2021 Agricola Punica Montessu

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2024 - 2030 |
Omschrijving
Agricola Punica (beter bekend als Agripunica) is het nieuwe topdomein welke is ontstaan in 2002 door een samenwerking van verschillende wijntalenten met zeer veel ervaring. De persoonlijkheden die hun schouders onder dit project hebben gezet, zijn zeker niet de minste: Dr. Sebastiano Rosa (de wijnmaker van Tenuta San Guido en haar cultwijn Sassicaia), Tenuta San Guido zelf, het Sardisch topdomein Cantina di Santadi en haar directeur Antonello Pilloni, en ten slotte de legendarische wijnmaker Giacomo Tachis. Het idee kwam van deze laatste die zeer geïnspireerd was geraakt door de kwaliteit en mogelijkheden van de carignanodruif (carignan) op het Italiaanse eiland Sardinië. Als oudwijnmaker van Sassicaia en expert in het werken met cabernet en merlot, was hij zeer geïnteresseerd om op het eiland te experimenteren met ‘zijn’ Bordelaise druiven. In 2002 werd Agripunica opgericht en werden wijngaarden aangekocht van de wijndomeinen Barrua en Narcao en wordt nu alom gezien als een van de Italiaanse opkomende rising stars. We kunnen allemaal zien wat er met Tenuta San Guido is gebeurt en vooral met de prijzen dus advies is zeker om Agri Punica goed in de gaten te houden nu de prijzen nog in balans zijn.
De Montessu wijngaarden in Sardinië zijn gelegen in de regio Isola dei Nuraghi De grond van de wijngaarden bestaat uit bruine aarde, een mix van klei en kalksteen. Deze carignano wordt geassembleerd met kleine delen syrah, merlot, cabernet-sauvignon en cabernet franc. Alle druiven worden met de hand geoogst en individueel gevinifieerd. Hierna volgt de assemblage en rijpt de wijn twaalf maanden op Franse eikenhouten vaten. In het glas heeft de wijn een paarsrode kleur met robijnrode rand. In de neus ruiken we donker fruit zoals zwarte kersen, bramen, bessen en pruimen, met ook iets van leer, cacao en kreupelhout in de neus. De smaak is prachtig zwoel, met vol, geconcentreerd fruit, een aangename kruidigheid, zachte tannine en eindigt in een elegante afdronk. \
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Sardinie |
Appellatie | Isola dei Nuraghi |
Wijnhuis | Agripunica |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Soepel, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Met vrienden, Open haard |
Wijnhuis
Agricola Punica (better known as Agripunica) is a collaboration between Tenuta San Guido (Sassicaia), Cantina di Santadi from Sardinia and the celebrated Tuscan oenologist Giacomo Tachis. The idea came from the latter who was very inspired by the quality and possibilities of the carignano grape (carignan) from the Italian island of Sardinia.
More information about Agripunica
As a former winemaker of Sassicaia and an expert in working with cabernet and merlot, he was very interested in experimenting with 'his' Bordelaise grapes on the island. Agripunica was founded in 2002 and vineyards were purchased from the wine estates Barrua and Narcao. Both are located in the Basso Sulcis area, in southwest Sardinia, home to the Carignano del Sulcis area of origin. The ambition that Tachis had with Agripunica – to make top red wines in Sardinia based on the indigenous carignano, supplemented with Bordelaise grapes – quickly became a resounding success. In addition, he also concentrated on making white wine, again drawing inspiration from a local grape (vermentino) and an international grape (chardonnay). Here, too, the enormous expertise of the oenologist soon became apparent. Formed and trained by Tachis in his early years, Umberto Trombelli is a gifted winemaker with a great track record. When Tachis decided to take it a bit easier a few years ago, Trombelli was the logical choice to approach as a successor. Trombelli was happy to continue Tachis's life's work and is now the great man behind Agripunica's success.
The domain makes two red and since 2012 also a white wine. The red 'Barrua', an IGP Isola dei Nuraghi, is on its way to becoming the new icon wine of Sardinia and is made according to the established recipe of 85% carignano with 10% cabernet sauvignon and 5% merlot. The Barrua vineyards are located inland and include 10 hectares of old bush vines from carignano, which gives the wine its complexity. The 'Montessu' - not to be regarded as inferior, but as a completely different wine - is made from 60% carignano, supplemented with syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc and finally merlot. The white 'Samas' is made from 80% vermentino, supplemented with 20% chardonnay.