2022 Littorai Pinot Noir Savoy Vineyard Anderson Valley

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | USA |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2025 - 2035 |
Op voorraad
12 items beschikbaar
Omschrijving
De pinot noir druiven voor de Littorai Pinot Noir Les Larmes Anderson Valley worden ’s nachts met de hand geplukt waarbij zeer streng geselecteerd wordt. In de vinificatiekelder worden ontsteeld en gekneusd waarbij een klein deel van de trossen intact gelaten. Dit geheel van druiven en trossen laat men ruim twee weken lang temperatuur gecontroleerd (28°C) de alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten ondergaan op roestvrijstalen tanks. Hierna volgt persing en wordt de jonge wijn overgestoken op Franse eikenhouten barriques voor de malolactische gisting en rijping. Na ongeveer 14 maanden wordt de wijn geassembleerd en zonder klaring of filtering gebotteld. Dit hele proces verloopt geheel volgens biologische regels en voorschriften, maar is niet gecertificeerd. Anderson Valley in Mendocino County is slechts vijftien mijl lang, maar gun uzelf voldoende tijd om deze ongelooflijk complexe en geologisch diverse regio te verkennen. Het is de reis waard vanwege de schilderachtige schoonheid van de vallei en de schilderachtige stadjes, Boonville en Philo, maar er zijn ook ongeveer 20 lokale wijnhuizen om te bezoeken. Als wijnbestemming is de Anderson Valley relatief jong. Het klimaat werd lange tijd als te koel beschouwd voor vitis vinifera. Lees meer onder de link: Appelatie
De Pinot Noir druiven worden ’s nachts met de hand geplukt waarbij zeer streng geselecteerd wordt. In de vinificatiekelder wordt de helft van de trossen ontsteeld en gekneusd en de andere helft intact gelaten. De druiven en trossen laat men afzonderlijk ruim twee weken lang temperatuur gecontroleerd (28°C) de alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten ondergaan op roestvrijstalen tanks. Hierna gebruikt men enkel de uitloop van jonge wijn (het sap van de ongeperste druivenmassa) die wordt overgestoken op Franse eikenhouten barriques (25% nieuw), voor de malolactische gisting en rijping. Na ongeveer 16 maanden wordt de wijn geassembleerd en zonder klaring of filtering gebotteld. Dit hele proces verloopt geheel volgens biologische regels en voorschriften, maar is niet gecertificeerd. De Pinot Noir Savoy Vineyard wordt gemaakt van druiven die afkomstig zijn van de Savoy wijngaard. De Savoy Pinot Noir is helder robijnrood van kleur. In de neus aroma’s van kersen, granaatappel, sinaasappelschil, viooltjes, kreupelhout, tabak en een hint van zwarte peper. In het smaakpalet tonen van klein roodzwart fruit, specerijen en gekonfijte kersen, die gepaard gaan met een fraaie afdronk met verfijnde tannines en subtiele zuren.
Suckling eindigt zijn beoordeling (97/100) met: "Extremely well done"
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | USA |
Regio | Californie |
Appellatie | Anderson Valley |
Wijnhuis | Littorai |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Rood fruit, Soepel, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 93
Reviewed by:
Erin Brooks
Release Price:
NA
Drink Date:
2025 - 2035
The 2022 Pinot Noir Savoy Vineyard comes from vines planted from 1991 to 1993. The nose is bursting with cranberry and rhubarb fruit, plus accents of licorice, mossy bark and mushroom. The medium-bodied palate is velvety and mouthwatering with alluringly crunchy fruit and a long, autumnal finish. 420 cases were made.
Published: Mar 29, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
97
Avg Price (ex-tax)
$ 124
Littorai Pinot Noir Mendocino Anderson Valley Savoy Vineyard 2022
Wednesday, Jun 12, 2024
Color
Red
Country
United States
Region
California
Vintage
2022
Plenty going on, with a floral, mushroom, plum and strawberry character. Medium- to full-bodied with clarity, focus and minerality, plus umami undertones. Bright and focused. Extremely well done. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
94
Drinking Window
2025 - 2032
From: Update - Sonoma and Neighbors 2022 & 2023: Opposites Attract (Jan 2025)
The 2022 Pinot Noir Savoy Vineyard is a total charmer. Pliant, easygoing and beautifully open-knit, the 2022 will drink well right out of the gate. Vibrant red/purplish fruit, blood orange, spice and rose petal all grace this mid-weight, nuanced Anderson Valley Pinot. The Savoy is among the first wines I would open in this collection of 2022s.
- By Antonio Galloni on January 2025
My annual tasting at Littorai is always one of the highlights of the year because the wines encompass so many top vineyards in Sonoma County and Anderson Valley. Explorations of site. That’s what this range is all about.
Cold, foggy weather was a constant in the early part of 2023. Conditions were much more favorable in Anderson Valley, where growing degree days outpaced those of Sonoma through late May. “Between the Sonoma Coast and Anderson Valley, we had the most radically different start to the year as I have ever seen,” Ted Lemon noted. “It was the exact opposite of 2022.”
July saw high temperatures that were problematic in some spots, notably Savoy, where Lemon dropped a significant amount of the crop because of sunburn. Cluster sizing continued throughout August and September, leading to fruit being dropped as late as mid-September. The Pinots were picked starting on September 20 with Mays Canyon and Richardson Ranch. All the other Pinots were harvested in October, with two picks on November 1. For Chardonnay, harvest ran from October 10 to 25, almost a month later than 2022. The Pinots were vinified with a fair proportion of whole clusters. I tasted all the 2023s from tank, except for the Charles Heintz Chardonnay (which was still fermenting). Lemon opted to bottle a handful of Pinots early because of their softness. Those wines are reviewed from bottle.
There aren’t a lot of surprises with the bottled 2022s. The whites are soft and open-knit, as they were last year, while the Pinots are every bit as exciting as they were when I tasted them from barrel. Stem inclusion is in the 20% range for most Pinots, a bit less than in 2023. Stylistically, the 2022 are quite supple, while the 2023s are more delineated.
(92-95)
Drinking Window
2026 - 2044
From: 2022 Sonoma: A First Look (Jan 2024)
The 2022 Pinot Noir Savoy Vineyard is a wine of unreal precision and class. What a fabulous way to start this tasting. Crushed red berry fruit, mint, blood orange, cinnamon and dried herbs lend notable nuance. More than anything else, I admire the wine's freshness and delineation. This is a terrific showing. At this stage, the 2022 offers a bit more energy than the 2021 tasted alongside it.
- By Antonio Galloni on January 2024
My tasting this year with Ted Lemon opened with a stunning set of 2022 Pinots that immediately made clear what was possible in this vintage. The 2022s are deep, layered and wonderfully vibrant, with fewer of the extremes that marked some of the 2021s. I was blown away by the purity of the fruit in these wines. I tasted all the 2022 Pinots from barrel, prior to any racking, about a month prior to bottling, always a great time to taste the new vintage as the wines are in such an expressive state. Readers will want to pay special attention to the Richardson Ranch Pinot, a new bottling from a young site in Annapolis that is quite promising. Most of the 2022 Pinots saw some stem inclusion, 20-33% in most cases (the Thieriot saw none), although whole cluster influence is not especially strong, at least at this stage in the wines’ evolution.
The 2022 Chardonnays come across as a bit light in body, but those wines have been racked to tank and are, therefore, harder to assess at this stage.
“I am pretty sure 2022 saw the coldest, driest spring since 1999,” Lemon explained. “We had tiny, bonsai-like vines because there was not enough nutrient uptake. We did have good rains between April 11 and 23, though. Flowering was uneven, with a lot of shot berries. Summer was mostly cool. At The Haven we only had two days above 90 until September 1. For us, for where we were, the heat was too late and too brief to affect things. Generally, we had more water, and canopies were healthier, whereas, in 2021, we simply ran out of water in many sites. Vineyards that were used to water really struggled in 2021.”
Speaking of the 2021s, I also had a chance to revisit the entire range from bottle. The Pinots are just as exciting as they were from barrel, while the Chardonnays confirm the strength and consistency of the year.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Na zijn avonturen in Bourgogne besloot eigenaar Ted Lemon terug naar de Verenigde Staten te gaan en daar naar eigen zeggen ‘rond te zwerven’ op zoek naar een geschikte locatie voor chardonnay en pinot noir. In 1993 besloot hij ervoor te gaan. Zonder de middelen om meteen een wijngaard te kopen kreeg deze ‘Amerikaanse droom’ een andere wending. Geen wijngaarden, wel druiven - hij kocht ze op van verschillende wijnboeren in Anderson Valley en Sonoma Coast en maakte de wijnen bij Robert Pecota in Calistoga in het noorden van Napa Valley. Nu, ruim twintig jaar later, bezitten Ted en Heidi een wijngaardareaal van ongeveer 7 hectare en hebben ze langlopende contracten met boeren voor nog eens 11 hectare wijnstokken. Sinds begin 2000 is Ted bezig met biodynamie. De wijngaarden van Littorai zijn niet gecertificeerd, maar er wordt wel volgens deze filosofie gewerkt. De wijnen van Littorai behoren tot de top van Californië. Ted Lemon maakt pinot noir en chardonnay van single vineyards. Elegantie, sappigheid en concentratie zijn kernwoorden in zijn cuvées. Wijnen met een buitengewoon bewaarpotentieel.
De pinot noir druiven voor de Littorai Pinot Noir Les Larmes Anderson Valley worden ’s nachts met de hand geplukt waarbij zeer streng geselecteerd wordt. In de vinificatiekelder worden ontsteeld en gekneusd waarbij een klein deel van de trossen intact gelaten. Dit geheel van druiven en trossen laat men ruim twee weken lang temperatuur gecontroleerd (28°C) de alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten ondergaan op roestvrijstalen tanks. Hierna volgt persing en wordt de jonge wijn overgestoken op Franse eikenhouten barriques voor de malolactische gisting en rijping. Na ongeveer 14 maanden wordt de wijn geassembleerd en zonder klaring of filtering gebotteld. Dit hele proces verloopt geheel volgens biologische regels en voorschriften, maar is niet gecertificeerd. Anderson Valley in Mendocino County is slechts vijftien mijl lang, maar gun uzelf voldoende tijd om deze ongelooflijk complexe en geologisch diverse regio te verkennen. Het is de reis waard vanwege de schilderachtige schoonheid van de vallei en de schilderachtige stadjes, Boonville en Philo, maar er zijn ook ongeveer 20 lokale wijnhuizen om te bezoeken. Als wijnbestemming is de Anderson Valley relatief jong. Het klimaat werd lange tijd als te koel beschouwd voor vitis vinifera. Lees meer onder de link: Appelatie
De Pinot Noir druiven worden ’s nachts met de hand geplukt waarbij zeer streng geselecteerd wordt. In de vinificatiekelder wordt de helft van de trossen ontsteeld en gekneusd en de andere helft intact gelaten. De druiven en trossen laat men afzonderlijk ruim twee weken lang temperatuur gecontroleerd (28°C) de alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten ondergaan op roestvrijstalen tanks. Hierna gebruikt men enkel de uitloop van jonge wijn (het sap van de ongeperste druivenmassa) die wordt overgestoken op Franse eikenhouten barriques (25% nieuw), voor de malolactische gisting en rijping. Na ongeveer 16 maanden wordt de wijn geassembleerd en zonder klaring of filtering gebotteld. Dit hele proces verloopt geheel volgens biologische regels en voorschriften, maar is niet gecertificeerd. De Pinot Noir Savoy Vineyard wordt gemaakt van druiven die afkomstig zijn van de Savoy wijngaard. De Savoy Pinot Noir is helder robijnrood van kleur. In de neus aroma’s van kersen, granaatappel, sinaasappelschil, viooltjes, kreupelhout, tabak en een hint van zwarte peper. In het smaakpalet tonen van klein roodzwart fruit, specerijen en gekonfijte kersen, die gepaard gaan met een fraaie afdronk met verfijnde tannines en subtiele zuren.
Suckling eindigt zijn beoordeling (97/100) met: "Extremely well done"
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | USA |
Regio | Californie |
Appellatie | Anderson Valley |
Wijnhuis | Littorai |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Rood fruit, Soepel, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP 93
Reviewed by:
Erin Brooks
Release Price:
NA
Drink Date:
2025 - 2035
The 2022 Pinot Noir Savoy Vineyard comes from vines planted from 1991 to 1993. The nose is bursting with cranberry and rhubarb fruit, plus accents of licorice, mossy bark and mushroom. The medium-bodied palate is velvety and mouthwatering with alluringly crunchy fruit and a long, autumnal finish. 420 cases were made.
Published: Mar 29, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
97
Avg Price (ex-tax)
$ 124
Littorai Pinot Noir Mendocino Anderson Valley Savoy Vineyard 2022
Wednesday, Jun 12, 2024
Color
Red
Country
United States
Region
California
Vintage
2022
Plenty going on, with a floral, mushroom, plum and strawberry character. Medium- to full-bodied with clarity, focus and minerality, plus umami undertones. Bright and focused. Extremely well done. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
94
Drinking Window
2025 - 2032
From: Update - Sonoma and Neighbors 2022 & 2023: Opposites Attract (Jan 2025)
The 2022 Pinot Noir Savoy Vineyard is a total charmer. Pliant, easygoing and beautifully open-knit, the 2022 will drink well right out of the gate. Vibrant red/purplish fruit, blood orange, spice and rose petal all grace this mid-weight, nuanced Anderson Valley Pinot. The Savoy is among the first wines I would open in this collection of 2022s.
- By Antonio Galloni on January 2025
My annual tasting at Littorai is always one of the highlights of the year because the wines encompass so many top vineyards in Sonoma County and Anderson Valley. Explorations of site. That’s what this range is all about.
Cold, foggy weather was a constant in the early part of 2023. Conditions were much more favorable in Anderson Valley, where growing degree days outpaced those of Sonoma through late May. “Between the Sonoma Coast and Anderson Valley, we had the most radically different start to the year as I have ever seen,” Ted Lemon noted. “It was the exact opposite of 2022.”
July saw high temperatures that were problematic in some spots, notably Savoy, where Lemon dropped a significant amount of the crop because of sunburn. Cluster sizing continued throughout August and September, leading to fruit being dropped as late as mid-September. The Pinots were picked starting on September 20 with Mays Canyon and Richardson Ranch. All the other Pinots were harvested in October, with two picks on November 1. For Chardonnay, harvest ran from October 10 to 25, almost a month later than 2022. The Pinots were vinified with a fair proportion of whole clusters. I tasted all the 2023s from tank, except for the Charles Heintz Chardonnay (which was still fermenting). Lemon opted to bottle a handful of Pinots early because of their softness. Those wines are reviewed from bottle.
There aren’t a lot of surprises with the bottled 2022s. The whites are soft and open-knit, as they were last year, while the Pinots are every bit as exciting as they were when I tasted them from barrel. Stem inclusion is in the 20% range for most Pinots, a bit less than in 2023. Stylistically, the 2022 are quite supple, while the 2023s are more delineated.
(92-95)
Drinking Window
2026 - 2044
From: 2022 Sonoma: A First Look (Jan 2024)
The 2022 Pinot Noir Savoy Vineyard is a wine of unreal precision and class. What a fabulous way to start this tasting. Crushed red berry fruit, mint, blood orange, cinnamon and dried herbs lend notable nuance. More than anything else, I admire the wine's freshness and delineation. This is a terrific showing. At this stage, the 2022 offers a bit more energy than the 2021 tasted alongside it.
- By Antonio Galloni on January 2024
My tasting this year with Ted Lemon opened with a stunning set of 2022 Pinots that immediately made clear what was possible in this vintage. The 2022s are deep, layered and wonderfully vibrant, with fewer of the extremes that marked some of the 2021s. I was blown away by the purity of the fruit in these wines. I tasted all the 2022 Pinots from barrel, prior to any racking, about a month prior to bottling, always a great time to taste the new vintage as the wines are in such an expressive state. Readers will want to pay special attention to the Richardson Ranch Pinot, a new bottling from a young site in Annapolis that is quite promising. Most of the 2022 Pinots saw some stem inclusion, 20-33% in most cases (the Thieriot saw none), although whole cluster influence is not especially strong, at least at this stage in the wines’ evolution.
The 2022 Chardonnays come across as a bit light in body, but those wines have been racked to tank and are, therefore, harder to assess at this stage.
“I am pretty sure 2022 saw the coldest, driest spring since 1999,” Lemon explained. “We had tiny, bonsai-like vines because there was not enough nutrient uptake. We did have good rains between April 11 and 23, though. Flowering was uneven, with a lot of shot berries. Summer was mostly cool. At The Haven we only had two days above 90 until September 1. For us, for where we were, the heat was too late and too brief to affect things. Generally, we had more water, and canopies were healthier, whereas, in 2021, we simply ran out of water in many sites. Vineyards that were used to water really struggled in 2021.”
Speaking of the 2021s, I also had a chance to revisit the entire range from bottle. The Pinots are just as exciting as they were from barrel, while the Chardonnays confirm the strength and consistency of the year.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Na zijn avonturen in Bourgogne besloot eigenaar Ted Lemon terug naar de Verenigde Staten te gaan en daar naar eigen zeggen ‘rond te zwerven’ op zoek naar een geschikte locatie voor chardonnay en pinot noir. In 1993 besloot hij ervoor te gaan. Zonder de middelen om meteen een wijngaard te kopen kreeg deze ‘Amerikaanse droom’ een andere wending. Geen wijngaarden, wel druiven - hij kocht ze op van verschillende wijnboeren in Anderson Valley en Sonoma Coast en maakte de wijnen bij Robert Pecota in Calistoga in het noorden van Napa Valley. Nu, ruim twintig jaar later, bezitten Ted en Heidi een wijngaardareaal van ongeveer 7 hectare en hebben ze langlopende contracten met boeren voor nog eens 11 hectare wijnstokken. Sinds begin 2000 is Ted bezig met biodynamie. De wijngaarden van Littorai zijn niet gecertificeerd, maar er wordt wel volgens deze filosofie gewerkt. De wijnen van Littorai behoren tot de top van Californië. Ted Lemon maakt pinot noir en chardonnay van single vineyards. Elegantie, sappigheid en concentratie zijn kernwoorden in zijn cuvées. Wijnen met een buitengewoon bewaarpotentieel.