González Byass Tío Pepe Noé Pedro Ximénez V.O.R.S.

Wijnsoort | |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Wijnhuis | |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.375 ltr (15.5%) |
Drink venster | Aan 2040 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
González Byass is een familiebedrijf, opgericht in 1835, gewijd aan het maken van premium sherry’s en brandy’s in Jerez, Spanje. Bekende merken zoals Tio Pepe Fino Sherry, of de pareltjes zoals Matusalem of Apostoles hebben González Byass één van Spanje's meest bekende wijnmerken wereldwijd gemaakt. Traditie, onderzoek en kwaliteit zijn de pijlers van dit wijnhuis, die over bijna twee eeuwen aan ervaring beschikt.
In totaal zijn er meer dan 10.000 hectare wijngaarden in de Jerez streek. De overheersende Palomino druif , is genoemd naar een 13e-eeuwse Spaanse ridder. Zou de Palomino druif elders groeien, dan is deze gevoelig voor oxidatie (donkerder en bederven), maar door de magische combinatie van de bodem en de heersende luchtvochtigheid, wordt de groei van de beschermende flor gist bevorderd.
Noé is een sherry uit de exclusieve V.O.R.S. collectie, één van de Very Old Rare Sherry’s van González Byass. De diep donkerbruine, bijna zwarte wijn uit Jerez wordt gemaakt van de pedro ximenez-druif. De druiven worden zongedroogd zodat ze hun exceptionele hoge concentratie aan restsuikers behouden. De wijn rijpt voor 30 jaar in 100% op eikenhouten vaten. Aroma's van karamel, appelstroop, gedroogde vijgen, rozijnen en noten. De afdronk is vol, pittig en fluweelzacht. Dedze waanzinnige wijn is al eigenlijk een dessert op zichzelf, maar het combineert ook exceptioneel goed met desserts van bittere chocolade, ijs, en blauwe intense kazen zoals Cabrales of Roquefort.
Specificaties
Wijnsoort | Sherry |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Jerez |
Wijnhuis | Gonzalez Byass |
Druif | Palomino |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Ja |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 15.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.375 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Ja |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 91 |
James Suckling rating | 96 |
Professionele Recensies
Parker
Rating
91
Release Price
$50
Drink Date
2013 - 2019
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
29th Aug 2013
Source
208, The Wine Advocate
The NV Noe Pedro Ximenez Muy Viejos VORS 30 Anos from sun-dried Pedro Ximenez grapes originates in the Nectar solera, and has a final average age of more than 30 years. The sugar level is 400 grams per liter. It has a different character and profile, more vinous than other PXs, it displays a volatile nose, with some minty, herbaceous and balsamic notes, intermixed with incense, ash and tar. The palate is extremely intense, velvety and round, with balanced sweetness, ending with a varnished note that lifts the wine up.
Gonzalez Byass is one of the greatest, historical names in Sherry (and Brandy), as well as the largest in Jerez, and the Tio Pepe brand and image one of the icons of Spain, and the best selling Fino in the world stored in an impressive solera of 30,000 botas. Moreover, it’s one of the few large Sherry companies still family-owned and managed. I had a very pleasant visit at their extensive facilities by Jerez Cathedral, visiting the different bodegas, tasting some wines from bota, discussing the developments for the en rama wines, the comeback of the pagos, while hearing about the history of the founders, the different buildings, and how things were many, many decades ago. It’s a fascinating visit offered to the public, in which thousands of visitors from all over the world (they mention 250,000 per year) learn the secrets of Sherry wine. I had the chance to sit down for a very relaxed conversation while sipping some very old wines at their library with winemaker Antonio Flores and vice-president Pedro Rebuelta Gonzalez, talking about wine in general, Sherry in particular, their company and a lot of other things. Gonzales-Byass was founded in Jerez in 1835 by 23-year-old entrepreneur Manuel Maria Gonzalez, who exported the first cask of Tio Pepe to London in 1844. Gonzalez was advised by an uncle of his, a man called Jose Angel de la Pena. Uncle Jose had a small bodega with his own solera of Fino, which had direct access to the street as he liked to come and go as he fancied. People called Jose are often nicknamed Pepe in Spain, so the solera of uncle Jose (tio means uncle), or uncle Pepe gave name to the famous Tio Pepe brand. The original bodega del Tio Pepe still exists, is in use today, and in fact holds some of the best botas of Tio Pepe Fino. Gonzalez took different partners, and the company changed names a number of times, like Manuel Maria Gonzalez & Cia or Gonzalez & Dubosc. In 1855, the year the people of Bordeaux were really busy making the classification of their chateaux, Gonzalez sold some company shares to his importers and distributors in the UK, Robert Blake Byass. The name of the company was definitely set to Gonzalez Byass & Co., which has been kept till the present day. Today the fifth generation of the Gonzalez family still own and manage the company. Through the years the company and its holdings have been greatly expanded, and the winery today is akin to a small town of 37 hectares, as it has incorporated some of the streets that connected the different bodegas, La Constancia, La Concha (a unique round bodega attributed to Gustav Eiffel), Los Apostoles, La Cuadrada, and the more recent Gran Bodega Tio Pepe, Las Copas or Marques de Bonanza. As a curiosity, if you visit their premises you’ll be able to see the largest working weathervane on earth, in the shape of a bottle of Tio Pepe!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Gold
Gold Decanter
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Spanje, Cadiz González Byass is een familiebedrijf, opgericht in 1835, gewijd aan het maken van premium sherry’s en brandy’s in Jerez, Spanje. Bekende merken zoals Tio Pepe Fino Sherry, of de pareltjes zoals Matusalem en Apostoles hebben González Byass één van Spanje's meest bekende wijnmerken wereldwijd gemaakt. Traditie, onderzoek en kwaliteit zijn de pijlers van dit wijnhuis, die over bijna twee eeuwen aan ervaring beschikt. Volgens haar traditie heeft González Byass zich de afgelopen 30 jaar ontwikkelt tot een ‘familie van wijngaarden’ in het produceren van wijn in een aantal van de beroemdste wijnproducerende regio's van Spanje, zoals; Bodegas Beronia (Rioja en Rueda), Cavas Vilarnau (Barcelona), Finca Constancia (Vino de la Tierra de Castilla), Finca Moncloa (Vino de la Tierra de Cádiz) en Viñas del Vero (Somontano). In elk van deze regio's streeft de familie er naar om de best mogelijke kwaliteitswijnen te produceren, met respect voor de lokale tradities en terroir. Op dezelfde manier heeft het bedrijf zich ook uitgebreid in de categorie premium spirits met merken zoals The London No.1 Gin, MOM, Druide Vodka en Nomad Outland Whisky.
Het beroemdste product van Gonzaales Byass is Tío Pepe: een erg goede basis-fino en dan natuurlijk de top en dat is de Tío Pepe en Rama. Ongefliterd en heeft de tijd gehad om zachtjes en voorzichtig te mogen rijpen.
González Byass is een familiebedrijf, opgericht in 1835, gewijd aan het maken van premium sherry’s en brandy’s in Jerez, Spanje. Bekende merken zoals Tio Pepe Fino Sherry, of de pareltjes zoals Matusalem of Apostoles hebben González Byass één van Spanje's meest bekende wijnmerken wereldwijd gemaakt. Traditie, onderzoek en kwaliteit zijn de pijlers van dit wijnhuis, die over bijna twee eeuwen aan ervaring beschikt.
In totaal zijn er meer dan 10.000 hectare wijngaarden in de Jerez streek. De overheersende Palomino druif , is genoemd naar een 13e-eeuwse Spaanse ridder. Zou de Palomino druif elders groeien, dan is deze gevoelig voor oxidatie (donkerder en bederven), maar door de magische combinatie van de bodem en de heersende luchtvochtigheid, wordt de groei van de beschermende flor gist bevorderd.
Noé is een sherry uit de exclusieve V.O.R.S. collectie, één van de Very Old Rare Sherry’s van González Byass. De diep donkerbruine, bijna zwarte wijn uit Jerez wordt gemaakt van de pedro ximenez-druif. De druiven worden zongedroogd zodat ze hun exceptionele hoge concentratie aan restsuikers behouden. De wijn rijpt voor 30 jaar in 100% op eikenhouten vaten. Aroma's van karamel, appelstroop, gedroogde vijgen, rozijnen en noten. De afdronk is vol, pittig en fluweelzacht. Dedze waanzinnige wijn is al eigenlijk een dessert op zichzelf, maar het combineert ook exceptioneel goed met desserts van bittere chocolade, ijs, en blauwe intense kazen zoals Cabrales of Roquefort.
Wijnsoort | Sherry |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Jerez |
Wijnhuis | Gonzalez Byass |
Druif | Palomino |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Ja |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 15.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.375 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Ja |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 91 |
James Suckling rating | 96 |
Parker
Rating
91
Release Price
$50
Drink Date
2013 - 2019
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
29th Aug 2013
Source
208, The Wine Advocate
The NV Noe Pedro Ximenez Muy Viejos VORS 30 Anos from sun-dried Pedro Ximenez grapes originates in the Nectar solera, and has a final average age of more than 30 years. The sugar level is 400 grams per liter. It has a different character and profile, more vinous than other PXs, it displays a volatile nose, with some minty, herbaceous and balsamic notes, intermixed with incense, ash and tar. The palate is extremely intense, velvety and round, with balanced sweetness, ending with a varnished note that lifts the wine up.
Gonzalez Byass is one of the greatest, historical names in Sherry (and Brandy), as well as the largest in Jerez, and the Tio Pepe brand and image one of the icons of Spain, and the best selling Fino in the world stored in an impressive solera of 30,000 botas. Moreover, it’s one of the few large Sherry companies still family-owned and managed. I had a very pleasant visit at their extensive facilities by Jerez Cathedral, visiting the different bodegas, tasting some wines from bota, discussing the developments for the en rama wines, the comeback of the pagos, while hearing about the history of the founders, the different buildings, and how things were many, many decades ago. It’s a fascinating visit offered to the public, in which thousands of visitors from all over the world (they mention 250,000 per year) learn the secrets of Sherry wine. I had the chance to sit down for a very relaxed conversation while sipping some very old wines at their library with winemaker Antonio Flores and vice-president Pedro Rebuelta Gonzalez, talking about wine in general, Sherry in particular, their company and a lot of other things. Gonzales-Byass was founded in Jerez in 1835 by 23-year-old entrepreneur Manuel Maria Gonzalez, who exported the first cask of Tio Pepe to London in 1844. Gonzalez was advised by an uncle of his, a man called Jose Angel de la Pena. Uncle Jose had a small bodega with his own solera of Fino, which had direct access to the street as he liked to come and go as he fancied. People called Jose are often nicknamed Pepe in Spain, so the solera of uncle Jose (tio means uncle), or uncle Pepe gave name to the famous Tio Pepe brand. The original bodega del Tio Pepe still exists, is in use today, and in fact holds some of the best botas of Tio Pepe Fino. Gonzalez took different partners, and the company changed names a number of times, like Manuel Maria Gonzalez & Cia or Gonzalez & Dubosc. In 1855, the year the people of Bordeaux were really busy making the classification of their chateaux, Gonzalez sold some company shares to his importers and distributors in the UK, Robert Blake Byass. The name of the company was definitely set to Gonzalez Byass & Co., which has been kept till the present day. Today the fifth generation of the Gonzalez family still own and manage the company. Through the years the company and its holdings have been greatly expanded, and the winery today is akin to a small town of 37 hectares, as it has incorporated some of the streets that connected the different bodegas, La Constancia, La Concha (a unique round bodega attributed to Gustav Eiffel), Los Apostoles, La Cuadrada, and the more recent Gran Bodega Tio Pepe, Las Copas or Marques de Bonanza. As a curiosity, if you visit their premises you’ll be able to see the largest working weathervane on earth, in the shape of a bottle of Tio Pepe!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Gold
Gold Decanter
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Spanje, Cadiz González Byass is een familiebedrijf, opgericht in 1835, gewijd aan het maken van premium sherry’s en brandy’s in Jerez, Spanje. Bekende merken zoals Tio Pepe Fino Sherry, of de pareltjes zoals Matusalem en Apostoles hebben González Byass één van Spanje's meest bekende wijnmerken wereldwijd gemaakt. Traditie, onderzoek en kwaliteit zijn de pijlers van dit wijnhuis, die over bijna twee eeuwen aan ervaring beschikt. Volgens haar traditie heeft González Byass zich de afgelopen 30 jaar ontwikkelt tot een ‘familie van wijngaarden’ in het produceren van wijn in een aantal van de beroemdste wijnproducerende regio's van Spanje, zoals; Bodegas Beronia (Rioja en Rueda), Cavas Vilarnau (Barcelona), Finca Constancia (Vino de la Tierra de Castilla), Finca Moncloa (Vino de la Tierra de Cádiz) en Viñas del Vero (Somontano). In elk van deze regio's streeft de familie er naar om de best mogelijke kwaliteitswijnen te produceren, met respect voor de lokale tradities en terroir. Op dezelfde manier heeft het bedrijf zich ook uitgebreid in de categorie premium spirits met merken zoals The London No.1 Gin, MOM, Druide Vodka en Nomad Outland Whisky.
Het beroemdste product van Gonzaales Byass is Tío Pepe: een erg goede basis-fino en dan natuurlijk de top en dat is de Tío Pepe en Rama. Ongefliterd en heeft de tijd gehad om zachtjes en voorzichtig te mogen rijpen.