2004 Antinori Solaia


Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2004 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2014 - 2034 |
Omschrijving
De Solaia is een SuperTuscan, een Bordeaux blend met Cabernet Sauvignon aangevuld met Cabernet Franc en Sangiovese. De naam Solaia komt van Il Sole, Italiaans voor de zon. De wijngaarden voor deze topper van Marchese Antinori is 10ha groot en liggen op de zuid-west hellingen op een hoogte tussen de 350 en 400 meter. De grond is steenachtig met marl. Zij liggen in de omgeving van Santa Cristina - Val di Pesa in de zone van de Chianti Classico, naast de wijngaarden van de Tignanello wijn. Deze topper van Antinori wordt alleen gemaakt in de topjaren
De Solaia 2004 (en 2001) zijn opnieuw uitgebracht om zo het potentieel van veroudering te tonen. De Solaia 2004 is de eerste van de moderne Solaia. Dit is de eerste vintage waarin de diverse druiven apart werden gerijpt en tegen het einde van de rijping werden gemengd. Dat, samen met meer zorg bij het beheren van de temperatuur tijdens de fermentatie en rijping, en de fantastische vintage, zorgen voor een superzijdezachte, gepolijste Solaia. Zoete, verfijnde tannines en pure verfijning zijn de kenmerken van deze oogverblindende, totaal duizelingwekkende Solaia.
-------------------------------------------
Lees de overige beoordelingen via de links naast de flesafbeelding
97
Drinking Window
2014 - 2034
From: Antinori Solaia – A Complete Retrospective 1978-2010 (Dec 2013)
I consider the 2004 Solaia the first of the truly epic modern Solaia. This is the first vintage in which the component wines were aged separately and blended towards the end of aging. That, along with more care in managing temperature in fermentation and aging, and the the fabulous vintage combine to produce a super-silky, polished Solaia. Sweet, refined tannins and pure sophistication are the hallmarks of this dazzling, totally head-spinning Solaia. At nearly ten years of age, the 2004 is just as magnificent as it has always been.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Super Tuscan |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Antinori |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2004 |
Drinken vanaf | 2014 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 97 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Wijnhuis
De naam Antinori is een begrip in de wijnwereld. Waar ter wereld u ook in een beetje restaurant binnen gaat, pronken daar de wijnen van Antinori op de kaart. En dat is niet zomaar! Er gaat 600 jaar ervaring aan vooraf, maar liefst 26 generaties wijn know how. Zorgvuldig heeft men geïnvesteerd in domeinen en wijngaarden.
Meer informatie over Antinori
En gegarandeerd op de beste lokaties. Markies Piero Antinori heeft de algemene leiding en wordt bijgestaan door zijn drie dochters: Albiera, Allegra en Alessia. Grappig die drie A-tjes. We gaan u niet lastig vallen met alle onderscheidingen die men heeft mogen ontvangen in de loop van de jaren, want dan kan deze prijscourant niet meer door de brievenbus. Er zijn twee rode wijnen die op allocatie te verkrijgen zijn en waar men overal ter wereld graag enkele flessen van zou willen bemachtigen en dat zijn Tignanello en Solaia en deze hebben wij bij Grandcruwijnen ook in ons assortiment.
In 1180 werden Ugo en Antinori di Rinuccino officieel als eigenaren van Castello di Combiate genoemd; een eeuw later werden de intussen naar Florence verhuisde familie opgenomen in het register van de coöperatie voor zijdehandel. In 1385 werd Giovanni di Piero, een indirecte afstammeling, als leerling in het wijngilde opgenomen. Sindsdien is de wijnbouw traditie van de Familie Antinori ononderbroken. Met de oprichting van het wijnhuis Marchesi Antinori kende men in 1895 een voorlopig hoogtepunt en al in 1898 werd de wijnmakerij in San Casciano Val di Pesa gebouwd, die tot op heden het centrum van het wijdvertakte concern met eigendommen in alle belangrijke teeltgebieden van Toscane, Umbrië, Piemonte (sinds begin jaren '90 door de aankoop van de wijnkelder Prunotto), Apulië en zelfs in Californië is. Veel van zijn prestige heeft het traditionele, aan de moderne Toscaanse wijnbouwrevolutie deelnemende huis te danken aan zijn voormalig chef-vinoloog Giacomo Tachis, die voor buitengewone wijnen als Sassicaia, Tignanello (met name van sangiovese), Solaia (met name van cabernet) en vele andere veranwoordelijk was. Vinoloog Renzo Cotarella creëerde bovendien in het Umbrische Castello della Sala een van de beste chardonnays van Italië.
Recensies

