2015 Gaja Conteisa Barolo Magnum

rotation

Lage voorraad

Nog maar 3 over

🚚 Bestel vandaag en je bestelling wordt maandag verzonden

Omschrijving

chevron-down

De 2015 Gaja Conteisa Barolo is een uitzonderlijke wijn van het beroemde Italiaanse wijnhuis Gaja. Het wijnhuis, dat voornamelijk bekend staat om zijn Barbaresco-wijnen, heeft ook naam gemaakt met prachtige Barolo-wijnen, waaronder de Conteisa. Deze wijn wordt geproduceerd in het gebied La Morra, binnen de Barolo-appellatie in Piemonte, en het woord "Conteisa" verwijst naar een historische grensruzie (oftewel "strijd" of "dispuut") tussen de dorpen La Morra en Barolo.

Conteisa is een blend die voornamelijk bestaat uit Nebbiolo, met soms een klein percentage Barbera toegevoegd om fruitigheid en levendigheid te versterken. De wijngaard ligt in een gebied met kalkrijke, kleiachtige bodems, ideaal voor het creëren van gestructureerde, complexe Barolo-wijnen. De wijn rijpt meestal gedurende 24 maanden op eikenhout, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van diepte en rijpe tannines.

De 2015 Gaja Barolo Conteisa heeft een diepe robijnrode kleur, typisch voor Nebbiolo-wijnen van hoge kwaliteit. De neus biedt intense aroma's van donker fruit zoals kers en pruim, florale tonen van rozen en viooltjes, en een vleugje kruiden zoals drop, munt, en teer. De wijn heeft een volle body, met krachtige maar fijne tannines en een verfrissende zuurgraad. De smaken van rijp rood fruit worden aangevuld met aardse tonen en subtiele specerijen van de houtrijping, zoals vanille en tabak. De afdronk is lang en elegant, met een aanhoudende mineraliteit en complexe lagen die zich met verdere rijping nog verder zullen ontwikkelen.

De 2015 Conteisa heeft een uitstekend verouderingspotentieel en kan 15 tot 20 jaar rijpen, waarbij hij steeds meer complexiteit zal tonen. De wijn zal met de jaren meer tertiaire aroma's ontwikkelen, zoals truffel, leer en gedroogd fruit. Dit is een magnum van 1,5 liter. Nog lekkerder, feestelijker en met een langer drinkvenster.

WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Piemonte
Appellatie Barolo
Iconen Icoon Italië
Wijnhuis Gaja
Druif Nebbiolo
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2015
Drinken vanaf 2024
Drinken tot 2050
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 1.5 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 96
Vinous rating 97

Professionele Recensies

chevron-down

Parker

96

Vinous

97

Wijnhuis

chevron-down

De geschiedenis van wijnhuis Gaja begint in 1859, het jaar waarin Giovanni Gaja, een lokale druiventeler te Barbaresco, Piemonte, een wijnbedrijfje onder zn eigen naam opricht. Een generatie later is het Angelo, grootvader van de huidige eigenaar, die het maken van wijn voortzet met dezelfde vastberadenheid als zijn vader. Hij wordt daarin gesteund door Clotilde Rey met wie hij in 1905 in het huwelijk treedt. Ze leren hun telg Giovanni genoemd naar zijn opa dus dat je als wijnmaker geen concessies moet doen; niets mag ten koste gaan van de kwaliteit van de wijn.

In 1961 komt Giovannis zoon Angelo in het familiebedrijf werken. Na zijn afstuderen als econoom aan de Universiteit van Turijn en het behalen van het diploma op de School voor Viticultuur & Oenologie te Alba, was de jonge Angelo naar het buitenland vertrokken voor een stage op wijnbedrijven in de Bordeaux, Bourgogne, langs de Rin en in Californië. Vol frisse ideeën was hij nu teruggekeerd naar zijn geboortestreek Piemonte.Als Angelo Gaja in 1970 het bedrijf van zijn ouders overneemt, vraagt hij zn oud klasgenoot en wijnmaker Guido Rivella hem te assisteren. Samen voeren ze een aantal voor de streek zeer revolutionaire veranderingen door. Zo verkleinen ze de opbrengsten per hectare soms met wel de helft van het aantal toegestane liters, ze experimenteren met vinificatiemethoden, de aanplant van nieuwe - zowel rode als witte - druivenrassen en baanbrekende rijpingstechnieken. De resultaten zijn verbluffend en Gaja verovert met zijn prachtige Barbaresco's - het vlaggenschip van het bedrijf - de hele wereld.

De nebbiolodruiven voor de Barbaresco van Gaja waren van oudsher afkomstig van verschillende wijngaarden. Zo deden Angelos vader, grootvader en diens vader dáárvoor dat ook al. Hoewel de jonge Angelo aan deze traditie geen einde zou maken, lanceerde hij een nieuwe lijn Barbaresco's van één enkele wijngaard. Voor deze experimentele single vinyard wijnen ontstond steeds meer belangstelling.Als voorstander van een dynamische, puur op kwaliteit gerichte wijnbouwcultuur, besluit de briljante wijnmaker vanaf 1996 helemaal te breken met het in zijn ogen te conservatieve en beperkende Italiaanse systeem van herkomstbenamingen. Alleen zijn traditionele Barbaresco komt nog als prestigieuze DOCG op de markt. Alle andere rode enkel-wijngaard-wijnen laat hij bewust 'declasseren' tot regionale Langhe Nebbiolo DOC. Het zijn de Sorì San Lorenzo, de Sorì Tildìn en de Costa Russi.Dezelfde naamsverandering onderging ook Gajas Barolo Sperss. Met uitzondering van de Dagromis Barolo DOCG dragen ook Sito Moresco en Conteisa de Langhe DOC vermelding. Op het etiket van zijn witte toppers uit Piemonte, de Rossj-Bass, Alteni di Brassica en Gaia & Rey prijkt eveneens Langhe DOC. Immers, voor Gaja staat niet de afkorting garant voor goede kwaliteit van een wijn maar de naam van de producent.

Bijlagen

chevron-down