Filteren

Château Montelena

Al meer dan vier decennia maakt de familie Barrett wijn in Chateau Montelena, met lof voor wijnen die intensiteit en kracht combineren met een weelderige, rijke textuur - wijnen die de unieke kenmerken van het land waar ze vandaan komen tot uitdrukking brengen, in plaats van technieken uit de kelder.

De opkomst van Chateau Montelena is vooral gekomen nadat Steven Spurrier in 1976 een blinde wijnproeverij organiseerde. De beste Franse witte uit Bourgogne en beste rode uit Bordeaux werden vergeleken met het beste dat de VS op dat moment te bieden had in chardonnay en cabernet sauvignon. En wat bleek: de Nappa Valley huizen uit de USA won in beide categorieën. Stag’s Leap Wine Cellars bij rood, en bij wit….. Montelena. De wijnwereld schudde op zijn grondvesten, zul je begrijpen, en Amerikaanse (lees: Napa Valley) wijnmakers stonden voor het eerst écht op de kaart. De meest amusante manier om het hele verhaal te leren kennen – als je dat nog niet deed – is de film Bottle Shock kijken (met de briljante en veel te vroeg overleden Alan Rickman als Steven Spurrier).

Over geschiedenis gesproken. Chateau Montelena Winery heette oorspronkelijk A.L. Tubbs winery, naar de oprichter. Deze succesvolle zakenman en senator uit San Francisco had een droom: Californische wijnen van wereldklasse te maken in Napa Valley. Hij vond de ideale plek enkele kilometers ten noorden van Calistoga, aan de voet van Mount Saint Helena. Het chateau – inderdaad, zonder accent op de a, want Amerikaans – dateert van 1888. In tegenstelling tot andere wijnbedrijven die in deze periode gebouwd werden, was de constructie niet van hout maar van steen. In de stijl van een Engels kasteel, met dikke muren om warmte en kou buiten te houden. Daarnaast ook – uniek voor die tijd – gebouwd in een heuvel, om nog beter temperatuurswisselingen onder controle te houden. Belangrijk voor kwaliteitswijn.

Zo ver kwam Tubbs zelf echter niet. Na de Drooglegging kreeg zijn kleinzoon Chapin de boel weer enigszins aan de gang. Hij oogstte de wijngaarden, maakte wat wijn, verkocht druiven aan andere wijnhuizen en aan hobbywijnmakers. In 1940 doopte hij het wijnhuis Chateau Montelena Winery, een samentrekking van Mount St. Helena. Na zijn dood in 1947 viel de boel stil. Decennia lang lag het chateau er verlaten bij. De familie Tubbs verkocht hun chateau in 1958 aan Yort Wing Frank, een elektrisch ingenieur uit Hong Kong en zijn vrouw Jeanie, die een plek zochten om van hun pensioen te genieten. De omgeving inspireerde Yort om er een meer te laten graven en een prachtige Chinese tuin aan te leggen. Vandaag de dag is Jade Lake nog steeds een van de mooiste natuurreservaten in Napa Valley met een keur aan flora en fauna. En de wijn?

De wederopstand kreeg pas weer een serieus gezicht met de komst van Jim Barrett, in de vroege jaren zeventig. Onder zijn leiderschap werden wijngaarden gerooid en herplant, en de wijnmakerij voorzien van een moderne installatie. Hij stelde een team samen om wijngaarden en wijnmakerij goed te overzien en rustte niet voordat hij de beste druiven in Napa had. In 1972 werd er voor het eerst wijn gemaakt. De rest van het verhaal isbekend
Hoewel, nog altijd is Montelena, met zoon Bo Barret aan het roer, een gevierd familiewijnbedrijf dat blijft volharden in kwaliteit en smaak. De wijnen van Montelena zijn stuk voor stuk bijzonder. Intense en toch elegante wijnen, voor Napa Valley-begrippen, die naarmate ze ouder worden winnen aan karakter en verfijning. Je vindt er de usual USA suspects: cabernet sauvignon, zinfandel en petite syrah, maar ook cabernet franc voor rood. In wit uiteraard de legendarische chardonnay, maar ook sauvignon blanc (late harvest én droog) en een verrassende riesling.

Goedkoop zijn ze misschien niet, deze prijswinnende en iconische flessen, maar het is de uitgave dubbel en dwars waard. Gegarandeerd.

Voor meer informatie over Chateau Montelena kunt u terecht op: www.montelena.com.

bottle montelena chardonnay

Château Montelena

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!