2022 Justin Girardin Chassagne-Montrachet Blanc 1er Cru Morgeot

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2032 |
Omschrijving
Justin Girardin is de 13e generatie van een familiebedrijf dat sinds 1570 bestaat. Het wijnhuis bezit 17 hectare, waarvan het grootste deel in Santenay (Côte de Beaune). In die appellatie verlegt hij de grenzen van kwaliteit. Justin hanteert al jaren werkwijzen die overeenkomen met bio(-dynamisch). Het doel: een gezonde natuur met gezonde druiven die het terroir van de individuele wijngaarden weerspiegelen.
De chardonnay druiven voor de Justin Girardin Chassagne-Montrachet Blanc 1er Cru Morgeot zij afkomstig uit de Premier Cru-wijngaard Morgeot in de appellatie Chassagne-Montrachet. Deze wijngaard is op het zuidwesten gelegen, met bodems die bestaan uit klei/kalksteen en mergel. De wijnstokken zijn 30 jaar oud. Druiven worden met de hand geplukt en worden geperst zodra ze in de wijnkelder arriveren. De gisting in roestvrijstalen tanks vindt plaats op een gecontroleerde temperatuur van 10 graden om aroma's te bewaren. Bij de gisting wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke gisten uit de omgeving. Daarna rijpt de wijn 12 maanden in vaten van Frans eikenhout (uit Allier en Bertanges), waarvan 25% nieuw. De wijn rijpt op zijn eigen gistcellen, om extra romigheid en complexiteit aan de wijn toe te voegen.
De Justin Girardin Chassagne-Montrachet Blanc Premier Cru Morgeot heeft een lichte strogele kleur met in de neus tonen van sinaasappelschil, gele pruim en appel. Na wat walsen ruiken we ook de eiken tonen zoals hazelnoot, vanille en wat rokerige tonen. In de mond is de wijn krachtig en spannend. Kalkig en rokerig. Iets ziltig met een lange afdronk. Heerlijk bij coquilles met citroenboter.
WEETJE: In de tab 'Bijlagen' vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Chassagne-Montrachet |
Wijnhuis | Justin Girardin |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Wijnhuis
Justin Girardin is de 13e generatie van een familiebedrijf dat sinds 1570 bestaat. Het wijnhuis bezit 17 hectare, waarvan het grootste deel in Santenay (Côte de Beaune). In die appellatie verlegt hij de grenzen van kwaliteit. Justin hanteert al jaren werkwijzen die overeenkomen met bio(-dynamisch). Het doel: een gezonde natuur met gezonde druiven die het terroir van de individuele wijngaarden weerspiegelen. Om die reden is hij ook spaarzaam met nieuwe eikenhouten vaten. Het mooiste van alles zijn de voor de Bourgogne uiterst gunstige prijzen, een zeldzaamheid tegenwoordig.
Justin Girardin is zo vaak als hij kan aanwezig in de wijngaarden. Hij hanteert een minimale intervisie: de natuur is leidend en hij stuurt enkel bij als dat nodig is. Dat doet hij overigens wel zeer zorgvuldig: knoppen weghalen om de opbrengst te beperken, overtollig blad weghalen waar nodig.
Justin werkt al jaren volgens werkwijzen die overeenkomen met biologisch(-dynamisch) werken. Zo plant hij nieuwe stokken aan volgens de maankalender, zoals gangbaar bij biologisch-dynamische wijnbouw. Afsnoeisels bedekt hij met aarde, waarna hij deze als compost weer hergebruikt. Hij ploegt de wijngaarden regelmatig om activiteit van micro-organismen in de grond te bevorderen. Wortels aan het oppervlak worden voorzichtig verwijderd, zodat de wortels dieper de bodem doordringen, met intensere wijnen als gevolg.
Bijzonder is de grote verscheidenheid aan oude Chardonnay- en Pinot Noir-klonen in de wijngaarden. Daarmee wordt biodiversiteit bevorderd. De klonen zijn ontstaan in deze wijngaarden en door middel van kloonselectie behouden. Het maakt de wijnen uniek én echt gebonden aan hun locatie.