2023 Domaine Latour-Giraud Bourgogne Chardonnay

rotation

Op voorraad

30 items beschikbaar

🚚 Bestel vandaag en je bestelling wordt morgen verzonden

Omschrijving

chevron-down

Jean Pierre Latour is een rustige man uit Meursault, die wars is van standing en reputaties. Hij maakt prachtige wijnen (krachtig wit en verfijnd rood) die internationaal groot aanzien genieten. Sinds 1680 worden bij Domaine Latour-Giraud druiven geteeld en sinds 1848 gebeurt dit in Meursault. Rond 1980 werd de beslissing genomen zelf te bottelen en niet meer aan handelaren te leveren. Het is nog steeds de trend voor druiventelers in Bourgogne om zelf wijn te gaan maken. Dit is de reden dat de handelaren zelf steeds meer wijngaarden opkopen om hun positie te kunnen behouden. Nu wordt het familiebedrijf geleid door Jean-Pierre Latour, die onder anderen wordt bijgestaan door zijn zus Florence. Het domein telt 10 hectare, waarvan 80% voor witte en 20% voor blauwe druiven. De Chardonnay wijngaarden liggen bijna allemaal in Meursault in de gemeente-appellatie en premier cru. De blauwe druiven groeien vooral in premier cru wijngaarden in Pommard (Refène), Volnay (Clos des Chênes). Het bedrijf kent grote internationale erkenning, 

herkomst, terroir en klimaat

De druiven komen uit percelen in en rond Meursault. De bodems bestaan vooral uit kalksteen en mergel met kiezels. Dit geeft spanning en een strakke, zilte toets. Het klimaat is koel-continentaal. Warme dagen zorgen voor rijp fruit. Koele nachten behouden de frisheid. Het levert chardonnay op met helder fruit, verfijnde zuren en een energieke structuur.

de wijn 2023 Domaine Latour-Giraud Bourgogne Chardonnay

De 2023 is het visitekaartje van het huis. Toegankelijk, precies en herkenbaar Meursault-georiënteerd. Denk aan citrus, witte perzik en een lichte nootachtige ondertoon. De wijn toont direct plezier, maar biedt ook inhoud en lengte. Dit is Bourgogne Blanc met duidelijke klasse voor zijn niveau.

druiven, oogst, fermentatie en opvoeding

100% chardonnay. Handmatige pluk in kleine kratten. In de kelder volgt zachte persing van hele trossen. De vergisting gebeurt deels in roestvrij staal voor spanning en frisheid. Een ander deel vergist en rijpt in Franse eiken vaten, waarvan een beperkt aandeel nieuw. De opvoeding duurt doorgaans 10 tot 12 maanden op fijne lies. Dit geeft textuur, nuance en een subtiele romigheid zonder het fruit te overstemmen.

kleur, geur en smaak

Licht strogeel met groene reflecties. In de neus citroen, limoen en rijpe appel. Daarna witte perzik, amandel en een vleugje brioche. In de mond strak en zuiver. De aanzet is fris, het middenpalet sappig en precies. De kalksteenbodem geeft een duidelijke, zilt-minerale lijn. De finale is lang en verkwikkend, met een subtiele kruidigheid van het vat.

serveeradvies en bewaarpotentieel

Serveren op 10 tot 12 graden in een ruim witwijnglas. Licht karaferen bij jonge flessen helpt de wijn open te zetten. Drink vanaf nu tot 2028 voor maximale frisheid en spanning. Een paar jaar flesrijping rondt de textuur af en verdiept de aromatiek.

aanbevolen wijn-spijs combinaties

  • Zeebaars met beurre blanc en bieslook. De frisse zuren en mineraliteit houden de saus licht en in balans.
  • Salade met geitenkaas, appel en walnoot. Het citrusfruit en de fijne ziltigheid sluiten aan bij het frisse, ziltige profiel.
  • Risotto met asperges en Parmezaan. De romigheid krijgt tegenspel van de strakke, verkwikkende finale.
  • Kalfsoester met paddenstoelenjus. De subtiele houttoets en amandelnoot verbinden vlees en jus.
  • Kabeljauw uit de oven met citroen en dille. De wijn versterkt het schone, sappige karakter van de vis.
  • Koudgesneden gevogelte met dragonmayonaise. De levendige zuren snijden door het romige element en houden het geheel fris.

wijnen van Domaine Latour-Giraud online bestellen?

Indien aanwezig vindt u In de tab ‘Bijlagen’ de officiële factsheet en extra informatie van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht, gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres. https://www.grandcruwijnen.nl/bezoek-ons U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator.

Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen. https://www.grandcruwijnen.nl/sommy

::contentReference[oaicite:0]{index=0}

Specificaties

chevron-down
Beschikbaar per 12 nov. 2025
Verpakking opmerking Doos
Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Appellatie Bourgogne (Appellatie)
Wijnhuis Domaine Latour-Giraud
Druif Chardonnay
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2023
Drinken vanaf 2025
Drinken tot 2032
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 92
James Suckling rating 94
Smaakprofiel Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch

Professionele Recensies

chevron-down

Parker

92

James Suckling

94

Wijnhuis

chevron-down

De geschiedenis van Latour-Giraud strekt zich uit over drie eeuwen en begint aan het einde van de XVIIe eeuw. De oudste bekende stamvader is Jean Latour-Boillot geboren omstreeks 1680. In die tijd was de wijnstok al het belangrijkste loon. De aanwezigheid van de familie Latour op de wijngaard verschijnt tijdens de Franse revolutie door de persoon van Jean Latour-Mouquin, geboren in 1748 en kleinzoon van Jean Latour-Boillot. De familie Giraud vestigde zich lange tijd in Côte d'Or, had rond 1845 een distilleerderij opgericht in het ziekenhuis van Meursault. Deze distilleerderij functioneerde tot 1914 en produceerde Fine of Bourgogne, van de Marc of Bourgogne, evenals de beroemde Bourgondië. 

Tegenwoordig wordt het geleid door Jean-Pierre Latour die zorgt voor de wijnproductie, de wijnbereiding, de fokkerij en de marketing. Hij wordt in zijn werk bijgestaan ​​door zijn zus Florence die zich bezighoudt met het administratieve gedeelte.  De wijngaarden van Latour-Giraud bestaan uit 10 hectare. Ze produceren alleen geclassificeerde wijnen, waaronder ongeveer 80% witte wijnen en 20% rode wijnen. Het merendeel van de witte wijnstokken bevindt zich in vijf appellaties van 1e Vintage van Meursault: Les Genevrières, Les Charmes, Les Perrières, Les Bouchères en Le Poruzot. Met 2 hectare in Meursault Genevrières is  Latour-Giraud de belangrijkste eigenaar van deze uitstekende eerste jaargang. Hij is ook eigenaar van een stuk eerste jaargang in de noordelijke grens van Puligny Montrachet, met het klimaat van Champs-Canet.

 

Bijlagen

chevron-down