Jamones Eiriz Paleta Iberico Bellota D.O. Jabugo

Waardering:
100% of 100
Delicatessen Ham
Land Spanje
Regio Jamon de Jabugo
Wijnhuis Eiriz Jabugo
Biologisch Nee
Ten Minste Houdbaar Tot 24 mrt. 2021
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over dit product

De Bellota Iberico hammen (Jamons & Paleta) van Eirz zijn onvergelijkbaar met de vele Iberico Hammen die voor een fractie van de prijs worden aangeboden. Dit komt omdat:

  • Dit een echte Bellota is - dus van vrij-lopende pata negra varkentjes is die zich voeden met de eikeltjes
  • De varkentjes veel langer rondlopen in de bossen (wel een jaar langer) dan bij veel andere producten. Juist het bewegen zorgt voor verfijnd vet en spiermassa
  • De benaming door veel andere aanbieders te pas-en-te-onpas door elkaar wordt gebruikt en dit niet beschermd is.

Jambon Eiriz Jabugo behoort tot de absolute top-leveranciers van Iberico Bellota hammen. Het bedrijf behoort tot de pioneers van dit geweldige product en bestaat al sinds 1818 waarin zij op een zeer respectvolle en traditionele manier geweldige Iberische ham en vleeswaren produceren. Eíriz is een absolute prijswinnaar en heeft de prestigieuze Jamon de Oro (Gouden Ham) gewonnen op de X Feria del Jamón of Aracena op basis van hun doorlopende focus op het slechts produceren van absolute authentieke kwaliteit op een uiterst respectvolle manier. Deze ham komt uit de DOP Jamon de Jabugo (voorheen Jamon de Huelva) en dit is de regio waar de beste kwaliteit Iberico hammen vandaan komen.

Ibérico Bellota D.O is het paradepaardje onder de Spaanse hammen en is dan ook zeer erg geliefd onder de liefhebbers van smaakvolle ambachtelijke producten. De Spaanse varkentjes worden kort na de geboorte gevoed met mais en graan vooraleer ze worden losgelaten in de vrije natuur; Vanaf september tot ongeveer maart kunnen ze hun voeden in de eikenbossen met heerlijke eikels. Door het vele bewegen en hun optimale voeding krijgen ze een bijzondere vetopslag in en rondom hun spiermassa's. Tijdens hun laatste herfst mesten deze varkens zichzelf vet met de eikels van de eikenbomen waardoor hun vlees een bijzonder verfijnd aroma krijgt met een uitzonderlijk hoog percentage meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze zwarte varkens (pata negra) produceren de allerhoogste kwaliteit Jambon. Zo krijgt de Ibérico bellota ham een zachte textuur en is daardoor veel smaakvoller dan bv de Ibérico Cebo of de serranoham. De Eíriz hammen zijn allen gecertificeerd en voldoende aan de stricte regelgeving van de  D.O.P

Een ham gemaakt van de achterpoot heet een Jamon en een ham gemaakt van de voorpot heeft een Paleta. De Paleta Iberico Bellota D.O.P 100 gr hand gesneden zit vacuum verpakt in een pakje van 100 gram. Deze producten komen uit de DOP Jamon de Jabugo (voorheen Jamon de Huelva) en dit is de regio waar de absoluut beste kwaliteit Iberico hammen vandaan komen - zeg maar de Grandcru Classé voor Iberico ham en daarbinnen wordt Eiriz gezien als de Château Petrus onder de Iberico Bellota hammen

Bewaring: Koelkast

Tips: Open de verpakking enkele uren voor consumptie (op kamertemperatuur). Op deze manier komen smaak en aroma het best tot zijn recht.

De varkens van Eiriz worden pas na 18 maanden geslacht (vele hammen worden gemaakt van varkens die al na 6 maanden worden geslacht!!) en daarvoor hebben ze vrijelijk kunnen rondlopen in het immense natuurgebied van Aracena en zich vol kunnen eten met de eikeltjes in de uitgestrekte eiken bossen. Er loopt gemiddeld een varken op 1 hectare dus dit zegt al heel veel. De ham wordt natuurlijk gedroogd en er wordt alleen gebruik gemaakt van zeezout voor de droging in de open lucht en verder geen chemicaliën of geforceerde droging in droog-kasten . De ham heeft ruim drie jaar gedroogd in de open lucht en is officieel gecertificeerd 


De drie pijlers van Eiriz producten zijn:

1. 100% pure Iberische varkens welke in de vrije natuur rondlopen en dankzij de op de velden van nature voorkomend voedsel waaronder het Iberisch van alles uit de pure natuur haalt waardoor het vlees zeer waardevolle elementen bevat waaronder eiwitten, fosfor, calcium en ijzer, meervoudig onverzadigde vetten (vergelijkbaar met die van olijfolie) en vitamines B1 en B2. De keuze van de dieren is zeer belangrijk en deze moeten "Bellota-waardig" zijn 

2. De varkens lopen vrij rond met slechts één dier per hectare grond, grazen op onze eigen weilanden in het natuurpark van Aracena, volledig in de bergen en midden in eiken en kastanje bossen. De minimale leeftijd waarop ze worden geslacht 18 maanden (het gemiddelde bij de meer industriële producten is rond de  6 maanden). Het immense domein Corteconcepción van Eiriz ligt 2 km van de de rivier de Odiel en ligt op 572 meter boven de zeespiegel. Corteconcepción profiteert van een microklimaat daar het de winden Atlantische Oceaan voor de fraaie ziltheid zorgen terwijl op hetzelfde moment er een Mediterranen klimaat heerst

3. Rijpen: Men gebruiken alleen zeezout en elk stuk ham droogt van nature in de frisse lucht en wordt zo gerijpt. Dus geen industriële rijpings-cellen, chemicaliën om het rijpen te versnellen en andere toevoegen. Slechts alleen zeezout en op de klassieke manier zoals men dat ook 200 jaar geleden deed. Het vlees is verder onbewerkt en puur natuur.


Wat drinken we bij een Iberico Ham:

Hier worden vaak fouten gemaakt en worden er vrij zware wijnen geserveerd. Dit is absoluut niet juist. De Bellota/Iberico varkens eten veel eikels waardoor de ham al doordrenkt is met hout-tonen. als hier dan ook nog eens een zware hout opgevoede wijn wordt geserveerd dan verwoest dat de smaak. Devies is om goede fijne sherry, een fruitige witte of een lichte rode wijn te drinken samen met knapperig stokbrood (zoals de traditionele Spaanse begeleiding "Picos de pan"). 


Ideale wijnen bij een goede iberico is bijvoorbeeld:

Emilio Moro Resalso

Bij Grandcruwijnen verkopen we verschillende producten waarbij we een drietal fraaie hammen handgesneden verkopen (vacuum verpakt) in pakjes van 100 gram. Daarnaast verkopen we zeer bewust het absolute top stukje de Lomo of Lomito (het allermooiste gedeelte van de ham) aan 1 stuk zodat deze zijn tederheid van de gemarmerde vlees niet verliest tijdens het snijden van de ham. Deze hammen wegen rond de 350r en zijn ook gevacumeerd.

Last but not least kunt ook een volledige Bellota en dan alleen de absolute top versie de Bellota D.O. Summum. Deze laten wij rechtstreeks vanuit Eíriz bij u bezorgen. Levertijd is ongeveer 5 dagen. 

Meer informatie en filmpjes:

https://www.youtube.com/watch?v=FXw3bWgjazE

http://www.youtube.com/watch?v=2F_5I_8_MNM#t=110

https://www.youtube.com/watch?v=kuwHyBwTF7E

Kenmerken
Delicatessen Ham
Land Spanje
Regio Jamon de Jabugo
Merk -Producent Eiriz Jabugo
Wijnhuis Eiriz Jabugo
Biologisch Nee
Vegan Nee
Netto gewicht 100 gram
Ten Minste Houdbaar Tot 24 mrt. 2021
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Jamones Eiriz Paleta Iberico Bellota D.O. Jabugo
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

03.03.2021

2015 Château Haut Brion Le Clarence de Haut-Brion

"Een fles Le Clarence de Haut Brion 2015 gekocht. Deze tweede wijn van Ch..." Mike Hogendorp

Bekijk product recensie