Liber Pater

Niet langer komt de duurste wijn ter wereld uit de Franse Bourgogne, maar uit de regio Bordeaux. Het is de Liber Pater, die de Romanée Conti nog in prijs overtreft.

Loïc Pasquet, de Bordeaux-wijnboer achter Liber Pater, "de duurste wijn ter wereld" voor € 30.000 per fles, heeft een nieuw label uitgebracht, Denarius. “Ik wilde iets betaalbaars maken”, zegt Pasquet ironisch. Hoewel hij niet van plan is om Domaine La Romanée Conti te overtreffen in termen van prijzen, is hij nog steeds hoger dan de in 1855 geclassificeerde First Growths. “Liber Pater is extreem duur en zeldzaam. Denarius zet wijnen van eigen wortelstokken neer op de tafels van Franse restaurants. Dit is feitelijke zeer betaalbaar om pre-phylloxera-wijn te kunnen proeven ”, legt Pasquet uit en maakt met deze wijnen zoals ze vroeger gemaatk werden met wijnstokken uit die zelfde tijd. Hij keert terug te keren naar de wortels van de Bordeaux-wijnstreek en daan naar het midden van de 19e eeuw met uitschieters richting 1850 en dat doet hij door gebruik te maken van oude technieken voor wijngaardbeheer (gemengde gewassen en getrainde wijnstokken, grondbewerking met een muilezel, organische sprays en zeer hoge plantdichtheden van 20.000 wijnstokken / hectare) samen met extreem oude originele wijnstokken. Liber Pater beweert de historische smaak van Bordeaux-wijnen te bieden. Pasquet's aanpak is opzettelijk confronterend. De wijnen worden geproduceerd buiten het appellatiesysteem en worden aangeduid als Vin de France.

De wijngaarden momenteel in productie zijn onder andere Cabernet Sauvignon en Merlot met wijnstokken van minstens 40 jaar oud. De Semillon wijnstokken zijn meer dan 80 jaar oud en worden gebruikt voor het maken van droge witte en/of zoete witte wijn afhankelijk van de jaargang en de specifieke omstandigheden. Tevens zit Loïc midden in een proces van aanplanting in zijn wijngaard van een aantal zeer oude druivensoorten. Dit zijn rassen als Castets, Mancin en Pardotte. Variëteiten die al in de wijngaarden van Bordeaux voorkwamen, voordat zij werden verwoest door de phylloxera wijnluis in de laatste decennia van de 19e eeuw. Vandaag is zijn wijngaard de enige in Bordeaux - of waar dan ook in de wereld - waar deze rassen worden verbouwd. Daarnaast plant hij de stokken met een extreem hoge dichtheid van 20.000 wijnstokken per hectare. Dat is twee keer de plantdichtheid van de Premiers Grands Crus in de Médoc. Om aanvallen van de phylloxera te voorkomen legde Loïc drie kleine meren aan, waardoor hij de wijngaard als het nodig is onder water kan zetten omdat de phylloxera wijnluis niet bestand is tegen water.

Liber Pater