Colección de Toneles Centenarios Fondillón Luis XIV 50 Anos

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Wijnhuis | |
Druif | , |
Inhoud (Alc) | 0.5 ltr (16%) |
Drink venster | 2020 - 2035 |
Lage voorraad
Nog maar 4 over
Omschrijving
Het bedrijf Colección de Toneles Centenarios is ontstaan uit een buitengewone schat: de vatenkamer van de Ferrero-wijnmakerijen, een oude wijnproducerende wijnmakerij in Alicante, gelegen in de stad Cañada, Alicante. Men vond daar 25 oude vaten die meer dan 60 jaar in de vergetelheid zijn geraakt. De vaten bevatte extreem oude en ook extreem dure wijnen. Van deze unieke wijn werden slechts 435 halve literflessen gevuld verpakt in een individuele houten kist. De hoofddop is gemaakt van getint hout met extra natuurlijke kurkpen. Het vat waaruit is gebottled is van Saboners ouder dan 50 jaar (enkele vat) en is van 19e-eeuwse Amerikaanse eiken.
De NV Fondillón Luis XIV heeft als ondertitel Edad Superior a 50 años (meer dan 50 jaar oud), en is een donker amberkleurige wijn gebotteld uit één vat met het specifieke profiel van een zeer oude wijn. Het heeft tonen van bittere chocolade, kokos en jodium en wat bitterzoete sensaties. Het is dicht en geconcentreerd, en de smaak is scherp, fris, met zeer intense smaken en een bittere twist in de afdronk. Dit heeft 16,3% alcohol, 6,45 gram zuurgraad en 34 gram suiker, maar het komt als erg droog over met een indrukwekken frisheid voor een wijn van meer dan 50 jaar oud. De afdronk is extreem lang en buitengewoon en heeft na decennia van concentratie door verdamping een volslagen uniek karakter voor een Fondillón-karakter. Een Fondillon is een van de belangrijkste historische wijnen welke het oxidatieve heeft van een sherry en de frisse zoetheid van port maar met heel groot verschil en dat is dat een Fondillón geen toegevoegde alcohol mag krijgen zoals wel het geval is bij Port
De 4 kenmerken van Fondillón:
- Denomination of Origin Alicante.
- Monastrell druif.
- Minimum van 10 jaar rijping en veroudering in eiken vaten
- Minimum van 16º of natuurlijke alcohol, nooit toegevoegde alcohol.
De Fondillón komt uit de regio Alicante en heeft dus op natuurlijke wijze zijn hoge alcoholgehalte bereikt en behoren tot een van de belangrijkste historische wijnen van Europa. Het mag alleen worden gemaakt met 100% Monastrell-druif uit Alicante. Die hoge natuurlijke alcohol wordt bereikt door het rijpen van de druiven aan de wijnstok zelf, die zowel het hoogste niveau van aroma's als smaken van de Monastrell-druif bevordert, die tijdens het fermentatie- en verouderingsproces door het "solera" -systeem. Door dit systeem wordt bij het bottelen een deel van elk vat naar het volgende getapt, waardoor het verval wordt gevuld met oude wijn van de beste selectie van Monastrell-druif, de belangrijkste variëteit van Alicante. De productie en veroudering gebeurt met alle zorg en aandacht die een nobele wijn vereist.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Alicante |
Wijnhuis | Colección de Toneles Centenarios |
Druif | Monastrell, Mourvedre |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 16 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Ja |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden |
Professionele Recensies
Parker
Rating
95
Release Price
$500
Drink Date
2020 - 2035
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
10th Sep 2020
Source
September 2020 Week 2, The Wine Advocate
The NV Fondillón Luis XIV has the subtitle Edad Superior a 50 años (over 50 years old), and it's a dark mahogany, bottled from a single barrel that has the specific profile of a very old wine greatly concentrated by age, which tends to make it similar to other very old and concentrated wines, be it a Mediterranean rancio or a very old Moscatel. It has notes of bitter chocolate, coconut and iodine, carob beans (algarroba) and some bittersweet sensations. It's dense and concentrated, and the palate is pungent, with very intense flavors and a bitter twist in the finish. This has 16.3% alcohol, 6.45 grams of acidity and 34 grams of sugar, but it comes through as very dry. The wine is long and extraordinary, but it just doesn't have any Fondillón character after decades of concentration by evaporation. The price is ludicrous. Only 435 half-liter bottles were filled in December 2019.
Colección de Toneles Centenarios is a newly created winery (2019), based on an interesting find: the barrel room of the Ferrero winery, an old winery that produced Fondillón wine, located in the town of Cañada (Alto Vinalopó), Alicante. Twenty-five old casks were forgotten there for over 60 years. They are launching some extremely old and also extremely expensive wines. The family still has 25 hectares of vineyards, from which they have resumed producing wines destined to produce Fondillón from 2017. This is a joint venture with Vins del Comtat. No known US importer.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
95/100
Nr 1 - Fortified wine of the year 2025 - Tim Atkins - 95/100
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Het bedrijf Colección de Toneles Centenarios is ontstaan uit een buitengewone schat: de vatenkamer van de Ferrero-wijnmakerijen, een oude wijnproducerende wijnmakerij in Alicante, gelegen in de stad Cañada, Alicante. Men vond daar 25 oude vaten die meer dan 60 jaar in de vergetelheid zijn geraakt. De vaten bevatte extreem oude en ook extreem dure wijnen.
De familie heeft nog steeds 25 hectare wijngaarden, waarvan ze de productie van wijnen hervatten die bestemd zijn om Fondillón te produceren. Fondillon is een geheel aparte categorie wijn en is een zoete, niet gedestilleerde wijn die wordt gemaakt van extra rijpe Monastrell-druiven die later worden geoogst dan normaal, voordat ze worden geperst, gefermenteerd met de schillen en dan gedurende ten minste tien jaar gerijpt in eikenhouten vaten. Het bevindt zich in tussen een sherry en een port maar belangrijk element is dat de wijn NIET versterkt is dus het zijn puur de druiven.
De Fondillón komt uit de regio Alicante en heeft dus op natuurlijke wijze zijn hoge alcoholgehalte bereikt en behoren tot een van de belangrijkste historische wijnen van Europa. Het mag alleen worden gemaakt met 100% Monastrell-druif uit Alicante. Die hoge natuurlijke alcohol wordt bereikt door het rijpen van de druiven aan de wijnstok zelf, die zowel het hoogste niveau van aroma's als smaken van de Monastrell-druif bevordert, die tijdens het fermentatie- en verouderingsproces door het solera-systeem. Door dit systeem wordt bij het bottelen een deel van elk vat naar het volgende getapt, waardoor het verval wordt gevuld met oude wijn van de beste selectie van Monastrell-druif, de belangrijkste variëteit van Alicante. De productie en veroudering gebeurt met alle zorg en aandacht die een nobele wijn vereist.
De Fondillón werd geboren in de voormalige boomgaard van de stad Alicante en verspreidde zich later naar het aangrenzende gebied van Vinalopó waar het momenteel produceert. Het was een van de meest prestigieuze wijnen ter wereld totdat de phylloxera-crisis en industrialisatie leidden tot het verdwijnen van een groot aantal wijnmakerijen. Nu komt deze wijn gelukkig weer helemaal terug en zijn er een aantal hoogstaande wijnbedrijven die deze prachtige wijn leveren waarbij Colección de Toneles Centenarios wel zeer tot de top behoort. Zeker met hun Fondillón Luis XIV van meer dan 60 jaar oud maar ook de 25-jarige uitvoering zijn zeer fraai met internationaal zeer hoge beoordelingen. Prijzige wijnen zeker gezien de zeer lange rijping maar eigenlijk maar een fractie in vergelijk tot sommiuge Sauternes.
De 4 kenmerken van Fondillón:
- Denomination of Origin Alicante
- Monastrell druif
- Minimum van 10 jaar rijping en veroudering in eiken vaten
- Minimum van 16º of naturlijk alcohol, nooit toegevoegde alcohol
Daar de druiven aan de struiken blijven hangen om zo in te drogen (zoals bijv in Puglia wordt gedaan bij Primitvo en is daar genaamd appassimento maar is feitelijk ook qua principe gelijk met een Amarone) geldt ook dat het weer mee moet werken. Als de herfst vroeg intreedt en de regens komen kan de druif niet de suikers opbouwen om zo de minimale natuurlijke 16% aan alocohol te creeren dus deze wijnen kunnen altijd maar in de goede jaren worden gemaakt en ieder jaar opzich is het weer de vraag of het gaat lukken. De uiteindelijke wijn is altijd een Non Vintage en de vaten bevatten dus de blend van diverse jaren.
Het bedrijf Colección de Toneles Centenarios is ontstaan uit een buitengewone schat: de vatenkamer van de Ferrero-wijnmakerijen, een oude wijnproducerende wijnmakerij in Alicante, gelegen in de stad Cañada, Alicante. Men vond daar 25 oude vaten die meer dan 60 jaar in de vergetelheid zijn geraakt. De vaten bevatte extreem oude en ook extreem dure wijnen. Van deze unieke wijn werden slechts 435 halve literflessen gevuld verpakt in een individuele houten kist. De hoofddop is gemaakt van getint hout met extra natuurlijke kurkpen. Het vat waaruit is gebottled is van Saboners ouder dan 50 jaar (enkele vat) en is van 19e-eeuwse Amerikaanse eiken.
De NV Fondillón Luis XIV heeft als ondertitel Edad Superior a 50 años (meer dan 50 jaar oud), en is een donker amberkleurige wijn gebotteld uit één vat met het specifieke profiel van een zeer oude wijn. Het heeft tonen van bittere chocolade, kokos en jodium en wat bitterzoete sensaties. Het is dicht en geconcentreerd, en de smaak is scherp, fris, met zeer intense smaken en een bittere twist in de afdronk. Dit heeft 16,3% alcohol, 6,45 gram zuurgraad en 34 gram suiker, maar het komt als erg droog over met een indrukwekken frisheid voor een wijn van meer dan 50 jaar oud. De afdronk is extreem lang en buitengewoon en heeft na decennia van concentratie door verdamping een volslagen uniek karakter voor een Fondillón-karakter. Een Fondillon is een van de belangrijkste historische wijnen welke het oxidatieve heeft van een sherry en de frisse zoetheid van port maar met heel groot verschil en dat is dat een Fondillón geen toegevoegde alcohol mag krijgen zoals wel het geval is bij Port
De 4 kenmerken van Fondillón:
- Denomination of Origin Alicante.
- Monastrell druif.
- Minimum van 10 jaar rijping en veroudering in eiken vaten
- Minimum van 16º of natuurlijke alcohol, nooit toegevoegde alcohol.
De Fondillón komt uit de regio Alicante en heeft dus op natuurlijke wijze zijn hoge alcoholgehalte bereikt en behoren tot een van de belangrijkste historische wijnen van Europa. Het mag alleen worden gemaakt met 100% Monastrell-druif uit Alicante. Die hoge natuurlijke alcohol wordt bereikt door het rijpen van de druiven aan de wijnstok zelf, die zowel het hoogste niveau van aroma's als smaken van de Monastrell-druif bevordert, die tijdens het fermentatie- en verouderingsproces door het "solera" -systeem. Door dit systeem wordt bij het bottelen een deel van elk vat naar het volgende getapt, waardoor het verval wordt gevuld met oude wijn van de beste selectie van Monastrell-druif, de belangrijkste variëteit van Alicante. De productie en veroudering gebeurt met alle zorg en aandacht die een nobele wijn vereist.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Alicante |
Wijnhuis | Colección de Toneles Centenarios |
Druif | Monastrell, Mourvedre |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 16 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Ja |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden |
Parker
Rating
95
Release Price
$500
Drink Date
2020 - 2035
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
10th Sep 2020
Source
September 2020 Week 2, The Wine Advocate
The NV Fondillón Luis XIV has the subtitle Edad Superior a 50 años (over 50 years old), and it's a dark mahogany, bottled from a single barrel that has the specific profile of a very old wine greatly concentrated by age, which tends to make it similar to other very old and concentrated wines, be it a Mediterranean rancio or a very old Moscatel. It has notes of bitter chocolate, coconut and iodine, carob beans (algarroba) and some bittersweet sensations. It's dense and concentrated, and the palate is pungent, with very intense flavors and a bitter twist in the finish. This has 16.3% alcohol, 6.45 grams of acidity and 34 grams of sugar, but it comes through as very dry. The wine is long and extraordinary, but it just doesn't have any Fondillón character after decades of concentration by evaporation. The price is ludicrous. Only 435 half-liter bottles were filled in December 2019.
Colección de Toneles Centenarios is a newly created winery (2019), based on an interesting find: the barrel room of the Ferrero winery, an old winery that produced Fondillón wine, located in the town of Cañada (Alto Vinalopó), Alicante. Twenty-five old casks were forgotten there for over 60 years. They are launching some extremely old and also extremely expensive wines. The family still has 25 hectares of vineyards, from which they have resumed producing wines destined to produce Fondillón from 2017. This is a joint venture with Vins del Comtat. No known US importer.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
95/100
Nr 1 - Fortified wine of the year 2025 - Tim Atkins - 95/100
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Het bedrijf Colección de Toneles Centenarios is ontstaan uit een buitengewone schat: de vatenkamer van de Ferrero-wijnmakerijen, een oude wijnproducerende wijnmakerij in Alicante, gelegen in de stad Cañada, Alicante. Men vond daar 25 oude vaten die meer dan 60 jaar in de vergetelheid zijn geraakt. De vaten bevatte extreem oude en ook extreem dure wijnen.
De familie heeft nog steeds 25 hectare wijngaarden, waarvan ze de productie van wijnen hervatten die bestemd zijn om Fondillón te produceren. Fondillon is een geheel aparte categorie wijn en is een zoete, niet gedestilleerde wijn die wordt gemaakt van extra rijpe Monastrell-druiven die later worden geoogst dan normaal, voordat ze worden geperst, gefermenteerd met de schillen en dan gedurende ten minste tien jaar gerijpt in eikenhouten vaten. Het bevindt zich in tussen een sherry en een port maar belangrijk element is dat de wijn NIET versterkt is dus het zijn puur de druiven.
De Fondillón komt uit de regio Alicante en heeft dus op natuurlijke wijze zijn hoge alcoholgehalte bereikt en behoren tot een van de belangrijkste historische wijnen van Europa. Het mag alleen worden gemaakt met 100% Monastrell-druif uit Alicante. Die hoge natuurlijke alcohol wordt bereikt door het rijpen van de druiven aan de wijnstok zelf, die zowel het hoogste niveau van aroma's als smaken van de Monastrell-druif bevordert, die tijdens het fermentatie- en verouderingsproces door het solera-systeem. Door dit systeem wordt bij het bottelen een deel van elk vat naar het volgende getapt, waardoor het verval wordt gevuld met oude wijn van de beste selectie van Monastrell-druif, de belangrijkste variëteit van Alicante. De productie en veroudering gebeurt met alle zorg en aandacht die een nobele wijn vereist.
De Fondillón werd geboren in de voormalige boomgaard van de stad Alicante en verspreidde zich later naar het aangrenzende gebied van Vinalopó waar het momenteel produceert. Het was een van de meest prestigieuze wijnen ter wereld totdat de phylloxera-crisis en industrialisatie leidden tot het verdwijnen van een groot aantal wijnmakerijen. Nu komt deze wijn gelukkig weer helemaal terug en zijn er een aantal hoogstaande wijnbedrijven die deze prachtige wijn leveren waarbij Colección de Toneles Centenarios wel zeer tot de top behoort. Zeker met hun Fondillón Luis XIV van meer dan 60 jaar oud maar ook de 25-jarige uitvoering zijn zeer fraai met internationaal zeer hoge beoordelingen. Prijzige wijnen zeker gezien de zeer lange rijping maar eigenlijk maar een fractie in vergelijk tot sommiuge Sauternes.
De 4 kenmerken van Fondillón:
- Denomination of Origin Alicante
- Monastrell druif
- Minimum van 10 jaar rijping en veroudering in eiken vaten
- Minimum van 16º of naturlijk alcohol, nooit toegevoegde alcohol
Daar de druiven aan de struiken blijven hangen om zo in te drogen (zoals bijv in Puglia wordt gedaan bij Primitvo en is daar genaamd appassimento maar is feitelijk ook qua principe gelijk met een Amarone) geldt ook dat het weer mee moet werken. Als de herfst vroeg intreedt en de regens komen kan de druif niet de suikers opbouwen om zo de minimale natuurlijke 16% aan alocohol te creeren dus deze wijnen kunnen altijd maar in de goede jaren worden gemaakt en ieder jaar opzich is het weer de vraag of het gaat lukken. De uiteindelijke wijn is altijd een Non Vintage en de vaten bevatten dus de blend van diverse jaren.