2021 Vina Carmen Cabernet Sauvignon Reserva Premier 1850 BIO
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2022 - 2026 |
Omschrijving
Bij het maken van de Cabernet Sauvignon Reserva wordt er naar gestreefd een rijpe en krachtige wijn te maken, die tegelijk ook alle kenmerken heeft van een Cabernet uit de Oude Wereld, door een bijzondere frisheid en levendigheid. De Cabernet staat a angeplant in Colchagua Valley, in een gematigd klimaat op een fraaie bodem van rivierklei en rolkeien. Met opbrengsten die rond de 70 hectoliter per hectare liggen kan een uitgesproken soepele en zachte Cabernet worden gemaakt. Een koude inweking van maar liefst tien dagen geeft de wijn extra fruit en kleur. Door het perfect rijpe fruit kon er een gisting van maar liefst vijf weken worden gedaan, om hem veel kracht en intensiteit te geven. Bij een gisting op een vrij lage temperatuur, van rond de 26 ºC blijft het fruit in de wijn mooi bewaard. Van de wijn rijpt 80% gedurende 10 maanden lang op Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten. Dat is genoeg om hem een aangename vanilletoon te geven, zonder dat het ten koste gaat van het fruit. De rest blijft op roestvrij staal, voor nog wat extra frisheid. Door toevoeging van een scheutje Carmenère krijgt hij een klein subtiel pepertje en een lichte kruidigheid. Heerlijk soepel en tegelijk mooi smaakvol rood.
De Cabernet Reserva Premier 1850 is gemaakt van de klassieke Bordeaux-druif en brengt een wijn met een heerlijk elegant en zacht karakter, die barst van het fruit, met cassis en bosbessen, een vleugje munt, heerlijk levendig, zwoel en sappig. Ook klassieke aroma's van de cabernet, zoals potloodslijpsel en ceder. In de mond Elegante smaak, soepel en toegankelijk, een vleugje paprika, zwarte kersen en cassis, levendig en sappig. Perfect bij entrecote van de grill, eend, harde oude kazen.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Chili |
Regio | Colchagua Valley |
Wijnhuis | Vina Carmen |
Druif | Cabernet Sauvignon |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2026 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Smaakprofiel | Donker fruit, Droog, Fruitig, Soepel |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Met vrienden, Open haard, Voor alledag |
Wijnhuis
Carmen is de oudste van de nu nog in de Chileense wijnbouw actieve bodega’s. Het huis is in 1850 opgericht door Chistian Lanz, die de wijnmakerij heeft benoemd naar zijn geliefde vrouw Carmen. Tot 1987 leidde het een vrij onopvallend bestaan. Toen werd het echter overgenomen door de Claro familie, als mede-eigenaar ook betrokken bij bedrijven als Santa Rita en Los Vascos. Er kon flink worden geïnvesteerd, en men maakte van de gelegenheid gebruik om een van de modernste wijnbedrijven van Chili neer te zetten. In 1994 is de druivensoort carménère herontdekt in de wijngaarden van Carmen. Lang werd gedacht dat deze druivensoort was uitgestorven, vanwege de druifluis, maar onderzoek wees uit dat de druif nog wel degelijk stond aangeplant in de Alta Maipo Valley wijngaarden van Carmen. Sinds de herontdekking is de carménère druif uitgegroeid tot de kenmerkende soort voor de Chileense wijnbouw. Door de bouw aan de voet van het Andesgebergte konden de nieuwe kelders vanuit het wijnhuis zo worden geconstrueerd dat alle bewegingen met de wijn slechts onder invloed van de zwaartekracht plaatsvinden. Het gebruik van pompen, die de wijn op de een of andere manier toch ‘beschadigen’, minder van kwaliteit maken, wordt op deze manier volledig vermeden.
De basis van het succes van Carmen ligt echter niet eens in de hypermoderne installaties, maar in de wijngaard. Ook het professionele team van oenologen, onder leiding van María del Pilar González, speelt uiteraard een belangrijke rol bij het tot stand komen van de kwaliteitswijnen. Met de komst, begin jaren ’90, werd het accent gelegd op de kwaliteit van de druiven door de jonge wijnmaker Alvaro Espinoza. Nu wijnmaakster Emily Faulconer het premium assortiment van Carmen heeft overgenomen, ligt de nadruk op het maken van wijnen met een eigen identiteit en het redden van de waarde van het terroir waar ze vandaan komen. Wijnmaakster Emily Faulconer studeerde landbouwingenieur aan de Universidad Católica de Chile. Ze werkte in wijnhuizen in de Verenigde Staten (Cakebread Cellars), Nieuw-Zeeland (Trinity Hill Winery) en Frankrijk (Chateau Canon). Faulconer heeft ook eerder als hoofd wijnmaker gewerkt in Viña Arboleda, waar zij de wijnbouw- en wijnbouwgebieden leidde, en de nadruk legde op de productie van goede wijnen met een gevoel van oorsprong.