2023 Creation Estate Viognier
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2023 - 2025 |
Creation was de eerste die viognier plantte in de Hemel-en-Aarde vallei. Het terroir blijkt er ideaal. De Atlantische Oceaan zorgt voor verkoeling, waardoor de druiven iets langer de tijd krijgen om te rijpen. Een langzame rijping zorgt ervoor dat de druiven aan aroma's winnen zonder dat het ten koste gaat van de frisse zuren. Dat laatste heeft ook te maken met het moment van oogsten. De druiven worden vroeg geplukt, vervolgens geperst en het sap wordt vergist in RVS tanks. Na de gisting blijft de wijn nog drie tot vier maanden op de gistcellen ('sur lie') rijpen. Dit maakt de wijn ronder van smaak. Er vindt geen malolactische omzetting of houtrijping plaats om de fruitigheid en frisse zuren te behouden.
De Creation Estate is een viognier op z'n Zuid-Afrikaans. Een romige wijn met intense aroma's van witte perzik, abrikoos en bloemen, die in de mond samen gaan met een knisperende mineraliteit. In het glas is de Viognier strogeel met in de neus de typische viognier tonen van witte perzik, abrikoos en een snufje nootmuskaat.
In de mond is de wijn full bodied, rijk, fruitig met een romig mondgevoel, aroma's van wit fruit en bloemen, aangevuld met een knisperende mineraliteit. Niet te koud serveren want dan verdwijnen de typische Viognier tonen. Heerlijk bij romige pastagerechten. Ook heerlijk bij een salade van kip, mango en koriander. Koriander zorgt voor een smaakexplosie!
Over Creation Estate
Toen Jean-Claude (JC) en Carolyn Martin in 2002 de uitdaging aangingen om een wijnhuis te beginnen in een uithoek van de Walker Bay Wine Region, was dat best even spannend. Hier waren namelijk nog nooit eerder wijnstokken aangeplant, maar JC en Carolyn - beide telgen uit bekende wijnfamilies - waren vastbesloten en overtuigd van het potentieel van het gebied. Samen richtten ze Creation Estate op in de Hemel-en-Aarde Vallei. Vijf jaar later, in 2007, vond de eerste oogst plaats en hebben ze de kelder voorzien van de beste apparatuur uit Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Sindsdien timmeren ze hard aan de weg. Niet alleen met hun kwaliteitswijnen, ook de tasting room heeft inmiddels naam gemaakt.
Vandaag de dag beschikt Creation Estate over 50 hectare wijngaarden in de Hemel-en-Aarde Vallei. De filosofie van JC en Carolyn voor het maken van wijn is gebaseerd op “het verbeteren van de schoonheid van de natuur”. Het gaat in de eerste plaats om de kwaliteit van de druiven, niet om de trucjes die uitgevoerd kunnen worden in de kelder. “Wijn maken is een delicate kunst die terughoudend moet zijn om de nuances van de herkomst te kunnen vastleggen”, aldus JC Martin. Het terroir is belangrijk bij Creation Estate. Niet gek, want de combinatie van hoger gelegen wijngaarden en de nabijheid van de Atlantische Oceaan zorgt voor een uniek microklimaat in Walker Bay. Daarnaast werkt JC Martin met wilde gistcellen in plaats van commercieel ontwikkelde, lees hierover meer op onze nieuwspagina.
In 2019 is de gemeente Overstrand Hermanus in Zuid-Afrika bekroond door UNESCO met de status ‘Creative City status for Gastronomy’! Dit is een van de slechts 10 steden wereldwijd en de eerste op het Afrikaanse continent die deze onderscheiding ontving. Voor het wijnhuis Creation, en andere vele individuen en boetiekproducenten uit de streek, is dit een eerbetoon aan de bijdrage die zij leveren aan het bereiken van doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.
Over Hemel-en-Aarde Vallei
Creation Estate is gevestigd in de Hemel-en-Aarde Ridge, een subgebied binnen de Hemel-en-Aarde Vallei. Het ligt op ongeveer twintig kilometer van Hermanus, de kustplaats aan de Walker Bay die ook wel te boek staat als de ‘walvissenhoofdstad’ van Zuid-Afrika. De Atlantische Oceaan zorgt er niet alleen voor dat de walvissen hier met plezier ronddobberen, ook brengt het een ideaal klimaat voor wijnbouw met zich mee. Het is er warm, maar het wordt zelden warmer dan dertig graden in het groeiseizoen. Dat komt door de frisse zeebries en het feit dat de wijngaarden van Creation Estate iets hoger liggen dan de meeste wijngaarden in het gebied. De druiven krijgen de kans optimaal te rijpen, maar behouden hun frisse zuren dankzij de koele nachten. Ook de bodem speelt hierin een belangrijke rol. De wijngaarden hebben een van klei afgeleide leisteenbodem, Bokkeveld genaamd. Het voorkomt waterstress en maakt de wijnstokken minder krachtig, hetgeen weer bijdraagt aan de langzame rijping van de druiven (vanwege de langzame afgifte van grondwater).
Kortom, Creation Estate heeft in de Hemel-en-Aarde Ridge een uniek terroir te pakken. Ze weten dit te vertalen naar volle, maar tegelijkertijd elegante wijnen met rijpe fruitaroma’s, frisse zuren en een prachtige mineraliteit.
WEETJE: In de tab 'Bijlagen' vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Walker Bay |
Appellatie | Hemel en Aarde Vallei |
Wijnhuis | Creation Estate |
Druif | Viognier |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2025 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Steenfruit, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Met vrienden, Summer party, Terras |
Toen Jean-Claude (JC) en Carolyn Martin in 2002 de uitdaging aangingen om een wijnhuis te beginnen in een uithoek van de Walker Bay Wine Region, was dat best even spannend. Hier waren namelijk nog nooit eerder wijnstokken aangeplant, maar JC en Carolyn - beide telgen uit bekende wijnfamilies - waren vastbesloten en overtuigd van het potentieel van het gebied. Samen richtten ze Creation Estate op in de Hemel-en-Aarde Vallei. Vijf jaar later, in 2007, vond de eerste oogst plaats en hebben ze de kelder voorzien van de beste apparatuur uit Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Sindsdien timmeren ze hard aan de weg. Niet alleen met hun kwaliteitswijnen, ook de tasting room heeft inmiddels naam gemaakt.
Vandaag de dag beschikt Creation Estate over 50 hectare wijngaarden in de Hemel-en-Aarde Vallei. De filosofie van JC en Carolyn voor het maken van wijn is gebaseerd op “het verbeteren van de schoonheid van de natuur”. Het gaat in de eerste plaats om de kwaliteit van de druiven, niet om de trucjes die uitgevoerd kunnen worden in de kelder. “Wijn maken is een delicate kunst die terughoudend moet zijn om de nuances van de herkomst te kunnen vastleggen”, aldus JC Martin. Het terroir is belangrijk bij Creation Estate. Niet gek, want de combinatie van hoger gelegen wijngaarden en de nabijheid van de Atlantische Oceaan zorgt voor een uniek microklimaat in Walker Bay. Daarnaast werkt JC Martin met wilde gistcellen in plaats van commercieel ontwikkelde, lees hierover meer op onze nieuwspagina.
In 2019 is de gemeente Overstrand Hermanus in Zuid-Afrika bekroond door UNESCO met de status ‘Creative City status for Gastronomy’! Dit is een van de slechts 10 steden wereldwijd en de eerste op het Afrikaanse continent die deze onderscheiding ontving. Voor het wijnhuis Creation, en andere vele individuen en boetiekproducenten uit de streek, is dit een eerbetoon aan de bijdrage die zij leveren aan het bereiken van doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.
Omschrijving
Creation was de eerste die viognier plantte in de Hemel-en-Aarde vallei. Het terroir blijkt er ideaal. De Atlantische Oceaan zorgt voor verkoeling, waardoor de druiven iets langer de tijd krijgen om te rijpen. Een langzame rijping zorgt ervoor dat de druiven aan aroma's winnen zonder dat het ten koste gaat van de frisse zuren. Dat laatste heeft ook te maken met het moment van oogsten. De druiven worden vroeg geplukt, vervolgens geperst en het sap wordt vergist in RVS tanks. Na de gisting blijft de wijn nog drie tot vier maanden op de gistcellen ('sur lie') rijpen. Dit maakt de wijn ronder van smaak. Er vindt geen malolactische omzetting of houtrijping plaats om de fruitigheid en frisse zuren te behouden.
De Creation Estate is een viognier op z'n Zuid-Afrikaans. Een romige wijn met intense aroma's van witte perzik, abrikoos en bloemen, die in de mond samen gaan met een knisperende mineraliteit. In het glas is de Viognier strogeel met in de neus de typische viognier tonen van witte perzik, abrikoos en een snufje nootmuskaat.
In de mond is de wijn full bodied, rijk, fruitig met een romig mondgevoel, aroma's van wit fruit en bloemen, aangevuld met een knisperende mineraliteit. Niet te koud serveren want dan verdwijnen de typische Viognier tonen. Heerlijk bij romige pastagerechten. Ook heerlijk bij een salade van kip, mango en koriander. Koriander zorgt voor een smaakexplosie!
Over Creation Estate
Toen Jean-Claude (JC) en Carolyn Martin in 2002 de uitdaging aangingen om een wijnhuis te beginnen in een uithoek van de Walker Bay Wine Region, was dat best even spannend. Hier waren namelijk nog nooit eerder wijnstokken aangeplant, maar JC en Carolyn - beide telgen uit bekende wijnfamilies - waren vastbesloten en overtuigd van het potentieel van het gebied. Samen richtten ze Creation Estate op in de Hemel-en-Aarde Vallei. Vijf jaar later, in 2007, vond de eerste oogst plaats en hebben ze de kelder voorzien van de beste apparatuur uit Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Sindsdien timmeren ze hard aan de weg. Niet alleen met hun kwaliteitswijnen, ook de tasting room heeft inmiddels naam gemaakt.
Vandaag de dag beschikt Creation Estate over 50 hectare wijngaarden in de Hemel-en-Aarde Vallei. De filosofie van JC en Carolyn voor het maken van wijn is gebaseerd op “het verbeteren van de schoonheid van de natuur”. Het gaat in de eerste plaats om de kwaliteit van de druiven, niet om de trucjes die uitgevoerd kunnen worden in de kelder. “Wijn maken is een delicate kunst die terughoudend moet zijn om de nuances van de herkomst te kunnen vastleggen”, aldus JC Martin. Het terroir is belangrijk bij Creation Estate. Niet gek, want de combinatie van hoger gelegen wijngaarden en de nabijheid van de Atlantische Oceaan zorgt voor een uniek microklimaat in Walker Bay. Daarnaast werkt JC Martin met wilde gistcellen in plaats van commercieel ontwikkelde, lees hierover meer op onze nieuwspagina.
In 2019 is de gemeente Overstrand Hermanus in Zuid-Afrika bekroond door UNESCO met de status ‘Creative City status for Gastronomy’! Dit is een van de slechts 10 steden wereldwijd en de eerste op het Afrikaanse continent die deze onderscheiding ontving. Voor het wijnhuis Creation, en andere vele individuen en boetiekproducenten uit de streek, is dit een eerbetoon aan de bijdrage die zij leveren aan het bereiken van doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.
Over Hemel-en-Aarde Vallei
Creation Estate is gevestigd in de Hemel-en-Aarde Ridge, een subgebied binnen de Hemel-en-Aarde Vallei. Het ligt op ongeveer twintig kilometer van Hermanus, de kustplaats aan de Walker Bay die ook wel te boek staat als de ‘walvissenhoofdstad’ van Zuid-Afrika. De Atlantische Oceaan zorgt er niet alleen voor dat de walvissen hier met plezier ronddobberen, ook brengt het een ideaal klimaat voor wijnbouw met zich mee. Het is er warm, maar het wordt zelden warmer dan dertig graden in het groeiseizoen. Dat komt door de frisse zeebries en het feit dat de wijngaarden van Creation Estate iets hoger liggen dan de meeste wijngaarden in het gebied. De druiven krijgen de kans optimaal te rijpen, maar behouden hun frisse zuren dankzij de koele nachten. Ook de bodem speelt hierin een belangrijke rol. De wijngaarden hebben een van klei afgeleide leisteenbodem, Bokkeveld genaamd. Het voorkomt waterstress en maakt de wijnstokken minder krachtig, hetgeen weer bijdraagt aan de langzame rijping van de druiven (vanwege de langzame afgifte van grondwater).
Kortom, Creation Estate heeft in de Hemel-en-Aarde Ridge een uniek terroir te pakken. Ze weten dit te vertalen naar volle, maar tegelijkertijd elegante wijnen met rijpe fruitaroma’s, frisse zuren en een prachtige mineraliteit.
WEETJE: In de tab 'Bijlagen' vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Walker Bay |
Appellatie | Hemel en Aarde Vallei |
Wijnhuis | Creation Estate |
Druif | Viognier |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2025 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Steenfruit, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Met vrienden, Summer party, Terras |
Wijnhuis
Toen Jean-Claude (JC) en Carolyn Martin in 2002 de uitdaging aangingen om een wijnhuis te beginnen in een uithoek van de Walker Bay Wine Region, was dat best even spannend. Hier waren namelijk nog nooit eerder wijnstokken aangeplant, maar JC en Carolyn - beide telgen uit bekende wijnfamilies - waren vastbesloten en overtuigd van het potentieel van het gebied. Samen richtten ze Creation Estate op in de Hemel-en-Aarde Vallei. Vijf jaar later, in 2007, vond de eerste oogst plaats en hebben ze de kelder voorzien van de beste apparatuur uit Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Sindsdien timmeren ze hard aan de weg. Niet alleen met hun kwaliteitswijnen, ook de tasting room heeft inmiddels naam gemaakt.
Vandaag de dag beschikt Creation Estate over 50 hectare wijngaarden in de Hemel-en-Aarde Vallei. De filosofie van JC en Carolyn voor het maken van wijn is gebaseerd op “het verbeteren van de schoonheid van de natuur”. Het gaat in de eerste plaats om de kwaliteit van de druiven, niet om de trucjes die uitgevoerd kunnen worden in de kelder. “Wijn maken is een delicate kunst die terughoudend moet zijn om de nuances van de herkomst te kunnen vastleggen”, aldus JC Martin. Het terroir is belangrijk bij Creation Estate. Niet gek, want de combinatie van hoger gelegen wijngaarden en de nabijheid van de Atlantische Oceaan zorgt voor een uniek microklimaat in Walker Bay. Daarnaast werkt JC Martin met wilde gistcellen in plaats van commercieel ontwikkelde, lees hierover meer op onze nieuwspagina.
In 2019 is de gemeente Overstrand Hermanus in Zuid-Afrika bekroond door UNESCO met de status ‘Creative City status for Gastronomy’! Dit is een van de slechts 10 steden wereldwijd en de eerste op het Afrikaanse continent die deze onderscheiding ontving. Voor het wijnhuis Creation, en andere vele individuen en boetiekproducenten uit de streek, is dit een eerbetoon aan de bijdrage die zij leveren aan het bereiken van doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.