González Byass Tío Pepe en Rama Sherry

Wijnsoort | |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (15%) |
Drink venster | 2024 - 2034 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
De Tio Pepe en Rama is de exclusieve variant van de Fino Tio Pepe van het fraaie huis González Byass. De ‘Tio Pepe en Rama’ is een sherry in z’n puurste vorm doordat deze ongefilterd is en dus direct uit het vat komt. Ieder jaar worden hiervoor de beste vaten geselecteerd en een gelimiteerd aantal uitgebracht. Het betreft een beperkte oplage, een blend van fino’s uit speciaal geselecteerde, minstens 3 jaar gerijpte vaten van de bodega’s Rebollo (een zeer donkere en vochtige bodega die de meest geconcentreerde en volle fino’s voortbrengt) en Constancia (klassieke fino’s met een knisperend citrus aroma). Van de 600 vaten worden er ongeveer 60, met de dikste laag flor, goed genoeg bevonden.
"En rama" is een uitdrukking die ooit werd gebruikt om te verwijzen naar wijn in zijn meest delicate staat, vóór de normale processen van stabilisatie en filtering. "En Rama" drukt het unieke karakter van Sherry uit: de doordringende aroma's van de kelders en de intensiteit van de sluier van "bloem", de gist die in wisselwerking staat met de wijn en haar een een uniek en delicaat karakter geeft.
In de neus valt direct het onderscheidende karakter op van de flor waaronder de wijn gerijpt heeft. Verder mooie aroma's van noten, amandelen en gist. In de mond is de smaak fris, intens en complex en ziltig. En Rama is het rauwe jonge onbehandelde karakter van een Fino Sherry en in die zin jong al heel stijltypisch. Het is daarentegen een Sherry die zich daarna als Fino ontwikkeld en daarmee tientallen jaren oud kan worden. Een Fino is natuurlijk een product dat zich biologisch ontwikkeld vanuit de gist/ Flor, maar Fino kan daarna ook positief oxidatief rijpen. Dit is release 2023.
Als aperitief, begeleider noten, olijven, ham (en dan natuurlijk de echte Bellota Iberico ham. De notige tonen van de ham a.g.v. de eikeltjes die de varkens eten gaat geweldig tezamen met de Bellota ham
91+/100 Parker
Specificaties
Wijnsoort | Sherry |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Jerez |
Wijnhuis | Gonzalez Byass |
Druif | Palomino |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Professionele Recensies
Parker
Rating
91+
Release Price
$30
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
30th Dec 2014
Source
216, The Wine Advocate
A great commercial success, the NV Tío Pepe Fino en Rama 2014 is the yearly release of a selection of 60 barrels form the Tío Pepe soleras, averaging four years under 'flor'. This is a wine that is going from strength to strength, bottled in June 2014.This is a great commercial Fino with the character and power of 'en rama' wines with the textbook esparto grass and green olive brine aromas combined with a quite subtle and an easygoing palate that is very tasty, dry and concludes with a chalky sensation. It is relatively easy to drink and is ideal with food. Each year the wine has a different label, so they are perfectly recognizable. One of these years I should do a vertical... Fortunately they've seen the potential of this wine and they filled 16,000 bottles as the initial releases were quite scarce and the wine was not so easy to find. It will be interesting to follow the evolution in bottle and to compare it with other year's releases. Something in my to-do list...
González-Byass is doing yearly releases of Tío Pepe en Rama, with a different label every year the 2014 one is a rectangular emerald blue, and Palmas collections, but the Palmas are only identifiable by the bottling date on the back label. They did a saca at the end of 2012 and this second one in October of 2014. Additionally they keep selling small quantities of old single-harvest wines, the current one is a fine Palo Cortado from 1982.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Spanje, Cadiz González Byass is een familiebedrijf, opgericht in 1835, gewijd aan het maken van premium sherry’s en brandy’s in Jerez, Spanje. Bekende merken zoals Tio Pepe Fino Sherry, of de pareltjes zoals Matusalem en Apostoles hebben González Byass één van Spanje's meest bekende wijnmerken wereldwijd gemaakt. Traditie, onderzoek en kwaliteit zijn de pijlers van dit wijnhuis, die over bijna twee eeuwen aan ervaring beschikt. Volgens haar traditie heeft González Byass zich de afgelopen 30 jaar ontwikkelt tot een ‘familie van wijngaarden’ in het produceren van wijn in een aantal van de beroemdste wijnproducerende regio's van Spanje, zoals; Bodegas Beronia (Rioja en Rueda), Cavas Vilarnau (Barcelona), Finca Constancia (Vino de la Tierra de Castilla), Finca Moncloa (Vino de la Tierra de Cádiz) en Viñas del Vero (Somontano). In elk van deze regio's streeft de familie er naar om de best mogelijke kwaliteitswijnen te produceren, met respect voor de lokale tradities en terroir. Op dezelfde manier heeft het bedrijf zich ook uitgebreid in de categorie premium spirits met merken zoals The London No.1 Gin, MOM, Druide Vodka en Nomad Outland Whisky.
Het beroemdste product van Gonzaales Byass is Tío Pepe: een erg goede basis-fino en dan natuurlijk de top en dat is de Tío Pepe en Rama. Ongefliterd en heeft de tijd gehad om zachtjes en voorzichtig te mogen rijpen.
De Tio Pepe en Rama is de exclusieve variant van de Fino Tio Pepe van het fraaie huis González Byass. De ‘Tio Pepe en Rama’ is een sherry in z’n puurste vorm doordat deze ongefilterd is en dus direct uit het vat komt. Ieder jaar worden hiervoor de beste vaten geselecteerd en een gelimiteerd aantal uitgebracht. Het betreft een beperkte oplage, een blend van fino’s uit speciaal geselecteerde, minstens 3 jaar gerijpte vaten van de bodega’s Rebollo (een zeer donkere en vochtige bodega die de meest geconcentreerde en volle fino’s voortbrengt) en Constancia (klassieke fino’s met een knisperend citrus aroma). Van de 600 vaten worden er ongeveer 60, met de dikste laag flor, goed genoeg bevonden.
"En rama" is een uitdrukking die ooit werd gebruikt om te verwijzen naar wijn in zijn meest delicate staat, vóór de normale processen van stabilisatie en filtering. "En Rama" drukt het unieke karakter van Sherry uit: de doordringende aroma's van de kelders en de intensiteit van de sluier van "bloem", de gist die in wisselwerking staat met de wijn en haar een een uniek en delicaat karakter geeft.
In de neus valt direct het onderscheidende karakter op van de flor waaronder de wijn gerijpt heeft. Verder mooie aroma's van noten, amandelen en gist. In de mond is de smaak fris, intens en complex en ziltig. En Rama is het rauwe jonge onbehandelde karakter van een Fino Sherry en in die zin jong al heel stijltypisch. Het is daarentegen een Sherry die zich daarna als Fino ontwikkeld en daarmee tientallen jaren oud kan worden. Een Fino is natuurlijk een product dat zich biologisch ontwikkeld vanuit de gist/ Flor, maar Fino kan daarna ook positief oxidatief rijpen. Dit is release 2023.
Als aperitief, begeleider noten, olijven, ham (en dan natuurlijk de echte Bellota Iberico ham. De notige tonen van de ham a.g.v. de eikeltjes die de varkens eten gaat geweldig tezamen met de Bellota ham
91+/100 Parker
Wijnsoort | Sherry |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Jerez |
Wijnhuis | Gonzalez Byass |
Druif | Palomino |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Parker
Rating
91+
Release Price
$30
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
30th Dec 2014
Source
216, The Wine Advocate
A great commercial success, the NV Tío Pepe Fino en Rama 2014 is the yearly release of a selection of 60 barrels form the Tío Pepe soleras, averaging four years under 'flor'. This is a wine that is going from strength to strength, bottled in June 2014.This is a great commercial Fino with the character and power of 'en rama' wines with the textbook esparto grass and green olive brine aromas combined with a quite subtle and an easygoing palate that is very tasty, dry and concludes with a chalky sensation. It is relatively easy to drink and is ideal with food. Each year the wine has a different label, so they are perfectly recognizable. One of these years I should do a vertical... Fortunately they've seen the potential of this wine and they filled 16,000 bottles as the initial releases were quite scarce and the wine was not so easy to find. It will be interesting to follow the evolution in bottle and to compare it with other year's releases. Something in my to-do list...
González-Byass is doing yearly releases of Tío Pepe en Rama, with a different label every year the 2014 one is a rectangular emerald blue, and Palmas collections, but the Palmas are only identifiable by the bottling date on the back label. They did a saca at the end of 2012 and this second one in October of 2014. Additionally they keep selling small quantities of old single-harvest wines, the current one is a fine Palo Cortado from 1982.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Spanje, Cadiz González Byass is een familiebedrijf, opgericht in 1835, gewijd aan het maken van premium sherry’s en brandy’s in Jerez, Spanje. Bekende merken zoals Tio Pepe Fino Sherry, of de pareltjes zoals Matusalem en Apostoles hebben González Byass één van Spanje's meest bekende wijnmerken wereldwijd gemaakt. Traditie, onderzoek en kwaliteit zijn de pijlers van dit wijnhuis, die over bijna twee eeuwen aan ervaring beschikt. Volgens haar traditie heeft González Byass zich de afgelopen 30 jaar ontwikkelt tot een ‘familie van wijngaarden’ in het produceren van wijn in een aantal van de beroemdste wijnproducerende regio's van Spanje, zoals; Bodegas Beronia (Rioja en Rueda), Cavas Vilarnau (Barcelona), Finca Constancia (Vino de la Tierra de Castilla), Finca Moncloa (Vino de la Tierra de Cádiz) en Viñas del Vero (Somontano). In elk van deze regio's streeft de familie er naar om de best mogelijke kwaliteitswijnen te produceren, met respect voor de lokale tradities en terroir. Op dezelfde manier heeft het bedrijf zich ook uitgebreid in de categorie premium spirits met merken zoals The London No.1 Gin, MOM, Druide Vodka en Nomad Outland Whisky.
Het beroemdste product van Gonzaales Byass is Tío Pepe: een erg goede basis-fino en dan natuurlijk de top en dat is de Tío Pepe en Rama. Ongefliterd en heeft de tijd gehad om zachtjes en voorzichtig te mogen rijpen.