Bezig met laden... 1289 view(s)

Waarom zitten er kristallen in mijn wijn?

Het vinden van tartraatkristallen of 'wijndiamanten' in de fles is geen reden tot ongerustheid.  Verre van dat. We hebben het allemaal wel eens gehad en in de betere wijnen zien wij zelfs tegenwoordig meer maar  je kan wel eens een wijn openen en dat je kleine kristallen aan de onderkant van de kurk zie glinsteren of zelfs drijvend in de wijn zelf? Deze kristallen staan bekend als tartraatkristallen, maar worden ook wel ‘wijndiamanten’ genoemd. Ze zijn niet als schadelijk voor uw gezondheid en kunnen onder bepaalde omstandigheden van nature in wijn worden gevormd.

Veel mensen denken dat deze heldere kristallen die in de wijn drijven of aan de kurk vastzitten zout, suiker, sediment of zelfs gebroken glassplinters zijn maar in feite zijn het onschadelijke bijproducten van wijn en het betreft vaak wijnen die zonder al te veel tussenkomst van de wijnmaker worden gemaakt en derhalve zien wij zeker een trend dat dit meer voorkomt omdat de betere wijnhuizen veel minder manipuleren in de kelder dan bij vele massa-producten. Als de kristallen zijn gevormd zullen ze nooit verdwijnen, maar ze hebben geen invloed op het aroma, de smaak of de kwaliteit van de wijn en mocht je dit niet mooi vinden (wij vinden het namelijk wel mooi en gevoelsmatig geeft het ons een indicatie va kwaliteit maar dit terzijde) kan je de wijn filteren door een doek en decanteren

De Tartraatkristallen in wijn vinden hun oorsprong in wijnsteenzuur, een van de belangrijkste zuren die in wijndruiven voorkomen. Wijndiamanten kunnen zowel in rode als in witte wijnen voorkomen en hun vorming is gekoppeld aan de temperatuur en hoe gefilterd de wijn is. Bij blootstelling aan koude temperaturen bindt het wijnsteenzuur dat van nature in druiven wordt aangetroffen zich met kalium om een ​​verbinding te vormen die kaliumbitartraat wordt genoemd'. Veel witte wijnen ondergaan vaak een koude stabilisatieproces om deze tartraten te verwijderen voordat ze worden gebotteld, maar vaak blijven er enkele achter, klaar om te kristalliseren in uw koude kelder of koelkast. Er wordt wel gekeken of er een andere filtratie manier is dan koude-stabilisatie maar wij zijn zelf een warm voorstander om die mooie wijn-diamantjes gewoon te accepteren zoals in een niet gefilterde wijn er ook bezinksels kan overblijven in de fles. Gewoon rustig en langzaam inschenken. Dat is trouwens iets waar bijna alle wijnen voordeel van zullen hebben.