2014 Bodegas Pujanza Cisma

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2014 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (15%) |
Drink venster | 2020 - 2030 |
Beschikbaar per | 6 aug. 2025 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
Pujanza behoort tot de moderne stijl Rioja's en hebben ook het grote voordeel dat de wijngaarden hoog gelegen zijn (de Pujanza Norte komt van een van de hoogst gelegen wijngaarden in de Rioja). Dit geeft de wijn het typische van de Rioja, maar wel met zeer veel elegantie en frisheid. Het top-model en vlaggenschip van Bodegas Pujanza. De wijn komt van de Cisma wijngaard welke is gelegen aan de voet van de Sierra Cantabria op een hoogte van 600 meter. De wijnstokken zijn meer dan 100 jaar oud (pre-phylloxera en niet-geënt) en slechts 0.8 hectare groot. Zoals wellicht bekend zijn, na de druivenziekte begin 1900, bijna alle druivenstokken vernietigt en is alle nieuwe aanplant ge-ent op Amerikaanse stokken die resistent zijn. 99% van alle wijngaarden zijn gebaseerd op druiven geënt op de Amerikaanse wijnstok maar er is nog een aantal authentieke, zeer kleine wijngaarden die nog de unieke originele stokken hebben die niet zijn ge-ent en de Cisma is een van deze zeldzame uitvoering.
De Cisma behoort inmiddels al tot de internationale top en heeft een cult-status verworden (zeker daar er maar een zeer beperkt aantal flessen zijn van deze topwijn). De wijn heeft 24 maanden gelagerd op Franse eiken vaten en daarna nog ruim een jaar flesrijping gehad. Dit is een zeer complexe wijn. In het glas heeft de wijn een fraaie robijnrode kleur. Het heeft een intense neus met verleidelijke aroma's van rode en zwarte bessen, met fijne gebrande toetsen, zachte verse kruiden, leder, truffel, zoethout en prachtige minerale toetsen (potloodpunt). Intens, krachtig met een indrukwekkende aanzet met smaken van gekonfijt fruit. In de mond is de aanzet zeer verfijnd met zijdezachte tannines en fraai verfrissende zuurtjes. Perfect uitgebalanceerd met een hele mooie structuur met een persistente en lange finale. Duidelijk één van de grootste Rioja's die er bestaat. Van deze unieke wijn zijn slechts 1070 flessen gemaakt. Alle flessen zijn genummerd.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Beschikbaar per | 6 aug. 2025 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja Alavesa |
Wijnhuis | Bodegas Pujanza |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2014 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 94 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$200
Drink Date:
2019 - 2030
The last time I sampled the range here, I tasted the unfinished 2014 Cisma before it was bottled because it's a wine that is not produced every vintage and they didn't produce it in 2013. Thus, I was looking forward to seeing the finished wine and, even better, seeing it next to the 2015. It's sourced from the Finca La Valcabada, a 0.8-hectare vineyard that was planted with Tempranillo vines in 1920. The soils are deeper and rich in clay, and it's located at 600 meters altitude. In this case, the destemmed grapes fermented in a 1,700-kilo oak vat with indigenous yeasts and then matured in French oak barrels for some 16 months. When the wine was waiting to be bottled, it was showing some influence from the élevage. Now it feels quite powerful and ripe (it's 15% alcohol). This feels like a great vintage for Cisma, with the stuffing to develop nicely in bottle. 1,110 bottles were filled in September 2016.
There is a new white from Pujanza, Anteportalatina, which is the same wine as the Añadas Frías, from the same vineyard that names it but from riper vintages. Most reds were from 2015, a warm and ripe vintage (all wines are 15% alcohol) when they did soft extractions to avoid heavy wines. It's a short and very healthy crop. The wines are gentle, perfumed, balanced and powerful.
As for 2017, their vineyards didn't suffer any frost, so yields were high and they got a very healthy crop, very unusual for the region.
Published: Mar 01, 2018
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$200
Drink Date:
2019 - 2030
The last time I sampled the range here, I tasted the unfinished 2014 Cisma before it was bottled because it's a wine that is not produced every vintage and they didn't produce it in 2013. Thus, I was looking forward to seeing the finished wine and, even better, seeing it next to the 2015. It's sourced from the Finca La Valcabada, a 0.8-hectare vineyard that was planted with Tempranillo vines in 1920. The soils are deeper and rich in clay, and it's located at 600 meters altitude. In this case, the destemmed grapes fermented in a 1,700-kilo oak vat with indigenous yeasts and then matured in French oak barrels for some 16 months. When the wine was waiting to be bottled, it was showing some influence from the élevage. Now it feels quite powerful and ripe (it's 15% alcohol). This feels like a great vintage for Cisma, with the stuffing to develop nicely in bottle. 1,110 bottles were filled in September 2016.
There is a new white from Pujanza, Anteportalatina, which is the same wine as the Añadas Frías, from the same vineyard that names it but from riper vintages. Most reds were from 2015, a warm and ripe vintage (all wines are 15% alcohol) when they did soft extractions to avoid heavy wines. It's a short and very healthy crop. The wines are gentle, perfumed, balanced and powerful.
As for 2017, their vineyards didn't suffer any frost, so yields were high and they got a very healthy crop, very unusual for the region.
Published: Mar 01, 2018
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
94
Parker
Tim Atkin
James Suckling
Guia Proensa
Guia Gourmets
HADO 2019
91
91
91
92
CISMA 2020
94
94
VALDEPOLEO 2019
92
93
93
96
95
AÑADAS FRIAS 2021
96
96
93
98
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Bodegas Pujanza ligt in het hart van de Rioja Alavesa. Het wijnhuis is gevestigd in een van de mooiste villa's uit deze regio. Een echte toplocatie in het mooiste stukje van de Rioja. Bodegas Pujanza is een van de jongste (top) Rioja huizen en is gestart in juni 2002. Het is een familiebedrijf met een lange traditie in het verbouwen van druiven en het maken van wijn in de hoofdstad van de Rioja Alavesa. De ligging in de vallei van de Ebro en de hellingen van de Sierra de Cantabria, bepaalt mede het karakter van de Pujanza wijnen.
Eigenaar Carlos San Pedro en zijn team zijn continue bezig om de prestaties van hun wijngaarden te verbeteren en met een haast manische aanpak proberen ze steeds de kwaliteit van de wijnen nog verder te verbeteren. Pujanza behoort tot de nieuwe stijl wijnmakers in de Rioja zoals Remirez de Ganuza en Tentenublo waarbij de focus ligt op absolute topkwaliteit met nadruk op het fruit. Het feit dat Penin en Parker de wijnen van dit huis zonder uitzondering ruim boven de 90 punten beoordelen (dus de absolute ere-divisie) zegt voldoende. De 4 belangrijkste wijnen zijn de Hado, de Valdepoleo (in het verleden heette deze wijn de Pujanza Pujanza) de Norte en de cult wijn de Cisma.
Carlos is een van de pioniers tesamen met Remirez de Ganuza op het gebied van moderne stijl Rioja's en heeft de luxe dat zijn wijngaarden hoog gelegen zijn waardoor er goede verschillen zijn tussen dag- en nachttemperatuur. Dit geeft de wijnen extra complexiteit en frisheid. Carlos werkt alleen met single vineyards behalve bij de Hado (hier worden de druiven gebruikt uit de norte en Valdepoleo wijngaarden). Carlos heeft al de 3 wijngaarden opgedeeld in plots (behalve de Cisma wijngaard want die is zo klein) en al deze plots worden apart gevinifieerd. Pas vlak voor het bottelen worden de diverse plots gecombineerd totdat het de gewenste smaak heeft en dan wordt dit gebottled. Dit concept is verre van economisch maar zorgt wel voor geweldige wijnen. Carlos gebruikt geen externe gisten, en hij kiest zeer bewust om de hoeveelheid nieuwe hout laag te houden maar ook om de wijnen langer op te voeden in grote (gebruikte) barriques.
Grandcruwijnen is de Nederlandse Importeur van dit vermaarde wijnhuis en levert aan zowel de consument als aan Horeca en Retail.
Trivia
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aanPujanza behoort tot de moderne stijl Rioja's en hebben ook het grote voordeel dat de wijngaarden hoog gelegen zijn (de Pujanza Norte komt van een van de hoogst gelegen wijngaarden in de Rioja). Dit geeft de wijn het typische van de Rioja, maar wel met zeer veel elegantie en frisheid. Het top-model en vlaggenschip van Bodegas Pujanza. De wijn komt van de Cisma wijngaard welke is gelegen aan de voet van de Sierra Cantabria op een hoogte van 600 meter. De wijnstokken zijn meer dan 100 jaar oud (pre-phylloxera en niet-geënt) en slechts 0.8 hectare groot. Zoals wellicht bekend zijn, na de druivenziekte begin 1900, bijna alle druivenstokken vernietigt en is alle nieuwe aanplant ge-ent op Amerikaanse stokken die resistent zijn. 99% van alle wijngaarden zijn gebaseerd op druiven geënt op de Amerikaanse wijnstok maar er is nog een aantal authentieke, zeer kleine wijngaarden die nog de unieke originele stokken hebben die niet zijn ge-ent en de Cisma is een van deze zeldzame uitvoering.
De Cisma behoort inmiddels al tot de internationale top en heeft een cult-status verworden (zeker daar er maar een zeer beperkt aantal flessen zijn van deze topwijn). De wijn heeft 24 maanden gelagerd op Franse eiken vaten en daarna nog ruim een jaar flesrijping gehad. Dit is een zeer complexe wijn. In het glas heeft de wijn een fraaie robijnrode kleur. Het heeft een intense neus met verleidelijke aroma's van rode en zwarte bessen, met fijne gebrande toetsen, zachte verse kruiden, leder, truffel, zoethout en prachtige minerale toetsen (potloodpunt). Intens, krachtig met een indrukwekkende aanzet met smaken van gekonfijt fruit. In de mond is de aanzet zeer verfijnd met zijdezachte tannines en fraai verfrissende zuurtjes. Perfect uitgebalanceerd met een hele mooie structuur met een persistente en lange finale. Duidelijk één van de grootste Rioja's die er bestaat. Van deze unieke wijn zijn slechts 1070 flessen gemaakt. Alle flessen zijn genummerd.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Beschikbaar per | 6 aug. 2025 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja Alavesa |
Wijnhuis | Bodegas Pujanza |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2014 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 94 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$200
Drink Date:
2019 - 2030
The last time I sampled the range here, I tasted the unfinished 2014 Cisma before it was bottled because it's a wine that is not produced every vintage and they didn't produce it in 2013. Thus, I was looking forward to seeing the finished wine and, even better, seeing it next to the 2015. It's sourced from the Finca La Valcabada, a 0.8-hectare vineyard that was planted with Tempranillo vines in 1920. The soils are deeper and rich in clay, and it's located at 600 meters altitude. In this case, the destemmed grapes fermented in a 1,700-kilo oak vat with indigenous yeasts and then matured in French oak barrels for some 16 months. When the wine was waiting to be bottled, it was showing some influence from the élevage. Now it feels quite powerful and ripe (it's 15% alcohol). This feels like a great vintage for Cisma, with the stuffing to develop nicely in bottle. 1,110 bottles were filled in September 2016.
There is a new white from Pujanza, Anteportalatina, which is the same wine as the Añadas Frías, from the same vineyard that names it but from riper vintages. Most reds were from 2015, a warm and ripe vintage (all wines are 15% alcohol) when they did soft extractions to avoid heavy wines. It's a short and very healthy crop. The wines are gentle, perfumed, balanced and powerful.
As for 2017, their vineyards didn't suffer any frost, so yields were high and they got a very healthy crop, very unusual for the region.
Published: Mar 01, 2018
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$200
Drink Date:
2019 - 2030
The last time I sampled the range here, I tasted the unfinished 2014 Cisma before it was bottled because it's a wine that is not produced every vintage and they didn't produce it in 2013. Thus, I was looking forward to seeing the finished wine and, even better, seeing it next to the 2015. It's sourced from the Finca La Valcabada, a 0.8-hectare vineyard that was planted with Tempranillo vines in 1920. The soils are deeper and rich in clay, and it's located at 600 meters altitude. In this case, the destemmed grapes fermented in a 1,700-kilo oak vat with indigenous yeasts and then matured in French oak barrels for some 16 months. When the wine was waiting to be bottled, it was showing some influence from the élevage. Now it feels quite powerful and ripe (it's 15% alcohol). This feels like a great vintage for Cisma, with the stuffing to develop nicely in bottle. 1,110 bottles were filled in September 2016.
There is a new white from Pujanza, Anteportalatina, which is the same wine as the Añadas Frías, from the same vineyard that names it but from riper vintages. Most reds were from 2015, a warm and ripe vintage (all wines are 15% alcohol) when they did soft extractions to avoid heavy wines. It's a short and very healthy crop. The wines are gentle, perfumed, balanced and powerful.
As for 2017, their vineyards didn't suffer any frost, so yields were high and they got a very healthy crop, very unusual for the region.
Published: Mar 01, 2018
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
94
Parker
Tim Atkin
James Suckling
Guia Proensa
Guia Gourmets
HADO 2019
91
91
91
92
CISMA 2020
94
94
VALDEPOLEO 2019
92
93
93
96
95
AÑADAS FRIAS 2021
96
96
93
98
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Bodegas Pujanza ligt in het hart van de Rioja Alavesa. Het wijnhuis is gevestigd in een van de mooiste villa's uit deze regio. Een echte toplocatie in het mooiste stukje van de Rioja. Bodegas Pujanza is een van de jongste (top) Rioja huizen en is gestart in juni 2002. Het is een familiebedrijf met een lange traditie in het verbouwen van druiven en het maken van wijn in de hoofdstad van de Rioja Alavesa. De ligging in de vallei van de Ebro en de hellingen van de Sierra de Cantabria, bepaalt mede het karakter van de Pujanza wijnen.
Eigenaar Carlos San Pedro en zijn team zijn continue bezig om de prestaties van hun wijngaarden te verbeteren en met een haast manische aanpak proberen ze steeds de kwaliteit van de wijnen nog verder te verbeteren. Pujanza behoort tot de nieuwe stijl wijnmakers in de Rioja zoals Remirez de Ganuza en Tentenublo waarbij de focus ligt op absolute topkwaliteit met nadruk op het fruit. Het feit dat Penin en Parker de wijnen van dit huis zonder uitzondering ruim boven de 90 punten beoordelen (dus de absolute ere-divisie) zegt voldoende. De 4 belangrijkste wijnen zijn de Hado, de Valdepoleo (in het verleden heette deze wijn de Pujanza Pujanza) de Norte en de cult wijn de Cisma.
Carlos is een van de pioniers tesamen met Remirez de Ganuza op het gebied van moderne stijl Rioja's en heeft de luxe dat zijn wijngaarden hoog gelegen zijn waardoor er goede verschillen zijn tussen dag- en nachttemperatuur. Dit geeft de wijnen extra complexiteit en frisheid. Carlos werkt alleen met single vineyards behalve bij de Hado (hier worden de druiven gebruikt uit de norte en Valdepoleo wijngaarden). Carlos heeft al de 3 wijngaarden opgedeeld in plots (behalve de Cisma wijngaard want die is zo klein) en al deze plots worden apart gevinifieerd. Pas vlak voor het bottelen worden de diverse plots gecombineerd totdat het de gewenste smaak heeft en dan wordt dit gebottled. Dit concept is verre van economisch maar zorgt wel voor geweldige wijnen. Carlos gebruikt geen externe gisten, en hij kiest zeer bewust om de hoeveelheid nieuwe hout laag te houden maar ook om de wijnen langer op te voeden in grote (gebruikte) barriques.
Grandcruwijnen is de Nederlandse Importeur van dit vermaarde wijnhuis en levert aan zowel de consument als aan Horeca en Retail.
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aan