Viña Corrales Pago Balbaína by Sisseck

Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Andalucía
Appellatie Jerez (Appellatie)
Wijnhuis Bodegas San Francisco Javier
Druif Palomino
Inhoud 0.75 ltr
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Bodegas San Francisco Javier is de joint venture in Jerez van Peter "Pingus" Sisseck en Carlos "Hacienda Monasterio" del Río. In 2017 kwam de droom uit voor Peter Sisseck en kon een Bodega in Jerez kunnen kopen. Het was een droom sinds 1993 toen hij voor het eerst Jerez in het zuiden van Spanje bezocht. Veel mensen hadden Sisseck gevraagd om een ​​blanke broer/zus voor Pingus te produceren en hij heeft zeker veel geprobeerd maar is nooit nooit echt verliefd geworden op een van de witte wijngebieden tot op een dag het hem doordrong dat de Fino uit Jerez waarschijnlijk de beste witte wijn van Spanje is (lees: de mening van Sisseck). Het probleem is dat mensen nooit aan Fino hebben gedacht als een witte wijn in zijn  eigen recht Zoiets soortgelijks gebeurde ook in Champagne topen niemand dacht dat dit een streek zou zijn voor mooie bubbels en we weten nu wel anders. Naast Sisseck is Equipo Navazos ook fameus en maakt naast de reguliere top sherries ook een aantal witte wijnen 

In Jerez zijn de wijngaarden georganiseerd binnen “Pagos”. Pagos zijn grote wijngaardgebieden. Marchanudo, Carrascal, Balbainas, Añina en Los Tercios zijn enkele van de bekendere. Diego Paraday Barreto somde in 1868 totaal 134 Pago's op, die elk zorgvuldig zijn geclassificeerd. In sommige gevallen hebben wijnen de Pago op het etiket gebruikt, waarvan Fino Inocente uit Marchanudo een goed voorbeeld is. Maar niemand gebruikte de enkele wijngaarden in de Pagos. Het idee van Sisseck was  om een niet verstrekte Fino te produceren uit enkele wijngaarden (single vineyards) zoals je zou doen in de grootste wijngaarden ter wereld. In totaal hebben ze 10 Ha gekocht. 8 Ha in Pago Balbaina, historisch beroemd vanwege het produceren van uitstekende wijn voor Finos. De wijngaard wordt historisch "Viña Corrales" genoemd. Ze kochten ook 2 Ha in Pago Marchanudo. "Vina La Cruz". Marchanudo de beroemde Pago van de Domecq-familie en beroemd om het produceren van Amontillados (Amontillados is het resultaat van "overrijping" van de Fino.) Deze Pago ligt meer landinwaarts dan Balbainas (die uitkijken op de zee), dus de druiven hebben de neiging om meer te rijpen en wijnen te produceren van meer extract en body.

In een ideale wereld om 100% door een single vineyard wijn te produceren, zou je je eigen Solera moeten aanleggen en kost dan 10-15 jaar kosten om jd eerste wijnen te produceren. Hier had Sisseck geen tijd of geld voor dus second best was om een ​​oude bestaande Solera te kopen en deze bij te vullen met je eigen jonge wijn. Daar zijn ze in het najaar van 2017 mee begonnen na de eerste oogst. De kelder is een oude Almacenista opgericht door Don Angle Zamorano in de jaren 60.

De jaarlijkse productie zal ongeveer 8000 flessen zijn die uit de "Solera" worden gehaald en dit gebeurt vooral in de lente wanneer de Flor (gist) het meest actief is. In navolging van het idee dat deze wijnen witte wijn zijn en geen sherries worden de wijnen gebotteld in een Bourgondische fles onder een Diam-kurk. Het label is eenvoudig en vermeldt alleen het type (Fino), het gebied (Jerez del Frontera), de wijngaard (Viña Corrales en de Pago (Balbainas of Marchanudo). Het jaar van botteling staat ook op het etiket maar ook op de kurk. Het mooie van deze Fino nieuwe stijl is dat ze kunnen verouderen, niet dat ze dat moeten, maar dat ze zoals de beste champagnes de neiging hebben om met de tijd beter te worden. 

De NV Fino Viña Corrales Pago Balbaína is gebotteld in 2021, duidelijk te zien op het etiket en op de kurk. Het heeft een ronde, weelderige en boterachtige textuur, een volle smaak en zeer scherpe smaken met een frisheid en elegantie waardoor de wijn lichter aanvoelt en gemakkelijker te drinken is.  Het heeft ongelooflijke aroma's die supercomplex zijn, met tonen van diesel, potpourri, nat krijt, gras en gist. De nieuwe witte topwijn van Sisseck werd volledig 'en rama' gebotteld, ongefilterd en ongeklaard. 96/100 Parker

Vineyard for Viña Corrales Pago Balbaína by Sisseck
Kenmerken
Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Andalucía
Appellatie Jerez (Appellatie)
Wijnhuis Bodegas San Francisco Javier
Druif Palomino
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan Nee
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 96
Smaakprofiel Droog, Houtgerijpt, Mineraal, Strak
Drink momenten Borrelen, Met vrienden, Voor alledag
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Viña Corrales Pago Balbaína by Sisseck
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

25.05.2023

Champagne Veuve Clicquot Brut Veuve Fridge SMEG

"Een echte Eyecatcher om te presenteren. " Hanna

Bekijk product recensie