Bezig met laden... 263 view(s)

Prijsverhogingen van wijnen en champagnes

De wijnwereld momenteel te kampen met grote uitdagingen. De situatie rondom deze uitdagingen is doorlopend aan het verslechteren en ongekend in de historie van onze industrie, met name op onderstaande elementen:
Droge materialen en Transport
• De grondstofprijzen en energieprijzen voor droge materialen zijn explosief gestegen
• De beschikbaarheid van droge materialen zoals glas, schroefdoppen, karton, papier en capsules staat tevens onder druk
• Er is wereldwijd een gebrek aan containers en te weinig capaciteit op vrachtschepen
• Er is schaarste in Europees transport in combinatie met zeer hoge dieselprijzen

Daarnaast hebben de volgende elementen extra invloed op de prijs:

  • Door de late vorst in vele delen van Frankrijk in 2020 en 2021 (vooral Bourgogne, Champagne en Languedoc) en Spanje (Priorat en Ribera del Duero) is er serieus minder fruit beschikbaar wat varieert van 25% minder tot wel wijnhuizen die 75% minder druiven hebben kunnen oogsten.
  • De dollarkoers gedreven wijnlanden (Zuid Amerika en USA) is ruim 20% gestegen t.o.v. van de Euro wat deze wijnen alleen al door de wisselkoers meer dan 20% duurder maakt. 
  • De bezorgdiensten zoals DPD en PostNL hebben de prijzen (serieus) verhoogd voor levering

Prijsverhogingen producenten
Al deze uitdagingen hebben tot gevolg dat bijna zonder uitzondering de wijnproducenten de prijzen gedurende het kalenderjaar moeten verhogen om wijn te kunnen blijven produceren.  Ook wij zijn genoodzaakt om deze prijsstijgingen te accepteren om zo de aanvoer en beschikbaarheid van ons assortiment op de lange termijn te garanderen. Beschikbaarheid heeft momenteel onze hoogste prioriteit maar in tegenstelling tot vele collega's in de markt gaan wij pas de prijzen verhogen vanaf het moment dat wij zelf ook een hogere prijs krijgen doorbelast en doen dus niet een overall prijsverhoging van x% maar doen dit case-by-case.