2022 Sebastiani Chardonnay

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2024 - 2027 |
- Koop 6 voor 12,95 10,70 en bespaar 7%
Omschrijving
De Italiaanse immigrant Samuele Sebastiani kwam eind 19e eeuw naar Californië en werd in Sonoma al snel bekend vanwege zijn kwaliteitswijnen met een breed scala aan internationaal bekende druivensoorten. De specialiteiten voor het gebied zijn Chardonnay en Pinot Noir. Maar Sebastiani mag zich ook de pionier van de Cabernet De Sebastiani California Chardonnay is afkomstig van wijngaarden in Californië, in Lake County en Sonoma en is een blend van hoofdzakelijk Chardonnay met vleugje Sauvignon blanc voor wat extra frisheid. De druiven worden in de vroege ochtend geoogst om maximale frisheid te behouden. Na de persing wordt het sap vergist in RVS De Sebastiani California Chardonnay heeft een lichtgele kleur met in de neus aroma's van appel, citroen en steenfruit. In de mond is de wijn vol van smaak met tonen van appel en citrus, maar ook verfrissende zuren. Heerlijk bij gepocheerde zalm bij kip in roomsaus.
OVER AVA NORTHERN COAST
Van de glooiende heuvels in het zuiden tot de gigantische sequoiabossen in het noorden, de wijngaarden aan de noordkust beslaan meer dan 3 miljoen hectare, verenigd door de klimatologische invloed van de sluipende Pacifische ochtendmist en kustbriesjes. De thuisbasis van een van de meest gematigde klimaten in Californië, dit gebied omvat de meeste van de beroemde en gevierde wijnmakerijen van de staat. De AVA bestaat uit de beroemde gebieden ten noorden van San Francisco. De provincies Napa, Sonoma, Mendocino, Lake, Solano en Marin zijn hier te vinden, evenals de sub-appellaties Russian River Valley, Stags Leap en Los Carneros.De beste wijnen uit het gebied worden niet geëtiketteerd onder de North Coast AVA. In plaats daarvan worden ze geassocieerd met specifieke AVA-subbenamingen. Als zodanig zal de North Coast AVA-wijnstijl meer een generiek Californisch rood type zijn, waarbij fruit uit de hele appellatie wordt gemengd. Het klimaat, dat koeler is dan dat van de Central Coast, zorgt voor de productie van frissere en expressievere Cabernet Sauvignon, gedurfde Zinfandels, fijne Pinot Noir, fruitige Merlot, tropische Chardonnay en frisse Sauvignon blancs.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | USA |
Regio | Californie |
Wijnhuis | Sebastiani |
Druif | Chardonnay, Sauvignon Blanc |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2027 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Schroefdop |
Aanbieding | Staffelkorting |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Wijnhuis
De Italiaanse immigrant Samuele Sebastiani kwam eind 19e eeuw naar Californië en werd in Sonoma al snel bekend vanwege zijn kwaliteitswijnen met een breed scala aan internationaal bekende druivensoorten. De specialiteiten voor het gebied zijn Chardonnay en Pinot Noir. Maar Sebastiani mag zich ook de pionier van de Cabernet Sauvignon in Sonoma noemen. Ze waren het eerste wijnhuis in de AVA met Cabernet Sauvignon aangeplant.
Het wijnhuis Sebastiani werd opgericht in 1904. Destijds werd het wijnhuis gebouwd in een voor die tijd zeer landelijk gebied, bekend om de landbouw en veeteelt. De landbouwlucht die incidenteel tot aan de kust te ruiken was bij oostenwind werd gekscherend ‘Sonoma aroma’ genoemd. Het waren in die tijd vooral boeren die naar Sonoma kwamen vanwege de goede landbouwgrond en verkoelende omstandigheden vanuit de Amerikaanse westkustlijn. Samuele kwam in eerste instantie niet voor de wijnbouw naar Californië, maar om aan de straten van San Francisco te werken. Begin 20e eeuw was hij ook verantwoordelijk voor de bouw van de landelijke dorpskern van Sonoma, die nu nog steeds in dezelfde hoedanigheid bestaat. In 1904 ging hij daar wijn maken voor de lokale bevolking.
Sonoma bleek niet alleen ideaal voor landbouw in het algemeen, maar nog specifieker ideaal voor wijnbouw te zijn. Het zijn de Pinot Noir en de Chardonnay die het meest profiteren van dit unieke microklimaat, dat zich kenmerkt door de zogeheten Humbold-golfstroom. Maar ook Cabernet Sauvignon speelt hier voor Sebastiani een zeker zo belangrijke rol.
Inmiddels behoort Sonoma tot de meest duurzame en innovatieve wijngebieden van Californië. In de wijngaarden van Sebastiani zie je dat terug in gebalanceerd bodembeleid: compostgebruik wordt gestimuleerd en het gebruik van pesticiden wordt geminimaliseerd. Daarnaast is er een water-management-programma, waarbij de hoeveelheid irrigatiewater wordt verminderd, en een recyclingsprogramma.