2020 Kistler Chardonnay Cuvée Cathleen
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2034 |
Kistler Vineyards is een klein familie wijnhuis in de Russian River Valley. Ze hebben zich gespecialiseerd in het produceren van Bourgogne type chardonnay en pinot noir wijnen. Het wijnhuis werd in 1978 opgericht door de Kistler familie. Ze bezitten enkele van de allerbeste wijngaarden van Napa en Sonoma, inclusief Dutton Ranch (Russian River Valley) in Western Sonoma County.
De chardonnay wijn van Kistler worden geproduceerd volgens het Franse voorbeeld. De wijnen worden volledig gegist in barriques, gebruik makend van zowel autochtone als van gekweekte gistsoorten. Na de malolactische gisting verblijven de wijnen op hun ‘lees’ (fijn bezinksel) en worden in barriques van Frans eikenhout (50% nieuw) opgevoed. Na 12-18 maanden opvoeding worden de wijnen gebotteld zonder filtratie of klaring.
De Kistler Vineyard Cuvée Cathleen wordt gebotteld sinds 1998. Uitsluitend gemaakt van fruit van één specifiek blok in de Kistler Vineyard, het enige deel van de wijngaard met rode vulcanische schist bodem en naar de middagzon kijkt in plaats van naar de ochtend. Sinds de aanplant in 1989 viel het blok op en vroeg het duidelijk om een aparte botteling. De Cuvée Cathleen produceert jaarlijks een van de meest klassieke, complexe en complete chardonnays.
De Chardonnay Cuvée Cathleen 2020 biedt uitzonderlijk gedefinieerde, gelaagde aroma's: abrikoos en perzik worden aangevuld met tonen van gedroogde seringen en kruiden, honingraat, amandelen, mandarijn, taartkruiden Het medium-bodied gehemelte is satijnachtig en naadloos, met geconcentreerd, perzikachtig fruit, pittige zuren en een enorm lange afdronk aangedreven door een aantrekkelijk vleugje fenolische textuur. Het is een zeldzame combinatie van fruitdichtheid op een elegante, harmonieuze structuur.
Deze krachtige wijn met rijpe aroma’s vraagt om soortgelijke gerechten: in boter gebakken zeetong met amandelen, Bresse kip met truffel en ganzenlever, rosé gebakken kalfsniertjes met ‘moutarde à l’ancienne’ roomsaus, tarbot of griet met een romige boter/witte wijn saus, zeeduivelhammetje met beurre blanc, zeekreeft met vanilleboter.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | USA |
Regio | Californie |
Appellatie | Sonoma County |
Wijnhuis | Kistler Vineyards |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
James Suckling rating | 98 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Kistler Vineyards is een klein familie wijnhuis in de Russian River Valley. Ze hebben zich gespecialiseerd in het produceren van Bourgogne type Chardonnay en Pinot Noir. Het wijnhuis werd in 1978 opgericht door de Kistler familie. Ze bezitten enkele van de allerbeste wijngaarden van Napa en Sonoma, inclusief Dutton Ranch (Russian River Valley) in Western Sonoma County. De wijnmakerij werd in 1978 opgericht door Steve Kistler en Mark Bixler. Kistler Vineyards heeft een reputatie opgebouwd vanwege zijn toewijding aan het maken van wijnen die het unieke terroir tot uitdrukking brengen van de verschillende wijngaarden waar ze vandaan komen.
Productie van Kistler
Kistler staat vooral bekend om zijn Chardonnay en Pinot Noirs, die consequent hoge scores en lovende kritieken krijgen. De wijnmakerij produceert een reeks Chardonnays en Pinot Noirs uit één wijngaard, vaak genoemd naar de wijngaard waar de druiven vandaan komen. Enkele van de bekende wijngaarden waarmee Kistler samenwerkt, zijn Dutton Ranch, Hudson Vineyard en Cuvee Cathleen. Kistler volgt een filosofie van wijnmaken met minimale interventie, met als doel de natuurlijke kwaliteiten van de druiven en de wijngaard tot uiting te laten komen in de wijnen. Ze gebruiken traditionele wijnbereidingstechnieken en fermenteren hun wijnen vaak met inheemse gisten. De wijnen van Kistler worden in relatief kleine hoeveelheden geproduceerd, waardoor ze zeer gewild zijn bij verzamelaars en wijnliefhebbers. De beperkte productie draagt bij aan hun exclusiviteit. De afgelopen jaren is de wijnmakerij in sommige van zijn wijngaarden overgegaan op het gebruik van biodynamische landbouwmethoden. Deze holistische benadering van de landbouw is gericht op het verbeteren van de gezondheid en vitaliteit van de wijngaarden en de druiven.
Omschrijving
Kistler Vineyards is een klein familie wijnhuis in de Russian River Valley. Ze hebben zich gespecialiseerd in het produceren van Bourgogne type chardonnay en pinot noir wijnen. Het wijnhuis werd in 1978 opgericht door de Kistler familie. Ze bezitten enkele van de allerbeste wijngaarden van Napa en Sonoma, inclusief Dutton Ranch (Russian River Valley) in Western Sonoma County.
De chardonnay wijn van Kistler worden geproduceerd volgens het Franse voorbeeld. De wijnen worden volledig gegist in barriques, gebruik makend van zowel autochtone als van gekweekte gistsoorten. Na de malolactische gisting verblijven de wijnen op hun ‘lees’ (fijn bezinksel) en worden in barriques van Frans eikenhout (50% nieuw) opgevoed. Na 12-18 maanden opvoeding worden de wijnen gebotteld zonder filtratie of klaring.
De Kistler Vineyard Cuvée Cathleen wordt gebotteld sinds 1998. Uitsluitend gemaakt van fruit van één specifiek blok in de Kistler Vineyard, het enige deel van de wijngaard met rode vulcanische schist bodem en naar de middagzon kijkt in plaats van naar de ochtend. Sinds de aanplant in 1989 viel het blok op en vroeg het duidelijk om een aparte botteling. De Cuvée Cathleen produceert jaarlijks een van de meest klassieke, complexe en complete chardonnays.
De Chardonnay Cuvée Cathleen 2020 biedt uitzonderlijk gedefinieerde, gelaagde aroma's: abrikoos en perzik worden aangevuld met tonen van gedroogde seringen en kruiden, honingraat, amandelen, mandarijn, taartkruiden Het medium-bodied gehemelte is satijnachtig en naadloos, met geconcentreerd, perzikachtig fruit, pittige zuren en een enorm lange afdronk aangedreven door een aantrekkelijk vleugje fenolische textuur. Het is een zeldzame combinatie van fruitdichtheid op een elegante, harmonieuze structuur.
Deze krachtige wijn met rijpe aroma’s vraagt om soortgelijke gerechten: in boter gebakken zeetong met amandelen, Bresse kip met truffel en ganzenlever, rosé gebakken kalfsniertjes met ‘moutarde à l’ancienne’ roomsaus, tarbot of griet met een romige boter/witte wijn saus, zeeduivelhammetje met beurre blanc, zeekreeft met vanilleboter.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | USA |
Regio | Californie |
Appellatie | Sonoma County |
Wijnhuis | Kistler Vineyards |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
James Suckling rating | 98 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Wijnhuis
Kistler Vineyards is een klein familie wijnhuis in de Russian River Valley. Ze hebben zich gespecialiseerd in het produceren van Bourgogne type Chardonnay en Pinot Noir. Het wijnhuis werd in 1978 opgericht door de Kistler familie. Ze bezitten enkele van de allerbeste wijngaarden van Napa en Sonoma, inclusief Dutton Ranch (Russian River Valley) in Western Sonoma County. De wijnmakerij werd in 1978 opgericht door Steve Kistler en Mark Bixler. Kistler Vineyards heeft een reputatie opgebouwd vanwege zijn toewijding aan het maken van wijnen die het unieke terroir tot uitdrukking brengen van de verschillende wijngaarden waar ze vandaan komen.
Productie van Kistler
Kistler staat vooral bekend om zijn Chardonnay en Pinot Noirs, die consequent hoge scores en lovende kritieken krijgen. De wijnmakerij produceert een reeks Chardonnays en Pinot Noirs uit één wijngaard, vaak genoemd naar de wijngaard waar de druiven vandaan komen. Enkele van de bekende wijngaarden waarmee Kistler samenwerkt, zijn Dutton Ranch, Hudson Vineyard en Cuvee Cathleen. Kistler volgt een filosofie van wijnmaken met minimale interventie, met als doel de natuurlijke kwaliteiten van de druiven en de wijngaard tot uiting te laten komen in de wijnen. Ze gebruiken traditionele wijnbereidingstechnieken en fermenteren hun wijnen vaak met inheemse gisten. De wijnen van Kistler worden in relatief kleine hoeveelheden geproduceerd, waardoor ze zeer gewild zijn bij verzamelaars en wijnliefhebbers. De beperkte productie draagt bij aan hun exclusiviteit. De afgelopen jaren is de wijnmakerij in sommige van zijn wijngaarden overgegaan op het gebruik van biodynamische landbouwmethoden. Deze holistische benadering van de landbouw is gericht op het verbeteren van de gezondheid en vitaliteit van de wijngaarden en de druiven.