2020 Famille Perrin Gigondas Domaine du Clos des Tourelles
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Gigondas |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2023 - 2038 |
Omschrijving
Na de handmatige pluk worden de druiven geselecteerd, niet onsteeld, gekneusd en aansluitend volgt een temperatuur gecontroleerde alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten op grote betonnen cuves. Hierna vindt de persing van de druiven en het oversteken van de jonge wijn op barriques plaats, om hierin de malolactische gisting te ondergaan en te rijpen. Na 15 maanden wordt de wijn geassembleerd en zonder filtering gebotteld. Dit hele proces verloopt geheel volgens biologische en biologisch dynamische regels en voorschriften.De Domaine du Clos des Tourelles / Perrin - Gigondas heeft een donkere robijnrode kleur. In de neus aroma’s van bosaardbeien, kersen, zoethout, tabak en garrigue (gedroogde Provençaalse kruiden). In het smaakpalet tonen van gekonfijt klein rood fruit en lavendel, die worden gevolgd door een lange intense afdronk met zacht rijpe tannines. Van deze topwijn van Perrin worden altijd maar een paar duizend flessen gemaakt en ook alleen maar in de goede jaren. De flessen zijn allemaal genummerd.
OVER PERRIN
Zeg Perrin en je denkt aan het magische kasteel Château de Beaucastel en het tot de verbeelding sprekende Châteauneuf-du-Pape dat wereldwijd fel gegeerd wordt. Beaucastel bestaat al sinds het begin van de 17de eeuw, maar het was pas in 1909, toen de familie Perrin eigenaar werd, dat het toen honderd hectare tellend domein een heuse metamorfose onderging. Meer dan honderd jaar later, en inmiddels al de vijfde generatie, is het imperium van Perrin uitgegroeid tot 325 hectare wijngaard waarvan het overgrote deel in eigen bezit is. Na het succes in Châteauneuf begon de familie andere percelen in de zuidelijke Rhône aan te kopen. Vandaag zijn ze actief in de Côtes du Rhône Villages, Vinsobres, Cairanne, Rasteau, Gigondas, Vacqueyras, tot zelfs Beaumes-de-Venise en Tavel en sinds enkele maanden in Côtes de Provence met Château Miraval, de jont-venture tussen Perrin en Jolie-Pitt (Brad Pitt & Angelina Jolie). Stuk voor stuk uitstekend gesitueerde percelen die op maximum 45 minuutjes van de thuishaven Orange liggen en zo dagelijks geïnspecteerd kunnen worden. Het succes dat de familie vandaag kent is in grote mate te danken aan de inmiddels overleden Jacques Perrin, van de derde generatie, een heuse ‘biodynamist’ avant la lettre. Zijn filosofie? Goede wijn maak je door de druif in de best mogelijke natuurlijke omstandigheden zijn gang te laten gaan. En zo geschiedde, want reeds in 1964 werden alle scheikundige meststoffen en onkruidverdelgers uit de wijngaard gebannen. Ook in de kelder wordt niets aan het toeval overgelaten. De Perrins bouwden op het nabijgelegen landgoed La Vieille Ferme een ultramoderne vinificatiekelder voorzien van alle technische snufjes. Maar de familie zal vooral de geschiedenisboeken ingaan als de meester van de blenders. Het is ontegensprekelijk het grote geheim van de Perrins, die ervan overtuigd zijn dat het blenden van de juiste druiven in de juiste hoeveelheden voor betere wijnen zorgt. Iets wat nog jaarlijks eigenhandig door de familie gedaan wordt. In de loop van de vijf generaties heeft de familie Perrin diverse wijngaarden verworven met de beste terroirs in de zuidelijke Rhônevallei. Deze wijngaarden worden beheerd en gevinifieerd volgens dezelfde principes en overtuiging als Château de Beaucastel. Binnen het assortiment ‘Famille Perrin’ ontdekt u de rijkdom van de zuidelijke Rhônevallei aan de hand van verschillende gerenommeerde appellaties zoals Gigondas, Vacqueyras, Vinsobres, Cairanne en Rasteau. Ook hier staan bij alle wijnen de authenticiteit en essentie van het terroir centraal.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Rhone |
Appellatie | Gigondas |
Wijnhuis | Perrin |
Druif | Carignan, Cinsault, Grenache, Mourvedre, Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
James Suckling rating | 96 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Wijnhuis
De familie Perrin zijn wijnproducenten en - handelaars met een ijzersterke reputatie in de Zuidelijke Rhône. Zij zijn daar onder meer eigenaar van het befaamde Château de Beaucastel in Châteauneuf-du-Pape. Bij al hun wijnen streven de Perrins naar een zo hoog mogelijke mate van typiciteit, d.w.z. een klassieke stijl die telkens een referentie vormt voor de mogelijkheden van een bepaalde appellation, van 'gewone' streekwijn tot cru. De Perrins kiezen binnen elke appellation namelijk altijd voor fruit uit de beste wijngaarden.
In de loop van de vijf generaties heeft de familie Perrin diverse wijngaarden verworven met de beste terroirs in de zuidelijke Rhônevallei. Deze wijngaarden worden beheerd en gevinifieerd volgens dezelfde principes en overtuiging als Château de Beaucastel. Binnen het assortiment ‘Famille Perrin’ ontdekt u de rijkdom van de zuidelijke Rhônevallei aan de hand van verschillende gerenommeerde appellaties zoals Gigondas, Vacqueyras, Vinsobres, Cairanne en Rasteau. Ook hier staan bij alle wijnen de authenticiteit en essentie van het terroir centraal.