2021 Dr. Bürklin-Wolf Wachenheimer Rechbächel Premier Cru

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12%) |
Drink venster | 2023 - 2040 |
Omschrijving
Bürklin-Wolf bezit wijngaarden in de meest beroemde “Lagen” van de Mittelhaardt. Het bedrijf bezit wijngaarden in verschillende Lagen (wijngaarden) in de plaatsen Forst, Deidesheim, Ruppertsberg en Wachenheim. Voor de classificatie van de droge Riesling-wijnen gebruikt Bürklin-Wolf het Bourgondische model van de kwaliteitspyramide. In dit model wordt rekening gehouden met terroir, opbrengst en rijpheidsgraad van de druiven dus men gebruikt Grand Cru (GC) en Premier Cru. Bürklin-Wolf is lid van de VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter) maar hanteert desondanks niet de term Grosses Gewächs.
De Dr. Bürklin-Wolf Wachenheimer Rechbächel Premier Cru Riesling komt van een wijngaard die 3 ha groot is en is en een van de beste locaties is in Wachenheim en is exclusief eigendom (monopole) van de Dr. Bürklin-Wolf. De wijngaard ligt op een helling op het zuiden en biedt optimale zonneschijn waardoor de rode en gele zandsteen en grindbodem wordt verwarmd. De bodem heeft een1,20 meter dikke laag alluviale steen op een diepte van 1,80 m en hier worden de wortels van de wijnstok zeer goed voorzien van water en mineralen. Dit soort wijngaarden laat zien dat de biologisch-dynamische teelt helpt wijngaarden in droge perioden van voldoende water te worden voorzien en in natte en koude periode geeft de bodem voldoende afwatering en water. Zolang de wijnstokken de tijd krijgen om hun plek te vinden i.p.v. het te veel verwennen met irrigatie en kunstmest. De selectieve handmatige pluk wordt gevolgd door voorzichtig persen. Spontane gisting in grote, oude eikenhouten vaten en 10-12 maanden rijping sur lie in de dezelfde vaten. De Wachenheimer Rechbächel is een klassieke fruitgedreven mineralige riesling met fijne kruidenaroma's, geconcentreerd, met een krachtig mondgevoel en sappige zuren. Het is een fascinerende, pure, vuursteenachtige, steenachtige en kruidige Riesling die duidelijk terroir-gedreven is.
Alcohol: 12,5% vol.
Restsuiker: 1,8 g/l
Zuurgraad: 5,7 g/l
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Duitsland |
Regio | Pfalz |
Wijnhuis | Dr. Bürklin Wolf |
Druif | Riesling |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Ja |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 93 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Complex, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Wijnhuis
Bürklin-Wolf bezit wijngaarden in de meest beroemde “Lagen” van de Mittelhaardt. Het bedrijf bezit wijngaarden in verschillende Lagen (wijngaarden) in de plaatsen Forst, Deidesheim, Ruppertsberg en Wachenheim.Voor de classificatie van de droge Riesling-wijnen gebruikt Bürklin-Wolf het Bourgondische model van de kwaliteitspyramide. In dit model wordt rekening gehouden met terroir, opbrengst en rijpheidsgraad van de druiven dus men gebruikt Grand Cru (GC) en Premier Cru. Bürklin-Wolf is lid van de VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter) maar hanteert desondanks niet de term Grosses Gewächs.
De wortels van de Dr. Bürklin-Wolf gaan terug tot de 16e eeuw. De wijnmakerij, met 86 hectare aan wijngaarden, is een van de grootste particuliere landgoederen in Duitsland en wordt sinds 1992 beheerd door Christian von Guradze samen met zijn vrouw, de erfgename van de familiewijnmakerij. Hoewel het al enige tijd bekend stond om zijn Auslese en Trockenbeerenauslesen, werd het zwaartepunt van de productie verlegd naar droge witte wijnen, voornamelijk gevinifieerd van Riesling. Het totale productieconcept van het traditionele bedrijf Dr. Bürklin-Wolf veranderde fundamenteel en leidde het terug naar de top van de Pfalz wijnen met name door een extreme focus op kwaliteit. De teelt van de wijngaarden is sinds 2005 omgezet in overeenstemming met biodynamische richtlijnen.
Recensies



