Bezig met laden... 138 view(s)

Wordt vintage 2023 in Ribera del Duero een Topjaar?

De D.O. Ribera del Duero heeft op 22 oktober haar 42e oogstseizoen afgesloten na 54 dagen. De extreme weersomstandigheden hebben een beslissende invloed gehad op de druiven en het rijpingsproces, wat resulteerde in een van de meest complexe oogsten tot nu toe. Hierdoor werden de druiven voornamelijk met de hand geoogst voor de beste kwaliteit. Als gevolg hiervan krijgt dit wijnjaar zeer diverse wijnen met verschillende kwaliteiten afhankelijk van het terroir waarin ze zijn geëvolueerd.
Ribera del Duero sloot een succesvol oogstseizoen af ​​met een oogst van meer dan 117 miljoen kilo druiven, een stijging van 12% ten opzichte van 2022. Dit omvat ruim 920 duizend kilo witte druiven en ruim 116 miljoen kilo rode druiven, voornamelijk Tempranillo. Dat wijnboeren en wijnmakers zich inzetten voor lagere opbrengsten om druiven van uitstekende kwaliteit te verkrijgen is duidelijk zichtbaar door de opbrengst van 4.315 kilo per hectare.  

De kwaliteit van dit wijnjaar wordt weerspiegeld in het oogstproces, want om wijnen van de beste kwaliteit te verkrijgen, worden de druiven voornamelijk met de hand geoogst. Dit jaar is de handmatige oogst toegenomen tot 72.1% van de totale oppervlakte. Deze manier is weliswaar fysiek en economisch veeleisender maar het maakt het mogelijk om veel preciezer te zijn bij het selecteren van de trossen en de productie vanuit de wijngaard zelf te controleren.

Klimaatverandering: een conditionerende factor in een complex oogstseizoen
De wisselende weersomstandigheden en de klimaatverandering beïnvloedden dit jaar ook de ontwikkeling van wijngaarden en de druivenoogst. Zo markeerde het veranderende klimaat de droogte in de zomer, zware regenval en lage temperaturen in september en uiteindelijk de extreme hitte in oktober. Deze veranderingen hebben echter een zeer positief gevolg gehad bij het oogst proces. Zo zorgde de regen in september ervoor dat de druiven konden groeien en door de hitte in oktober de rijpingsprocessen correct konden voltooien. Dit heeft wijnboeren en wijnhuizen ook geholpen om de oogsttijd te spreiden en de druiven op het optimale rijpingspunt te oogsten. Wat resulteerde in een druif van goede gezondheid met optimale kwaliteit en een perfecte balans tussen de natuurlijke zuurgraad, de pH en het waarschijnlijke alcoholgehalte.

Het wijnjaar 2023          
Als gevolg hiervan brengt dit wijnjaar zeer diverse wijnen met verschillende kwaliteiten voort, afhankelijk van het terroir waarin ze zijn geëvolueerd. De witte en rosé wijnen hebben een aromatische intensiteit en frisheid zonder overdreven alcoholgehalte. Waarbij de rode wijnen worden gekenmerkt door aromatisch potentieel, mooie structuur en complexiteit. Dankzij het complexe rijpingsproces kunnen de wijnmakers wijnen produceren die de belangrijkste kenmerken van Ribera del Duero tot uiting brengen: aromatische complexiteit, lange afdronk en mondvullend. Dit wijnjaar zal ongetwijfeld de dominantie van topwijnen met een krachtige karakter uit de DO Ribera del Duero versterken.

Bron: PITCH PR - November 2023