2020 Domaine des Baumard Savennières Clos du Papillon

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2024 - 2036 |
- Koop 3 voor 47,95 39,63 en bespaar 8%
Op voorraad
6 items beschikbaar
Nabestelling Informatie
Het is mogelijk dit artikel in nabestelling/backorder te bestellen. Dit is mogelijk met artikelen welke wij over het algemeen in 3-5 werkdagen weer voldoende op voorraad kunnen hebben. U kunt deze dus gewoon bestellen maar wel belangrijk te vermelden dat wij pas de order versturen als deze in zijn geheel gereed is.
Omschrijving
In het glas is de Baumard Savennières Clos du Papillon heel licht goudgeel van kleur met een grijs zweempje. Complexe en expressieve neus, met een verrassende, romige en bijna toffeeachtige ondertoon, typisch van de combinatie rijpe chenin blanc + mineraliteit van het Savennières terroir. Schijn bedriegt, deze wijn heeft geen houtopvoeding gehad! Na enige tijd luchten komen de vruchtenaroma’s los, met appel, peer en kweepeer in de hoofdrol, ondersteund door subtiele nuances van honing. Op de tong is het een zeer zuivere, frisse, minerale, vlezige, rond en zacht fruitige wijn. Indrukwekkende, minerale finale.
De volrijpe en gezonde druiven worden tussen 20 september en 11 november handmatig geoogst in meerdere plukbeurten. Na een zorgvuldig vervoer naar de wijnkelders worden de onbeschadigde en gezonde druiven pneumatisch geperst. De alcoholische gisting gaat bij niet al te hoge temperaturen en langzaam door tot alle suikers zijn vergist. Savennières is een droge, aromatische witte wijn. Deze wijn versterkt en veredelt de smaak van de gerechten. Verrassend bij sushi en sashimi (voorzichtig met gember en wasabi) en licht gerookte zalm. Verrukkelijk bij dunne plakjes rauwe coquilles met oscietra kaviaar en oesterblad of oestertartaar, al dan niet vergezeld door wat aspergepuntjes. Oudere wijnen vragen om stevige zeevis of kalfsvlees in romige saus.
OVER DOMAINES DES BAUMARD
In het hartje van het Loire dal ligt het Domaine des Baumard, in Rochefort sur Loire, circa 20 km ten zuidoosten van Angers. Het domein is gevestigd op een klein adellijk landgoed uit de 17e eeuw, Logis de la Giraudière. Sinds 1634 wordt hier wijn gemaakt! Na de vernietigende invasie van de Amerikaanse vraatzuchtige luis phylloxera, werd het familiedomein een ent- en kweekplek van nieuwe wijnstokken op Amerikaanse onderstokken. In 1955 bracht
Jean Baumard de wijnbouw terug op het domein. In de jaren 50 en 60 breidde hij het domein uit met wijngaarden in Anjou zelf, maar ook aan de andere kant van de Loire rivier: Quarts de Chaume, Savennières. In 1987 neemt Florent Baumard het domein over van zijn vader met een doel voor ogen: het combineren van de specifieke terroir karakteristieken met een uitstekende technische kennis en bekwaamheid. Het resultaat is een ware aromatische
explosie en een zeer homogeen wijnassortiment. Het AOC gebied Savennières is nog geen 130 hectare groot en kent een wettelijk opgelegde maximale opbrengst van 50 hl/ha. De ‘Clos du Papillon’ ontleent zijn naam aan de vlinder (papillon) vorm van de 10 ha grote wijngaard boven het dorp Savennières. Het Baumard deel van de Clos du Papillon ligt in de oostelijke ‘vleugel’ van de vlinder, met een ideale ligging naar het zuiden. De bodem bestaat uit een mengsel van hier en daar gespleten en verweerde, glanzende beige, grijze of zelfs paarsachtige leisteen, en zandsteen, soms paarsig, soms groenig door het hoge veldspaat gehalte.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Loire |
Appellatie | Savennières |
Wijnhuis | Domaine des Baumard |
Druif | Chenin Blanc |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Schroefdop |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 93 |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Droog, Krachtig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Met vrienden |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 92+
Reviewed by:
Yohan Castaing
Release Price:
NA
Drink Date:
2023 - 2030
The 2019 Savennieres Clos du Papillon exhales a shy and closed bouquet with aromas of lemon, spring flowers and ripe orchard fruits. Medium to full-bodied, rich and satiny, it has a delicate core of fruit with a phenolic, slightly bitter aftertaste. It can be drinking anytime over the next decade. Bottled with a screw-cap closure.
The Domaine Baumard, deeply rooted in the dark schist soils of Anjou Noir since 1634, has long been under the meticulous stewardship of the Baumard lineage. Jean Baumard initiated the modern chapter of this enduring estate. His tenure was marked by significant expansions, notably into the distinguished appellations of Quarts de Chaume and Savennières, and by the adoption of viticultural practices that, for the 1950s, were remarkably progressive—such as high-density planting and early forms of disease management, predating the sustainable viticulture movement. Jean Baumard’s innovative spirit also led to the early adoption of screw caps, a radical departure from the normative bottling practices of his era, signaling a commitment to wine preservation and quality consistency. Since the 1990s, the estate’s oversight has passed to Jean’s son, Florent, who has continued building upon his father’s innovative and sustainable vineyard management ethos. Florent’s commitment is evident through his advocacy of VHL (Vignes Hautes et Larges) viticulture, which promotes heightened and widely spaced vines to optimize leaf canopy exposure. Concurrently, he has initiated a gradual shift from chemical products to more natural soil cultivation methods, ensuring the estate’s fidelity to sustainable practices remains as steadfast as its heritage. In the winery, Florent uses gentle extraction and presses with whole bunches. The result is creamy, phenolic wines that can age very well.
Published: Jan 04, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
Domaine des Baumard
Savennières Clos du Papillon 2020 | $65
This powerful white shows real presence and substance, with a halo of smoke, saline and grilled herbs overlaying a core of crisp fruit -- apple, melon and quince -- all held upright by a steely beam of acidity. Fresh-cut chive and grilled oregano add to the savory complexity on the finish, which stretches way out with hints of salted caramel and verbena. Still tight, this needs time. Best from 2026 through 2035. 200 cases imported.
Published on October 31, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
93
Drinking Window
2020 - 2038
From: Loire Chenin Blanc: Underrated No More (Jul 2020)
Light golden. High toned and bright, with a pretty complex nose of honeysuckle, tangerine, citrus blossom, and rosewater. The palate is full-bodied, with dense, ripe orchard and citrus fruit, notes of sea spray, salt and white pepper, leading to a finish laced with crushed shell and talc. Powerful and delightful.
- By Jason Wilson on January 2020
Evelyne de Pontbriand took over her venerable family estate—known historically as the Château des Vaults but now known as Domaine du Closel—in 2001 in a career change from teaching French literature. Domaine du Closel has always been run by women. Evelyne inherited the estate from her mother, Michèle de Jesse, who in turn inherited the estate from her aunt, Madame du Closel. Evelyne eventually became president of the Savennières AOC. Clos du Papillon, her top site, is one of the three most celebrated coulées in Savennières, along with La Roche Aux Moines and La Coulée de Serrant. Times have been tough lately with devastating frosts. “In 2017, I lost almost all of my vines in one night,” she says, adding that Domaine du Closel only made 1,700 bottles of Savennières that year. Things righted themselves with a very promising 2018 vintage.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
95
Medailles, onderscheidingen, eervolle vermeldingen: 95 punten Wine Enthousiast, 91 punten Wine Spectator
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Baumard ligt in het hart van de Anjou, in de stad Rochefort-sur-Loire, iets ten zuiden van Savennières. Het domein is al sinds 1634 familiebezit. Waar Jean Baumard het ontwikkelde in de vijftiger jaren, heeft zijn zoon Florent ervoor gezorgd dat het tegenwoordig beschouwd wordt als een van de beste wijnproducenten in de Loirevallei. Florent wordt door vele toonaangevende wijnmagazines gezien als enig in zijn soort.
Hij maakt verschillende cuvées van Savennières, de grote droge chenin blanc, naast zeer mooie Coteaux de Layon. Het domein werkt biologisch, zonder certificering. Florent Baumard vindt dat menselijke interventie in zowel wijngaard als wijnkelder mogelijk moet blijven. Zijn Quarts de Chaume is een echte icoon in de internationale wijnwereld; deze wijngaard is recent verheven tot de status van grand cru!
In het glas is de Baumard Savennières Clos du Papillon heel licht goudgeel van kleur met een grijs zweempje. Complexe en expressieve neus, met een verrassende, romige en bijna toffeeachtige ondertoon, typisch van de combinatie rijpe chenin blanc + mineraliteit van het Savennières terroir. Schijn bedriegt, deze wijn heeft geen houtopvoeding gehad! Na enige tijd luchten komen de vruchtenaroma’s los, met appel, peer en kweepeer in de hoofdrol, ondersteund door subtiele nuances van honing. Op de tong is het een zeer zuivere, frisse, minerale, vlezige, rond en zacht fruitige wijn. Indrukwekkende, minerale finale.
De volrijpe en gezonde druiven worden tussen 20 september en 11 november handmatig geoogst in meerdere plukbeurten. Na een zorgvuldig vervoer naar de wijnkelders worden de onbeschadigde en gezonde druiven pneumatisch geperst. De alcoholische gisting gaat bij niet al te hoge temperaturen en langzaam door tot alle suikers zijn vergist. Savennières is een droge, aromatische witte wijn. Deze wijn versterkt en veredelt de smaak van de gerechten. Verrassend bij sushi en sashimi (voorzichtig met gember en wasabi) en licht gerookte zalm. Verrukkelijk bij dunne plakjes rauwe coquilles met oscietra kaviaar en oesterblad of oestertartaar, al dan niet vergezeld door wat aspergepuntjes. Oudere wijnen vragen om stevige zeevis of kalfsvlees in romige saus.
OVER DOMAINES DES BAUMARD
In het hartje van het Loire dal ligt het Domaine des Baumard, in Rochefort sur Loire, circa 20 km ten zuidoosten van Angers. Het domein is gevestigd op een klein adellijk landgoed uit de 17e eeuw, Logis de la Giraudière. Sinds 1634 wordt hier wijn gemaakt! Na de vernietigende invasie van de Amerikaanse vraatzuchtige luis phylloxera, werd het familiedomein een ent- en kweekplek van nieuwe wijnstokken op Amerikaanse onderstokken. In 1955 bracht
Jean Baumard de wijnbouw terug op het domein. In de jaren 50 en 60 breidde hij het domein uit met wijngaarden in Anjou zelf, maar ook aan de andere kant van de Loire rivier: Quarts de Chaume, Savennières. In 1987 neemt Florent Baumard het domein over van zijn vader met een doel voor ogen: het combineren van de specifieke terroir karakteristieken met een uitstekende technische kennis en bekwaamheid. Het resultaat is een ware aromatische
explosie en een zeer homogeen wijnassortiment. Het AOC gebied Savennières is nog geen 130 hectare groot en kent een wettelijk opgelegde maximale opbrengst van 50 hl/ha. De ‘Clos du Papillon’ ontleent zijn naam aan de vlinder (papillon) vorm van de 10 ha grote wijngaard boven het dorp Savennières. Het Baumard deel van de Clos du Papillon ligt in de oostelijke ‘vleugel’ van de vlinder, met een ideale ligging naar het zuiden. De bodem bestaat uit een mengsel van hier en daar gespleten en verweerde, glanzende beige, grijze of zelfs paarsachtige leisteen, en zandsteen, soms paarsig, soms groenig door het hoge veldspaat gehalte.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Loire |
Appellatie | Savennières |
Wijnhuis | Domaine des Baumard |
Druif | Chenin Blanc |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Schroefdop |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 93 |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Droog, Krachtig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Met vrienden |
Parker
The Wine Advocate
RP 92+
Reviewed by:
Yohan Castaing
Release Price:
NA
Drink Date:
2023 - 2030
The 2019 Savennieres Clos du Papillon exhales a shy and closed bouquet with aromas of lemon, spring flowers and ripe orchard fruits. Medium to full-bodied, rich and satiny, it has a delicate core of fruit with a phenolic, slightly bitter aftertaste. It can be drinking anytime over the next decade. Bottled with a screw-cap closure.
The Domaine Baumard, deeply rooted in the dark schist soils of Anjou Noir since 1634, has long been under the meticulous stewardship of the Baumard lineage. Jean Baumard initiated the modern chapter of this enduring estate. His tenure was marked by significant expansions, notably into the distinguished appellations of Quarts de Chaume and Savennières, and by the adoption of viticultural practices that, for the 1950s, were remarkably progressive—such as high-density planting and early forms of disease management, predating the sustainable viticulture movement. Jean Baumard’s innovative spirit also led to the early adoption of screw caps, a radical departure from the normative bottling practices of his era, signaling a commitment to wine preservation and quality consistency. Since the 1990s, the estate’s oversight has passed to Jean’s son, Florent, who has continued building upon his father’s innovative and sustainable vineyard management ethos. Florent’s commitment is evident through his advocacy of VHL (Vignes Hautes et Larges) viticulture, which promotes heightened and widely spaced vines to optimize leaf canopy exposure. Concurrently, he has initiated a gradual shift from chemical products to more natural soil cultivation methods, ensuring the estate’s fidelity to sustainable practices remains as steadfast as its heritage. In the winery, Florent uses gentle extraction and presses with whole bunches. The result is creamy, phenolic wines that can age very well.
Published: Jan 04, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
Domaine des Baumard
Savennières Clos du Papillon 2020 | $65
This powerful white shows real presence and substance, with a halo of smoke, saline and grilled herbs overlaying a core of crisp fruit -- apple, melon and quince -- all held upright by a steely beam of acidity. Fresh-cut chive and grilled oregano add to the savory complexity on the finish, which stretches way out with hints of salted caramel and verbena. Still tight, this needs time. Best from 2026 through 2035. 200 cases imported.
Published on October 31, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
93
Drinking Window
2020 - 2038
From: Loire Chenin Blanc: Underrated No More (Jul 2020)
Light golden. High toned and bright, with a pretty complex nose of honeysuckle, tangerine, citrus blossom, and rosewater. The palate is full-bodied, with dense, ripe orchard and citrus fruit, notes of sea spray, salt and white pepper, leading to a finish laced with crushed shell and talc. Powerful and delightful.
- By Jason Wilson on January 2020
Evelyne de Pontbriand took over her venerable family estate—known historically as the Château des Vaults but now known as Domaine du Closel—in 2001 in a career change from teaching French literature. Domaine du Closel has always been run by women. Evelyne inherited the estate from her mother, Michèle de Jesse, who in turn inherited the estate from her aunt, Madame du Closel. Evelyne eventually became president of the Savennières AOC. Clos du Papillon, her top site, is one of the three most celebrated coulées in Savennières, along with La Roche Aux Moines and La Coulée de Serrant. Times have been tough lately with devastating frosts. “In 2017, I lost almost all of my vines in one night,” she says, adding that Domaine du Closel only made 1,700 bottles of Savennières that year. Things righted themselves with a very promising 2018 vintage.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
95
Medailles, onderscheidingen, eervolle vermeldingen: 95 punten Wine Enthousiast, 91 punten Wine Spectator
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Baumard ligt in het hart van de Anjou, in de stad Rochefort-sur-Loire, iets ten zuiden van Savennières. Het domein is al sinds 1634 familiebezit. Waar Jean Baumard het ontwikkelde in de vijftiger jaren, heeft zijn zoon Florent ervoor gezorgd dat het tegenwoordig beschouwd wordt als een van de beste wijnproducenten in de Loirevallei. Florent wordt door vele toonaangevende wijnmagazines gezien als enig in zijn soort.
Hij maakt verschillende cuvées van Savennières, de grote droge chenin blanc, naast zeer mooie Coteaux de Layon. Het domein werkt biologisch, zonder certificering. Florent Baumard vindt dat menselijke interventie in zowel wijngaard als wijnkelder mogelijk moet blijven. Zijn Quarts de Chaume is een echte icoon in de internationale wijnwereld; deze wijngaard is recent verheven tot de status van grand cru!