Emilia-Romagna
Emilia-Romagna wordt wel ‘de buik van Italië’ genoemd. De steden Parma, Modena en Bologna staan bekend om hun culinaire specialiteiten, zoals de Parmaham, Parmezaanse kaas, Mortadella di Bologna en Zampone di Modena. Veel pasta en salami komt uit deze streek. Modena is het centrum van de Aceto Balsamico (Balsamico-azijn). De zware plattelandskeuken van Bologna is beroemd om haar gerechten, waaronder de pasta Bolognese.
Emilia-Romagna wordt wel ‘de buik van Italië’ genoemd. De steden Parma, Modena en Bologna staan bekend om hun culinaire specialiteiten, zoals de Parmaham, Parmezaanse kaas, Mortadella di Bologna en Zampone di Modena. Veel pasta en salami komt uit deze streek. Modena is het centrum van de Aceto Balsamico (Balsamico-azijn). De zware plattelandskeuken van Bologna is beroemd om haar gerechten, waaronder de pasta Bolognese.
Geschiedenis Emilia-Romagna
Emilia-Romagna is een samensmelting van twee historische regio's. Emilia, gelegen in het westen, ontleent zijn naam aan de belangrijkste weg in dit gebied: de Via Emilia, vernoemd naar de Romeinse consul Marcus Emilius, die deze weg aanlegde als verbinding tussen Rome en Noord-Italië. Aan de oostzijde, Romagna, verwijst naar het Oost-Romeinse Rijk, waarbij Ravenna de noordelijke grens van dat rijk markeerde.
Wijnen van Emilia-Romagna
Emilia-Romagna is een belangrijke wijnprovincie en is zelfs een aparte wijnzone. De wijnen van Emilia-Romagna, gelegen in Noord-Italië, zijn gevarieerd en bekend om hun uitstekende kwaliteit. De regio is beroemd om zijn Lambrusco, een sprankelende rode wijn, en Sangiovese, een druivensoort die wordt gebruikt voor zowel rode als witte wijnen. Daarnaast produceert Emilia-Romagna heerlijke witte wijnen, waaronder Albana en Pignoletto, evenals diverse dessertwijnen zoals Albana Passito en Romagna Albana Vin Santo. De wijnen van Emilia-Romagna weerspiegelen de rijke culinaire tradities van de regio en zijn een perfecte aanvulling op de lokale keuken.
Gebied Emilia-Romagna
Emilia-Romagna is een zeer vruchtbare vlakte die als een driehoek tussen de Po, de Adriatische Zee en de Apennijnen ligt. De streek heeft een eigen microklimaat: de wijngaarden op de heuvels liggen op het noordoosten, waardoor ze geen klimaatinvloed vanuit het zuiden hebben. Wel is er een sterke invloed van de noordelijke winden die over het vlakke land komen. Vooral in het voorjaar en in de winter is het er vaak koud en mistig. Door deze weersinvloeden kunnen er nooit zware alcoholrijke wijnen ontstaan, maar wel frisse, lichte wijnen. Heel anders dus dan in Piemonte, waar zware wijnen worden gemaakt.