2020 Puro Rofe Masdache
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2022 - 2025 |
Omschrijving
Voor wijnliefhebbers is Lanzarote het paradijs. Oude autochtone wijnstokken op lavagronden, met Atlantische invloeden maar het merendeel van de wijn waren vooral goedkope toeristen-wijnen. Rayco Fernández had, als distributeur gevestigd op Gran Canaria, hetzelfde gevoel. Hij besloot er iets aan te doen. Met een aantal gelijkgezinde kompanen besloot hij om échte terroirwijn te maken op het eiland. En zo geschiedde en met Puro Rofe zijn er nu extreem mooie wijnen gemaakt in een extreem landschap. De internationale wijnpers is ook lovend over de gehele serie die allen ruim boven de 90/100 punten scoren.
De Chibusque 2020, is een pure Diego oftewel een Vijariego Blanco, komende van honderdjarige wijnstokken geplant in de zone die de wijn zijn naam geeft, in het dorp van Tisalaya. De hele trossen werden in een verticale pers geperst en het sap werd in een sherryvat gedaan (dat vroeger voor Manzanilla werd gebruikt) om te fermenteren en het werd daar acht maanden bewaard met de droesem (sur lie). Het vat wordt steeds bijgevuld en krijgt zo geen flor (gistlaag zoals bij een sherry). Het heeft 11,8% alcohol en een zeer goede zuurgraad en frisheid. De wijn is geweldig elegant, droog en spicy en eindigt met een een rokerige toon. Er zijn van de unieke Puro Rofe Chibusque 2020 maar 1.020 flessen gevuld. 94/100 Parker.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Canary Islands |
Appellatie | Lanzarote |
Wijnhuis | Puro Rofe |
Druif | Listán Negro, Malvasia, Vijariego Negro |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2025 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Strak, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden |
Wijnhuis
Voor wijnliefhebbers lijkt Lanzarote het paradijs. Oude autochtone wijnstokken op lavagronden, met Atlantische invloeden maar om volslagen onduidelijke reden wordt het het geweldige potentieel niet uitgenut en worden (of lees:werden) er vooral eenvoudige toeristenwijntjes geproduceerd. Rayco Fernández had, als distributeur gevestigd op Gran Canaria, hetzelfde gevoel. Hij besloot er iets aan te doen. Met een aantal gelijkgezinde kompanen besloot hij om échte terroirwijn te maken op het eiland. En zo geschiedde en worden hier extreem mooie wijnen gemaakt in een extreem landschap.
Lanzarote werd tijdens zijn bestaan geplaagd door veelvuldige vulkaanuitbarstingen. Deze die het eiland zijn huidige vorm hebben gegeven, waren in 1730-1736 en in 1824. Het landschap dat daarna overbleef was perfect voor wijnbouw. De wijngaarden dienden echter beschermd te worden tegen de Sahara-winden vanuit Afrika. De oplossing waren de "hoyos" of "rofes", uitgegraven holen van soms wel 1 tot 2 m diep, waarin telkens één wijnstok werd geplant. Het resultaat is indrukwekkend. Er wordt vooral met witte druiven gewerkt. Rode druiven zijn vrij zeldzaam op het eiland. De wijnen behoren tot de appelatie: D.O. Lanzarote