2013 Dominio de Atauta La Mala
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2013 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2020 - 2029 |
Omschrijving
Dominio de Atauta heeft enkele minuscule hoeveelheden prachtige single-wijngaard-rode wijnen vrijgegeven van de oogst van 2013, die ze langer in fles hebben gehouden en de opvolger is van 2010. De La Mala is een beauty van een wijn - alleen is het allemaal zeer beperkt want er zijn maar 950 flessen gebottled van de 2013 jaargang maar deze heeft dan ook 95/100 punten van Parker gekregen
De La Mala van Atauta uit de Ribera del Duero is een 100% Tempranillo komende van een single vineyard van 0.7HA. In het glas is de Atauto La Mala diep paarsrood met mooie parels. In de neus is de wijn ongelooflijk en bijzonder complex en zeker na enige tijd walsen komt er een heel pallet van geuren vrij zoals viooltjes, eik, mediterrane kruiden, tabak, leder. Het heeft een medium-bodied smaak met veel frisheid, zuurgraad en mooie lengte en afgebakend smaken die bijna voor eeuwig in je mond blijven. Een grote wijn met een echte persoonlijkheid.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Ribera del Duero |
Wijnhuis | Dominio de Atauta |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2013 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2029 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rond, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Wijnhuis
De reis van de wijnimporteur Miguel Sánchez naar Atauta was een toevalstreffer voor de hele regio. Op doorreis door de Ribera del Duero ontdekte hij het kleine dal met zijn oeroude, verlaten wijngaarden, meer dan 400 jaar oude wijnkelders, oeroude keldergewelven en zelfs de stenen wijnpersen uit de 13e eeuw waren nog voorhanden. Een in slaap gevallen wijnwonderland.
Het oosten van de D.O. stond erom bekend, dat het moeilijk te exploiteren was, want de druivenstokken staan op een aanzienlijke hoogte van bijna 1.000 meter. Miguel Sánchez kwam, zag en overwon: de jongste Tempranillo druivenstokken zijn 60 jaar oud, de oudste stokken zijn tot wel 160 jaar oud, echt ongelooflijk. Een immense rijkdom! Ze gaven direct buitengewoon mooie resultaten, nadat de verwilderde percelen wakker gekust waren. Met het verschijnen van de eerste wijnen werd meteen duidelijk, dat het hier niet alleen om één van de beste wijnen van het hele land ging, maar zelfs van de hele wereld! De streng biologische en perceel voor perceel apart opgevoede wijnen behoren tot de beste, die ooit uit de druivensoort Tempranillo gewonnen zijn.