolate and rose petals that gain intensity with aeration while maintaining ethereal delineation. It never steps on the accelerator too hard. The palate is medium-bodied with fine tannin. There is still a veneer of new oak that will need to be assimilated over the coming years. This is a deep La Mission that caresses the mouth. Touches of graphite lingering on a finish that fans out gloriously. Is the 2016 up there with the 1955 or 1989? Nearly.
- By Neal Martin on December 2018
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Château la Mission Haut-Brion ligt in de appellatie Pessac-Léognan, gerangschikt onder de Crus Classés in de Graves-classificatie van 1953. La Mission Haut-Brion is het zusterbedrijf van Château Haut-Brion. Het wijnhuis behoort tot het wijngebied Graves, in de gemeente Talence met bijkomend landgoed in Pessac. Het wijnhuis produceert ook een tweede wijn van jongere wijnstokken, La Chapelle de la Mission, sinds de vintage van 1991, en de droge witte wijn Château La Mission Haut-Brion Blanc sinds de fusie van Château Laville Haut-Brion in 2010.
De wijngaardes strekken zich uit over 21 hectare tussen Pessac en Léognan, met een verdeling van 48% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot en 7% Cabernet Franc. Het landgoed produceert jaarlijks gemiddeld tussen de 6.000 en 7.000 kisten van zijn grand vin La Mission Haut-Brion. Voor de tweede wijn La Chapelle de la Mission, worden gemiddeld 4.000 kisten geproduceerd. De witte Château La Mission Haut-Brion Blanc, heeft een jaarlijkse productie van 500 tot 700 kisten.