2024 Sadie Family Skurfberg

De fles/label kan afwijken van de afbeelding

Niet op voorraad

Momenteel niet beschikbaar

Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad

Omschrijving

chevron-down

De Skurfberg maakt deel uit van het Citrusdal berggebied en het woord Skurfberg (Ruige Berg) verwijst vooral naar het grillige en ruwe uiterlijk van de berg. De bodem bestaat voornamelijk uit afgebroken zandsteenformaties van de Tafelberg en is meestal zeer zanderig. Het is echt een geweldige locatie voor Chenin en het is hoogst ongebruikelijk dat zo'n warm en droog gebied wijnen produceert met deze enorme textuur en frisheid.

De Skurfberg is een 100% Chenin blanc en de druiven worden geplukt in kleine kratten van 20 kg en vervolgens in een koelruimte geplaatst om de temperatuur te verlagen. Wij beschouwen dit als een essentiële stap in het Swartland, waar de temperatuur tijdens de oogst vaak 35 graden en meer bedraagt; en het persen van warme druiven brengt een reeks potentiële uitdagingen met zich mee zoals vroegtijdige fermentatie en verlies van zuren. Het koelproces wordt gevolgd door het persen van hele trossen. Het proces duurt ongeveer drie uur en gedurende deze tijd is er een marge van bezinking van het sap in de opvangtank. Het sap wordt vervolgens overgebracht naar twee oudere vaten waar het ongemoeid wordt gelaten tot de natuurlijke gisting begint. Het gistingsproces kan soms 10 of meer dagen in beslag nemen en kan 1 tot 6 maanden duren, soms pas in het volgende voorjaar, wanneer de malolactische gisting vaak ook voltooid is. De wijn blijft 12 maanden op vat op de gistingsdroesem en we bottelen van de droesem.

De combinatie van het volume van de wijn en de stevige zuurgraad zorgt voor een ongelooflijke wijn die in wezen is gemaakt om lang mee te gaan. De kenmerkende aroma's van granny smith-appel, perzikhuid en lanoline zijn zeer aanwezig. De viscositeit en het volume van de wijn, in combinatie met de scherpe zuurgraad, suggereren dat deze jaargang het potentieel heeft om uitzonderlijk goed te verouderen, vergelijkbaar met Kokerboom.

Eben Sadie: "Please give this wine the time in the bottle; it is good for the time…"

WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.=

Over Olifants River

De wijnbouwregio Olifants River is een van de meest noordelijk gelegen wijngebieden in Zuid-Afrika's West-Kaap. Het gebied strekt zich uit over een lengte van maar liefst 145 kilometer, van Lutzville in het noorden tot Citrusdal in het zuiden. Omdat mesoklimaten en bodems flink verschillen, zijn er zeer uiteenlopende terroirs te vinden en kan er een grote diversiteit aan wijnen gemaakt worden. Tot voor kort was het enige wijngebied van betekenis in het noorden van de West-Kaap Cederberg, om de goede wijnen van het gelijknamige wijngoed. Maar met de toegenomen interesse in oude, niet geïrrigeerde wijngaarden (initiatieven van Rosa Kruger en Eben Sadie) zijn steeds meer afgelegen gebieden onder de radar van wijnproducenten gekomen. Een goed voorbeeld daarvan is Piekenierskloof. Mede door de ligging van 500 tot 800 meter boven de zeespiegel is het er een stuk koeler dan in Citrusdal zelf en valt er wat meer neerslag, net genoeg voor oude ‘bosstokke’ oftewel bushvines, bijvoorbeeld van grenache noir en chenin blanc.

Specificaties

chevron-down
Verpakking opmerking Doos
Wijnsoort Wit
Land Zuid-Afrika
Regio Western Cape
Appellatie Olifants River
Wijnhuis Sadie Family
Druif Chenin Blanc, Palomino
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2024
Drinken vanaf 2026
Drinken tot 2046
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 97
James Suckling rating 96
Vinous rating 95
Smaakprofiel Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol
Drink momenten Barbecue, Met vrienden, Open haard

Professionele Recensies

chevron-down

Parker

97

James Suckling

96

Vinous

95

Wijnhuis

chevron-down

Eben Sadie is na jaren werk in Priorat en de oprichting van Terroir al Limit, teruggekeerd naar zijn roots. Om het in zijn eigen woorden te zeggen: "Een wijnmaker moet in zijn streek van herkomst wijnen maken. Daar waar hij terroir het beste zou moeten kennen." De wijnwereld kent een aantal helden, en Eben Sadie is daar één van.

Eben studeerde af als oenoloog te Elsenburg (Zuid-Afrika). Daar raakte hij geïntegreerd door de wijnstok: een plant die zoveel diversiteit biedt, 5000 variëteiten over de hele wereld. Sadie reisde gedurende 8 jaar de wereld rond en werkte zowel in bedrijven die jaarlijks 6 miljoen liter wijn maken als in bedrijven die maar 6 vaten produceren. Hij kwam terecht in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Oregon en Californië, om uiteindelijk naar zijn vaderland Zuid-Afrika terug te keren. Daar wordt hij nu gerekend tot de nieuwe garde wijnmakers die de Nieuwe Wereld een betere reputatie willen bezorgen.

Hij vestigde zich in Swartland (1999), een nieuwe wijnregio voor Zuid-Afrika. Tegelijk brak hij resoluut met de gewoonte in de Nieuwe Wereld om wijnen van één enkele druivensoort te maken: hij koos voor blends van complementaire druivensoorten. De reden daarvoor baseerde hij op een nuchtere analyse: "Overal in de wereld worden wijnen van verschillende druivensoorten gemaakt in een mediterraan, zuidelijk klimaat, terwijl de wijnen van één enkele druivensoort vooral voorkomen in een continentaal, meer noordelijk klimaat.

De meeste landen genieten daar van een mediterraan klimaat, maar toch begon men er wijnen van één druivensoort te maken: van Cabernet Sauvignon, van Merlot, van Chardonnay enzovoort. Dat had in het begin succes, omdat het nieuw was en omdat de druivensoort sterk op de voorgrond werd geplaatst. Maar echt grote wijnen maak je daar niet mee. Het gevolg is dat de Nieuwe Wereld goed scoort in de lagere prijsklassen, maar niet gezien wordt als een leverancier van grote wijnen. Dat wil ik veranderen."

Sadie zette zijn visie meteen om in de praktijk. Hij plantte de druivensoorten aan die in het zuidelijke Rhônegebied de beste resultaten geven : Syrah, Grenache en Mourvèdre. 43 ha verdeeld over 48 verschillende percelen, biodynamisch bewerkt en verwerkt. Daarnaast wist hij nog tal van oude wijngaarden te ontdekken, ze te restaureren en een nieuw leven te geven (Ouwingerd-reeks). En net zoals in de tijd van Terroir al Limit, gaf hij de wijnen eigenheid en voorzag hij ze van zijn eigen handtekening, die van verfijning.

De Swartlandregio strekt zich uit ten noorden van Kaapstad, tussen Durbanville en Piketberg, naar het binnenland toe vanaf de Atlantische Oceaan, met Malmesbury in het midden ervan. De regio heeft een heel stabiel klimaat, waardoor elk jaar een heel consequente kwaliteit kan bereikt worden. Alle druiven zijn afkomstig van wijngaarden die niet geïrrigeerd worden, gelegen in de regio Swartland.Eben Sadie is een wijnfilosoof in vele opzichten. Hierdoor gebruikt hij vele oude technieken in combinatie met experimenten.

Zo fermenteert hij gedeeltes van zijn wijn in grote betonnen ‘eieren’, Stöckinger-foeders, amforen en gebruikt hij houten vaten die niet getoast zijn. Ook is hij een experiment begonnen met het fermenteren in kruiken die gemaakt zijn van de grond rondom het wijnhuis en die tijdens de fermentatie begraven worden. Deze techniek is al zeer oud en stamt uit het Balkangebied.

Bijlagen

chevron-down