Heeft uw fles een kurkprobleem, waardoor uw wijn naar kurk smaakt?

Wijn is een natuurproduct dat 'leeft' en derhalve is het mogelijk dat op enig moment de kwaliteit afwijkt. Vanzelfsprekend zullen wij onze uiterste best doen om een goede oplossing te vinden dus neemt u in dat geval direct contact met ons op. Het probleem met kurk oftewel TCA is dat de de oorzaak zeker niet altijd hoeft te komen van de bewuste fles. De TCA kan ook 'rond-zweven'  in uw kelder of bewaarkast en kan komen vanuit een mindere kurk en kan de bacterie zo doordringen tot de wijn terwijl deze opgeslagen ligt dus het ook veroorzaakt worden door een bestaande fles(sen). Heeft u regelmatig kurk dan is devies zeker om uw kelder leeg te halen en goed te ontsmetten want de bacterie circuleert in de lucht. Ook het regelmatig verwisselen van het filter (welke een goede wijn bewaarkoelkast bevat) moet niet worden vergeten.

We proberen dit altijd goed op te lossen en is de wijn zeer recent aangeschaft dan is de kans het grootst dat de bewust aangeschafte wijn slecht is maar bij latere aankopen is dit niet vast te stellen. We proberen dit altijd goed op te lossen maar kunnen hier geen garantie geven maar zullen wel onze uiterste best doen. Bij de meer duurdere flessen betekent het vaak dat u de fles naar ons dient op te sturen. Wij kunnen TCA meten en bij twijfel sturen we deze naar het wijnhuis en dan laten we het door hen analyseren (dit doen we trouwens in alle gevallen indien de klacht wat breder zoiets als: De wijn is niet goed of de wijn is (fout) geoxideerd Ook in die gevallen is het devies om even langs te komen of de wijn op te sturen en als dit door ons en/of wijnhuis wordt bevestigd dan zullen we de fles en de verzendkosten vergoeden. We kunnen zoals u kunt begrijpen moeilijk wat regelen met klachten waarbij het product niet meer aanwezig is.

In de meest voorkomende gevallen zullen wij dit altijd netjes regelen en als iets niet goed is dan zullen we onze uiterste best gaan doen om dit te vergoeden. Wij vergoeden altijd middels een tegoedbon en dit kan een kortingscode zijn of we zetten de waarde op uw balans (loyalty-account).

Ook belangrijk te vermelden dat we in overleg besluiten of u de fles wijn naar ons moet opsturen of dat een foto voldoende is maar laatste genoemde is minimale. Wij hebben een lot-nummer of serienummer nodig die vaak vermeld staat op de capsule, kurk en achterlabel zodat wij hiermee ook mee terug kunnen gaan naar de importeur of het wijnbedrijf. Wij kunnen niet ingaan op klachten zolas: de wijn is niet goed, of de wijn heeft kurk maar er verder niets kan overlegd.

Wat is Kurk

Wijn kan een afwijkende smaak hebben die wordt veroorzaakt door besmetting met een schimmel of bacterie die 2,4,6-trichlooranisol (TCA) vormt. Dit wordt onterecht 'Kurk' genoemd. De besmette wijn krijgt door de TCA bacterie namelijk de geur van een muffe of vochtige kelder en smaakt daardoor slecht. Deze TCA bacterie kan via een slechte kurk van buiten de fles doordringen tot de wijn terwijl deze opgeslagen ligt. De schattingen van het percentage wijnflessen met de muffe kelderlucht loopt uiteen van 1% tot 15%.

Als er kurk in het glas drijft, betekent dat nog niet dat de wijn besmet is, zoals wel wordt gedacht. Dit is meestal het gevolg van een te droge kurk of een slecht geopende fles. Dit beïnvloedt de smaak niet. Een beetje schimmel aan de bovenkant van de kurk is ook niets om zich zorgen over te maken.

De natuurkurk wordt veelal gezien als de boosdoener voor het probleem van de bedorven smaak in wijn, maar dit is onterecht. Dit heeft veel wijnmakers ertoe gebracht om meer stoppers te gebruiken gemaakt uit kunststof, geperste kurk of zelfs schroefdoppen. Wat vaak vergeten wordt, is dat de problemen met wijn andere oorzaken heeft dan de natuurkurk, namelijk Oxidatie, zwaveldioxide, een reducerende geur, vluchtige zuurheid, 2,4,6-TCA en microbiologisch bederf. Van al deze problemen kan de consument zeggen: deze wijn heeft TCA. Het is dus mogelijk dat flessen zonder natuurkurk, toch naar TCA smaken. Dit heeft onder andere te maken met een verkeerde methode van schoonmaken in de wijnbottelarij zelf. Het is gebleken dat de chlooroplossingen die gebruikt werden om kurken te steriliseren vaak de boosdoener waren. Sinds 1996 is het gebruik van chlooroplossingen echter verboden ingevolge de "Code of Practice". Als alternatief is het gebruik van waterstofperoxide toegestaan.

Vanaf 1995 is de kurkindustrie bezig zowel preventieve als curatieve maatregelen te treffen om de nevenproductie van 2,4,6-TCA de kop in te drukken. Door het gebruik van plastic stoppers en schroefdoppen is echter vast komen te staan dat TCA of keldersmaak meerdere oorzaken kan hebben. Schoonmaakmiddelen op basis van chloorproducten, gewasbeschermingsmiddelen gebruikt bij de behandeling van kurkbomen en kartonnen verpakkingen gebleekt met chloorverbindingen zijn maar enkele voorbeelden van bronnen van chloor welke ontstaan kunnen geven aan 2,4,6-TCA.

Een wijn kan ook geoxideerd zijn en dat kan soms zo horen (bijvoorbeeld bij een witte rioja wijn, een Hermitage of bijvoorbeeld bij een sherry). Geoxideerd hoeft zeker niet altijd te betekenen dat de wijn slecht is. Meer uitleg over Oxidatie vindt u hier