2012 Marques de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Especial Magnum

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | Rioja Alta |
Wijnhuis | |
Jaar | 2012 |
Druif | , , |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2045 |
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
Na de veelgeprezen jaargang van 2009, 2010 (de 2010 is door Winespectator tot beste Spaanse Wijn en verkozen tot beste wijn van de wereld) en 2011 is er nu de 2012 Marques de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Especial - het topmodel van Marques de Murrieta. De Castillo Ygay Gran Reserva Especial wordt alleen gemaakt als de oogst van uitmuntende kwaliteit is. De Castillo Ygay wordt altijd gemaakt van druiven afkomstig van de La Plana single-wijngaard, geplant in 1950 en gelegen op een plateau op het hoogste punt van de Finca Ygay op 485 meter boven zeeniveau. Na de 2012 wordt het een aantal jaren wachten (tot zeker 2026) en is nog onduidelijk wat de volgende jaargang wordt.
De 2012 Ygay's is de 56e jaargang sinds 1877 en is wederom een geweldige wijn dit ook getuigen de maximale score van 100/100 punten die deze wijn heeft gekregen. De wijn is diep, fris, extreem geconcentreerd en met een zeer verfijnde tanninestructuur. Zijn stijl stelt wijnliefhebbers in staat om ervan te genieten bij het vrijgeven, maar het toont een indrukwekkend potentieel voor veroudering. Alleen de meeste geduldige zullen het met de jaren kunnen ervaren!
De 2012 Castillo Ygay Gran Reserva Especial is een blend van 81% Tempranillo en 19% Mazuelo. De Tempranillo en de Mazuelo worden handmatig geoogst en eerste selectie vindt al plaats in de wijngaard en 2e selectie op de soorteer-tafels. Alleen de beste druiven mogen in dit topmodel. Na de gisting volgt lange rijping. De tempranillo rijpt 34 maanden op Amerikaans eikenhout van 225 liter vaten en de mazuelo rijpt 34 maanden in Frans van 225 liter eiken vaten. Na het blenden blijft de wijn 20 maanden in een betonnen tank tot het bottelen. Na botteling krijgt de wijn nog jaren flesriijping waarna de wijn beschikbaar komt. Grandcruwijnen is importeur van Marques de Murrieta in Nederland. Deze icoon is januari 2024 beschikbaar en deze uitvoering is een 1.5 liter in OWC.
De 2012 Castillo Ygay Gran Reserva Especial is een expressieve klassieke Rioja van grote klasse. Een volle en complexe neus met aroma's van zwarte kersen en rijpe pruimen, omhullende hints van theebladeren, cederhout en mediterrane kruiden op een achtergrond van gedroogde bloemen. Goed ingelijst en diep in de mond, met gepolijste tannines en vol nuances; harmonieus en lang geleefd. De Ygay Gran Reserva Especial is een meditatie wijn en een fraaie begeleider bij een slow-cooked gegaarde Bresse duif, gebakken runderlende met wilde paddenstoelen; of geroosterd speenvarken met gebakken zure appel.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor Afhalen in Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja Alta |
Iconen | Icoon Spanje & Portugal |
Wijnhuis | Marques de Murrieta |
Druif | Garnacha, Mazuelo, Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2012 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 100 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 97
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$290
Drink Date:
2024 - 2045
The 2012 Castillo Ygay Gran Reserva Especial was produced with a blend of 81% Tempranillo and 19% Mazuelo (Cariñena) from the plot La Plana in the Ygay estate, which was planted in 1950 at 485 meters above sea level, the highest in the Ygay property. The Tempranillo was picked between September 17th and 19th, and the Mazuelo was harvested on September 25th. The bunches were destemmed and lightly crushed and put to ferment in stainless steel for 10 days with constant pump-overs and délestages. The Tempranillo matured for 34 months in American oak barrels, and the Mazuelo also matured for 34 months but in French barriques. It was then blended and put in concrete for a further 20 months. It has 14% alcohol, a pH of 3.65 and 5.8 grams of acidity (measured in tartaric acid per liter). It seems to follow the style of the 2011, perhaps somewhere between the 2010 and 2011—very classical, with notes of earth, cedar, spice and meat. The palate is polished, sleek and elegant with a touch of earthy rusticity. 103,216 bottles, 3,121 magnums and some larger formats produced. It was bottled in May 2019. No 2013, 2014 or 2015 will be produced, so from here, they will jump to 2016 to be released in 2026 or 2027. I look forward to it, and I'm intrigued about what I'm going to find when I taste it.
In September 2023, the Cebrián-Sagarriga family celebrated its 40th anniversary as owners of Marqués de Murrieta, which they bought in 1983. In 1996, Vicente Dalmau Cebrián took the reins of the winery, driving a deep transformation, and he continues today, relentlessly trying to improve every year. It's pretty amazing how the wines feel better each year, like a winery on its way up.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
James Suckling
Sluiten
MARQUÉS DE MURRIETA RIOJA CASTILLO YGAY GRAN RESERVA ESPECIAL 2012
Wednesday, November 15, 2023
CountrySpain
RegionLa Rioja
Vintage2012
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
100
So much dried flower, mushroom, iron, rust, sweet berry, and grilled orange. Full-bodied with very elegant and refined tannins that melt in the mouth and give a real sense of place and integrity. Balanced and harmonious. The finesse and finish is endless. Production was 30% less than in 2011. Already so drinkable. A wonderful future. This is the new 1934 or 1964, two legends. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Luciano Murrieta, de latere Marquès de Murrieta, is niet alleen de stichter van de Bodegas die zijn naam dragen, maar wordt ook beschouwd als de grondlegger van de moderne wijnhandel in de Rioja. Luciano Murrieta werd in 1822 geboren in de toenmalige Spaanse provincie Peru. Na de onafhankelijkheid van Peru, kwam hij in Londen terecht. Hier verbaasde hij zich over de populariteit van Bordeauxwijnen en werd geïnspireerd door deze stijlvan wijnmaken, waarbij de wijnen een bepaalde periode in houten fusten rijpten.
In 1852 exporteerde hij zijn eerste wijnen en had daarmee zo'n succes dat andere wijnboeren zijn technieken volgden. Vandaag de dag is Marquès de Murrieta het oudste nog actieve wijnbedrijf in de Rioja. In 1983 is het bedrijf in bezit gekomen van hertog van Creixell, Vincente Cebrián. Daarmee is het familie-element van het wijnbedrijf behouden gebleven. Na zijn plotselinge overlijden in 1996 hebben zijn kinderen onder leiding van Vicente jr het roer overgenomen en het perfectionisme van hun vader voortgezet. Vicente (2e roepnaam Dalmau) is geboren in 1970. Hij brengt zijn jeugd afwisselend door in Madrid en Galicia, waar hij de zomers doorbrengt in Pazo Barrantes, het wijngoed dat sinds de 16e eeuw eigendom is van zijn familie. Zijn roots en de goede tijden die hij in Galicia doorbracht hebben dit gebied voor altijd een bijzondere plaats in zijn hart gegeven.
Na zijn studie in Madrid, vervolgt hij zijn opleiding in de USA en na terugkeer in Spanje rondt hij zijn universitaire opleiding af (Economics, Business & Law degrees). Vanaf dat moment gaat Vincente zich volledig richten op het bedrijf van zijn vader, van wie hij na diens onverwachte overlijden in 1996 de leiding op zich neemt. De jaren daarna moderniseert hij, samen met zijn zus Cristina, op revolutionaire wijze de bodega en bereikt de kwaliteit van de wijnen zeer grote hoogten: zij behoren thans tot de beste van de wereld. De familie Cebrian-Sagarriga Suarez Llanos is eigenaar van twee wijnhuizen namelijk; Marqués de Murrieta (Rioja DOCa) en Pazo de Barrantes (Rías Baixas D.O.).
De bodega heeft zo'n 300 hectare aan wijngaarden, en teelt daarop druiven als tempranillo, garnacha, graciano en mazuelo voor de rode wijnen, en viura voor de witte wijn. Natuurlijk draait daarbij alles om de hoogste kwaliteit. Ook traditie speelt een grote rol: Marqués de Murrieta maakt klassieke Rioja. Traditie is echter niet hetzelfde als stilstand, want, zoals de vader van Vicente Dalmau het formuleerde: je moet voortdurend alles veranderen, opdat alles hetzelfde kan blijven. Dat is precies wat er gebeurt. Zo liet de familie het oude bedrijfsgebouw afbreken en vrijwel exact hetzelfde weer opbouwen, maar dan voorzien van de modernste snufjes. En zo werkt ze ook aan de wijnen: die worden steeds beter, maar verliezen nooit hun identiteit.
Alle wijngaarden van Finca Ygay (Marqués de Murrieta), tezamen ongeveer 300 ha, liggen bij de bodega en zijn eigendom van de familie. Het inmiddels geheel gerenoveerde Castillo Ygay is het hoofdkwartier van Marqués de Murrieta. Finca Ygay kent aanmerkelijke verschillen in bodem. De hoogte van de wijngaarden varieert van 300 tot 500 m en het gebied valt onder Rioja Alta. Deze verschillen in bodemgesteldheid geeft Murrieta de mogelijkheid om gevarieerde wijnen te produceren.
Door de relatief koele ligging is dit gebied uitermate geschikt voor de productie van de meest verfijnde wijnen. De grootste wijngaard: Valsalado produceert de druiven voor de Murrieta Reserva. Het hoogstgelegen deel van het domein heet La Plana. De druiven uit dit gebied (Tempranillo en Mazuelo), afkomstig van oude wijnstokken op leem, vormen de basis voor de wereldberoemde Gran Reserva Especial Castillo Ygay (die uitsluitend in goede jaren wordt gemaakt) en van de uitstekende witte wijn Capellania. Deze wijn, heeft 15 maanden gerijpt op Frans eiken; een Bourgondisch aandoende wijn, maar ook een prachtige en moderne witte Rioja. De wat lager gelegen wijngaard Las Canajas, waar in de jaren '80 van de vorige eeuw Cabernet Sauvignon werd aangeplant, heeft een bodem van kiezels en kalkrijke klei. Sinds 1994 vormen de druiven uit dit gebied de basis voor Dalmau, de "moderne" Murrieta, vernoemd naar Vicente Dalmau jr., één van de huidige eigenaren.
Heel bijzonder is de zeldzame witte Castillo Ygay afkomstig uit 1986 (100 Parker punten!), maar nog zeer vitaal! Deze wijn is een assemblage van Viura en Malvasia.
Sinds 1995 is de oorspronkelijk uit Argentinië afkomstige oenologe Maria Vargas verantwoordelijk voor de wijnen van het wijnhuis. Een gevleugelde uitsprak van haar is dat eikenhout in een wijn is als parfum bij een vrouw, het mag nooit overheersen. Zij maakt op subtiele wijze gebruik van Amerikaans eiken uit Pennsylvania en Ohio. Tempranillo is de belangrijkste blauwe druif, met daarnaast kleinere hoeveelheden Graciano, Garnacha en Carinena en bovendien heeft Marqués de Murrieta als één van de weinige Bodegas in Rioja toestemming om ook Cabernet Sauvignon druiven te gebruiken bij de bereiding van hun wijnen. Als witte druif wordt voornamelijk Viura verbouwd en een zeer kleine hoeveelheid Malvasia.
Na de veelgeprezen jaargang van 2009, 2010 (de 2010 is door Winespectator tot beste Spaanse Wijn en verkozen tot beste wijn van de wereld) en 2011 is er nu de 2012 Marques de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Especial - het topmodel van Marques de Murrieta. De Castillo Ygay Gran Reserva Especial wordt alleen gemaakt als de oogst van uitmuntende kwaliteit is. De Castillo Ygay wordt altijd gemaakt van druiven afkomstig van de La Plana single-wijngaard, geplant in 1950 en gelegen op een plateau op het hoogste punt van de Finca Ygay op 485 meter boven zeeniveau. Na de 2012 wordt het een aantal jaren wachten (tot zeker 2026) en is nog onduidelijk wat de volgende jaargang wordt.
De 2012 Ygay's is de 56e jaargang sinds 1877 en is wederom een geweldige wijn dit ook getuigen de maximale score van 100/100 punten die deze wijn heeft gekregen. De wijn is diep, fris, extreem geconcentreerd en met een zeer verfijnde tanninestructuur. Zijn stijl stelt wijnliefhebbers in staat om ervan te genieten bij het vrijgeven, maar het toont een indrukwekkend potentieel voor veroudering. Alleen de meeste geduldige zullen het met de jaren kunnen ervaren!
De 2012 Castillo Ygay Gran Reserva Especial is een blend van 81% Tempranillo en 19% Mazuelo. De Tempranillo en de Mazuelo worden handmatig geoogst en eerste selectie vindt al plaats in de wijngaard en 2e selectie op de soorteer-tafels. Alleen de beste druiven mogen in dit topmodel. Na de gisting volgt lange rijping. De tempranillo rijpt 34 maanden op Amerikaans eikenhout van 225 liter vaten en de mazuelo rijpt 34 maanden in Frans van 225 liter eiken vaten. Na het blenden blijft de wijn 20 maanden in een betonnen tank tot het bottelen. Na botteling krijgt de wijn nog jaren flesriijping waarna de wijn beschikbaar komt. Grandcruwijnen is importeur van Marques de Murrieta in Nederland. Deze icoon is januari 2024 beschikbaar en deze uitvoering is een 1.5 liter in OWC.
De 2012 Castillo Ygay Gran Reserva Especial is een expressieve klassieke Rioja van grote klasse. Een volle en complexe neus met aroma's van zwarte kersen en rijpe pruimen, omhullende hints van theebladeren, cederhout en mediterrane kruiden op een achtergrond van gedroogde bloemen. Goed ingelijst en diep in de mond, met gepolijste tannines en vol nuances; harmonieus en lang geleefd. De Ygay Gran Reserva Especial is een meditatie wijn en een fraaie begeleider bij een slow-cooked gegaarde Bresse duif, gebakken runderlende met wilde paddenstoelen; of geroosterd speenvarken met gebakken zure appel.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor Afhalen in Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja Alta |
Iconen | Icoon Spanje & Portugal |
Wijnhuis | Marques de Murrieta |
Druif | Garnacha, Mazuelo, Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2012 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 100 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP 97
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$290
Drink Date:
2024 - 2045
The 2012 Castillo Ygay Gran Reserva Especial was produced with a blend of 81% Tempranillo and 19% Mazuelo (Cariñena) from the plot La Plana in the Ygay estate, which was planted in 1950 at 485 meters above sea level, the highest in the Ygay property. The Tempranillo was picked between September 17th and 19th, and the Mazuelo was harvested on September 25th. The bunches were destemmed and lightly crushed and put to ferment in stainless steel for 10 days with constant pump-overs and délestages. The Tempranillo matured for 34 months in American oak barrels, and the Mazuelo also matured for 34 months but in French barriques. It was then blended and put in concrete for a further 20 months. It has 14% alcohol, a pH of 3.65 and 5.8 grams of acidity (measured in tartaric acid per liter). It seems to follow the style of the 2011, perhaps somewhere between the 2010 and 2011—very classical, with notes of earth, cedar, spice and meat. The palate is polished, sleek and elegant with a touch of earthy rusticity. 103,216 bottles, 3,121 magnums and some larger formats produced. It was bottled in May 2019. No 2013, 2014 or 2015 will be produced, so from here, they will jump to 2016 to be released in 2026 or 2027. I look forward to it, and I'm intrigued about what I'm going to find when I taste it.
In September 2023, the Cebrián-Sagarriga family celebrated its 40th anniversary as owners of Marqués de Murrieta, which they bought in 1983. In 1996, Vicente Dalmau Cebrián took the reins of the winery, driving a deep transformation, and he continues today, relentlessly trying to improve every year. It's pretty amazing how the wines feel better each year, like a winery on its way up.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
James Suckling
Sluiten
MARQUÉS DE MURRIETA RIOJA CASTILLO YGAY GRAN RESERVA ESPECIAL 2012
Wednesday, November 15, 2023
CountrySpain
RegionLa Rioja
Vintage2012
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
100
So much dried flower, mushroom, iron, rust, sweet berry, and grilled orange. Full-bodied with very elegant and refined tannins that melt in the mouth and give a real sense of place and integrity. Balanced and harmonious. The finesse and finish is endless. Production was 30% less than in 2011. Already so drinkable. A wonderful future. This is the new 1934 or 1964, two legends. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Luciano Murrieta, de latere Marquès de Murrieta, is niet alleen de stichter van de Bodegas die zijn naam dragen, maar wordt ook beschouwd als de grondlegger van de moderne wijnhandel in de Rioja. Luciano Murrieta werd in 1822 geboren in de toenmalige Spaanse provincie Peru. Na de onafhankelijkheid van Peru, kwam hij in Londen terecht. Hier verbaasde hij zich over de populariteit van Bordeauxwijnen en werd geïnspireerd door deze stijlvan wijnmaken, waarbij de wijnen een bepaalde periode in houten fusten rijpten.
In 1852 exporteerde hij zijn eerste wijnen en had daarmee zo'n succes dat andere wijnboeren zijn technieken volgden. Vandaag de dag is Marquès de Murrieta het oudste nog actieve wijnbedrijf in de Rioja. In 1983 is het bedrijf in bezit gekomen van hertog van Creixell, Vincente Cebrián. Daarmee is het familie-element van het wijnbedrijf behouden gebleven. Na zijn plotselinge overlijden in 1996 hebben zijn kinderen onder leiding van Vicente jr het roer overgenomen en het perfectionisme van hun vader voortgezet. Vicente (2e roepnaam Dalmau) is geboren in 1970. Hij brengt zijn jeugd afwisselend door in Madrid en Galicia, waar hij de zomers doorbrengt in Pazo Barrantes, het wijngoed dat sinds de 16e eeuw eigendom is van zijn familie. Zijn roots en de goede tijden die hij in Galicia doorbracht hebben dit gebied voor altijd een bijzondere plaats in zijn hart gegeven.
Na zijn studie in Madrid, vervolgt hij zijn opleiding in de USA en na terugkeer in Spanje rondt hij zijn universitaire opleiding af (Economics, Business & Law degrees). Vanaf dat moment gaat Vincente zich volledig richten op het bedrijf van zijn vader, van wie hij na diens onverwachte overlijden in 1996 de leiding op zich neemt. De jaren daarna moderniseert hij, samen met zijn zus Cristina, op revolutionaire wijze de bodega en bereikt de kwaliteit van de wijnen zeer grote hoogten: zij behoren thans tot de beste van de wereld. De familie Cebrian-Sagarriga Suarez Llanos is eigenaar van twee wijnhuizen namelijk; Marqués de Murrieta (Rioja DOCa) en Pazo de Barrantes (Rías Baixas D.O.).
De bodega heeft zo'n 300 hectare aan wijngaarden, en teelt daarop druiven als tempranillo, garnacha, graciano en mazuelo voor de rode wijnen, en viura voor de witte wijn. Natuurlijk draait daarbij alles om de hoogste kwaliteit. Ook traditie speelt een grote rol: Marqués de Murrieta maakt klassieke Rioja. Traditie is echter niet hetzelfde als stilstand, want, zoals de vader van Vicente Dalmau het formuleerde: je moet voortdurend alles veranderen, opdat alles hetzelfde kan blijven. Dat is precies wat er gebeurt. Zo liet de familie het oude bedrijfsgebouw afbreken en vrijwel exact hetzelfde weer opbouwen, maar dan voorzien van de modernste snufjes. En zo werkt ze ook aan de wijnen: die worden steeds beter, maar verliezen nooit hun identiteit.
Alle wijngaarden van Finca Ygay (Marqués de Murrieta), tezamen ongeveer 300 ha, liggen bij de bodega en zijn eigendom van de familie. Het inmiddels geheel gerenoveerde Castillo Ygay is het hoofdkwartier van Marqués de Murrieta. Finca Ygay kent aanmerkelijke verschillen in bodem. De hoogte van de wijngaarden varieert van 300 tot 500 m en het gebied valt onder Rioja Alta. Deze verschillen in bodemgesteldheid geeft Murrieta de mogelijkheid om gevarieerde wijnen te produceren.
Door de relatief koele ligging is dit gebied uitermate geschikt voor de productie van de meest verfijnde wijnen. De grootste wijngaard: Valsalado produceert de druiven voor de Murrieta Reserva. Het hoogstgelegen deel van het domein heet La Plana. De druiven uit dit gebied (Tempranillo en Mazuelo), afkomstig van oude wijnstokken op leem, vormen de basis voor de wereldberoemde Gran Reserva Especial Castillo Ygay (die uitsluitend in goede jaren wordt gemaakt) en van de uitstekende witte wijn Capellania. Deze wijn, heeft 15 maanden gerijpt op Frans eiken; een Bourgondisch aandoende wijn, maar ook een prachtige en moderne witte Rioja. De wat lager gelegen wijngaard Las Canajas, waar in de jaren '80 van de vorige eeuw Cabernet Sauvignon werd aangeplant, heeft een bodem van kiezels en kalkrijke klei. Sinds 1994 vormen de druiven uit dit gebied de basis voor Dalmau, de "moderne" Murrieta, vernoemd naar Vicente Dalmau jr., één van de huidige eigenaren.
Heel bijzonder is de zeldzame witte Castillo Ygay afkomstig uit 1986 (100 Parker punten!), maar nog zeer vitaal! Deze wijn is een assemblage van Viura en Malvasia.
Sinds 1995 is de oorspronkelijk uit Argentinië afkomstige oenologe Maria Vargas verantwoordelijk voor de wijnen van het wijnhuis. Een gevleugelde uitsprak van haar is dat eikenhout in een wijn is als parfum bij een vrouw, het mag nooit overheersen. Zij maakt op subtiele wijze gebruik van Amerikaans eiken uit Pennsylvania en Ohio. Tempranillo is de belangrijkste blauwe druif, met daarnaast kleinere hoeveelheden Graciano, Garnacha en Carinena en bovendien heeft Marqués de Murrieta als één van de weinige Bodegas in Rioja toestemming om ook Cabernet Sauvignon druiven te gebruiken bij de bereiding van hun wijnen. Als witte druif wordt voornamelijk Viura verbouwd en een zeer kleine hoeveelheid Malvasia.