2024 Sadie Family Pofadder
De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
| Wijnsoort | |
|---|---|
| Land | |
| Regio | |
| Appellatie | Swartland |
| Wijnhuis | |
| Jaar | 2024 |
| Druif | |
| Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
| Drink venster | 2027 - 2043 |
Op voorraad
24 items beschikbaar
Omschrijving
Eben Sadie wordt gerekend tot de pioniers in de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Door zijn inzicht kan gezegd worden, dat de regio Swartland in een geheel ander daglicht kwam te staan. Het was Eben, die hier de oudere wijngaarden vond en er zijn befaamde Columella en Palladius maakte.
De Pofadder is afkomstig van een wijngaard in Swartland, waarvan de bodem rijk is aan leisteen. De wijngaard ligt op Riebeek Mountain en was duidelijk de favoriete wijngaard uit de vijf keuzes, die er waren voor een Cinsault-wijn. Na de oogst is er een strenge selectie om zowel onrijpe als overrijpe druiven er uit te halen. De trossen worden vervolgens volledig in een open vat gefermenteerd en tweemaal daags is er een “punchdown”. Na een maand worden de druiven geperst in een “basket press” en vervolgens gaat de wijn gedurende een jaar op eiken houten vaten. De Pofadder toont delicate rode fruitaroma's van grote puurheid en lineaire kwaliteiten; er zijn zachte oosterse kruiden en aardse aroma's aan de buitenranden, wat suggereert dat de complexiteit in de toekomst zal toenemen. Hetzelfde fruit en de diepere aardse aspecten zijn terug te vinden in de textuur en smaak, wat een serieuzere stijl van Cinsault oplevert met tannines die ook opmerkelijk soepel zijn met een zachtere zuurgraad. Zeker een wijn die in zijn jonge jaren gedecanteerd moet worden en deze jaargang heeft naar verwachting een opmerkelijk lang drinkvenster.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
| Verpakking opmerking | Doos |
|---|---|
| Wijnsoort | Rood |
| Land | Zuid-Afrika |
| Regio | Western Cape |
| Appellatie | Swartland |
| Wijnhuis | Sadie Family |
| Druif | Cinsault |
| Biologisch gecertificeerd | Nee |
| Natural wijn | Nee |
| Vegan | Nee |
| Jaar | 2024 |
| Drinken vanaf | 2027 |
| Drinken tot | 2043 |
| Alcohol % | 14 |
| Alcoholvrij/arm | Nee |
| Inhoud | 0.75 ltr |
| Houtrijping | Ja |
| Bubbels | Nee |
| Dessert wijn | Nee |
| Afsluiting | Kurk |
| Parker rating | 95 |
| James Suckling rating | 95 |
| Vinous rating | 96 |
| Smaakprofiel | Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
| Drink momenten | Barbecue, Met vrienden, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$83
Drink Date:
2025 - 2038
The Sadie Family's 2023 Swartland Pofadder brings new perspective onto this grape. Cinsault can be "pretty," says Eben Sadie. However, this wine shows a greater sense of volume and heft. In the 1920s, this was a widely planted variety in South Africa, but it began to slip away with the rise of Cabernet Sauvignon, Merlot and Syrah. "It's like your brother in jail," says Eben Sadie. "You love it, but you can't talk about it." Today, Cinsault is a protagonist of the South African New Wave thanks to dedicated producers like Eben Sadie. He bottled Cinsault in 2009 and was the first to do so. Today, there are 40-plus producers specialized in the grape.
The Pofadder opens to aromas of rose potpourri, iris, botanical garden and something that reminds me of a Turkish spice bazaar. The fruit comes from a very productive site on iron-rich and slate formations, and the trick is to keep yields under control. Not many expressions of the grape have this level of depth and texture. The Sadie Family farms four Cinsault vineyards. "Like a puppy, it's the only grape that barks back," says Eben Sadie.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
95
Avg Price (ex-tax)
$ 77
Sadie Family Swartland Pofadder 2023
Saturday, Oct 26, 2024
Color
Red
Country
South Africa
Region
Coastal Region
Vintage
2023
Download Shelftalker
This has gorgeous aromatics, mesmerizing with rhubarb, licorice, redcurrant, citrus-rind, dried-rose and paprika aromas. It’s refined and elegant with medium body and fine-grained, crisp tannins providing bite. More savory characteristics come through on a long and taut finish. Cinsault from Riebeeksrivier in the Swartland, half destemmed and half whole-cluster fermented. Best after 2025.
Claire Nesbitt
Staff Writer & Critic
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
96
Drinking Window
2025 - 2045
From: South Africa: Where Are We Now? (Sep 2024)
The 2023 Pofadder, 100% Cinsault planted in schist, has a floral bouquet: white flowers, rose petals, bright wild strawberry and cranberry, with a little more mineralité than the Soldaat. The palate is medium-bodied with crunchy red fruit. It’s perhaps the most tensile of any Pofadder I’ve tasted, culminating in a linear finish with life-affirming frisson. There is an effortless brilliance about this Pofadder—even better than last year's offering.
- By Neal Martin on August 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Eben Sadie is na jaren werk in Priorat en de oprichting van Terroir al Limit, teruggekeerd naar zijn roots. Om het in zijn eigen woorden te zeggen: "Een wijnmaker moet in zijn streek van herkomst wijnen maken. Daar waar hij terroir het beste zou moeten kennen." De wijnwereld kent een aantal helden, en Eben Sadie is daar één van.
Eben studeerde af als oenoloog te Elsenburg (Zuid-Afrika). Daar raakte hij geïntegreerd door de wijnstok: een plant die zoveel diversiteit biedt, 5000 variëteiten over de hele wereld. Sadie reisde gedurende 8 jaar de wereld rond en werkte zowel in bedrijven die jaarlijks 6 miljoen liter wijn maken als in bedrijven die maar 6 vaten produceren. Hij kwam terecht in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Oregon en Californië, om uiteindelijk naar zijn vaderland Zuid-Afrika terug te keren. Daar wordt hij nu gerekend tot de nieuwe garde wijnmakers die de Nieuwe Wereld een betere reputatie willen bezorgen.
Hij vestigde zich in Swartland (1999), een nieuwe wijnregio voor Zuid-Afrika. Tegelijk brak hij resoluut met de gewoonte in de Nieuwe Wereld om wijnen van één enkele druivensoort te maken: hij koos voor blends van complementaire druivensoorten. De reden daarvoor baseerde hij op een nuchtere analyse: "Overal in de wereld worden wijnen van verschillende druivensoorten gemaakt in een mediterraan, zuidelijk klimaat, terwijl de wijnen van één enkele druivensoort vooral voorkomen in een continentaal, meer noordelijk klimaat.
De meeste landen genieten daar van een mediterraan klimaat, maar toch begon men er wijnen van één druivensoort te maken: van Cabernet Sauvignon, van Merlot, van Chardonnay enzovoort. Dat had in het begin succes, omdat het nieuw was en omdat de druivensoort sterk op de voorgrond werd geplaatst. Maar echt grote wijnen maak je daar niet mee. Het gevolg is dat de Nieuwe Wereld goed scoort in de lagere prijsklassen, maar niet gezien wordt als een leverancier van grote wijnen. Dat wil ik veranderen."
Sadie zette zijn visie meteen om in de praktijk. Hij plantte de druivensoorten aan die in het zuidelijke Rhônegebied de beste resultaten geven : Syrah, Grenache en Mourvèdre. 43 ha verdeeld over 48 verschillende percelen, biodynamisch bewerkt en verwerkt. Daarnaast wist hij nog tal van oude wijngaarden te ontdekken, ze te restaureren en een nieuw leven te geven (Ouwingerd-reeks). En net zoals in de tijd van Terroir al Limit, gaf hij de wijnen eigenheid en voorzag hij ze van zijn eigen handtekening, die van verfijning.
De Swartlandregio strekt zich uit ten noorden van Kaapstad, tussen Durbanville en Piketberg, naar het binnenland toe vanaf de Atlantische Oceaan, met Malmesbury in het midden ervan. De regio heeft een heel stabiel klimaat, waardoor elk jaar een heel consequente kwaliteit kan bereikt worden. Alle druiven zijn afkomstig van wijngaarden die niet geïrrigeerd worden, gelegen in de regio Swartland.Eben Sadie is een wijnfilosoof in vele opzichten. Hierdoor gebruikt hij vele oude technieken in combinatie met experimenten.
Zo fermenteert hij gedeeltes van zijn wijn in grote betonnen ‘eieren’, Stöckinger-foeders, amforen en gebruikt hij houten vaten die niet getoast zijn. Ook is hij een experiment begonnen met het fermenteren in kruiken die gemaakt zijn van de grond rondom het wijnhuis en die tijdens de fermentatie begraven worden. Deze techniek is al zeer oud en stamt uit het Balkangebied.
Trivia
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aanEben Sadie wordt gerekend tot de pioniers in de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Door zijn inzicht kan gezegd worden, dat de regio Swartland in een geheel ander daglicht kwam te staan. Het was Eben, die hier de oudere wijngaarden vond en er zijn befaamde Columella en Palladius maakte.
De Pofadder is afkomstig van een wijngaard in Swartland, waarvan de bodem rijk is aan leisteen. De wijngaard ligt op Riebeek Mountain en was duidelijk de favoriete wijngaard uit de vijf keuzes, die er waren voor een Cinsault-wijn. Na de oogst is er een strenge selectie om zowel onrijpe als overrijpe druiven er uit te halen. De trossen worden vervolgens volledig in een open vat gefermenteerd en tweemaal daags is er een “punchdown”. Na een maand worden de druiven geperst in een “basket press” en vervolgens gaat de wijn gedurende een jaar op eiken houten vaten. De Pofadder toont delicate rode fruitaroma's van grote puurheid en lineaire kwaliteiten; er zijn zachte oosterse kruiden en aardse aroma's aan de buitenranden, wat suggereert dat de complexiteit in de toekomst zal toenemen. Hetzelfde fruit en de diepere aardse aspecten zijn terug te vinden in de textuur en smaak, wat een serieuzere stijl van Cinsault oplevert met tannines die ook opmerkelijk soepel zijn met een zachtere zuurgraad. Zeker een wijn die in zijn jonge jaren gedecanteerd moet worden en deze jaargang heeft naar verwachting een opmerkelijk lang drinkvenster.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
| Verpakking opmerking | Doos |
|---|---|
| Wijnsoort | Rood |
| Land | Zuid-Afrika |
| Regio | Western Cape |
| Appellatie | Swartland |
| Wijnhuis | Sadie Family |
| Druif | Cinsault |
| Biologisch gecertificeerd | Nee |
| Natural wijn | Nee |
| Vegan | Nee |
| Jaar | 2024 |
| Drinken vanaf | 2027 |
| Drinken tot | 2043 |
| Alcohol % | 14 |
| Alcoholvrij/arm | Nee |
| Inhoud | 0.75 ltr |
| Houtrijping | Ja |
| Bubbels | Nee |
| Dessert wijn | Nee |
| Afsluiting | Kurk |
| Parker rating | 95 |
| James Suckling rating | 95 |
| Vinous rating | 96 |
| Smaakprofiel | Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
| Drink momenten | Barbecue, Met vrienden, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$83
Drink Date:
2025 - 2038
The Sadie Family's 2023 Swartland Pofadder brings new perspective onto this grape. Cinsault can be "pretty," says Eben Sadie. However, this wine shows a greater sense of volume and heft. In the 1920s, this was a widely planted variety in South Africa, but it began to slip away with the rise of Cabernet Sauvignon, Merlot and Syrah. "It's like your brother in jail," says Eben Sadie. "You love it, but you can't talk about it." Today, Cinsault is a protagonist of the South African New Wave thanks to dedicated producers like Eben Sadie. He bottled Cinsault in 2009 and was the first to do so. Today, there are 40-plus producers specialized in the grape.
The Pofadder opens to aromas of rose potpourri, iris, botanical garden and something that reminds me of a Turkish spice bazaar. The fruit comes from a very productive site on iron-rich and slate formations, and the trick is to keep yields under control. Not many expressions of the grape have this level of depth and texture. The Sadie Family farms four Cinsault vineyards. "Like a puppy, it's the only grape that barks back," says Eben Sadie.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
95
Avg Price (ex-tax)
$ 77
Sadie Family Swartland Pofadder 2023
Saturday, Oct 26, 2024
Color
Red
Country
South Africa
Region
Coastal Region
Vintage
2023
Download Shelftalker
This has gorgeous aromatics, mesmerizing with rhubarb, licorice, redcurrant, citrus-rind, dried-rose and paprika aromas. It’s refined and elegant with medium body and fine-grained, crisp tannins providing bite. More savory characteristics come through on a long and taut finish. Cinsault from Riebeeksrivier in the Swartland, half destemmed and half whole-cluster fermented. Best after 2025.
Claire Nesbitt
Staff Writer & Critic
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
96
Drinking Window
2025 - 2045
From: South Africa: Where Are We Now? (Sep 2024)
The 2023 Pofadder, 100% Cinsault planted in schist, has a floral bouquet: white flowers, rose petals, bright wild strawberry and cranberry, with a little more mineralité than the Soldaat. The palate is medium-bodied with crunchy red fruit. It’s perhaps the most tensile of any Pofadder I’ve tasted, culminating in a linear finish with life-affirming frisson. There is an effortless brilliance about this Pofadder—even better than last year's offering.
- By Neal Martin on August 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Eben Sadie is na jaren werk in Priorat en de oprichting van Terroir al Limit, teruggekeerd naar zijn roots. Om het in zijn eigen woorden te zeggen: "Een wijnmaker moet in zijn streek van herkomst wijnen maken. Daar waar hij terroir het beste zou moeten kennen." De wijnwereld kent een aantal helden, en Eben Sadie is daar één van.
Eben studeerde af als oenoloog te Elsenburg (Zuid-Afrika). Daar raakte hij geïntegreerd door de wijnstok: een plant die zoveel diversiteit biedt, 5000 variëteiten over de hele wereld. Sadie reisde gedurende 8 jaar de wereld rond en werkte zowel in bedrijven die jaarlijks 6 miljoen liter wijn maken als in bedrijven die maar 6 vaten produceren. Hij kwam terecht in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Oregon en Californië, om uiteindelijk naar zijn vaderland Zuid-Afrika terug te keren. Daar wordt hij nu gerekend tot de nieuwe garde wijnmakers die de Nieuwe Wereld een betere reputatie willen bezorgen.
Hij vestigde zich in Swartland (1999), een nieuwe wijnregio voor Zuid-Afrika. Tegelijk brak hij resoluut met de gewoonte in de Nieuwe Wereld om wijnen van één enkele druivensoort te maken: hij koos voor blends van complementaire druivensoorten. De reden daarvoor baseerde hij op een nuchtere analyse: "Overal in de wereld worden wijnen van verschillende druivensoorten gemaakt in een mediterraan, zuidelijk klimaat, terwijl de wijnen van één enkele druivensoort vooral voorkomen in een continentaal, meer noordelijk klimaat.
De meeste landen genieten daar van een mediterraan klimaat, maar toch begon men er wijnen van één druivensoort te maken: van Cabernet Sauvignon, van Merlot, van Chardonnay enzovoort. Dat had in het begin succes, omdat het nieuw was en omdat de druivensoort sterk op de voorgrond werd geplaatst. Maar echt grote wijnen maak je daar niet mee. Het gevolg is dat de Nieuwe Wereld goed scoort in de lagere prijsklassen, maar niet gezien wordt als een leverancier van grote wijnen. Dat wil ik veranderen."
Sadie zette zijn visie meteen om in de praktijk. Hij plantte de druivensoorten aan die in het zuidelijke Rhônegebied de beste resultaten geven : Syrah, Grenache en Mourvèdre. 43 ha verdeeld over 48 verschillende percelen, biodynamisch bewerkt en verwerkt. Daarnaast wist hij nog tal van oude wijngaarden te ontdekken, ze te restaureren en een nieuw leven te geven (Ouwingerd-reeks). En net zoals in de tijd van Terroir al Limit, gaf hij de wijnen eigenheid en voorzag hij ze van zijn eigen handtekening, die van verfijning.
De Swartlandregio strekt zich uit ten noorden van Kaapstad, tussen Durbanville en Piketberg, naar het binnenland toe vanaf de Atlantische Oceaan, met Malmesbury in het midden ervan. De regio heeft een heel stabiel klimaat, waardoor elk jaar een heel consequente kwaliteit kan bereikt worden. Alle druiven zijn afkomstig van wijngaarden die niet geïrrigeerd worden, gelegen in de regio Swartland.Eben Sadie is een wijnfilosoof in vele opzichten. Hierdoor gebruikt hij vele oude technieken in combinatie met experimenten.
Zo fermenteert hij gedeeltes van zijn wijn in grote betonnen ‘eieren’, Stöckinger-foeders, amforen en gebruikt hij houten vaten die niet getoast zijn. Ook is hij een experiment begonnen met het fermenteren in kruiken die gemaakt zijn van de grond rondom het wijnhuis en die tijdens de fermentatie begraven worden. Deze techniek is al zeer oud en stamt uit het Balkangebied.
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aan