Filteren

Manzanilla

Tonen als Foto-tabel Lijst

6 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Sanlucar de Barrameda, een historisch kustplaatsje in Andalusië, is de thuisbasis van de verfrissende, naar zee geurende Manzanilla Sherry. Vaak nog lichter en droger dan de doorsnee high-end sherry komende uit de regio Andalusië in Spanje en wordt daarom ook wel de Dame onder de sherry-wijnen genoemd. Manzanilla is een droge witte wijn gemaakt van de palomino druif en gerijpt onder een gistlaag; ook wel "flor" genoemd. Het wordt exclusief geproduceerd in Sanlucar de Barrameda. Het speciale micro klimaat van de stad, gesitueerd aan de monding van de rivier de Guadalquivir, stimuleert de vorming van de zogeheten flor die daardoor de wijn haar unieke onderscheidende karakteristieken geeft.

Geografisch ligt de D.O. "Manzanilla — Sanlúcar de Barrameda" binnen de D.O. "Jerez-Xérès-Sherry" en deelt met deze laatste zowel het productiegebied als het toezicht door dezelfde Toezichtraad. Zowel de gebruikte druif als de productieprocessen zijn dezelfde als voor sherry. 

Toch is er een aspect dat deze wijnen hun eigen identiteit verleent: de rijping met een gistlaag in het speciale microklimaat van Sanlúcar. Drie voorname elementen creëren dit zo speciale klimaat in Sanlúcar in combinatie met de reliëfstructuur van het stadje, gevormd door twee op verschillend niveau gelegen terrashellingen: één op zeeniveau — de Barrio Bajo — en één enkele meters daarboven - de Barrio Alto.

Die elementen zijn de Guadalquivir die de natuurlijke noordgrens vormt van Sanlúcar; de Atlantische Oceaan die de stad in het westen omringt en waarin de Guadalquivir uitmondt; en het moerasland (Marismas), een uitgestrekte vlakte die de vroegere delta bedekt en volkomen plat is. Deze drie elementen zorgen voor zachtere temperaturen en een hogere relatieve vochtigheid in vergelijking met de rest van het sherryproductiegebied. De overbrenger van deze vochtigheid is de zeebries; de westenwind die in botsing komt met de barrière van de Barrio Alto en dus vertraagt en daardoor de vochtigheid verplaatst naar het stadscentrum van Sanlúcar. 

Het samenvloeien van al deze omstandigheden creëert het specifieke karakter van de gistlaag van Sanlúcar en bepaalt ook de speciale organoleptische kenmerken van de biologisch opgevoerde wijnen van de plaatselijke bodega's. 

Afhankelijk van de tijdsduur van de rijping, kunnen oorspronkelijk "droge" Manzanillawijnen lichte oxidatieschakeringen vertonen naarmate de flor, na jaren van rijping, uitgeput raakt in de oudste criaderas ("clases" in het jargon van Sanlúcar). Zo ontstaat deze uiterst speciale wijn, met een karakter dat schommelt tussen droge Manzanilla en Amontillado, die "Manzanilla Pasada" genoemd wordt.

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!