Viña Corrales Pago Balbaína by Sisseck

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Jerez (Appellatie) |
Wijnhuis | |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Lage voorraad
Nog maar 2 over
Omschrijving
Bodegas San Francisco Javier is de joint venture in Jerez van Peter "Pingus" Sisseck en Carlos "Hacienda Monasterio" del Río. In 2017 kwam de droom uit voor Peter Sisseck en kon een Bodega in Jerez kunnen kopen. Het was een droom sinds 1993 toen hij voor het eerst Jerez in het zuiden van Spanje bezocht. Veel mensen hadden Sisseck gevraagd om een blanke broer/zus voor Pingus te produceren en hij heeft zeker veel geprobeerd maar is nooit nooit echt verliefd geworden op een van de witte wijngebieden tot op een dag het hem doordrong dat de Fino uit Jerez waarschijnlijk de beste witte wijn van Spanje is (lees: de mening van Sisseck). Het probleem is dat mensen nooit aan Fino hebben gedacht als een witte wijn in zijn eigen recht Zoiets soortgelijks gebeurde ook in Champagne topen niemand dacht dat dit een streek zou zijn voor mooie bubbels en we weten nu wel anders. Naast Sisseck is Equipo Navazos ook fameus en maakt naast de reguliere top sherries ook een aantal witte wijnen
In Jerez zijn de wijngaarden georganiseerd binnen “Pagos”. Pagos zijn grote wijngaardgebieden. Marchanudo, Carrascal, Balbainas, Añina en Los Tercios zijn enkele van de bekendere. Diego Paraday Barreto somde in 1868 totaal 134 Pago's op, die elk zorgvuldig zijn geclassificeerd. In sommige gevallen hebben wijnen de Pago op het etiket gebruikt, waarvan Fino Inocente uit Marchanudo een goed voorbeeld is. Maar niemand gebruikte de enkele wijngaarden in de Pagos. Het idee van Sisseck was om een niet verstrekte Fino te produceren uit enkele wijngaarden (single vineyards) zoals je zou doen in de grootste wijngaarden ter wereld. In totaal hebben ze 10 Ha gekocht. 8 Ha in Pago Balbaina, historisch beroemd vanwege het produceren van uitstekende wijn voor Finos. De wijngaard wordt historisch "Viña Corrales" genoemd. Ze kochten ook 2 Ha in Pago Marchanudo. "Vina La Cruz". Marchanudo de beroemde Pago van de Domecq-familie en beroemd om het produceren van Amontillados (Amontillados is het resultaat van "overrijping" van de Fino.) Deze Pago ligt meer landinwaarts dan Balbainas (die uitkijken op de zee), dus de druiven hebben de neiging om meer te rijpen en wijnen te produceren van meer extract en body.
In een ideale wereld om 100% door een single vineyard wijn te produceren, zou je je eigen Solera moeten aanleggen en kost dan 10-15 jaar kosten om jd eerste wijnen te produceren. Hier had Sisseck geen tijd of geld voor dus second best was om een oude bestaande Solera te kopen en deze bij te vullen met je eigen jonge wijn. Daar zijn ze in het najaar van 2017 mee begonnen na de eerste oogst. De kelder is een oude Almacenista opgericht door Don Angle Zamorano in de jaren 60.
De jaarlijkse productie zal ongeveer 8000 flessen zijn die uit de "Solera" worden gehaald en dit gebeurt vooral in de lente wanneer de Flor (gist) het meest actief is. In navolging van het idee dat deze wijnen witte wijn zijn en geen sherries worden de wijnen gebotteld in een Bourgondische fles onder een Diam-kurk. Het label is eenvoudig en vermeldt alleen het type (Fino), het gebied (Jerez del Frontera), de wijngaard (Viña Corrales en de Pago (Balbainas of Marchanudo). Het jaar van botteling staat ook op het etiket maar ook op de kurk. Het mooie van deze Fino nieuwe stijl is dat ze kunnen verouderen, niet dat ze dat moeten, maar dat ze zoals de beste champagnes de neiging hebben om met de tijd beter te worden.
De NV Fino Viña Corrales Pago Balbaína is gebotteld in 2021, duidelijk te zien op het etiket en op de kurk. Het heeft een ronde, weelderige en boterachtige textuur, een volle smaak en zeer scherpe smaken met een frisheid en elegantie waardoor de wijn lichter aanvoelt en gemakkelijker te drinken is. Het heeft ongelooflijke aroma's die supercomplex zijn, met tonen van diesel, potpourri, nat krijt, gras en gist. De nieuwe witte topwijn van Sisseck werd volledig 'en rama' gebotteld, ongefilterd en ongeklaard. 96/100 Parker
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Andalucía |
Appellatie | Jerez (Appellatie) |
Wijnhuis | Bodegas San Francisco Javier |
Druif | Palomino |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Mineraal, Strak |
Drink momenten | Borrelen, Met vrienden, Voor alledag |
Professionele Recensies
Parker
Rating
96+
Release Price
$50
Drink Date
2022 - 2028
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
8th Sep 2022
Source
September 2022 Week 1, The Wine Advocate
The NV Fino Viña Corrales Pago Balbaína was bottled in 2021, clearly shown on the label and on the cork. It has a round, lush and buttery texture, a full-bodied palate and very pungent flavors. What surprised me from this bottling is the freshness and elegance that makes the wine feel lighter and easier to drink. This feels one step above the first bottling I tasted last year. It has incredible aromatics that are super complex, with notes of diesel, potpourri, wet chalk, esparto grass and yeasts. This is simply superb and even difficult because it's sooooo easy to drink. In 2020, they did two bottlings, or sacas, in the spring and autumn, which is quite unusual because the idea is to do only one bottling per year. In 2021, they bottled a little bit later, trying to soften the character of the "beticus" yeasts. They filled some 7,500 bottles in May 2021. This was bottled completely "en rama," unfiltered and unfined.
Bodegas San Francisco Javier is the joint venture in Jerez from Peter "Pingus" Sisseck and Carlos "Hacienda Monasterio" del Río. I tasted the 2021 bottling of their Fino, which was even better, fresher and more elegant than the already surprising 2020. I published this note as part of the portfolio of his different wines, and I include it here for context and completeness.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Bodegas San Francisco Javier is de combinatie in Jerez van Peter "Pingus" Sisseck en Carlos "Hacienda Monasterio" del Río. In 2017 kwam de droom voor Peter Sisseck uit en kon hij een Bodega kopen in Jerez. Het was een droom sinds 1993, toen hij voor het eerst Jerez in Zuid-Spanje bezocht. Veel mensen hadden Sisseck gevraagd om een witte broer of zus voor Pingus te produceren en hij heeft er zeker veel geprobeerd, maar werd nooit echt verliefd op een van de witte wijnregio's totdat op een dag tot hem doordrong dat de Fino uit Jerez waarschijnlijk de beste witte wijn van Spanje was. (lees: de mening van Sisseck). Het probleem is dat mensen nooit aan Fino hebben gedacht als een witte wijn op zich. Iets soortgelijks gebeurde in Champagne-knoppen, niemand had gedacht dat dit een plek zou zijn voor mooie bubbels en nu weten we anders. Naast Sisseck is ook Equipo Navazos beroemd en maakt naast de reguliere top sherry's een aantal witte wijnen.
In Jerez zijn de wijngaarden georganiseerd binnen “Pagos”. Pagos zijn grote wijngaardgebieden. Marchanudo, Carrascal, Balbainas, Añina en Los Tercios zijn enkele van de bekendere. Diego Paraday Barreto somde in 1868 in totaal 134 Pago's op, elk zorgvuldig geclassificeerd. In sommige gevallen hebben wijnen de Pago op het etiket gebruikt, waarvan Fino Inocente uit Marchanudo een goed voorbeeld is. Maar niemand gebruikte de weinige wijngaarden in de Pagos. Het idee van Sisseck was om een onbeproefde Fino te produceren uit enkele wijngaarden zoals je zou doen in de grootste wijngaarden ter wereld. In totaal kochten ze 10 Ha. 8 Ha in Pago Balbaina, historisch beroemd vanwege het produceren van uitstekende wijn voor Finos. De wijngaard wordt historisch "Viña Corrales" genoemd. Ze kochten ook 2 Ha in Pago Marchanudo. "Vina La Cruz". Marchanudo, de beroemde Pago van de Domecq-familie en beroemd vanwege de productie van Amontillados (Amontillados is het resultaat van het "overrijpen" van de Fino.) Deze Pago ligt meer landinwaarts dan Balbainas (met uitzicht op zee), dus de druiven hebben de neiging om meer te rijpen en produceren wijnen met meer extract en body.
In een ideale wereld om 100% wijn uit één enkele wijngaard te produceren, zou je je eigen Solera moeten bouwen en dan 10-15 jaar nodig hebben om je eerste wijnen te produceren. Sisseck had hier geen tijd of geld voor, dus het op één na beste was om een oude bestaande Solera te kopen en deze aan te vullen met je eigen jonge wijn. Daar zijn ze in het najaar van 2017 mee begonnen na de eerste oogst. De kelder is een oude Almacenista opgericht door Don Angle Zamorano in de jaren '60.
Bodegas San Francisco Javier is de joint venture in Jerez van Peter "Pingus" Sisseck en Carlos "Hacienda Monasterio" del Río. In 2017 kwam de droom uit voor Peter Sisseck en kon een Bodega in Jerez kunnen kopen. Het was een droom sinds 1993 toen hij voor het eerst Jerez in het zuiden van Spanje bezocht. Veel mensen hadden Sisseck gevraagd om een blanke broer/zus voor Pingus te produceren en hij heeft zeker veel geprobeerd maar is nooit nooit echt verliefd geworden op een van de witte wijngebieden tot op een dag het hem doordrong dat de Fino uit Jerez waarschijnlijk de beste witte wijn van Spanje is (lees: de mening van Sisseck). Het probleem is dat mensen nooit aan Fino hebben gedacht als een witte wijn in zijn eigen recht Zoiets soortgelijks gebeurde ook in Champagne topen niemand dacht dat dit een streek zou zijn voor mooie bubbels en we weten nu wel anders. Naast Sisseck is Equipo Navazos ook fameus en maakt naast de reguliere top sherries ook een aantal witte wijnen
In Jerez zijn de wijngaarden georganiseerd binnen “Pagos”. Pagos zijn grote wijngaardgebieden. Marchanudo, Carrascal, Balbainas, Añina en Los Tercios zijn enkele van de bekendere. Diego Paraday Barreto somde in 1868 totaal 134 Pago's op, die elk zorgvuldig zijn geclassificeerd. In sommige gevallen hebben wijnen de Pago op het etiket gebruikt, waarvan Fino Inocente uit Marchanudo een goed voorbeeld is. Maar niemand gebruikte de enkele wijngaarden in de Pagos. Het idee van Sisseck was om een niet verstrekte Fino te produceren uit enkele wijngaarden (single vineyards) zoals je zou doen in de grootste wijngaarden ter wereld. In totaal hebben ze 10 Ha gekocht. 8 Ha in Pago Balbaina, historisch beroemd vanwege het produceren van uitstekende wijn voor Finos. De wijngaard wordt historisch "Viña Corrales" genoemd. Ze kochten ook 2 Ha in Pago Marchanudo. "Vina La Cruz". Marchanudo de beroemde Pago van de Domecq-familie en beroemd om het produceren van Amontillados (Amontillados is het resultaat van "overrijping" van de Fino.) Deze Pago ligt meer landinwaarts dan Balbainas (die uitkijken op de zee), dus de druiven hebben de neiging om meer te rijpen en wijnen te produceren van meer extract en body.
In een ideale wereld om 100% door een single vineyard wijn te produceren, zou je je eigen Solera moeten aanleggen en kost dan 10-15 jaar kosten om jd eerste wijnen te produceren. Hier had Sisseck geen tijd of geld voor dus second best was om een oude bestaande Solera te kopen en deze bij te vullen met je eigen jonge wijn. Daar zijn ze in het najaar van 2017 mee begonnen na de eerste oogst. De kelder is een oude Almacenista opgericht door Don Angle Zamorano in de jaren 60.
De jaarlijkse productie zal ongeveer 8000 flessen zijn die uit de "Solera" worden gehaald en dit gebeurt vooral in de lente wanneer de Flor (gist) het meest actief is. In navolging van het idee dat deze wijnen witte wijn zijn en geen sherries worden de wijnen gebotteld in een Bourgondische fles onder een Diam-kurk. Het label is eenvoudig en vermeldt alleen het type (Fino), het gebied (Jerez del Frontera), de wijngaard (Viña Corrales en de Pago (Balbainas of Marchanudo). Het jaar van botteling staat ook op het etiket maar ook op de kurk. Het mooie van deze Fino nieuwe stijl is dat ze kunnen verouderen, niet dat ze dat moeten, maar dat ze zoals de beste champagnes de neiging hebben om met de tijd beter te worden.
De NV Fino Viña Corrales Pago Balbaína is gebotteld in 2021, duidelijk te zien op het etiket en op de kurk. Het heeft een ronde, weelderige en boterachtige textuur, een volle smaak en zeer scherpe smaken met een frisheid en elegantie waardoor de wijn lichter aanvoelt en gemakkelijker te drinken is. Het heeft ongelooflijke aroma's die supercomplex zijn, met tonen van diesel, potpourri, nat krijt, gras en gist. De nieuwe witte topwijn van Sisseck werd volledig 'en rama' gebotteld, ongefilterd en ongeklaard. 96/100 Parker
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Andalucía |
Appellatie | Jerez (Appellatie) |
Wijnhuis | Bodegas San Francisco Javier |
Druif | Palomino |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Mineraal, Strak |
Drink momenten | Borrelen, Met vrienden, Voor alledag |
Parker
Rating
96+
Release Price
$50
Drink Date
2022 - 2028
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
8th Sep 2022
Source
September 2022 Week 1, The Wine Advocate
The NV Fino Viña Corrales Pago Balbaína was bottled in 2021, clearly shown on the label and on the cork. It has a round, lush and buttery texture, a full-bodied palate and very pungent flavors. What surprised me from this bottling is the freshness and elegance that makes the wine feel lighter and easier to drink. This feels one step above the first bottling I tasted last year. It has incredible aromatics that are super complex, with notes of diesel, potpourri, wet chalk, esparto grass and yeasts. This is simply superb and even difficult because it's sooooo easy to drink. In 2020, they did two bottlings, or sacas, in the spring and autumn, which is quite unusual because the idea is to do only one bottling per year. In 2021, they bottled a little bit later, trying to soften the character of the "beticus" yeasts. They filled some 7,500 bottles in May 2021. This was bottled completely "en rama," unfiltered and unfined.
Bodegas San Francisco Javier is the joint venture in Jerez from Peter "Pingus" Sisseck and Carlos "Hacienda Monasterio" del Río. I tasted the 2021 bottling of their Fino, which was even better, fresher and more elegant than the already surprising 2020. I published this note as part of the portfolio of his different wines, and I include it here for context and completeness.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Bodegas San Francisco Javier is de combinatie in Jerez van Peter "Pingus" Sisseck en Carlos "Hacienda Monasterio" del Río. In 2017 kwam de droom voor Peter Sisseck uit en kon hij een Bodega kopen in Jerez. Het was een droom sinds 1993, toen hij voor het eerst Jerez in Zuid-Spanje bezocht. Veel mensen hadden Sisseck gevraagd om een witte broer of zus voor Pingus te produceren en hij heeft er zeker veel geprobeerd, maar werd nooit echt verliefd op een van de witte wijnregio's totdat op een dag tot hem doordrong dat de Fino uit Jerez waarschijnlijk de beste witte wijn van Spanje was. (lees: de mening van Sisseck). Het probleem is dat mensen nooit aan Fino hebben gedacht als een witte wijn op zich. Iets soortgelijks gebeurde in Champagne-knoppen, niemand had gedacht dat dit een plek zou zijn voor mooie bubbels en nu weten we anders. Naast Sisseck is ook Equipo Navazos beroemd en maakt naast de reguliere top sherry's een aantal witte wijnen.
In Jerez zijn de wijngaarden georganiseerd binnen “Pagos”. Pagos zijn grote wijngaardgebieden. Marchanudo, Carrascal, Balbainas, Añina en Los Tercios zijn enkele van de bekendere. Diego Paraday Barreto somde in 1868 in totaal 134 Pago's op, elk zorgvuldig geclassificeerd. In sommige gevallen hebben wijnen de Pago op het etiket gebruikt, waarvan Fino Inocente uit Marchanudo een goed voorbeeld is. Maar niemand gebruikte de weinige wijngaarden in de Pagos. Het idee van Sisseck was om een onbeproefde Fino te produceren uit enkele wijngaarden zoals je zou doen in de grootste wijngaarden ter wereld. In totaal kochten ze 10 Ha. 8 Ha in Pago Balbaina, historisch beroemd vanwege het produceren van uitstekende wijn voor Finos. De wijngaard wordt historisch "Viña Corrales" genoemd. Ze kochten ook 2 Ha in Pago Marchanudo. "Vina La Cruz". Marchanudo, de beroemde Pago van de Domecq-familie en beroemd vanwege de productie van Amontillados (Amontillados is het resultaat van het "overrijpen" van de Fino.) Deze Pago ligt meer landinwaarts dan Balbainas (met uitzicht op zee), dus de druiven hebben de neiging om meer te rijpen en produceren wijnen met meer extract en body.
In een ideale wereld om 100% wijn uit één enkele wijngaard te produceren, zou je je eigen Solera moeten bouwen en dan 10-15 jaar nodig hebben om je eerste wijnen te produceren. Sisseck had hier geen tijd of geld voor, dus het op één na beste was om een oude bestaande Solera te kopen en deze aan te vullen met je eigen jonge wijn. Daar zijn ze in het najaar van 2017 mee begonnen na de eerste oogst. De kelder is een oude Almacenista opgericht door Don Angle Zamorano in de jaren '60.