2023 Puro Rofe Masdache

Wijnsoort | |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Canary Islands |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | , , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2025 - 2031 |
Lage voorraad
Nog maar 5 over
Omschrijving
Voor wijnliefhebbers is Lanzarote het paradijs. Oude autochtone wijnstokken op lavagronden, met Atlantische invloeden maar het merendeel van de wijn waren vooral goedkope toeristen-wijnen. Rayco Fernández had, als distributeur gevestigd op Gran Canaria, hetzelfde gevoel. Hij besloot er iets aan te doen. Met een aantal gelijkgezinde kompanen besloot hij om échte terroirwijn te maken op het eiland. En zo geschiedde en met Puro Rofe zijn er nu extreem mooie wijnen gemaakt in een extreem landschap. De internationale wijnpers is ook lovend over de gehele serie die allen ruim boven de 90/100 punten scoren.
De Chibusque 2020, is een pure Diego oftewel een Vijariego Blanco, komende van honderdjarige wijnstokken geplant in de zone die de wijn zijn naam geeft, in het dorp van Tisalaya. De hele trossen werden in een verticale pers geperst en het sap werd in een sherryvat gedaan (dat vroeger voor Manzanilla werd gebruikt) om te fermenteren en het werd daar acht maanden bewaard met de droesem (sur lie). Het vat wordt steeds bijgevuld en krijgt zo geen flor (gistlaag zoals bij een sherry). Het heeft 11,8% alcohol en een zeer goede zuurgraad en frisheid. De wijn is geweldig elegant, droog en spicy en eindigt met een een rokerige toon. Er zijn van de unieke Puro Rofe Chibusque 2020 maar 1.020 flessen gevuld. 94/100 Parker.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Canary Islands |
Appellatie | Lanzarote |
Wijnhuis | Puro Rofe |
Druif | Listán Negro, Malvasia, Vijariego Negro |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2031 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Strak, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$55
Drink Date:
2024 - 2031
The 2023 Masdache showcases the profile of the year, purity, cleanliness, elegance and more freshness. It's a blend of Malvasía Volcánica (mostly) and Listán Blanco, without Diego this year because of a heat wave the first week of August. It feels more open, aromatic, expressive and elegant, with finesse and freshness, more ethereal. It's one of the lieux-dits that is warmer, and in 2023, it shows exceptionally well. There's aromatic herbs and aniseed with a lot of finesse. 1,950 bottles produced. It was bottled in May 2024.
2023 saw a huge crop in Lanzarote, a warm year with three million kilos, which was normal before (2015, 2017), but the last few years have been very small (and 2024 is small again, but they didn't make wine in 2024). Most of the grapes were picked in July when it was not that warm, but the wines are fresher and very elegant. All the wines have a similar vinification and élevage, direct pressing, fermentation in stainless steel with indigenous yeasts and eight months in a mixture of stainless steel and used barrels, quite transparent and non-invasive. The 2023s are the first wines to carry the organic certification, the more elegant and finest vintage to date. Bravo!
Published: Oct 31, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Voor wijnliefhebbers lijkt Lanzarote het paradijs. Oude autochtone wijnstokken op lavagronden, met Atlantische invloeden maar om volslagen onduidelijke reden wordt het het geweldige potentieel niet uitgenut en worden (of lees:werden) er vooral eenvoudige toeristenwijntjes geproduceerd. Rayco Fernández had, als distributeur gevestigd op Gran Canaria, hetzelfde gevoel. Hij besloot er iets aan te doen. Met een aantal gelijkgezinde kompanen besloot hij om échte terroirwijn te maken op het eiland. En zo geschiedde en worden hier extreem mooie wijnen gemaakt in een extreem landschap.
Lanzarote werd tijdens zijn bestaan geplaagd door veelvuldige vulkaanuitbarstingen. Deze die het eiland zijn huidige vorm hebben gegeven, waren in 1730-1736 en in 1824. Het landschap dat daarna overbleef was perfect voor wijnbouw. De wijngaarden dienden echter beschermd te worden tegen de Sahara-winden vanuit Afrika. De oplossing waren de "hoyos" of "rofes", uitgegraven holen van soms wel 1 tot 2 m diep, waarin telkens één wijnstok werd geplant. Het resultaat is indrukwekkend. Er wordt vooral met witte druiven gewerkt. Rode druiven zijn vrij zeldzaam op het eiland. De wijnen behoren tot de appelatie: D.O. Lanzarote
Trivia
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aanVoor wijnliefhebbers is Lanzarote het paradijs. Oude autochtone wijnstokken op lavagronden, met Atlantische invloeden maar het merendeel van de wijn waren vooral goedkope toeristen-wijnen. Rayco Fernández had, als distributeur gevestigd op Gran Canaria, hetzelfde gevoel. Hij besloot er iets aan te doen. Met een aantal gelijkgezinde kompanen besloot hij om échte terroirwijn te maken op het eiland. En zo geschiedde en met Puro Rofe zijn er nu extreem mooie wijnen gemaakt in een extreem landschap. De internationale wijnpers is ook lovend over de gehele serie die allen ruim boven de 90/100 punten scoren.
De Chibusque 2020, is een pure Diego oftewel een Vijariego Blanco, komende van honderdjarige wijnstokken geplant in de zone die de wijn zijn naam geeft, in het dorp van Tisalaya. De hele trossen werden in een verticale pers geperst en het sap werd in een sherryvat gedaan (dat vroeger voor Manzanilla werd gebruikt) om te fermenteren en het werd daar acht maanden bewaard met de droesem (sur lie). Het vat wordt steeds bijgevuld en krijgt zo geen flor (gistlaag zoals bij een sherry). Het heeft 11,8% alcohol en een zeer goede zuurgraad en frisheid. De wijn is geweldig elegant, droog en spicy en eindigt met een een rokerige toon. Er zijn van de unieke Puro Rofe Chibusque 2020 maar 1.020 flessen gevuld. 94/100 Parker.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Canary Islands |
Appellatie | Lanzarote |
Wijnhuis | Puro Rofe |
Druif | Listán Negro, Malvasia, Vijariego Negro |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2031 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Strak, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden |
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$55
Drink Date:
2024 - 2031
The 2023 Masdache showcases the profile of the year, purity, cleanliness, elegance and more freshness. It's a blend of Malvasía Volcánica (mostly) and Listán Blanco, without Diego this year because of a heat wave the first week of August. It feels more open, aromatic, expressive and elegant, with finesse and freshness, more ethereal. It's one of the lieux-dits that is warmer, and in 2023, it shows exceptionally well. There's aromatic herbs and aniseed with a lot of finesse. 1,950 bottles produced. It was bottled in May 2024.
2023 saw a huge crop in Lanzarote, a warm year with three million kilos, which was normal before (2015, 2017), but the last few years have been very small (and 2024 is small again, but they didn't make wine in 2024). Most of the grapes were picked in July when it was not that warm, but the wines are fresher and very elegant. All the wines have a similar vinification and élevage, direct pressing, fermentation in stainless steel with indigenous yeasts and eight months in a mixture of stainless steel and used barrels, quite transparent and non-invasive. The 2023s are the first wines to carry the organic certification, the more elegant and finest vintage to date. Bravo!
Published: Oct 31, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Voor wijnliefhebbers lijkt Lanzarote het paradijs. Oude autochtone wijnstokken op lavagronden, met Atlantische invloeden maar om volslagen onduidelijke reden wordt het het geweldige potentieel niet uitgenut en worden (of lees:werden) er vooral eenvoudige toeristenwijntjes geproduceerd. Rayco Fernández had, als distributeur gevestigd op Gran Canaria, hetzelfde gevoel. Hij besloot er iets aan te doen. Met een aantal gelijkgezinde kompanen besloot hij om échte terroirwijn te maken op het eiland. En zo geschiedde en worden hier extreem mooie wijnen gemaakt in een extreem landschap.
Lanzarote werd tijdens zijn bestaan geplaagd door veelvuldige vulkaanuitbarstingen. Deze die het eiland zijn huidige vorm hebben gegeven, waren in 1730-1736 en in 1824. Het landschap dat daarna overbleef was perfect voor wijnbouw. De wijngaarden dienden echter beschermd te worden tegen de Sahara-winden vanuit Afrika. De oplossing waren de "hoyos" of "rofes", uitgegraven holen van soms wel 1 tot 2 m diep, waarin telkens één wijnstok werd geplant. Het resultaat is indrukwekkend. Er wordt vooral met witte druiven gewerkt. Rode druiven zijn vrij zeldzaam op het eiland. De wijnen behoren tot de appelatie: D.O. Lanzarote
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aan