2022 Colección de Toneles Centenarios Luis XIV Les Passeres

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2024 - 2028 |
Lage voorraad
Nog maar 2 over
Omschrijving
Het bedrijf “Colección de Toneles Centenarios” is ontstaan uit een buitengewone schat: de vatkamer van de Ferrero-wijnmakerijen, een oude wijnproducerende wijnmakerij in Alicante, gelegen in de stad Cañada, Alicante. Van de historische wijngaarden van het huis, geplant in de jaren 60, met een fijne zandbodem, net buiten de stad Canyada in Alicante, komt hier een buitengewoon glas rode wijn.
De rode Les Passeres uit 2022 werd geproduceerd met 50% Arcos en 50% Monastrell uit een wijngaard die in de jaren zeventig was geplant en geproduceerd zoals voorheen: gisting in tinaja's van 400 liter met 30% volle trossen die met de voet werden betreden. Het is licht en aromatisch, maar weerspiegelt de warmere staat van de vintage, en het is mediterraan met tonen van tijm, rozemarijn en espartogras, bloemig en elegant. Hij rijpte vier maanden in tinaja en nog eens vier maanden in gebruikte Franse eikenhouten vaten. In mei 2023 werden 933 flessen gevuld.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Alicante |
Wijnhuis | Colección de Toneles Centenarios |
Druif | Monastrell, Mourvedre |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Fruitig |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Voor alledag |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 92
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$30
Drink Date:
2024 - 2027
The red 2022 Les Passeres was produced with 50% Arcos and 50% Monastrell from a vineyard planted in the 1970s, produced like before: fermenting in 400-liter tinajas with 30% full clusters that were foot trodden. It's light and aromatic but reflects the warmer condition of the vintage, and it's Mediterranean with notes of thyme, rosemary and esparto grass, floral and elegant. It matured in tinaja for four months and a further four months in used French oak barrels. 933 bottles were filled in May 2023.
Colección de Toneles Centenarios has also started producing some table red wines, not only Fondillón, making wines with the methods from yesteryear, with local varieties, moderate extraction and aging in tinaja and old oak casks. They are increasing their patrimony of vineyards, making long-term arrangements with local growers, and are in conversion to organic and biodynamic agriculture. They now produce 20,000 bottles of red, 20,000 of Fondillón and 18,000 of a (very good) vermouth!
Published: Jan 18, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Het bedrijf Colección de Toneles Centenarios is ontstaan uit een buitengewone schat: de vatenkamer van de Ferrero-wijnmakerijen, een oude wijnproducerende wijnmakerij in Alicante, gelegen in de stad Cañada, Alicante. Men vond daar 25 oude vaten die meer dan 60 jaar in de vergetelheid zijn geraakt. De vaten bevatte extreem oude en ook extreem dure wijnen.
De familie heeft nog steeds 25 hectare wijngaarden, waarvan ze de productie van wijnen hervatten die bestemd zijn om Fondillón te produceren. Fondillon is een geheel aparte categorie wijn en is een zoete, niet gedestilleerde wijn die wordt gemaakt van extra rijpe Monastrell-druiven die later worden geoogst dan normaal, voordat ze worden geperst, gefermenteerd met de schillen en dan gedurende ten minste tien jaar gerijpt in eikenhouten vaten. Het bevindt zich in tussen een sherry en een port maar belangrijk element is dat de wijn NIET versterkt is dus het zijn puur de druiven.
De Fondillón komt uit de regio Alicante en heeft dus op natuurlijke wijze zijn hoge alcoholgehalte bereikt en behoren tot een van de belangrijkste historische wijnen van Europa. Het mag alleen worden gemaakt met 100% Monastrell-druif uit Alicante. Die hoge natuurlijke alcohol wordt bereikt door het rijpen van de druiven aan de wijnstok zelf, die zowel het hoogste niveau van aroma's als smaken van de Monastrell-druif bevordert, die tijdens het fermentatie- en verouderingsproces door het solera-systeem. Door dit systeem wordt bij het bottelen een deel van elk vat naar het volgende getapt, waardoor het verval wordt gevuld met oude wijn van de beste selectie van Monastrell-druif, de belangrijkste variëteit van Alicante. De productie en veroudering gebeurt met alle zorg en aandacht die een nobele wijn vereist.
De Fondillón werd geboren in de voormalige boomgaard van de stad Alicante en verspreidde zich later naar het aangrenzende gebied van Vinalopó waar het momenteel produceert. Het was een van de meest prestigieuze wijnen ter wereld totdat de phylloxera-crisis en industrialisatie leidden tot het verdwijnen van een groot aantal wijnmakerijen. Nu komt deze wijn gelukkig weer helemaal terug en zijn er een aantal hoogstaande wijnbedrijven die deze prachtige wijn leveren waarbij Colección de Toneles Centenarios wel zeer tot de top behoort. Zeker met hun Fondillón Luis XIV van meer dan 60 jaar oud maar ook de 25-jarige uitvoering zijn zeer fraai met internationaal zeer hoge beoordelingen. Prijzige wijnen zeker gezien de zeer lange rijping maar eigenlijk maar een fractie in vergelijk tot sommiuge Sauternes.
De 4 kenmerken van Fondillón:
- Denomination of Origin Alicante
- Monastrell druif
- Minimum van 10 jaar rijping en veroudering in eiken vaten
- Minimum van 16º of naturlijk alcohol, nooit toegevoegde alcohol
Daar de druiven aan de struiken blijven hangen om zo in te drogen (zoals bijv in Puglia wordt gedaan bij Primitvo en is daar genaamd appassimento maar is feitelijk ook qua principe gelijk met een Amarone) geldt ook dat het weer mee moet werken. Als de herfst vroeg intreedt en de regens komen kan de druif niet de suikers opbouwen om zo de minimale natuurlijke 16% aan alocohol te creeren dus deze wijnen kunnen altijd maar in de goede jaren worden gemaakt en ieder jaar opzich is het weer de vraag of het gaat lukken. De uiteindelijke wijn is altijd een Non Vintage en de vaten bevatten dus de blend van diverse jaren.
Het bedrijf “Colección de Toneles Centenarios” is ontstaan uit een buitengewone schat: de vatkamer van de Ferrero-wijnmakerijen, een oude wijnproducerende wijnmakerij in Alicante, gelegen in de stad Cañada, Alicante. Van de historische wijngaarden van het huis, geplant in de jaren 60, met een fijne zandbodem, net buiten de stad Canyada in Alicante, komt hier een buitengewoon glas rode wijn.
De rode Les Passeres uit 2022 werd geproduceerd met 50% Arcos en 50% Monastrell uit een wijngaard die in de jaren zeventig was geplant en geproduceerd zoals voorheen: gisting in tinaja's van 400 liter met 30% volle trossen die met de voet werden betreden. Het is licht en aromatisch, maar weerspiegelt de warmere staat van de vintage, en het is mediterraan met tonen van tijm, rozemarijn en espartogras, bloemig en elegant. Hij rijpte vier maanden in tinaja en nog eens vier maanden in gebruikte Franse eikenhouten vaten. In mei 2023 werden 933 flessen gevuld.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Alicante |
Wijnhuis | Colección de Toneles Centenarios |
Druif | Monastrell, Mourvedre |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Fruitig |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Voor alledag |
Parker
The Wine Advocate
RP 92
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$30
Drink Date:
2024 - 2027
The red 2022 Les Passeres was produced with 50% Arcos and 50% Monastrell from a vineyard planted in the 1970s, produced like before: fermenting in 400-liter tinajas with 30% full clusters that were foot trodden. It's light and aromatic but reflects the warmer condition of the vintage, and it's Mediterranean with notes of thyme, rosemary and esparto grass, floral and elegant. It matured in tinaja for four months and a further four months in used French oak barrels. 933 bottles were filled in May 2023.
Colección de Toneles Centenarios has also started producing some table red wines, not only Fondillón, making wines with the methods from yesteryear, with local varieties, moderate extraction and aging in tinaja and old oak casks. They are increasing their patrimony of vineyards, making long-term arrangements with local growers, and are in conversion to organic and biodynamic agriculture. They now produce 20,000 bottles of red, 20,000 of Fondillón and 18,000 of a (very good) vermouth!
Published: Jan 18, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Het bedrijf Colección de Toneles Centenarios is ontstaan uit een buitengewone schat: de vatenkamer van de Ferrero-wijnmakerijen, een oude wijnproducerende wijnmakerij in Alicante, gelegen in de stad Cañada, Alicante. Men vond daar 25 oude vaten die meer dan 60 jaar in de vergetelheid zijn geraakt. De vaten bevatte extreem oude en ook extreem dure wijnen.
De familie heeft nog steeds 25 hectare wijngaarden, waarvan ze de productie van wijnen hervatten die bestemd zijn om Fondillón te produceren. Fondillon is een geheel aparte categorie wijn en is een zoete, niet gedestilleerde wijn die wordt gemaakt van extra rijpe Monastrell-druiven die later worden geoogst dan normaal, voordat ze worden geperst, gefermenteerd met de schillen en dan gedurende ten minste tien jaar gerijpt in eikenhouten vaten. Het bevindt zich in tussen een sherry en een port maar belangrijk element is dat de wijn NIET versterkt is dus het zijn puur de druiven.
De Fondillón komt uit de regio Alicante en heeft dus op natuurlijke wijze zijn hoge alcoholgehalte bereikt en behoren tot een van de belangrijkste historische wijnen van Europa. Het mag alleen worden gemaakt met 100% Monastrell-druif uit Alicante. Die hoge natuurlijke alcohol wordt bereikt door het rijpen van de druiven aan de wijnstok zelf, die zowel het hoogste niveau van aroma's als smaken van de Monastrell-druif bevordert, die tijdens het fermentatie- en verouderingsproces door het solera-systeem. Door dit systeem wordt bij het bottelen een deel van elk vat naar het volgende getapt, waardoor het verval wordt gevuld met oude wijn van de beste selectie van Monastrell-druif, de belangrijkste variëteit van Alicante. De productie en veroudering gebeurt met alle zorg en aandacht die een nobele wijn vereist.
De Fondillón werd geboren in de voormalige boomgaard van de stad Alicante en verspreidde zich later naar het aangrenzende gebied van Vinalopó waar het momenteel produceert. Het was een van de meest prestigieuze wijnen ter wereld totdat de phylloxera-crisis en industrialisatie leidden tot het verdwijnen van een groot aantal wijnmakerijen. Nu komt deze wijn gelukkig weer helemaal terug en zijn er een aantal hoogstaande wijnbedrijven die deze prachtige wijn leveren waarbij Colección de Toneles Centenarios wel zeer tot de top behoort. Zeker met hun Fondillón Luis XIV van meer dan 60 jaar oud maar ook de 25-jarige uitvoering zijn zeer fraai met internationaal zeer hoge beoordelingen. Prijzige wijnen zeker gezien de zeer lange rijping maar eigenlijk maar een fractie in vergelijk tot sommiuge Sauternes.
De 4 kenmerken van Fondillón:
- Denomination of Origin Alicante
- Monastrell druif
- Minimum van 10 jaar rijping en veroudering in eiken vaten
- Minimum van 16º of naturlijk alcohol, nooit toegevoegde alcohol
Daar de druiven aan de struiken blijven hangen om zo in te drogen (zoals bijv in Puglia wordt gedaan bij Primitvo en is daar genaamd appassimento maar is feitelijk ook qua principe gelijk met een Amarone) geldt ook dat het weer mee moet werken. Als de herfst vroeg intreedt en de regens komen kan de druif niet de suikers opbouwen om zo de minimale natuurlijke 16% aan alocohol te creeren dus deze wijnen kunnen altijd maar in de goede jaren worden gemaakt en ieder jaar opzich is het weer de vraag of het gaat lukken. De uiteindelijke wijn is altijd een Non Vintage en de vaten bevatten dus de blend van diverse jaren.