Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openingstijden winkel klik hier

Equipo Navazos Palo Cortado La Bota Nº 51

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

Equipo Navazos Palo Cortado La Bota Nº 51

€ 109,95
beperkte voorraad
3 op voorraad
+27 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

EAN: 8436541330320
Availability:
Wijnsoort: Sherry
Druif:
Inhoud fles: 0.375 ltr
Land: Spanje
Streek:
Wijnhuis: Equipo Navazos
Jaar: Nee
Drinken: 2015-2030+
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Niet Duurzaam
Alcohol:
Smaaktype: Droog en fris
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: 98

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

Deze NV La Bota de Palo Cortado 51 Bota komt van een enkel vat dat in februari 2014 gebotteld welke 75 jaar in een solera systeem heeft vertoeft. Van delot nr 51 zijn slechts slechts 1.200 0.375 ltr flesjes gebotteld. Gewoonweg uniek en een collectors-item. Niet voor niets 98 Parkerpunten gekregen. Een gek veel oudere (en nog te betalen) top sherry is moeilijk te vinden. Wat proeven we nu: Zeewater, jodium, zeewier, oesterschelpen. Dit is een wijn waarvan genoten moeten worden. Kleine slokjes en laat dit op je inwerken. Extreem complex en realiseer U dat iets van bijna 75-80 jaar oud drinkt en dat dit zo delicaat en fris kan smaken.

98/100 Parker


La Bota de Palo Cortado 51 “Bota GF” is a stablemate to La Bota de Palo Cortado 41 “Bota NO” and La Bota de Palo Cortado 48 “Bota Punta”, as it has been sourced from another of the butts included in the solera GF-30 kept by Gaspar Florido in its old cellars at Rubiños St, in the very heart of the “Barrio” in Sanlúcar de Barrameda–and later moved to a dilapidated complex on the road to Trebujena which is still in use though no longer as a cellaring facility. It was in the latter that we had the opportunity to sample it for the first time with our erudite friend Álvaro Girón on a visit to then already aging Gaspar in June 2006. We were seriously impressed by the consistently high quality of those venerably old wines which so openly contrasted with the–let us be kind and go with “less noble”–venue. There were several GF-25 butts and only a few of the so-called GF-30, a spectacular old wine, which is precisely what we are bottling again, now as our release number 51.

Until 2013-2014, these butts have rested at the sacristy of Bodegas Pedro Romero, back to the “Barrio” and in fact very close to their original location. It was there we encountered them again and proceeded to sample them exhaustively in order to choose our favorite ones. Our label legend “Bota GF” is of course our modest tribute to the original wine and its maker until 2007.

Together with the rest of the releases in this short series, La Bota de Palo Cortado 51 “Bota GF” gives us an increasingly rare opportunity to encapsulate and enjoy a little sample of the history of the Sherry district. We are talking about releases 41, 47, 48, 49, and 51: their estimated average ages range from 50–in the case of the youngest–to 80 years. There is simply not that much venerably old wine left around anymore, not to mention as balanced and harmonious as these; not even in the combined cellars of Jerez, El Puerto and Sanlúcar, and we fear that the chances of having access to jewels such as these are unlikely to abound in the future–especially at these prices and in lots of multiple wines of the same breed for us to compare.


 

Equipo Navazos maakt sherry weer trendy
Jesús Barquín is een profeet en hij gelooft in sherry. Samen met zijn goede vriend Eduardo Ojeda is hij onder de naam Equipo Navazos verantwoordelijk voor een recente -zij het bescheiden- opleving van de aandacht voor sherry. Onlangs was hij in Amsterdam om zijn blijde boodschap te verkondigen. Wij luisterden en proefden met hem mee.

Elke keer moet Jesús Barquín opnieuw uitleggen hoe en vooral waarom hij zo verslingerd is geraakt aan sherry. Hij is professor aan de universiteit van Granada in het vak criminologie. Naast zijn werk is hij een groot wijnliefhebber en hij schrijft over wijn. Zo is hij bijvoorbeeld medeauteur van het boek over Rioja verschenen in de prestigieuze serie The Finest Wines of… en vorig jaar verscheen een boek van hem en Peter Liem over sherry. Hij is dus een kenner en liefhebber van Spaanse wijnen in het algemeen en sherry in het bijzonder.

Het eerste vat
In Andalusië, zijn woongebied, bezoekt Jesús Barquín regelmatig de kelders waar de vaten met sherry worden bewaard. Tijdens een van die bezoeken in 2005 proeft hij een oudere amontillado uit een bepaald vat die hem duidelijk beter bevalt dan dezelfde wijn uit andere vaten. Dat vat moet binnenkort leeggemaakt worden om er nieuwe wijn in op te slaan, zo laat de eigenaar weten. Daarop besluit Jesús een aantal wijnvrienden te benaderen met het voorstel dat vat te kopen en de inhoud zelf te bottelen voor privégebruik. Op het etiket van deze eerste botteling onder de naam La Bota de Amontillado no.1 stond met grote letters not for sale.

Barquín maakt er niet alleen zijn ongeveer veertig wijnvrienden erg blij mee, hij trekt er ook de aandacht mee van schrijvende collega’s in binnen- en buitenland. Jesús: “De eerste botteling was puur voor privégebruik. We wilden geen concurrentie aangaan met de bestaande wijnhandel. Maar toen ook een tweede botteling veel publiciteit kreeg, hebben we in overleg met producenten en handelaren besloten de door ons geselecteerde sherry’s te koop aan te bieden. Dat komt de hele sherrybusiness ten goede.”

Hebberig
De wijnen die Jesús en Eduardo selecteren komen onder de naam Equipo Navazos op de markt. Elke nieuwe botteling krijgt behalve een naam ook een nummer mee. Maar wat het meest opvalt: de flessen vliegen de deur uit! En dat voor sherry, een wijnsoort die al jarenlang in het verdomhoekje zit met een gigantisch imagoprobleem.

Waarom zijn de wijnen van Equipo Navazo zo ontzettend hip en gewild? Jesús: “Omdat ze zo goed zijn. Wij brengen het beste wat het sherrygebied te bieden heeft op fles. Veel mensen denken dat we alleen treasure hunters zijn, schatgravers die de weg kennen in de opslagplaatsen van kleine en grote sherryhuizen en daar de schatten selecteren om te bottelen. Maar dat is niet waar. Of liever gezegd: niet meer waar. We selecteren inderdaad alleen wat we zelf interessant vinden, maar vervolgens behandelen we de wijn op onze eigen manier: we bottelen hem zo uit het vat, met zo min mogelijk filtratie, bijvoorbeeld. Dat is heel belangrijk voor de smaak. Onze fino kan daarom ook best veel geler zijn dan gebruikelijk.

Bovendien zitten we op dit moment ook midden in het proces van zelf wijn maken van gekochte druiven. Onze wijnen variëren van een mousserende wijn en een Florpower – onversterkte ‘sherry’ van 100% palomino fino – tot onze eigen versie van de PX.” Bij het zelf maken van wijn heeft Jesús veel baat bij de inbreng van Eduardo Ojeda. Die is productiedirecteur bij Grupo Estévez, waar onder andere de bodega’s La Guita in Sanlúcar en Valdespino in Jerez onder vallen.

De Florpower 2010 is een van de laatste releases en nu al helemaal uitverkocht, vertelt Barquín trots, maar gelukkig heeft hij voor deze proeverij nog een paar flesjes meegenomen. De beperkte verkrijgbaarheid is een van de geheimen van het succes van Equipo Navazos; elke uitgave bevat slechts 3 tot 6 duizend flessen. Het spul is bijna niet te krijgen en daar worden wereldwijd heel veel wijnliefhebbers heel hebberig van.

Methode Niepoort
Het idee om een niet-versterkte sherry uit te brengen, is overigens niet van Equipo Navazos zelf, maar van een andere wijngrootheid: Dirk van der Niepoort. Die kwam naar Andalusië om in 2008 de eerste editie te maken van de Navazos Niepoort. Een wijn gemaakt volgens de klassieke methode – in grote, niet helemaal volle vaten, zodat de flor de kans krijgt om te groeien – maar zonder alcohol toe te voegen. Het idee dat een alcoholpercentage van 15% noodzakelijk is om de flor te laten gedijen, wordt door Jesús als onzinnig van de hand gewezen. Uit oude boeken blijkt dat het versterken van de wijn pas veel later is toegepast.

De laag-alcoholische Niepoort Navazos bleek een frisse, crispy sherry met veel karakter en werd in snel tempo populair. Waarom dan nog een tweede niet-versterkte wijn onder de naam Florpower? Jesús: “Dat heet risicospreiding. Door een onverwachte temperatuurschommeling in de zomer van 2009 verdween de flor plotseling en kreeg een verkeerde bacterie de overhand. Van de veertig vaten jonge wijn hebben we er slechts tien kunnen gebruiken. In 2010 hebben we er toen voor gekozen om een deel volgens de ‘methode Niepoort’ te maken, met druiven uit Jerez en een vergisting en langdurig verblijf op vaten, en een ander deel op een nieuwe manier. De Florpower komt van druiven uit Sanlúcar de Barrameda en ligt van de 32 maanden dat hij onder de flor zit er slechts 8 op vat. De rest van de tijd rijpt hij op roestvrijstalen tanks. Het zijn twee zo verschillende wijnen geworden, dat het gerechtvaardigd is ze naast elkaar uit te brengen.”

Topwijn
Is wat Equipo Navazos doet alleen een hoop heisa creëren? Met andere woorden: is het oude wijn in nieuwe zakken, of is de hype terecht? Dat laatste is zonder meer het geval. Wat zij brengen, is werkelijk de crème de la crème van wat het sherrygebied te bieden heeft. Wellicht moeten we toegeven dat we nauwelijks nog weten hoe topwijnen uit dit gebied kunnen smaken. Proef een La Bota 42 Manzanilla of een La Bota 37 Amontillado en probeer je te herinneren welke wijn in complexiteit en smaakfinesse in de buurt komt van deze twee wijnen. Dan kom je vanzelf met wijnen met een wereldreputatie.

Een opmerking over de prijzen. De wijnen van Equipo Navazos zijn inderdaad niet goedkoop. Een citaat van Jancis Roberson in dit verband: ‘They are not cheap. But then nor is Grand Cru Burgundy.’ Met andere woorden: het is maar waar je ze mee vergelijkt. In de categorie topwijn zijn ze nog steeds goedkoop!

 

Bitterzoet en uitstekende begeleider bij hors d'oevres.
Rating: 98


Rating
98

Release Price
$110

Drink Date
2014 - 2030

Reviewed by
Luis Gutiérrez

Issue Date
30th Dec 2014

Source
216, The Wine Advocate

Equipo Navazos has recently released a handful of Palos Cortados because they jumped at the chance to buy some extremely old wines from Pedro Romero. This NV La Bota de Palo Cortado 51 Bota GF is a single cask that was bottled in February 2014 averaging some 75 years of age in a solera system. GF are the initials of Gaspar Florido, a grower from Sanlúcar who owned some of the best plots in the Armijo vineyard inside Pago Miraflores in Sanlúcar de Barrameda, where this wine was likely born. At that time the wines were cask fermented and could have had a few years under flor. The Palo Cortados 47, 48 and this one, and even the Amontillado 49 are somehow related and have a common origin, but this one is closer to the 48. Given that it's not easy to define these wines, other than to compare them with each other, I find this one to have more Palo Cortado character with a little more sweetness and with a hint of Oloroso. Out of these beasts, this is the most approachable and drinkable. Only 1,200 half bottles were filled with the content of one single cask.

Equipo Navazos, created in 2005 by Jesús Barquín and Eduardo Ojeda goes from strength to strength releasing unique, small lots of old rare Sherries and their regular Fino and Manzanilla that are among the best in their class. On top of that, they have joint-ventures with producers from other regions to produce sparkling wines, table wines and even small lots of very old brandy and rum that are beyond the scope of this article but are well worth pursuing. What started as a hobby with a group of hardcore fans of traditional Andalusian wines has turned into a steady business with around 30,000 bottles of wine being released per year. I keep buying and cellaring their wines as part of the initial hard core of fans for whom the private project was created.

Wijnsoort: Sherry
Druif: Palomino
Inhoud fles: 0.375 ltr
Land: Spanje
Streek: Jerez
Wijnhuis: Equipo Navazos
Website URL:
Jaar: Nee
Drinken: 2015-2030+
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Niet Duurzaam
Alcohol:
Smaaktype: Droog en fris
Serveertemperatuur: 10-12
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: Aperitief, Diner, Lunch
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

Geweldige wijn. Mooi vol, goede zuren. Een serieuze wijn

- Machteld
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen