2012 Château Tertre Roteboeuf Saint-Émilion Grand Cru

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Saint-Emillion |
Wijnhuis | |
Jaar | 2012 |
Druif | , , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2018 - 2032 |
Beschikbaar per | 18 aug. 2025 |
Op voorraad
12 items beschikbaar
Omschrijving
François Mitjavile, de filosofisch ingestelde herenboer van Saint-Émilion, blijft enkele van de meest bijzondere en karaktervolle wijnen van Bordeaux produceren uit zijn amfitheatervormige wijngaard van 5,6 hectare op de zuidelijk gelegen klei-kalkstenen hellingen van Saint-Laurent-de-Combes. François is een gepassioneerde en charismatische man die anders werkt dan alle anderen, en weigert mee te doen aan het "Bordeaux-circus", zoals hij het noemt.
De Merlot- en Cabernet Franc-vruchten van Mitjaville worden in cordon gesnoeid en bijna onmogelijk laag bij de grond geleid en worden zo laat mogelijk geoogst, in een streven naar wat hij omschrijft als de "weelderige afbraak" van de tannines. De vinificatie is in sommige opzichten nogal ouderwets, met vrij warme gistingen en rijping in nieuwe vaten (van Tonnellerie Radoux) in een kelder die in temperatuur fluctueert volgens de seizoenen zonder temperatuurcontrole. Zijn overtuiging is dat, zoals hij het zelf stelt, "de meest originele wijnen paradoxaal genoeg ook de meest traditionele zijn."
Bovenal heeft Mitjavile een afschuw van primaire, monolithische wijnen, maar bewondert hij in plaats daarvan aromatische complexiteit en texturele sensualiteit; en Tertre Roteboeuf is een voorbeeld van deze prioriteiten met zijn rijke aroma's die ultrarijpe maar altijd verrassend levendige fruittonen verenigen met een rijke patina van secundaire en tertiaire nuances. Hun verouderingstraject kan net zo uniek zijn als hun stijl: soms krijgen vintages die vermoeid lijken tien jaar later een nieuw leven, en hoewel Tertre Roteboeuf vaak nogal volwassen en jong lijkt, lijkt het vaak ongewoon jeugdig als het oud is. De familie Mitjavile bezit op de rechteroever ook Domaine de Cambes en Roc de Cambes. Net als bij Tertre Roteboeuf wordt hier wijn gemaakt waarbij prioriteit wordt gegeven aan de fruitexpressie en de harmonische frisheid.
Over de 2012 Château Tertre Roteboeuf Grand Cru
De 2012 Château Tertre Roteboeuf is een krachtige en elegante Saint-Émilion Grand Cru die indruk maakt met zijn concentratie en nuance. Het is een wijn die bij het openen nog wat gesloten kan zijn, maar met tijd in het glas opent de complexiteit zich en tonen de tannines hun finesse. Het resultaat is een verfijnde balans tussen intens rijp fruit, zachte tannines en een subtiele kruidigheid die zich langzaam ontwikkelt tijdens de rijping.
Druiven, oogst en vinificatie
De wijn bestaat uit 80% Merlot en 20% Cabernet Franc. De druiven werden begin oktober geoogst, precies op het ideale rijpingsmoment. De vinificatie gebeurt volgens traditionele Bordeaux-methoden, met zorgvuldig geselecteerde trossen en gecontroleerde fermentatie. De 2012 rijpte 18 maanden op 100% nieuwe Franse eikenhouten vaten, waardoor de wijn zowel structuur als een verfijnde houttonen kreeg, zonder het fruit te overstemmen.
Kleur, geur en smaak van de 2012 Tertre Roteboeuf
De wijn toont een diepe robijnrode kleur met paarse accenten. In het bouquet zijn tonen van rijpe kersen, donkere pruimen en subtiele kruiden te herkennen, met hints van cacao en mokka van de nieuwe eikenhouten vaten. Op het palet is de wijn geconcentreerd en krachtig, met een fijne, zijdeachtige textuur. De tannines zijn aanwezig maar al zacht, wat de wijn een elegante mondvulling geeft die zich gedurende de jaren verder ontwikkelt. Het geheel wordt afgerond door een lange, aanhoudende afdronk.
Wijnen van Château Tertre Roteboeuf online bestellen?
De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht, gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator. Een gratis service voor onze klanten.
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
Wijn-spijs combinaties met Château Tertre Roteboeuf
- Gegrild lamsrack met rozemarijn en knoflook – de concentratie van de wijn combineert uitstekend met het rijke vlees.
- Beef Wellington – de diepe smaken van het rund en het bladerdeeg sluiten aan bij de complexe fruittonen.
- Geroosterde eendenborst met sinaasappelglazuur – de zachte tannines ondersteunen de rijke, fruitige saus.
- Ratatouille met gegrilde aubergine en paprika – de subtiele kruiden van het gerecht worden aangevuld door de elegantie van de wijn.
- Truffelrisotto – de diepe aardse tonen van de truffel worden versterkt door de kracht en finesse van de wijn.
- Gevulde portobello met spinazie en walnoten – de structuur en intensiteit van de wijn geven een perfecte balans.
Specificaties
Beschikbaar per | 18 aug. 2025 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Emillion |
Wijnhuis | Chateau Tertre Roteboeuf |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2012 |
Drinken vanaf | 2018 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Vinous rating | 96 |
Professionele Recensies
Vinous
95+
Drinking Window
2018 - 2032
From: 2012 Bordeaux: Messages in a Bottle (Jan 2016)
The 2012 Tertre-Roteboeuf is without question one of the wines of the vintage. Remarkably vivid for such a big, super-ripe wine, the 2012 boasts superb nuance and delineation from start to finish. Dense, powerful and explosive, the 2012 is a real head-turner, but it is also going to need at least a few years to shed some baby fat. Still, the 2012 is impressive, even today. With time in the glass the aromas open up and tannins soften a touch, both indications of what is in store for those who can wait. The October 10 harvest was very much in line with the norm here. Tertre-Rôteboeuf is 80% Merlot and 20% Cabernet Franc. The 2012 spent 18 months in 100% new French oak barrels.
- By Antonio Galloni on July 2015
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Château Tertre Roteboeuf
Château Tertre Roteboeuf is eigendom van Francois Mitjavile, een filosofisch ingestelde wijnbouwer met een eigenwijze stijl. Hij maakt buitengewoon pure wijnen waarvoor hij de druiven pas oogst als ze tegen het uiterste van hun rijpingsproces aanzitten. De druiven zijn dan al rozijnachtig. De rendementen zijn daardoor bijzonder laag, soms onder de 20 hl/ha. De bodem van de wijngaard bestaat uit kalksteen en klei, wat een verkoelende invloed heeft waardoor François zijn druiven laat kan oogsten.
François is een gepassioneerde en charismatische man die anders werkt dan alle anderen, en weigert mee te doen aan het "Bordeaux-circus", zoals hij het noemt. Wij hebben hem ervan kunnen overtuigen enkele kisten van zijn fabuleuze wijnen aan ons te leveren. Zijn wijnen zijn al in 1987 ontdekt door Robert Parker die sindsdien de wijnen blijft omschrijven met de meeste lovende superlatieven.
De familie Mitjavile bezit op de rechteroever ook Domaine de Cambes en Roc de Cambes. Net als bij Tertre Roteboeuf wordt hier wijn gemaakt waarbij prioriteit wordt gegeven aan de fruitexpressie en de harmonische frisheid.
Trivia
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aanFrançois Mitjavile, de filosofisch ingestelde herenboer van Saint-Émilion, blijft enkele van de meest bijzondere en karaktervolle wijnen van Bordeaux produceren uit zijn amfitheatervormige wijngaard van 5,6 hectare op de zuidelijk gelegen klei-kalkstenen hellingen van Saint-Laurent-de-Combes. François is een gepassioneerde en charismatische man die anders werkt dan alle anderen, en weigert mee te doen aan het "Bordeaux-circus", zoals hij het noemt.
De Merlot- en Cabernet Franc-vruchten van Mitjaville worden in cordon gesnoeid en bijna onmogelijk laag bij de grond geleid en worden zo laat mogelijk geoogst, in een streven naar wat hij omschrijft als de "weelderige afbraak" van de tannines. De vinificatie is in sommige opzichten nogal ouderwets, met vrij warme gistingen en rijping in nieuwe vaten (van Tonnellerie Radoux) in een kelder die in temperatuur fluctueert volgens de seizoenen zonder temperatuurcontrole. Zijn overtuiging is dat, zoals hij het zelf stelt, "de meest originele wijnen paradoxaal genoeg ook de meest traditionele zijn."
Bovenal heeft Mitjavile een afschuw van primaire, monolithische wijnen, maar bewondert hij in plaats daarvan aromatische complexiteit en texturele sensualiteit; en Tertre Roteboeuf is een voorbeeld van deze prioriteiten met zijn rijke aroma's die ultrarijpe maar altijd verrassend levendige fruittonen verenigen met een rijke patina van secundaire en tertiaire nuances. Hun verouderingstraject kan net zo uniek zijn als hun stijl: soms krijgen vintages die vermoeid lijken tien jaar later een nieuw leven, en hoewel Tertre Roteboeuf vaak nogal volwassen en jong lijkt, lijkt het vaak ongewoon jeugdig als het oud is. De familie Mitjavile bezit op de rechteroever ook Domaine de Cambes en Roc de Cambes. Net als bij Tertre Roteboeuf wordt hier wijn gemaakt waarbij prioriteit wordt gegeven aan de fruitexpressie en de harmonische frisheid.
Over de 2012 Château Tertre Roteboeuf Grand Cru
De 2012 Château Tertre Roteboeuf is een krachtige en elegante Saint-Émilion Grand Cru die indruk maakt met zijn concentratie en nuance. Het is een wijn die bij het openen nog wat gesloten kan zijn, maar met tijd in het glas opent de complexiteit zich en tonen de tannines hun finesse. Het resultaat is een verfijnde balans tussen intens rijp fruit, zachte tannines en een subtiele kruidigheid die zich langzaam ontwikkelt tijdens de rijping.
Druiven, oogst en vinificatie
De wijn bestaat uit 80% Merlot en 20% Cabernet Franc. De druiven werden begin oktober geoogst, precies op het ideale rijpingsmoment. De vinificatie gebeurt volgens traditionele Bordeaux-methoden, met zorgvuldig geselecteerde trossen en gecontroleerde fermentatie. De 2012 rijpte 18 maanden op 100% nieuwe Franse eikenhouten vaten, waardoor de wijn zowel structuur als een verfijnde houttonen kreeg, zonder het fruit te overstemmen.
Kleur, geur en smaak van de 2012 Tertre Roteboeuf
De wijn toont een diepe robijnrode kleur met paarse accenten. In het bouquet zijn tonen van rijpe kersen, donkere pruimen en subtiele kruiden te herkennen, met hints van cacao en mokka van de nieuwe eikenhouten vaten. Op het palet is de wijn geconcentreerd en krachtig, met een fijne, zijdeachtige textuur. De tannines zijn aanwezig maar al zacht, wat de wijn een elegante mondvulling geeft die zich gedurende de jaren verder ontwikkelt. Het geheel wordt afgerond door een lange, aanhoudende afdronk.
Wijnen van Château Tertre Roteboeuf online bestellen?
De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht, gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator. Een gratis service voor onze klanten.
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
Wijn-spijs combinaties met Château Tertre Roteboeuf
- Gegrild lamsrack met rozemarijn en knoflook – de concentratie van de wijn combineert uitstekend met het rijke vlees.
- Beef Wellington – de diepe smaken van het rund en het bladerdeeg sluiten aan bij de complexe fruittonen.
- Geroosterde eendenborst met sinaasappelglazuur – de zachte tannines ondersteunen de rijke, fruitige saus.
- Ratatouille met gegrilde aubergine en paprika – de subtiele kruiden van het gerecht worden aangevuld door de elegantie van de wijn.
- Truffelrisotto – de diepe aardse tonen van de truffel worden versterkt door de kracht en finesse van de wijn.
- Gevulde portobello met spinazie en walnoten – de structuur en intensiteit van de wijn geven een perfecte balans.
Beschikbaar per | 18 aug. 2025 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Emillion |
Wijnhuis | Chateau Tertre Roteboeuf |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2012 |
Drinken vanaf | 2018 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Vinous rating | 96 |
Vinous
95+
Drinking Window
2018 - 2032
From: 2012 Bordeaux: Messages in a Bottle (Jan 2016)
The 2012 Tertre-Roteboeuf is without question one of the wines of the vintage. Remarkably vivid for such a big, super-ripe wine, the 2012 boasts superb nuance and delineation from start to finish. Dense, powerful and explosive, the 2012 is a real head-turner, but it is also going to need at least a few years to shed some baby fat. Still, the 2012 is impressive, even today. With time in the glass the aromas open up and tannins soften a touch, both indications of what is in store for those who can wait. The October 10 harvest was very much in line with the norm here. Tertre-Rôteboeuf is 80% Merlot and 20% Cabernet Franc. The 2012 spent 18 months in 100% new French oak barrels.
- By Antonio Galloni on July 2015
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Château Tertre Roteboeuf
Château Tertre Roteboeuf is eigendom van Francois Mitjavile, een filosofisch ingestelde wijnbouwer met een eigenwijze stijl. Hij maakt buitengewoon pure wijnen waarvoor hij de druiven pas oogst als ze tegen het uiterste van hun rijpingsproces aanzitten. De druiven zijn dan al rozijnachtig. De rendementen zijn daardoor bijzonder laag, soms onder de 20 hl/ha. De bodem van de wijngaard bestaat uit kalksteen en klei, wat een verkoelende invloed heeft waardoor François zijn druiven laat kan oogsten.
François is een gepassioneerde en charismatische man die anders werkt dan alle anderen, en weigert mee te doen aan het "Bordeaux-circus", zoals hij het noemt. Wij hebben hem ervan kunnen overtuigen enkele kisten van zijn fabuleuze wijnen aan ons te leveren. Zijn wijnen zijn al in 1987 ontdekt door Robert Parker die sindsdien de wijnen blijft omschrijven met de meeste lovende superlatieven.
De familie Mitjavile bezit op de rechteroever ook Domaine de Cambes en Roc de Cambes. Net als bij Tertre Roteboeuf wordt hier wijn gemaakt waarbij prioriteit wordt gegeven aan de fruitexpressie en de harmonische frisheid.
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aan