2020 Littorai Pinot Noir Savoy Vineyard Anderson Valley

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2023 - 2032 |
Beschikbaar per | 11 jul. 2023 |
Omschrijving
De pinot noir druiven voor de Littorai Pinot Noir Les Larmes Anderson Valley worden ’s nachts met de hand geplukt waarbij zeer streng geselecteerd wordt. In de vinificatiekelder worden ontsteeld en gekneusd waarbij een klein deel van de trossen intact gelaten. Dit geheel van druiven en trossen laat men ruim twee weken lang temperatuur gecontroleerd (28°C) de alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten ondergaan op roestvrijstalen tanks. Hierna volgt persing en wordt de jonge wijn overgestoken op Franse eikenhouten barriques voor de malolactische gisting en rijping. Na ongeveer 14 maanden wordt de wijn geassembleerd en zonder klaring of filtering gebotteld. Dit hele proces verloopt geheel volgens biologische regels en voorschriften, maar is niet gecertificeerd. Anderson Valley in Mendocino County is slechts vijftien mijl lang, maar gun uzelf voldoende tijd om deze ongelooflijk complexe en geologisch diverse regio te verkennen. Het is de reis waard vanwege de schilderachtige schoonheid van de vallei en de schilderachtige stadjes, Boonville en Philo, maar er zijn ook ongeveer 20 lokale wijnhuizen om te bezoeken. Als wijnbestemming is de Anderson Valley relatief jong. Het klimaat werd lange tijd als te koel beschouwd voor vitis vinifera. Lees meer onder de link: Appelatie
De Pinot Noir druiven worden ’s nachts met de hand geplukt waarbij zeer streng geselecteerd wordt. In de vinificatiekelder wordt de helft van de trossen ontsteeld en gekneusd en de andere helft intact gelaten. De druiven en trossen laat men afzonderlijk ruim twee weken lang temperatuur gecontroleerd (28°C) de alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten ondergaan op roestvrijstalen tanks. Hierna gebruikt men enkel de uitloop van jonge wijn (het sap van de ongeperste druivenmassa) die wordt overgestoken op Franse eikenhouten barriques (25% nieuw), voor de malolactische gisting en rijping. Na ongeveer 16 maanden wordt de wijn geassembleerd en zonder klaring of filtering gebotteld. Dit hele proces verloopt geheel volgens biologische regels en voorschriften, maar is niet gecertificeerd. De Pinot Noir Savoy Vineyard wordt gemaakt van druiven die afkomstig zijn van de Savoy wijngaard. De Savoy Pinot Noir is helder robijnrood van kleur. In de neus aroma’s van kersen, granaatappel, sinaasappelschil, viooltjes, kreupelhout, tabak en een hint van zwarte peper. In het smaakpalet tonen van klein roodzwart fruit, specerijen en gekonfijte kersen, die gepaard gaan met een fraaie afdronk met verfijnde tannines en subtiele zuren.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres
Specificaties
Beschikbaar per | 11 jul. 2023 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | USA |
Regio | Californie |
Appellatie | Anderson Valley |
Wijnhuis | Littorai |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
James Suckling rating | 94 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Rood fruit, Soepel, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Wijnhuis
Na zijn avonturen in Bourgogne besloot eigenaar Ted Lemon terug naar de Verenigde Staten te gaan en daar naar eigen zeggen ‘rond te zwerven’ op zoek naar een geschikte locatie voor chardonnay en pinot noir. In 1993 besloot hij ervoor te gaan. Zonder de middelen om meteen een wijngaard te kopen kreeg deze ‘Amerikaanse droom’ een andere wending. Geen wijngaarden, wel druiven - hij kocht ze op van verschillende wijnboeren in Anderson Valley en Sonoma Coast en maakte de wijnen bij Robert Pecota in Calistoga in het noorden van Napa Valley. Nu, ruim twintig jaar later, bezitten Ted en Heidi een wijngaardareaal van ongeveer 7 hectare en hebben ze langlopende contracten met boeren voor nog eens 11 hectare wijnstokken. Sinds begin 2000 is Ted bezig met biodynamie. De wijngaarden van Littorai zijn niet gecertificeerd, maar er wordt wel volgens deze filosofie gewerkt. De wijnen van Littorai behoren tot de top van Californië. Ted Lemon maakt pinot noir en chardonnay van single vineyards. Elegantie, sappigheid en concentratie zijn kernwoorden in zijn cuvées. Wijnen met een buitengewoon bewaarpotentieel.