2015 Marquis d'Angerville Volnay 1er Cru "Champans"

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Jaar | 2015 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2022 - 2040 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
In 1507 werd een koninklijke officier, secretaris van de rekeningen, naar Volnay gestuurd om een inventaris op te maken van de voormalige eigendommen van de hertogen van Bourgogne, die nu in handen zijn van de kroon van Frankrijk. Een pestepidemie ontmoedigt de officier om Volnay binnen te gaan. Om zijn missie te vervullen, vroeg hij achtendertig Volnaysianen om een “eerlijk en nauwkeurig” overzicht te maken van het landgoed Volnay. Dit overzicht maakt deel uit van een enorm volume van ongeveer twaalf centimeter dik, gedateerd 1507, dat bewaard wordt in het gemeentearchief van Dijon. De beschrijving is inderdaad nauwkeurig. We erkennen de appellations van Volnay die vandaag de dag nog steeds goed bekend zijn (Champans, Caillerets, Fremiet, Taillepieds, enz.), en het rapport specificeert met name dat "de koning een onverdeelde derde partij heeft in de Sous Roiches-wijnstokken, dat deze wijnstokken 52 gewerkt en een half, dat het totaal van de wijnstokken van de koning 275 wijngaarden bedraagt, voornamelijk gelegen in Caillerets, Fremiet, Champans, l'Ormeau en Taillepieds.
De wijnstokken die worden aangeduid met de term “assises Sous Roiches” zijn in werkelijkheid de Clos des Ducs, die de dorpelingen zo niet konden noemen zonder de woede van hun nieuwe soeverein te riskeren. Maar de prachtige Clos des Ducs, voormalig eigendom van de hertogen van Bourgondië, behield uiteindelijk zijn naam en zelfs vandaag de dag bedraagt de oppervlakte ongeveer 52 ouvrières (2,15 hectare).
De productie van geweldige wijnen begint met respect voor het terroir en controle over de opbrengsten in de wijngaard. De teeltpraktijken zijn respectvol voor de bodem en de plant, en de opbrengsten zijn beperkt, dankzij kwaliteitsdruivensoorten (het werk van het selecteren van de beste planten door Sem en Jacques d'Angerville resulteerde begin jaren vijftig in de erkenning van een bijzonder fijne en niet erg productieve soort, genaamd “Pinot d'Angerville”). De grond wordt bewerkt met een ploeg en wanneer een wijnstok wordt ontworteld, wordt het perceel drie jaar in luzerne gelaten voordat het opnieuw wordt geplant.
De omschakeling van Domaine Marquis d'Angerville naar biodynamica, gestart in 2006, werd in 2009 afgerond. Het is een delicaat proces dat alleen mogelijk is als het team overtuigd is. Zoals Pierre Masson zei: “…in de biodynamische landbouw is de mens het centrale element. Het is de kwaliteit van iemands visie, iemands vermogen om situaties waar te nemen, iemands vermogen om een oordeel te vellen en te handelen die bepalend zijn voor het succes van een landbouwbedrijf en de duurzaamheid ervan.”
Domaine Marquis d’Angerville bezit 3,98 hectare in de appellatie Champans, net ten noorden van de appellatie Caillerets. Twee parallelle percelen vormen het deel van de appellatie (in totaal 11 hectare). Ze strekken zich uit van de top tot de bodem van het Champans-klimaat en de heuvels en profiteren zo van alle kenmerken van dit opmerkelijke terroir op het zuidoosten, gelegen in het centrum van de Premiers Crus van Volnay. De grond is armer en rust op een rotsachtige kalkstenen bank bovenaan de heuvel, terwijl de helling naar de bodem toe afneemt en kleiachtiger, steenachtiger en dieper wordt.
Historisch geclassificeerde Têtes de Cuvée de Volnay, Champans is het archetype van de grote Volnay 1er cru : Finesse, volheid en lengte in de mond met een extra vrijgevigheid en kracht die er specifiek voor is. Afhankelijk van het wijnjaar verdient hij 5 tot 10 jaar rijping om zich volledig te openbaren, maar hij is over het algemeen gemakkelijker jong benaderbaar dan Taillepieds of Clos des Ducs.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Volnay |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2015 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Vinous rating | 96 |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 93+
Reviewed by:
William Kelley
Drink Date:
2025 - 2045
The 2015 Volnay 1er Cru Champans is superb, wafting from the glass with notes of cassis, red cherry, raspberry and candied peel that is still very fruit driven, savory nuances only emerging with extended aeration. On the palate, the wine is full-bodied, powerful and muscular, with an authoritative chassis of fine-grained but firm tannins and a deep core of crunchy fruit. This is shutting down, but it's full of promise for the future.
Published: Apr 27, 2018
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(93-96)
From: The 2015 Red Burgundies: You Are So Going To Want Them (Jan 2017)
Bright medium ruby. Mineral-driven aromas of blackberry, cassis, licorice, bitter chocolate and crushed stone, plus a touch of sweet oak. Suave, silky black fruit and violet flavors show absolutely no rough edges. The wonderfully refined tannins arrive late, allowing the fruit to open beautifully on the very long, palate-staining finish. An outstanding wine with a compellingly rich, layered texture, this was racked in July, like the Clos des Ducs.
- By Stephen Tanzer on November 2016
Although there’s nothing extreme about the extraction here (a cold soak at a moderate 12 degrees C. lasting three or four days, zero pigeages and two quick remontages per day), the estate’s 2015s show nearly Syrah-like color, not to mention outstanding density and silkiness. Crop levels in 2015 were not much higher than those of 2014—“in the mid to high 20s,” according to Guillaume d’Angerville, owing to the drought and to the lingering effects of three years of hailstorms. “The dark colors are only evidence of the sun and drought in 2015,” he noted. “And the sun hasn’t impacted the wines in a negative way.” The estate started harvesting on September 4, bringing in its fruit with potential alcohol between 13% and 13.5%, which d’Angerville described as “high in historical terms but standard for recent years.”
The malolactic fermentations were “all over the place,” according to d’Angerville, with the earliest cuvées finishing in May and a couple just winding down at the time of my November visit. The bottling will be at the estate’s regular time: in March and April of 2017. “Most people want to compare 2015 with 2009 or 2005 but that would be a mistake,” said d’Angerville. “The 2015s show a rare combination of density and refinement; in comparison, the 2005s were more exuberant at a similar stage of their development.” The post-malo pHs in 2015 are closer to 3.4 than to 3.5, according to d'Angerville, "or close to the level of the 2010s." Indeed, the best 2015 Volnays at this address are among the rare Côte de Beaune examples that are at the same exalted level of quality as the top wines of the Côte de Nuits.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
In 1507 werd een koninklijke officier, secretaris van de rekeningen, naar Volnay gestuurd om een inventaris op te maken van de voormalige eigendommen van de hertogen van Bourgogne, die nu in handen zijn van de kroon van Frankrijk. Een pestepidemie ontmoedigt de officier om Volnay binnen te gaan. Om zijn missie te vervullen, vroeg hij achtendertig Volnaysianen om een “eerlijk en nauwkeurig” overzicht te maken van het landgoed Volnay. Dit overzicht maakt deel uit van een enorm volume van ongeveer twaalf centimeter dik, gedateerd 1507, dat bewaard wordt in het gemeentearchief van Dijon. De beschrijving is inderdaad nauwkeurig. We erkennen de appellations van Volnay die vandaag de dag nog steeds goed bekend zijn (Champans, Caillerets, Fremiet, Taillepieds, enz.), en het rapport specificeert met name dat "de koning een onverdeelde derde partij heeft in de Sous Roiches-wijnstokken, dat deze wijnstokken 52 gewerkt en een half, dat het totaal van de wijnstokken van de koning 275 wijngaarden bedraagt, voornamelijk gelegen in Caillerets, Fremiet, Champans, l'Ormeau en Taillepieds.
De wijnstokken die worden aangeduid met de term “assises Sous Roiches” zijn in werkelijkheid de Clos des Ducs, die de dorpelingen zo niet konden noemen zonder de woede van hun nieuwe soeverein te riskeren. Maar de prachtige Clos des Ducs, voormalig eigendom van de hertogen van Bourgondië, behield uiteindelijk zijn naam en zelfs vandaag de dag bedraagt de oppervlakte ongeveer 52 ouvrières (2,15 hectare).
De productie van geweldige wijnen begint met respect voor het terroir en controle over de opbrengsten in de wijngaard. De teeltpraktijken zijn respectvol voor de bodem en de plant, en de opbrengsten zijn beperkt, dankzij kwaliteitsdruivensoorten (het werk van het selecteren van de beste planten door Sem en Jacques d'Angerville resulteerde begin jaren vijftig in de erkenning van een bijzonder fijne en niet erg productieve soort, genaamd “Pinot d'Angerville”). De grond wordt bewerkt met een ploeg en wanneer een wijnstok wordt ontworteld, wordt het perceel drie jaar in luzerne gelaten voordat het opnieuw wordt geplant.
De omschakeling van Domaine Marquis d'Angerville naar biodynamica, gestart in 2006, werd in 2009 afgerond. Het is een delicaat proces dat alleen mogelijk is als het team overtuigd is. Zoals Pierre Masson zei: “…in de biodynamische landbouw is de mens het centrale element. Het is de kwaliteit van iemands visie, iemands vermogen om situaties waar te nemen, iemands vermogen om een oordeel te vellen en te handelen die bepalend zijn voor het succes van een landbouwbedrijf en de duurzaamheid ervan.”
Domaine Marquis d’Angerville bezit 3,98 hectare in de appellatie Champans, net ten noorden van de appellatie Caillerets. Twee parallelle percelen vormen het deel van de appellatie (in totaal 11 hectare). Ze strekken zich uit van de top tot de bodem van het Champans-klimaat en de heuvels en profiteren zo van alle kenmerken van dit opmerkelijke terroir op het zuidoosten, gelegen in het centrum van de Premiers Crus van Volnay. De grond is armer en rust op een rotsachtige kalkstenen bank bovenaan de heuvel, terwijl de helling naar de bodem toe afneemt en kleiachtiger, steenachtiger en dieper wordt.
Historisch geclassificeerde Têtes de Cuvée de Volnay, Champans is het archetype van de grote Volnay 1er cru : Finesse, volheid en lengte in de mond met een extra vrijgevigheid en kracht die er specifiek voor is. Afhankelijk van het wijnjaar verdient hij 5 tot 10 jaar rijping om zich volledig te openbaren, maar hij is over het algemeen gemakkelijker jong benaderbaar dan Taillepieds of Clos des Ducs.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Volnay |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2015 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Vinous rating | 96 |
Parker
The Wine Advocate
RP 93+
Reviewed by:
William Kelley
Drink Date:
2025 - 2045
The 2015 Volnay 1er Cru Champans is superb, wafting from the glass with notes of cassis, red cherry, raspberry and candied peel that is still very fruit driven, savory nuances only emerging with extended aeration. On the palate, the wine is full-bodied, powerful and muscular, with an authoritative chassis of fine-grained but firm tannins and a deep core of crunchy fruit. This is shutting down, but it's full of promise for the future.
Published: Apr 27, 2018
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(93-96)
From: The 2015 Red Burgundies: You Are So Going To Want Them (Jan 2017)
Bright medium ruby. Mineral-driven aromas of blackberry, cassis, licorice, bitter chocolate and crushed stone, plus a touch of sweet oak. Suave, silky black fruit and violet flavors show absolutely no rough edges. The wonderfully refined tannins arrive late, allowing the fruit to open beautifully on the very long, palate-staining finish. An outstanding wine with a compellingly rich, layered texture, this was racked in July, like the Clos des Ducs.
- By Stephen Tanzer on November 2016
Although there’s nothing extreme about the extraction here (a cold soak at a moderate 12 degrees C. lasting three or four days, zero pigeages and two quick remontages per day), the estate’s 2015s show nearly Syrah-like color, not to mention outstanding density and silkiness. Crop levels in 2015 were not much higher than those of 2014—“in the mid to high 20s,” according to Guillaume d’Angerville, owing to the drought and to the lingering effects of three years of hailstorms. “The dark colors are only evidence of the sun and drought in 2015,” he noted. “And the sun hasn’t impacted the wines in a negative way.” The estate started harvesting on September 4, bringing in its fruit with potential alcohol between 13% and 13.5%, which d’Angerville described as “high in historical terms but standard for recent years.”
The malolactic fermentations were “all over the place,” according to d’Angerville, with the earliest cuvées finishing in May and a couple just winding down at the time of my November visit. The bottling will be at the estate’s regular time: in March and April of 2017. “Most people want to compare 2015 with 2009 or 2005 but that would be a mistake,” said d’Angerville. “The 2015s show a rare combination of density and refinement; in comparison, the 2005s were more exuberant at a similar stage of their development.” The post-malo pHs in 2015 are closer to 3.4 than to 3.5, according to d'Angerville, "or close to the level of the 2010s." Indeed, the best 2015 Volnays at this address are among the rare Côte de Beaune examples that are at the same exalted level of quality as the top wines of the Côte de Nuits.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen