2015 Vietti Barolo Rocche Castiglione Magnum

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2015 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2024 - 2050 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
Vietti is absoluut een topdomein. De robuuste Barolo’s en Barbera’s van Mario Cordero zijn van wereldklasse en zeer schaars! De kwaliteit is fenomenaal en consistent over het volledige assortiment. Vietti is de enige producent die wijngaarden bezit in de elf dorpen die Barolo mogen produceren. Ze waren de eerste die de vergeten locale witte druif “Arneis” gingen her-aanplanten. Bovendien waren ze pioniers in het bottelen van “single vineyard” Baroli. Dit was de legendarische 1961 Barolo Rocche. Door als één van de eerste wijndomeinen te exporteren naar de V.S., werd Vietti in mum van tijd een grote naam in de regio Piemonte en nu worden alle single vineyard barolo's op allocatie uitgeven en komen er altijd per land maar een handvol flessen beschikbaar. Het potentieel van hun wijnen is ongekend en uit de mooie jaren is dit 30 jaar+.
De druiven afkomstig van een van de historische wijngaarden van het hele Barolo gebied, in de Rocche di Castiglione Falletto. Wijngaard met aanplantingen uit 1940, 1950 en 1968, gelegen op het zuidoosten. In de gaardes is gebruik gemaakt van het Guyot-trainingssysteem met een dichtheid van ongeveer 4.600 planten per hectare. De gisting duurt ongeveer 4 weken in een stalen tank in contact met de schil. Deze keer omvat pre- en post-fermentatieve maceratie met behulp van de eeuwenoude ondergedompelde dopmethode. Fermentatie is Malolactisch in hout. De wijn rijpt voor 30 maanden in eikenhouten vaten. Deze wijn heeft een robijnrode kleur. Volle en complexe body met intens aroma van gedroogde rozen, zoethout, kruiden en truffels. Elegant met sterke maar evenwichtige tannines.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Vietti |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2015 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 96
Reviewed by: Monica Larner
Drink Date: 2022 - 2045
Along with the Ravera, the 2015 Barolo Rocche di Castiglione has a very fresh feeling (they are both grown with less direct sunlight). Indeed, there are many similarities between these two prestigious Barolos from Vietti, but the differences start with the vinification methods. While the Ravera sees malolactic fermentation in stainless steel, the Rocche di Castiglione completes that phase in botte. To continue the comparison, these two wines are certainly more closed than the other Barolo crus from this producer, the Lazzarito and the Brunate, which blossom and open more quickly. Even though it is a bit shy, the defining characteristics of herbaceous rosemary and balsamic notes show up well in this vintage of the Rocche di Castiglione, a vineyard site that prizes elegance above all else.
I tasted these wines just before lunch hour. Luca Currado always prepares two bottles of each sample for my tasting. One was opened at 10 a.m. (so about three hours earlier), and the second was opened just prior to being poured into the glass. The notes published here represent an edited version with reflections and comments from both bottles. Vietti likes to release his wines when they are in a more reductive state, so this two-bottle approach is much appreciated by critics like me because you gain a much better understanding of the possible evolution of each wine poured.
Published: Jun 28, 201
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
VIETTI BAROLO ROCCHE DI CASTIGLIONE 2015
Thursday, September 3, 2020
Country : Italy
Region : Piedmont
Vintage : 2015
Score : 98
A hauntingly complex and finely detailed nose that touches so many different characters. Roses, dried wood, cedar, fine brown spices, light earthy notes, warm stones, mountain herbs and leaves. All here – very complex. The density and weight is exceptional, as is the fine, firm weave of tannins. The length is staggering and the tautness and balance are captivating. One of the stars of the vintage! Try from 2025.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
94
From: 2015 Barolo…The Bigger Picture (Feb 2019)
The 2015 Barolo Rocche di Castiglione is incredibly inviting from the very first taste. Silky and aromatic, the Rocche shows plenty of the classiness that is such a signature of this Castiglione Falletto site. As with all of these 2015s, readers will have to be patient. The 2015 gains striking volume and resonance with time in the glass, but a few years in bottle are an absolute must for the wine to show at its very best.
- By Antonio Galloni on November 2018
Vietti's 2015 Barolos are good examples of the strengths and weaknesses of the vintage as a whole. All of the wines are fresh and medium in body, with good energy and plenty of drive. At the same time, the differences between the vineyard are not quite as marked as they are in truly outstanding years. Even so, the 2015s here are brilliant. I won't be surprised if they show even better with a few more years in bottle, as they are among the most reticent 2015s I tasted.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Vietti is absoluut een topdomein. De robuuste Barolo’s en Barbera’s van Mario Cordero zijn van wereldklasse en zeer schaars! Daarnaast brengt hij met de Nebbiolo Langhe Perbacco een extreem goede Nebbiolo op de markt. Deze is voldoende beschikbaar en zeer betaalbaar. Dat geldt ook voor de knisperend frisse, zachtzoete Moscato d’Asti. En dan is er natuurlijk nog het verhaal achter de etiketten... Sinds 1974 krijgt een select aantal Viettiwijnen (sinds 1988 alleen nog de Barolo Riserva Villero) jaarlijks een speciaal ontworpen, origineel kunstwerk op het etiket. De oplage van het kunstwerk is gelijk aan het aantal flessen die in deze jaargang van de betreffende wijn worden gemaakt. De eerste honderd labels worden bovendien door de artiest zelf gesigneerd, dus echte collector’s items!
De geschiedenis van de Vietti familie als wijnbedrijf gaat terug naar de 19'e eeuw. In de beginjaren werden wel druiven gekweekt maar zij werden aan de Coöperatie en andere wijnboeren verkocht. Pas aan het begin van de 20'e eeuw besloot de familie om zelf wijn te gaan maken. De laatste jaren legde niemand in Piemonte de lat hoger dan Vietti. Al hun wijnen zijn van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Wijnmaker Luca Currado bouwde verder op het succes van zijn ouders Alfredo en Lucia. De kwaliteit is fenomenaal en consistent over het volledige assortiment. Vietti is de enige producent die wijngaarden bezit in de elf dorpen die Barolo mogen produceren. Ze waren de eerste die de vergeten locale witte druif “Arneis” gingen her-aanplanten. Bovendien waren ze pioniers in het bottelen van “single vineyard” Baroli. Dit was de legendarische 1961 Barolo Rocche een van de betere wijnbedrijven in Piemonte. Door als één van de eerste wijndomeinen te exporteren naar de V.S., werd Vietti in geen tijd een grote naam in de regio Piemonte. De Vietti wijnen komen van druiven van de Castiglione Falletto wijngaarden, het hart van de Barolo zone. De kwaliteiten van zandige kalkhoudende grond in dit gebied geeft een uniek complexiteit en mooie tannines aan de elegante wijnen. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken ligt tussen de 30 tot 70 jaar.
Vietti is absoluut een topdomein. De robuuste Barolo’s en Barbera’s van Mario Cordero zijn van wereldklasse en zeer schaars! De kwaliteit is fenomenaal en consistent over het volledige assortiment. Vietti is de enige producent die wijngaarden bezit in de elf dorpen die Barolo mogen produceren. Ze waren de eerste die de vergeten locale witte druif “Arneis” gingen her-aanplanten. Bovendien waren ze pioniers in het bottelen van “single vineyard” Baroli. Dit was de legendarische 1961 Barolo Rocche. Door als één van de eerste wijndomeinen te exporteren naar de V.S., werd Vietti in mum van tijd een grote naam in de regio Piemonte en nu worden alle single vineyard barolo's op allocatie uitgeven en komen er altijd per land maar een handvol flessen beschikbaar. Het potentieel van hun wijnen is ongekend en uit de mooie jaren is dit 30 jaar+.
De druiven afkomstig van een van de historische wijngaarden van het hele Barolo gebied, in de Rocche di Castiglione Falletto. Wijngaard met aanplantingen uit 1940, 1950 en 1968, gelegen op het zuidoosten. In de gaardes is gebruik gemaakt van het Guyot-trainingssysteem met een dichtheid van ongeveer 4.600 planten per hectare. De gisting duurt ongeveer 4 weken in een stalen tank in contact met de schil. Deze keer omvat pre- en post-fermentatieve maceratie met behulp van de eeuwenoude ondergedompelde dopmethode. Fermentatie is Malolactisch in hout. De wijn rijpt voor 30 maanden in eikenhouten vaten. Deze wijn heeft een robijnrode kleur. Volle en complexe body met intens aroma van gedroogde rozen, zoethout, kruiden en truffels. Elegant met sterke maar evenwichtige tannines.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Vietti |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2015 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP 96
Reviewed by: Monica Larner
Drink Date: 2022 - 2045
Along with the Ravera, the 2015 Barolo Rocche di Castiglione has a very fresh feeling (they are both grown with less direct sunlight). Indeed, there are many similarities between these two prestigious Barolos from Vietti, but the differences start with the vinification methods. While the Ravera sees malolactic fermentation in stainless steel, the Rocche di Castiglione completes that phase in botte. To continue the comparison, these two wines are certainly more closed than the other Barolo crus from this producer, the Lazzarito and the Brunate, which blossom and open more quickly. Even though it is a bit shy, the defining characteristics of herbaceous rosemary and balsamic notes show up well in this vintage of the Rocche di Castiglione, a vineyard site that prizes elegance above all else.
I tasted these wines just before lunch hour. Luca Currado always prepares two bottles of each sample for my tasting. One was opened at 10 a.m. (so about three hours earlier), and the second was opened just prior to being poured into the glass. The notes published here represent an edited version with reflections and comments from both bottles. Vietti likes to release his wines when they are in a more reductive state, so this two-bottle approach is much appreciated by critics like me because you gain a much better understanding of the possible evolution of each wine poured.
Published: Jun 28, 201
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
VIETTI BAROLO ROCCHE DI CASTIGLIONE 2015
Thursday, September 3, 2020
Country : Italy
Region : Piedmont
Vintage : 2015
Score : 98
A hauntingly complex and finely detailed nose that touches so many different characters. Roses, dried wood, cedar, fine brown spices, light earthy notes, warm stones, mountain herbs and leaves. All here – very complex. The density and weight is exceptional, as is the fine, firm weave of tannins. The length is staggering and the tautness and balance are captivating. One of the stars of the vintage! Try from 2025.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
94
From: 2015 Barolo…The Bigger Picture (Feb 2019)
The 2015 Barolo Rocche di Castiglione is incredibly inviting from the very first taste. Silky and aromatic, the Rocche shows plenty of the classiness that is such a signature of this Castiglione Falletto site. As with all of these 2015s, readers will have to be patient. The 2015 gains striking volume and resonance with time in the glass, but a few years in bottle are an absolute must for the wine to show at its very best.
- By Antonio Galloni on November 2018
Vietti's 2015 Barolos are good examples of the strengths and weaknesses of the vintage as a whole. All of the wines are fresh and medium in body, with good energy and plenty of drive. At the same time, the differences between the vineyard are not quite as marked as they are in truly outstanding years. Even so, the 2015s here are brilliant. I won't be surprised if they show even better with a few more years in bottle, as they are among the most reticent 2015s I tasted.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Vietti is absoluut een topdomein. De robuuste Barolo’s en Barbera’s van Mario Cordero zijn van wereldklasse en zeer schaars! Daarnaast brengt hij met de Nebbiolo Langhe Perbacco een extreem goede Nebbiolo op de markt. Deze is voldoende beschikbaar en zeer betaalbaar. Dat geldt ook voor de knisperend frisse, zachtzoete Moscato d’Asti. En dan is er natuurlijk nog het verhaal achter de etiketten... Sinds 1974 krijgt een select aantal Viettiwijnen (sinds 1988 alleen nog de Barolo Riserva Villero) jaarlijks een speciaal ontworpen, origineel kunstwerk op het etiket. De oplage van het kunstwerk is gelijk aan het aantal flessen die in deze jaargang van de betreffende wijn worden gemaakt. De eerste honderd labels worden bovendien door de artiest zelf gesigneerd, dus echte collector’s items!
De geschiedenis van de Vietti familie als wijnbedrijf gaat terug naar de 19'e eeuw. In de beginjaren werden wel druiven gekweekt maar zij werden aan de Coöperatie en andere wijnboeren verkocht. Pas aan het begin van de 20'e eeuw besloot de familie om zelf wijn te gaan maken. De laatste jaren legde niemand in Piemonte de lat hoger dan Vietti. Al hun wijnen zijn van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Wijnmaker Luca Currado bouwde verder op het succes van zijn ouders Alfredo en Lucia. De kwaliteit is fenomenaal en consistent over het volledige assortiment. Vietti is de enige producent die wijngaarden bezit in de elf dorpen die Barolo mogen produceren. Ze waren de eerste die de vergeten locale witte druif “Arneis” gingen her-aanplanten. Bovendien waren ze pioniers in het bottelen van “single vineyard” Baroli. Dit was de legendarische 1961 Barolo Rocche een van de betere wijnbedrijven in Piemonte. Door als één van de eerste wijndomeinen te exporteren naar de V.S., werd Vietti in geen tijd een grote naam in de regio Piemonte. De Vietti wijnen komen van druiven van de Castiglione Falletto wijngaarden, het hart van de Barolo zone. De kwaliteiten van zandige kalkhoudende grond in dit gebied geeft een uniek complexiteit en mooie tannines aan de elegante wijnen. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken ligt tussen de 30 tot 70 jaar.