2021 Eisele Vineyard Estate Altagracia Cabernet Sauvignon

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | USA |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | , , Petit Verdot |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2025 - 2052 |
Op voorraad
12 items beschikbaar
Omschrijving
In wijn is niets zo onveranderlijk als het land. Vintages bieden variatie, net als wijnmakers en eigenaren. Moeder Natuur is grillig en wil altijd het laatste woord. Maar het land is een constante, zijn geologie en samenstelling onveranderlijk. In het hart van elke grote wijn ligt een stuk land als geen ander. Eisele Vineyard, voor het eerst aangeplant met wijnstokken in de jaren 1880, ligt in de noordoostelijke Napa-vallei, net ten oosten van Calistoga aan de voet van het Palisades-gebergte. De wijngaard wordt biologisch geteeld sinds 1998 en biodynamisch sinds 2000. De wijnen die op deze opmerkelijke plek worden geproduceerd, hebben een zeldzame combinatie van openhartig karakter met nauwkeurig gedefinieerde smaken en fijne texturen, diepe concentratie zonder enig gevoel van zwaarte, en het vermogen om met de jaren een diepe complexiteit te ontwikkelen. De Eisele-wijngaard werd oorspronkelijk in de jaren 1880 geplant in Zinfandel en Riesling, en is sindsdien onafgebroken begroeid met wijnstokken. De eerste Cabernet werd geplant in 1964. Naast de cabernet is Eisele inmiddels ook fameus met hun Sauvignon Blanc. Fantastisch wit uit Napa Valley met wederom een geweldig bewaar-potentieel.
De Altagracia uit 2021 ontvouwt zich met aardse tonen van bosgrond, humus en dennennaalden. Na een draai of twee springen geuren van viooltjes, kaneel en braam uit het glas met een vleugje sandelhout. De mondgevoel is soepel, fluweelzacht maar levendig met hechte tannines vergezeld door een crescendo van rode en zwarte bessen en bramen. Deze indruk strekt zich uit tot een aanhoudende afdronk van tabak, komijn en kurkuma met een verbluffende poederachtige textuur van een vers geplukte vrucht. Deze minerale uitdrukking van de vulkanische heuvels is de blauwdruk van Altagracia's persoonlijkheid en biedt een glimp van zijn verouderingspotentieel. Een spectaculaire uitdrukking van de oostelijke percelen van Eisele Vineyard!
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | USA |
Regio | Californie |
Appellatie | Napa Valley |
Wijnhuis | Eisele Vineyard |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2052 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 96 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Joe Czerwinski
Release Price:
NA
Drink Date:
2027 - 2040
While past vintages of Altagracia included some purchased fruit, the 2021 Cabernet Sauvignon Altagracia is all estate fruit selected from certain blocks—mostly the more volcanic parcels and young vines. A blend of 89% Cabernet Sauvignon, 6% Petit Verdot and 5% Cabernet Franc, it's redolent of crushed stone and a mix of red and black cherries, while the medium to full-bodied palate is supple and creamy, then comes to a rather tannic, compact, mocha-tinged finish. Give it a couple of years in the cellar.
Part of François Pinault's Artemis Domaines since 2013 when it was purchased from Bart and Daphne Araujo, the onsite team is led by General Manager Antoine Donnedieu de Vabres and Technical Director Hélène Mingot, both of whom have been at the property since 2013. In overall philosophy, not that much has changed since the change in ownership. The grapes are still grown biodynamically, and the goal is still to allow the site to express itself, largely through the lens of Cabernet Sauvignon.
This was my first official visit to this famed site in Calistoga, although I'll confess to having cruised past the legendary vineyard on a couple of previous occasions (I was a member of the Araujo Estate mailing list for the 1994 to 1998 vintages). For those unfamiliar with the location, it sits on Pickett Road on the eastern side of the AVA, adjoining the neighboring Alfred Frediani Ranch, which Artemis acquired early in 2023 for a reported $18.5 million. That property added just under 28 acres of vines to the existing 38 acres at Eisele. Extensive redevelopment is planned to bring the new acreage up to Eisele standards, although the head-trained Cabernet Sauvignon planted in 1983 has been kept—it was previously being purchased for use in Altagracia.
The Cabernet Sauvignon is destemmed—an optical sorter has been in place since 2020—and then goes into vats as whole berries for two or three days of pre-fermentation maceration. Fermentation is long and slow, using indigenous yeasts and maintaining temperatures below 82 degrees Fahrenheit until the end, when vats may reach 84 to 86 degrees Fahrenheit. Top lots will spend a total of 24 to 30 days on skins. Malolactic fermentation takes place in tank, and then the wines are drained to barrel, after which the lots are generally not racked again until blending and bottling.
Followers of the property will know that there is a small amount of Syrah also in the ground, sufficient to make 250 to 300 cases annually. "We cannot make the best Syrah on the planet," said Donnedieu. "But the goal is to make something pleasurable and easy to drink." Most years, it's considerably better than that.
The Sauvignon Blanc is about 75% Musqué clone and matures in a diverse mix of stainless steel, concrete and new/used French oak. It's not as big and rich as some Napa Valley Sauvignons, showing more Gallic restraint than most. "If we wait for the aromas on the vine," said Mingot, "we're too late."
Having now visited two of Artemis's properties—I previously reported on Château Grillet when I was reviewing Rhône wines—I feel confident that these historic properties are in capable hands, committed to responsible custodianship of the land and the production of high-quality wines. While most of the sales are direct-to-consumer through the mailing list, some bottles do make it into distribution and may be found at local Napa restaurants as well.
Published: Oct 17, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
96
Avg Price (ex-tax)$ 162
Eisele Vineyard Cabernet Sauvignon Napa Valley Altagracia 2021
Friday, Jan 26, 2024
Color
Red
Country
United States
Region
California
Vintage
2021
A solid Altagracia with currants, blueberries and pine and bark aromas and some sweet tobacco. Aromas that follow through on the palate to a full body with a well-framed tannin profile. Crunchy at the end. Juicy too. Needs as couple of years to come together. From biodynamically grown grapes with Demeter certification. Best after 2027.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
In wijn is niets zo onveranderlijk als het land. Vintages bieden variatie, net als wijnmakers en eigenaren. Moeder Natuur is grillig en wil altijd het laatste woord. Maar het land is een constante, zijn geologie en samenstelling onveranderlijk. In het hart van elke grote wijn is een stuk land als geen ander.
Eisele Vineyard, voor het eerst aangeplant met wijnstokken in de jaren 1880, ligt in de noordoostelijke Napa-vallei, net ten oosten van Calistoga aan de voet van het Palisades-gebergte. Biologisch geteeld sinds 1998 en biodynamisch sinds 2000, is de site de laatste vijftig jaar voornamelijk gewijd aan Cabernet Sauvignon. Beginnend met de inaugurele release met de naam Eisele in 1971, heeft deze iconische wijngaardconsistente erkenning voor het bezit van een van de grote terroirs van Napa Valley. De wijnen drukken steevast de uitzonderlijke diepte, elegantie en levensduur uit die kenmerkend zijn voor de Eisele-wijngaard.
Sinds 1971 zijn enkele van Californië's meest fameuze Cabernet Sauvignons gemaakt van druiven die zijn verbouwd in de Eisele Vineyard, gelegen op een alluviale helling in de buurt van het noordelijke uiteinde van de Napa Valley, net ten oosten van Calistoga. Beschermd door de Palisades Mountains in het noorden en gekoeld door de westelijke bries van de Chalk Hill Gap, is deze 38 hectare grote wijngaard geplant op goed gedraineerde keiengronden die een laagproductieve oogst van uitzonderlijk geconcentreerd fruit produceren.
De wijnen die op deze opmerkelijke plek worden geproduceerd, hebben een zeldzame combinatie van openhartig karakter met nauwkeurig gedefinieerde smaken en fijne texturen, diepe concentratie zonder enig gevoel van zwaarte, en het vermogen om met de jaren een diepe complexiteit te ontwikkelen. De Eisele-wijngaard werd oorspronkelijk in de jaren 1880 geplant in Zinfandel en Riesling, en is sindsdien onafgebroken begroeid met wijnstokken. De eerste Cabernet werd geplant in 1964. Naast de cabernet is Eisele inmiddels ook fameus met hun Sauvignon Blanc. Fantastisch wit uit Napa Valley met wederom een geweldig bewaar-potentieel.
In wijn is niets zo onveranderlijk als het land. Vintages bieden variatie, net als wijnmakers en eigenaren. Moeder Natuur is grillig en wil altijd het laatste woord. Maar het land is een constante, zijn geologie en samenstelling onveranderlijk. In het hart van elke grote wijn ligt een stuk land als geen ander. Eisele Vineyard, voor het eerst aangeplant met wijnstokken in de jaren 1880, ligt in de noordoostelijke Napa-vallei, net ten oosten van Calistoga aan de voet van het Palisades-gebergte. De wijngaard wordt biologisch geteeld sinds 1998 en biodynamisch sinds 2000. De wijnen die op deze opmerkelijke plek worden geproduceerd, hebben een zeldzame combinatie van openhartig karakter met nauwkeurig gedefinieerde smaken en fijne texturen, diepe concentratie zonder enig gevoel van zwaarte, en het vermogen om met de jaren een diepe complexiteit te ontwikkelen. De Eisele-wijngaard werd oorspronkelijk in de jaren 1880 geplant in Zinfandel en Riesling, en is sindsdien onafgebroken begroeid met wijnstokken. De eerste Cabernet werd geplant in 1964. Naast de cabernet is Eisele inmiddels ook fameus met hun Sauvignon Blanc. Fantastisch wit uit Napa Valley met wederom een geweldig bewaar-potentieel.
De Altagracia uit 2021 ontvouwt zich met aardse tonen van bosgrond, humus en dennennaalden. Na een draai of twee springen geuren van viooltjes, kaneel en braam uit het glas met een vleugje sandelhout. De mondgevoel is soepel, fluweelzacht maar levendig met hechte tannines vergezeld door een crescendo van rode en zwarte bessen en bramen. Deze indruk strekt zich uit tot een aanhoudende afdronk van tabak, komijn en kurkuma met een verbluffende poederachtige textuur van een vers geplukte vrucht. Deze minerale uitdrukking van de vulkanische heuvels is de blauwdruk van Altagracia's persoonlijkheid en biedt een glimp van zijn verouderingspotentieel. Een spectaculaire uitdrukking van de oostelijke percelen van Eisele Vineyard!
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | USA |
Regio | Californie |
Appellatie | Napa Valley |
Wijnhuis | Eisele Vineyard |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2052 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 96 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Joe Czerwinski
Release Price:
NA
Drink Date:
2027 - 2040
While past vintages of Altagracia included some purchased fruit, the 2021 Cabernet Sauvignon Altagracia is all estate fruit selected from certain blocks—mostly the more volcanic parcels and young vines. A blend of 89% Cabernet Sauvignon, 6% Petit Verdot and 5% Cabernet Franc, it's redolent of crushed stone and a mix of red and black cherries, while the medium to full-bodied palate is supple and creamy, then comes to a rather tannic, compact, mocha-tinged finish. Give it a couple of years in the cellar.
Part of François Pinault's Artemis Domaines since 2013 when it was purchased from Bart and Daphne Araujo, the onsite team is led by General Manager Antoine Donnedieu de Vabres and Technical Director Hélène Mingot, both of whom have been at the property since 2013. In overall philosophy, not that much has changed since the change in ownership. The grapes are still grown biodynamically, and the goal is still to allow the site to express itself, largely through the lens of Cabernet Sauvignon.
This was my first official visit to this famed site in Calistoga, although I'll confess to having cruised past the legendary vineyard on a couple of previous occasions (I was a member of the Araujo Estate mailing list for the 1994 to 1998 vintages). For those unfamiliar with the location, it sits on Pickett Road on the eastern side of the AVA, adjoining the neighboring Alfred Frediani Ranch, which Artemis acquired early in 2023 for a reported $18.5 million. That property added just under 28 acres of vines to the existing 38 acres at Eisele. Extensive redevelopment is planned to bring the new acreage up to Eisele standards, although the head-trained Cabernet Sauvignon planted in 1983 has been kept—it was previously being purchased for use in Altagracia.
The Cabernet Sauvignon is destemmed—an optical sorter has been in place since 2020—and then goes into vats as whole berries for two or three days of pre-fermentation maceration. Fermentation is long and slow, using indigenous yeasts and maintaining temperatures below 82 degrees Fahrenheit until the end, when vats may reach 84 to 86 degrees Fahrenheit. Top lots will spend a total of 24 to 30 days on skins. Malolactic fermentation takes place in tank, and then the wines are drained to barrel, after which the lots are generally not racked again until blending and bottling.
Followers of the property will know that there is a small amount of Syrah also in the ground, sufficient to make 250 to 300 cases annually. "We cannot make the best Syrah on the planet," said Donnedieu. "But the goal is to make something pleasurable and easy to drink." Most years, it's considerably better than that.
The Sauvignon Blanc is about 75% Musqué clone and matures in a diverse mix of stainless steel, concrete and new/used French oak. It's not as big and rich as some Napa Valley Sauvignons, showing more Gallic restraint than most. "If we wait for the aromas on the vine," said Mingot, "we're too late."
Having now visited two of Artemis's properties—I previously reported on Château Grillet when I was reviewing Rhône wines—I feel confident that these historic properties are in capable hands, committed to responsible custodianship of the land and the production of high-quality wines. While most of the sales are direct-to-consumer through the mailing list, some bottles do make it into distribution and may be found at local Napa restaurants as well.
Published: Oct 17, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
96
Avg Price (ex-tax)$ 162
Eisele Vineyard Cabernet Sauvignon Napa Valley Altagracia 2021
Friday, Jan 26, 2024
Color
Red
Country
United States
Region
California
Vintage
2021
A solid Altagracia with currants, blueberries and pine and bark aromas and some sweet tobacco. Aromas that follow through on the palate to a full body with a well-framed tannin profile. Crunchy at the end. Juicy too. Needs as couple of years to come together. From biodynamically grown grapes with Demeter certification. Best after 2027.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
In wijn is niets zo onveranderlijk als het land. Vintages bieden variatie, net als wijnmakers en eigenaren. Moeder Natuur is grillig en wil altijd het laatste woord. Maar het land is een constante, zijn geologie en samenstelling onveranderlijk. In het hart van elke grote wijn is een stuk land als geen ander.
Eisele Vineyard, voor het eerst aangeplant met wijnstokken in de jaren 1880, ligt in de noordoostelijke Napa-vallei, net ten oosten van Calistoga aan de voet van het Palisades-gebergte. Biologisch geteeld sinds 1998 en biodynamisch sinds 2000, is de site de laatste vijftig jaar voornamelijk gewijd aan Cabernet Sauvignon. Beginnend met de inaugurele release met de naam Eisele in 1971, heeft deze iconische wijngaardconsistente erkenning voor het bezit van een van de grote terroirs van Napa Valley. De wijnen drukken steevast de uitzonderlijke diepte, elegantie en levensduur uit die kenmerkend zijn voor de Eisele-wijngaard.
Sinds 1971 zijn enkele van Californië's meest fameuze Cabernet Sauvignons gemaakt van druiven die zijn verbouwd in de Eisele Vineyard, gelegen op een alluviale helling in de buurt van het noordelijke uiteinde van de Napa Valley, net ten oosten van Calistoga. Beschermd door de Palisades Mountains in het noorden en gekoeld door de westelijke bries van de Chalk Hill Gap, is deze 38 hectare grote wijngaard geplant op goed gedraineerde keiengronden die een laagproductieve oogst van uitzonderlijk geconcentreerd fruit produceren.
De wijnen die op deze opmerkelijke plek worden geproduceerd, hebben een zeldzame combinatie van openhartig karakter met nauwkeurig gedefinieerde smaken en fijne texturen, diepe concentratie zonder enig gevoel van zwaarte, en het vermogen om met de jaren een diepe complexiteit te ontwikkelen. De Eisele-wijngaard werd oorspronkelijk in de jaren 1880 geplant in Zinfandel en Riesling, en is sindsdien onafgebroken begroeid met wijnstokken. De eerste Cabernet werd geplant in 1964. Naast de cabernet is Eisele inmiddels ook fameus met hun Sauvignon Blanc. Fantastisch wit uit Napa Valley met wederom een geweldig bewaar-potentieel.