2012 Domaine Joseph Drouhin Griotte-Chambertin Grand Cru

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2012 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2025 - 2055 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
De 2012 Griotte-Chambertin Grand Cru van Domaine Joseph Drouhin is een uitzonderlijke Pinot Noir uit de Bourgogne, specifiek uit de gemeente Gevrey-Chambertin. De wijngaard Griotte-Chambertin, met een oppervlakte van minder dan 3 hectare, ligt centraal tussen andere Grand Cru-wijngaarden en staat bekend om zijn unieke terroir. De naam "Griotte" verwijst mogelijk naar de Morello-kers, een aroma dat vaak in deze wijn wordt aangetroffen. Echter, etymologisch is het afgeleid van "Criots", wat verband houdt met "craie" (kalk), wat duidt op de kalkrijke bodem van de wijngaard.
De Griotte-Chambertin heeft complexe en subtiele aroma's van kersenlikeur, gekonfijte kers, fijn leer en nootmuskaat. Met veroudering ontwikkelen zich tonen van truffel en wild. De tannines zijn aanwezig, maar nooit agressief, wat resulteert in een lange en aanhoudende afdronk. De 2012 Griotte-Chambertin heeft een bewaarpotentieel van 15 tot 25 jaar, met een maximale rijping tot 40 jaar.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Gevrey-Chambertin |
Wijnhuis | Joseph Drouhin |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2012 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2055 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 95 |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (92-94)
Reviewed by:
Neal Martin
Release Price:
NA
Drink Date:
N/A
The 2012 Griotte-Chambertin Grand Cru was picked on September 24 and includes 15% whole cluster fruit. Bright in color, it has a lively bouquet (despite a touch of reduction on this sample), laden with bright red cherries, blueberry and wild strawberry, plus a hint of sea spray emerging with time. The palate is medium-bodied with fine tannins, offering a smooth silky texture that is deceptive, since the finish suggests much better backbone and density than the Clos-de-Beze. Excellent.
The matriarch of Maison Joseph Drouhin, Veronique Drouhin, escorted a group of writers and scribes through her 2012s in London, except for the Grands Echezeaux that happened to not be showing well. Hers were the only 2012s tasted outside Burgundy for this report, in respect of the miniscule quantities. Less for us critics: more for punters, even if it is a drop. The omnipresent story of depleted crops was the same here. In fact, 2012 is their smallest vintage for 50 years. “Everything that you think could happen, did happen,” rued Veronique in her fluent English. “We had frost, hail, storms and even sunburn.” There was some redemption though, a vital one too. “The only thing we did not get was botrytis and so the fruit was healthy. There had been a poor fruit set and a lot of coulure and millerandage. This meant the berries were small and not clustered close together, allowing good air flow between the berries and therefore inhibiting grey rot.” However, the unpredictable growing season proved challenging in the vineyard. “We are 100% organic, so we had to go over and over in the vines. We had to use natural responses to natural problems.” The 2012 vintage also demanded prudent approaches in the winery that could enhance the wines. “One of the most surprising things we found was that it took five to seven days for the fermentation to start. During this period you could extract some interesting things (color, polyphenols etc). Also, we found that the fruit had a long post-fermentation period of up to two weeks, which also benefited the complexity of the fruit. We also had a different approach to the vin de press. When we pressed the white grapes, we separated the end pressings. Using whole clusters means that the stems tend to increase the pH and the acidity goes much lower, which can dilute the cuvee. We had to separate the vin de presse and work each one differently. But in 2012 we did not include much of the vin de presse.” The vinification of such a small quantities springs its own set of problems; after all, you cannot fill all your barrels with marbles to keep them topped up. Fortunately, there was plenty of time to prepare because the February frost had burnt the buds. Poor flowering and fruit set early in the growing season meant that there was plenty of time to place orders for appropriately-sized barrels. “We used 500-liter barrels, which were very useful and similarly sized stainless tell vessels for the wines,” Veronique explained. “We hired a person who specializes in bottling small quantities. Jerome likes them (500-liter barrels) very much. They do not extract much, but they can make very elegant wines.” Perhaps one silver lining is that it has given producers such as Drouhin experience of using alternatively sized vessels that may be used in the future when vintages are more bountiful. At the end of the day, Drouhin have overseen another impressive set of Burgundy wines. While they do not possess the structure of the 2010s, the acidity levels are not dissimilar, although they seem to have more sweetness on the finishes. I concur with Veronique that two appellations that prospered in this vintage are Chassagne in the Cotes de Beaune and Chambolle in the Cotes de Nuits. In particular, the latter is very strong chez Drouhin in 2012, right down to the village cru. She also opined that Rully exceeded expectations, perhaps because the vines were so affected by hail in 2011 and strove to compensate in the following year. Here both the white and red come highly recommended and will probably represent good value. Prices are expected to rise, possibly 10-15% for the village and premier crus, 20% for the grand crus, although nothing had been set at time of writing.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Joseph Drouhin Chambertin Grand Cru Clos de Bèze 2019
Monday, August 16, 2021
Country : France
Region : Burgundy
Vintage : 2019
Score : 95
A very rich and concentrated wine that borders on opulence, but has a ton of fine tannins and enough acidity to keep it fresh. Some chocolate and coffee from new oak, but the very ripe red fruit is also very present. Very bold finish with plenty of tannin, but nothing dominant. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(93-95)
Drinking Window
2018 - 2032
From: 2012 Red Burgundy: Against All Odds (Jan 2014)
A sensual, beautifully lifted and aromatically expressive Burgundy, the 2012 Griotte-Chambertin wraps around the palate with pure finesse. Sweet rose petals, hard candy, mint and wild flowers flesh out in the glass, supported by fine, silky tannins and a gorgeous sense of balance. This is classic Griotte in its pure sensuality and grace.
- By Antonio Galloni on January 2014
Brother and sister Frédéric and Veronique Drouhin were quite sanguine about the 2012 harvest when I stopped by last fall. The vintage was tough for many growers, but Drouhin was hit especially hard. Yields at Clos des Mouches, one of the family's flagship vineyards, came in an achingly low 6-8 hectoliters per hectare. Frédéric Drouhin describes the 2012s as similar in style of the 2010s, but with lower acidities. The little fruit that did come in was healthy and ripe. Malos finished quickly, leading Drouhin to bottle earlier than most. The Grands-Echézeaux, Clos de Bèze, Musigny, Charmes and Bonnes-Mares were all in bottle at the time of this tasting, in November 2013. I hope to be able to taste those wines at some point in the future.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Joseph Drouhin was een gedurfde en ondernemende jongeman die afkomstig was uit de regio Chablis. In 1880, op 22-jarige leeftijd, vestigde hij zich in Beaune en richtte daar zijn eigen wijnbedrijf op. Zijn doel was om wijnen van hoge kwaliteit aan te bieden die zijn naam zouden dragen. Zijn zoon Maurice volgde hem op en begon een wijngaarddomein voor het huis op te zetten, waarbij hij land kocht in enkele uitstekende appellaties zoals Clos des Mouches en Clos de Vougeot. Robert Drouhin, die Maurice in 1957 opvolgde, gaf het domein zijn huidige dimensie en verwierf vele wijngaarden, vooral in Chablis, waar hij het ware potentieel kon herkennen. Hij was een van de eersten in Bourgondië die "culture raisonnée" introduceerde (afschaffing van pesticiden en andere chemicaliën) en een laboratorium voor oenologie oprichtte dat werd geleid door Laurence Jobard, de allereerste vrouwelijke oenoloog in Bourgondië. Philippe, Véronique, Laurent en Frédéric zijn de vier kinderen van Robert en Françoise Drouhin. Ze handhaven de waarden van het huis en zijn constante zoektocht naar kwaliteit, voor het plezier van iedereen die een diepe waardering heeft voor de natuurlijke elegantie van Bourgondië.
Met bijna 90 verschillende appellaties biedt Joseph Drouhin een fascinerende reeks Bourgondische terroirs in al hun authenticiteit en subtiele variaties. Joseph Drouhin heeft de biologische en biodynamische benadering aangenomen. In de wijngaarden worden alleen natuurlijke producten gebruikt en alle procedures tonen het grootste respect voor de bodem, de wijnstok en het milieu. De stijl van Joseph Drouhin is een alliantie tussen karakter, balans en harmonie. Wijnen die bedoeld zijn om jong gedronken te worden, zijn fris en subtiel; wijnen die bedoeld zijn om te behouden, krijgen met de jaren een weelderige complexiteit.
De 2012 Griotte-Chambertin Grand Cru van Domaine Joseph Drouhin is een uitzonderlijke Pinot Noir uit de Bourgogne, specifiek uit de gemeente Gevrey-Chambertin. De wijngaard Griotte-Chambertin, met een oppervlakte van minder dan 3 hectare, ligt centraal tussen andere Grand Cru-wijngaarden en staat bekend om zijn unieke terroir. De naam "Griotte" verwijst mogelijk naar de Morello-kers, een aroma dat vaak in deze wijn wordt aangetroffen. Echter, etymologisch is het afgeleid van "Criots", wat verband houdt met "craie" (kalk), wat duidt op de kalkrijke bodem van de wijngaard.
De Griotte-Chambertin heeft complexe en subtiele aroma's van kersenlikeur, gekonfijte kers, fijn leer en nootmuskaat. Met veroudering ontwikkelen zich tonen van truffel en wild. De tannines zijn aanwezig, maar nooit agressief, wat resulteert in een lange en aanhoudende afdronk. De 2012 Griotte-Chambertin heeft een bewaarpotentieel van 15 tot 25 jaar, met een maximale rijping tot 40 jaar.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Gevrey-Chambertin |
Wijnhuis | Joseph Drouhin |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2012 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2055 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 95 |
Parker
The Wine Advocate
RP (92-94)
Reviewed by:
Neal Martin
Release Price:
NA
Drink Date:
N/A
The 2012 Griotte-Chambertin Grand Cru was picked on September 24 and includes 15% whole cluster fruit. Bright in color, it has a lively bouquet (despite a touch of reduction on this sample), laden with bright red cherries, blueberry and wild strawberry, plus a hint of sea spray emerging with time. The palate is medium-bodied with fine tannins, offering a smooth silky texture that is deceptive, since the finish suggests much better backbone and density than the Clos-de-Beze. Excellent.
The matriarch of Maison Joseph Drouhin, Veronique Drouhin, escorted a group of writers and scribes through her 2012s in London, except for the Grands Echezeaux that happened to not be showing well. Hers were the only 2012s tasted outside Burgundy for this report, in respect of the miniscule quantities. Less for us critics: more for punters, even if it is a drop. The omnipresent story of depleted crops was the same here. In fact, 2012 is their smallest vintage for 50 years. “Everything that you think could happen, did happen,” rued Veronique in her fluent English. “We had frost, hail, storms and even sunburn.” There was some redemption though, a vital one too. “The only thing we did not get was botrytis and so the fruit was healthy. There had been a poor fruit set and a lot of coulure and millerandage. This meant the berries were small and not clustered close together, allowing good air flow between the berries and therefore inhibiting grey rot.” However, the unpredictable growing season proved challenging in the vineyard. “We are 100% organic, so we had to go over and over in the vines. We had to use natural responses to natural problems.” The 2012 vintage also demanded prudent approaches in the winery that could enhance the wines. “One of the most surprising things we found was that it took five to seven days for the fermentation to start. During this period you could extract some interesting things (color, polyphenols etc). Also, we found that the fruit had a long post-fermentation period of up to two weeks, which also benefited the complexity of the fruit. We also had a different approach to the vin de press. When we pressed the white grapes, we separated the end pressings. Using whole clusters means that the stems tend to increase the pH and the acidity goes much lower, which can dilute the cuvee. We had to separate the vin de presse and work each one differently. But in 2012 we did not include much of the vin de presse.” The vinification of such a small quantities springs its own set of problems; after all, you cannot fill all your barrels with marbles to keep them topped up. Fortunately, there was plenty of time to prepare because the February frost had burnt the buds. Poor flowering and fruit set early in the growing season meant that there was plenty of time to place orders for appropriately-sized barrels. “We used 500-liter barrels, which were very useful and similarly sized stainless tell vessels for the wines,” Veronique explained. “We hired a person who specializes in bottling small quantities. Jerome likes them (500-liter barrels) very much. They do not extract much, but they can make very elegant wines.” Perhaps one silver lining is that it has given producers such as Drouhin experience of using alternatively sized vessels that may be used in the future when vintages are more bountiful. At the end of the day, Drouhin have overseen another impressive set of Burgundy wines. While they do not possess the structure of the 2010s, the acidity levels are not dissimilar, although they seem to have more sweetness on the finishes. I concur with Veronique that two appellations that prospered in this vintage are Chassagne in the Cotes de Beaune and Chambolle in the Cotes de Nuits. In particular, the latter is very strong chez Drouhin in 2012, right down to the village cru. She also opined that Rully exceeded expectations, perhaps because the vines were so affected by hail in 2011 and strove to compensate in the following year. Here both the white and red come highly recommended and will probably represent good value. Prices are expected to rise, possibly 10-15% for the village and premier crus, 20% for the grand crus, although nothing had been set at time of writing.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Joseph Drouhin Chambertin Grand Cru Clos de Bèze 2019
Monday, August 16, 2021
Country : France
Region : Burgundy
Vintage : 2019
Score : 95
A very rich and concentrated wine that borders on opulence, but has a ton of fine tannins and enough acidity to keep it fresh. Some chocolate and coffee from new oak, but the very ripe red fruit is also very present. Very bold finish with plenty of tannin, but nothing dominant. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(93-95)
Drinking Window
2018 - 2032
From: 2012 Red Burgundy: Against All Odds (Jan 2014)
A sensual, beautifully lifted and aromatically expressive Burgundy, the 2012 Griotte-Chambertin wraps around the palate with pure finesse. Sweet rose petals, hard candy, mint and wild flowers flesh out in the glass, supported by fine, silky tannins and a gorgeous sense of balance. This is classic Griotte in its pure sensuality and grace.
- By Antonio Galloni on January 2014
Brother and sister Frédéric and Veronique Drouhin were quite sanguine about the 2012 harvest when I stopped by last fall. The vintage was tough for many growers, but Drouhin was hit especially hard. Yields at Clos des Mouches, one of the family's flagship vineyards, came in an achingly low 6-8 hectoliters per hectare. Frédéric Drouhin describes the 2012s as similar in style of the 2010s, but with lower acidities. The little fruit that did come in was healthy and ripe. Malos finished quickly, leading Drouhin to bottle earlier than most. The Grands-Echézeaux, Clos de Bèze, Musigny, Charmes and Bonnes-Mares were all in bottle at the time of this tasting, in November 2013. I hope to be able to taste those wines at some point in the future.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Joseph Drouhin was een gedurfde en ondernemende jongeman die afkomstig was uit de regio Chablis. In 1880, op 22-jarige leeftijd, vestigde hij zich in Beaune en richtte daar zijn eigen wijnbedrijf op. Zijn doel was om wijnen van hoge kwaliteit aan te bieden die zijn naam zouden dragen. Zijn zoon Maurice volgde hem op en begon een wijngaarddomein voor het huis op te zetten, waarbij hij land kocht in enkele uitstekende appellaties zoals Clos des Mouches en Clos de Vougeot. Robert Drouhin, die Maurice in 1957 opvolgde, gaf het domein zijn huidige dimensie en verwierf vele wijngaarden, vooral in Chablis, waar hij het ware potentieel kon herkennen. Hij was een van de eersten in Bourgondië die "culture raisonnée" introduceerde (afschaffing van pesticiden en andere chemicaliën) en een laboratorium voor oenologie oprichtte dat werd geleid door Laurence Jobard, de allereerste vrouwelijke oenoloog in Bourgondië. Philippe, Véronique, Laurent en Frédéric zijn de vier kinderen van Robert en Françoise Drouhin. Ze handhaven de waarden van het huis en zijn constante zoektocht naar kwaliteit, voor het plezier van iedereen die een diepe waardering heeft voor de natuurlijke elegantie van Bourgondië.
Met bijna 90 verschillende appellaties biedt Joseph Drouhin een fascinerende reeks Bourgondische terroirs in al hun authenticiteit en subtiele variaties. Joseph Drouhin heeft de biologische en biodynamische benadering aangenomen. In de wijngaarden worden alleen natuurlijke producten gebruikt en alle procedures tonen het grootste respect voor de bodem, de wijnstok en het milieu. De stijl van Joseph Drouhin is een alliantie tussen karakter, balans en harmonie. Wijnen die bedoeld zijn om jong gedronken te worden, zijn fris en subtiel; wijnen die bedoeld zijn om te behouden, krijgen met de jaren een weelderige complexiteit.