2024 Sadie Family Skurfberg

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Olifants River |
Wijnhuis | |
Jaar | 2024 |
Druif | , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2026 - 2046 |
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
De Skurfberg maakt deel uit van het Citrusdal berggebied en het woord Skurfberg (Ruige Berg) verwijst vooral naar het grillige en ruwe uiterlijk van de berg. De bodem bestaat voornamelijk uit afgebroken zandsteenformaties van de Tafelberg en is meestal zeer zanderig. Het is echt een geweldige locatie voor Chenin en het is hoogst ongebruikelijk dat zo'n warm en droog gebied wijnen produceert met deze enorme textuur en frisheid.
De Skurfberg is een 100% Chenin blanc en de druiven worden geplukt in kleine kratten van 20 kg en vervolgens in een koelruimte geplaatst om de temperatuur te verlagen. Wij beschouwen dit als een essentiële stap in het Swartland, waar de temperatuur tijdens de oogst vaak 35 graden en meer bedraagt; en het persen van warme druiven brengt een reeks potentiële uitdagingen met zich mee zoals vroegtijdige fermentatie en verlies van zuren. Het koelproces wordt gevolgd door het persen van hele trossen. Het proces duurt ongeveer drie uur en gedurende deze tijd is er een marge van bezinking van het sap in de opvangtank. Het sap wordt vervolgens overgebracht naar twee oudere vaten waar het ongemoeid wordt gelaten tot de natuurlijke gisting begint. Het gistingsproces kan soms 10 of meer dagen in beslag nemen en kan 1 tot 6 maanden duren, soms pas in het volgende voorjaar, wanneer de malolactische gisting vaak ook voltooid is. De wijn blijft 12 maanden op vat op de gistingsdroesem en we bottelen van de droesem.
De combinatie van het volume van de wijn en de stevige zuurgraad zorgt voor een ongelooflijke wijn die in wezen is gemaakt om lang mee te gaan. De kenmerkende aroma's van granny smith-appel, perzikhuid en lanoline zijn zeer aanwezig. De viscositeit en het volume van de wijn, in combinatie met de scherpe zuurgraad, suggereren dat deze jaargang het potentieel heeft om uitzonderlijk goed te verouderen, vergelijkbaar met Kokerboom.
Eben Sadie: "Please give this wine the time in the bottle; it is good for the time…"
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.=
Over Olifants River
De wijnbouwregio Olifants River is een van de meest noordelijk gelegen wijngebieden in Zuid-Afrika's West-Kaap. Het gebied strekt zich uit over een lengte van maar liefst 145 kilometer, van Lutzville in het noorden tot Citrusdal in het zuiden. Omdat mesoklimaten en bodems flink verschillen, zijn er zeer uiteenlopende terroirs te vinden en kan er een grote diversiteit aan wijnen gemaakt worden. Tot voor kort was het enige wijngebied van betekenis in het noorden van de West-Kaap Cederberg, om de goede wijnen van het gelijknamige wijngoed. Maar met de toegenomen interesse in oude, niet geïrrigeerde wijngaarden (initiatieven van Rosa Kruger en Eben Sadie) zijn steeds meer afgelegen gebieden onder de radar van wijnproducenten gekomen. Een goed voorbeeld daarvan is Piekenierskloof. Mede door de ligging van 500 tot 800 meter boven de zeespiegel is het er een stuk koeler dan in Citrusdal zelf en valt er wat meer neerslag, net genoeg voor oude ‘bosstokke’ oftewel bushvines, bijvoorbeeld van grenache noir en chenin blanc.
Specificaties
Verpakking opmerking | Doos |
---|---|
Wijnsoort | Wit |
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Western Cape |
Appellatie | Olifants River |
Wijnhuis | Sadie Family |
Druif | Chenin Blanc, Palomino |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2024 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2046 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Met vrienden, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 97
Reviewed by:
Monica Larner
Drink Date:
2025 - 2040
The Sadie Family 2023 Citrusdal Mountain Old Vine Series Skurfberg is one of three top-shelf Chenin Blancs made at this estate. These are some extraordinary wines that offer a classical profile of the varietal plus all of the distinctive mineral character of South Africa. In this case, the vines are in the remote Olifants River with weathered Table Mountain sandstone. The high iron content in the soil shapes pronounced salinity with touches of ferrous earth that frame a core of luminous fruit. The rich mouthfeel is almost granular in texture. This wine is made in memory of the grower Basie van Lill, one of the legendary custodians of South Africa's old vines. This is a wine of extremes, as grape production does not extend much further north than this.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
96
Avg Price (ex-tax)
$ 81
Sadie Family Citrusdal Mountain Skurfberg 2023
Thursday, Oct 24, 2024
Color
White
Country
South Africa
Region
Coastal Region
Vintage
2023
Download Shelftalker
Density and depth to this full-bodied chenin blanc. It’s savory and zesty, showing notes of lime peel, sliced pears, fenugreek, beeswax and chamomile. Bright, yet compact and dense. Chenin blanc from the Skurfberg Mountain in the Citrusdal mountain area, planted on decomposed Table Mountain sandstone soils. Try from 2025.
Claire Nesbitt
Staff Writer & Critic
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
Drinking Window
2026 - 2046
From: South Africa: Where Are We Now? (Sep 2024)
The 2023 Skurfberg, pure Chenin on sandstone soils (which Sadie mentioned creates "earthy" whites), has a very intense nose. It’s oily and resinous with grapefruit and a touch of peach skin, very well defined but requiring time in the glass. Taut and fresh, the palate is quite lime-driven on the entry, brimming with energy from start to finish. It gently fans out toward the finish. This is a supremely gifted Skurfberg.
- By Neal Martin on August 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Eben Sadie is na jaren werk in Priorat en de oprichting van Terroir al Limit, teruggekeerd naar zijn roots. Om het in zijn eigen woorden te zeggen: "Een wijnmaker moet in zijn streek van herkomst wijnen maken. Daar waar hij terroir het beste zou moeten kennen." De wijnwereld kent een aantal helden, en Eben Sadie is daar één van.
Eben studeerde af als oenoloog te Elsenburg (Zuid-Afrika). Daar raakte hij geïntegreerd door de wijnstok: een plant die zoveel diversiteit biedt, 5000 variëteiten over de hele wereld. Sadie reisde gedurende 8 jaar de wereld rond en werkte zowel in bedrijven die jaarlijks 6 miljoen liter wijn maken als in bedrijven die maar 6 vaten produceren. Hij kwam terecht in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Oregon en Californië, om uiteindelijk naar zijn vaderland Zuid-Afrika terug te keren. Daar wordt hij nu gerekend tot de nieuwe garde wijnmakers die de Nieuwe Wereld een betere reputatie willen bezorgen.
Hij vestigde zich in Swartland (1999), een nieuwe wijnregio voor Zuid-Afrika. Tegelijk brak hij resoluut met de gewoonte in de Nieuwe Wereld om wijnen van één enkele druivensoort te maken: hij koos voor blends van complementaire druivensoorten. De reden daarvoor baseerde hij op een nuchtere analyse: "Overal in de wereld worden wijnen van verschillende druivensoorten gemaakt in een mediterraan, zuidelijk klimaat, terwijl de wijnen van één enkele druivensoort vooral voorkomen in een continentaal, meer noordelijk klimaat.
De meeste landen genieten daar van een mediterraan klimaat, maar toch begon men er wijnen van één druivensoort te maken: van Cabernet Sauvignon, van Merlot, van Chardonnay enzovoort. Dat had in het begin succes, omdat het nieuw was en omdat de druivensoort sterk op de voorgrond werd geplaatst. Maar echt grote wijnen maak je daar niet mee. Het gevolg is dat de Nieuwe Wereld goed scoort in de lagere prijsklassen, maar niet gezien wordt als een leverancier van grote wijnen. Dat wil ik veranderen."
Sadie zette zijn visie meteen om in de praktijk. Hij plantte de druivensoorten aan die in het zuidelijke Rhônegebied de beste resultaten geven : Syrah, Grenache en Mourvèdre. 43 ha verdeeld over 48 verschillende percelen, biodynamisch bewerkt en verwerkt. Daarnaast wist hij nog tal van oude wijngaarden te ontdekken, ze te restaureren en een nieuw leven te geven (Ouwingerd-reeks). En net zoals in de tijd van Terroir al Limit, gaf hij de wijnen eigenheid en voorzag hij ze van zijn eigen handtekening, die van verfijning.
De Swartlandregio strekt zich uit ten noorden van Kaapstad, tussen Durbanville en Piketberg, naar het binnenland toe vanaf de Atlantische Oceaan, met Malmesbury in het midden ervan. De regio heeft een heel stabiel klimaat, waardoor elk jaar een heel consequente kwaliteit kan bereikt worden. Alle druiven zijn afkomstig van wijngaarden die niet geïrrigeerd worden, gelegen in de regio Swartland.Eben Sadie is een wijnfilosoof in vele opzichten. Hierdoor gebruikt hij vele oude technieken in combinatie met experimenten.
Zo fermenteert hij gedeeltes van zijn wijn in grote betonnen ‘eieren’, Stöckinger-foeders, amforen en gebruikt hij houten vaten die niet getoast zijn. Ook is hij een experiment begonnen met het fermenteren in kruiken die gemaakt zijn van de grond rondom het wijnhuis en die tijdens de fermentatie begraven worden. Deze techniek is al zeer oud en stamt uit het Balkangebied.
Trivia
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aanDe Skurfberg maakt deel uit van het Citrusdal berggebied en het woord Skurfberg (Ruige Berg) verwijst vooral naar het grillige en ruwe uiterlijk van de berg. De bodem bestaat voornamelijk uit afgebroken zandsteenformaties van de Tafelberg en is meestal zeer zanderig. Het is echt een geweldige locatie voor Chenin en het is hoogst ongebruikelijk dat zo'n warm en droog gebied wijnen produceert met deze enorme textuur en frisheid.
De Skurfberg is een 100% Chenin blanc en de druiven worden geplukt in kleine kratten van 20 kg en vervolgens in een koelruimte geplaatst om de temperatuur te verlagen. Wij beschouwen dit als een essentiële stap in het Swartland, waar de temperatuur tijdens de oogst vaak 35 graden en meer bedraagt; en het persen van warme druiven brengt een reeks potentiële uitdagingen met zich mee zoals vroegtijdige fermentatie en verlies van zuren. Het koelproces wordt gevolgd door het persen van hele trossen. Het proces duurt ongeveer drie uur en gedurende deze tijd is er een marge van bezinking van het sap in de opvangtank. Het sap wordt vervolgens overgebracht naar twee oudere vaten waar het ongemoeid wordt gelaten tot de natuurlijke gisting begint. Het gistingsproces kan soms 10 of meer dagen in beslag nemen en kan 1 tot 6 maanden duren, soms pas in het volgende voorjaar, wanneer de malolactische gisting vaak ook voltooid is. De wijn blijft 12 maanden op vat op de gistingsdroesem en we bottelen van de droesem.
De combinatie van het volume van de wijn en de stevige zuurgraad zorgt voor een ongelooflijke wijn die in wezen is gemaakt om lang mee te gaan. De kenmerkende aroma's van granny smith-appel, perzikhuid en lanoline zijn zeer aanwezig. De viscositeit en het volume van de wijn, in combinatie met de scherpe zuurgraad, suggereren dat deze jaargang het potentieel heeft om uitzonderlijk goed te verouderen, vergelijkbaar met Kokerboom.
Eben Sadie: "Please give this wine the time in the bottle; it is good for the time…"
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.=
Over Olifants River
De wijnbouwregio Olifants River is een van de meest noordelijk gelegen wijngebieden in Zuid-Afrika's West-Kaap. Het gebied strekt zich uit over een lengte van maar liefst 145 kilometer, van Lutzville in het noorden tot Citrusdal in het zuiden. Omdat mesoklimaten en bodems flink verschillen, zijn er zeer uiteenlopende terroirs te vinden en kan er een grote diversiteit aan wijnen gemaakt worden. Tot voor kort was het enige wijngebied van betekenis in het noorden van de West-Kaap Cederberg, om de goede wijnen van het gelijknamige wijngoed. Maar met de toegenomen interesse in oude, niet geïrrigeerde wijngaarden (initiatieven van Rosa Kruger en Eben Sadie) zijn steeds meer afgelegen gebieden onder de radar van wijnproducenten gekomen. Een goed voorbeeld daarvan is Piekenierskloof. Mede door de ligging van 500 tot 800 meter boven de zeespiegel is het er een stuk koeler dan in Citrusdal zelf en valt er wat meer neerslag, net genoeg voor oude ‘bosstokke’ oftewel bushvines, bijvoorbeeld van grenache noir en chenin blanc.
Verpakking opmerking | Doos |
---|---|
Wijnsoort | Wit |
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Western Cape |
Appellatie | Olifants River |
Wijnhuis | Sadie Family |
Druif | Chenin Blanc, Palomino |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2024 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2046 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Met vrienden, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP 97
Reviewed by:
Monica Larner
Drink Date:
2025 - 2040
The Sadie Family 2023 Citrusdal Mountain Old Vine Series Skurfberg is one of three top-shelf Chenin Blancs made at this estate. These are some extraordinary wines that offer a classical profile of the varietal plus all of the distinctive mineral character of South Africa. In this case, the vines are in the remote Olifants River with weathered Table Mountain sandstone. The high iron content in the soil shapes pronounced salinity with touches of ferrous earth that frame a core of luminous fruit. The rich mouthfeel is almost granular in texture. This wine is made in memory of the grower Basie van Lill, one of the legendary custodians of South Africa's old vines. This is a wine of extremes, as grape production does not extend much further north than this.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
96
Avg Price (ex-tax)
$ 81
Sadie Family Citrusdal Mountain Skurfberg 2023
Thursday, Oct 24, 2024
Color
White
Country
South Africa
Region
Coastal Region
Vintage
2023
Download Shelftalker
Density and depth to this full-bodied chenin blanc. It’s savory and zesty, showing notes of lime peel, sliced pears, fenugreek, beeswax and chamomile. Bright, yet compact and dense. Chenin blanc from the Skurfberg Mountain in the Citrusdal mountain area, planted on decomposed Table Mountain sandstone soils. Try from 2025.
Claire Nesbitt
Staff Writer & Critic
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
Drinking Window
2026 - 2046
From: South Africa: Where Are We Now? (Sep 2024)
The 2023 Skurfberg, pure Chenin on sandstone soils (which Sadie mentioned creates "earthy" whites), has a very intense nose. It’s oily and resinous with grapefruit and a touch of peach skin, very well defined but requiring time in the glass. Taut and fresh, the palate is quite lime-driven on the entry, brimming with energy from start to finish. It gently fans out toward the finish. This is a supremely gifted Skurfberg.
- By Neal Martin on August 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Eben Sadie is na jaren werk in Priorat en de oprichting van Terroir al Limit, teruggekeerd naar zijn roots. Om het in zijn eigen woorden te zeggen: "Een wijnmaker moet in zijn streek van herkomst wijnen maken. Daar waar hij terroir het beste zou moeten kennen." De wijnwereld kent een aantal helden, en Eben Sadie is daar één van.
Eben studeerde af als oenoloog te Elsenburg (Zuid-Afrika). Daar raakte hij geïntegreerd door de wijnstok: een plant die zoveel diversiteit biedt, 5000 variëteiten over de hele wereld. Sadie reisde gedurende 8 jaar de wereld rond en werkte zowel in bedrijven die jaarlijks 6 miljoen liter wijn maken als in bedrijven die maar 6 vaten produceren. Hij kwam terecht in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Oregon en Californië, om uiteindelijk naar zijn vaderland Zuid-Afrika terug te keren. Daar wordt hij nu gerekend tot de nieuwe garde wijnmakers die de Nieuwe Wereld een betere reputatie willen bezorgen.
Hij vestigde zich in Swartland (1999), een nieuwe wijnregio voor Zuid-Afrika. Tegelijk brak hij resoluut met de gewoonte in de Nieuwe Wereld om wijnen van één enkele druivensoort te maken: hij koos voor blends van complementaire druivensoorten. De reden daarvoor baseerde hij op een nuchtere analyse: "Overal in de wereld worden wijnen van verschillende druivensoorten gemaakt in een mediterraan, zuidelijk klimaat, terwijl de wijnen van één enkele druivensoort vooral voorkomen in een continentaal, meer noordelijk klimaat.
De meeste landen genieten daar van een mediterraan klimaat, maar toch begon men er wijnen van één druivensoort te maken: van Cabernet Sauvignon, van Merlot, van Chardonnay enzovoort. Dat had in het begin succes, omdat het nieuw was en omdat de druivensoort sterk op de voorgrond werd geplaatst. Maar echt grote wijnen maak je daar niet mee. Het gevolg is dat de Nieuwe Wereld goed scoort in de lagere prijsklassen, maar niet gezien wordt als een leverancier van grote wijnen. Dat wil ik veranderen."
Sadie zette zijn visie meteen om in de praktijk. Hij plantte de druivensoorten aan die in het zuidelijke Rhônegebied de beste resultaten geven : Syrah, Grenache en Mourvèdre. 43 ha verdeeld over 48 verschillende percelen, biodynamisch bewerkt en verwerkt. Daarnaast wist hij nog tal van oude wijngaarden te ontdekken, ze te restaureren en een nieuw leven te geven (Ouwingerd-reeks). En net zoals in de tijd van Terroir al Limit, gaf hij de wijnen eigenheid en voorzag hij ze van zijn eigen handtekening, die van verfijning.
De Swartlandregio strekt zich uit ten noorden van Kaapstad, tussen Durbanville en Piketberg, naar het binnenland toe vanaf de Atlantische Oceaan, met Malmesbury in het midden ervan. De regio heeft een heel stabiel klimaat, waardoor elk jaar een heel consequente kwaliteit kan bereikt worden. Alle druiven zijn afkomstig van wijngaarden die niet geïrrigeerd worden, gelegen in de regio Swartland.Eben Sadie is een wijnfilosoof in vele opzichten. Hierdoor gebruikt hij vele oude technieken in combinatie met experimenten.
Zo fermenteert hij gedeeltes van zijn wijn in grote betonnen ‘eieren’, Stöckinger-foeders, amforen en gebruikt hij houten vaten die niet getoast zijn. Ook is hij een experiment begonnen met het fermenteren in kruiken die gemaakt zijn van de grond rondom het wijnhuis en die tijdens de fermentatie begraven worden. Deze techniek is al zeer oud en stamt uit het Balkangebied.
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aan