2022 Domaine Weinbach Riesling Grand Cru Schlossberg BIO

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2024 - 2044 |
Omschrijving
Domaine Weinbach dat ook bekend is onder de naam Clos des Capucins, is niet alleen een van allerbeste domaines van de Elzas, de verfijnde en geconcentreerde witte wijnen worden zelfs tot de beste ter wereld gerekend.Druiven worden met de hand geplukt waarbij zeer streng geselecteerd wordt op de perfecte rijpheid. In de vinificatiekelder vindt er na een uiterst langzame en voorzichtige persing van de druiven, een spontane alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten plaats op oude zeer grote eikenhouten foeders. Hierin blijven de wijnen zeker tot juni of juli om de fermentatie langzaam af te bouwen om op deze manier authenticiteit en complexiteit maximaal tot uiting te laten komen. Dit hele proces verloopt geheel volgens strikt biologisch dynamische regels en voorschriften.
De Schlossberg heeft een uitzonderlijke terroir en geeft een zeer zuivere fruit expressie. In het glas is de Riesling Schlossberg Grand Cru goud-geel van kleur. In de neus onderscheiden we expressieve aroma's van grapefruit, rijpe peer en tabak. De aanval op de mond is fruit intens en elegant, breed en rond. De Schlossberg combineert zijn sappige, goed geconcentreerde Riesling-fruit met de minerale ziel van het granieten cru terroir van Weinbach en eindigt met citroensmaken en ziltige tonen. De afdronk is zeer lang en complex; Hier komt zowel het zoute mineraalkarakter van de granietachtige bodem als het rijpe fruit terug. Dit is een waanzinnige veelbelovende Riesling met een prachtig bewaar-potentieel zoals behoort bij een grote Grandcru riesling.
Lekker als aperitief, oesters, kreeft, zeevis als tong en tarbot, kalkoen en Bresse kip met paddestoelen, sushi en sashimi.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Alsace |
Wijnhuis | Domaine Weinbach |
Druif | Riesling |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2044 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Complex, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Wijnhuis
Domaine Weinbach dat ook bekend is onder de naam Clos des Capucins, is niet alleen een van allerbeste domaines van de Elzas, de verfijnde en geconcentreerde witte wijnen worden zelfs tot de beste ter wereld gerekend. Het wijngoed dat zijn naam ontleent aan het beekje dat ter plekke door de wijngaarden stroomt, ligt tussen de dorpen Kaysersberg en Kientzheim en heeft een geschiedenis die ver teruggaat. In 860 verkreeg de Abdij d’Etival via een schenking grond die nu tot de huidige wijngaarden behoren van Domaine Weinbach. Rondom een gedeelte van dit perceel werd in het begin van de zeventiende eeuw, door Capucijner monniken een muur gebouwd.
Deze 5 hectare grote wijngaard is het nog steeds bestaande Clos des Capucins. Na de Franse revolutie werden de wijngaarden en het klooster door de staat onteigend en verkocht. Uiteindelijk waren het de gebroeders Faller, twee leerlooiers uit het nabij gelegen Kaysersberg, die de vervallen abdij en het bijbehorende Clos des Capucins in 1898 kochten en opknapten. Théo Faller zette met veel energie het werk van zijn vader en oom voort. Hij kocht delen van omringende Grand Cru wijngaarden als Furstentumen, Schlossberg, Mambourg en Marckrain en wist de wijnen van Domaine Weinbach naar ongekend hoog niveau te brengen. Met de derde generatie kregen de wijnen nog meer verfijning en diepgang, want vanaf 1988 werd er eerst naar biologische wijnbouw overgestapt en vervolgens werd in 2005 de keuze gemaakt om de 28 hectare aan wijngaarden en het wijnmaken geheel volgens biologisch dynamische principes te gaan doen. Het resultaat is verbluffend; de witte wijnen hebben nu een ongekende mineraliteit, finesse en concentratie. Het is het resultaat van natuurlijke preparaten, het handelen al naar gelang de stand van de maan en de sterren, het al in een vroeg stadium drastisch snoeien, druiven met een optimale rijpheid met de hand plukken, met zeer lage rendementen en liefst met de eerste effecten van de nobele rotting en verder een vinificatie met zo min mogelijk interventie.
Recensies
