2019 Weingut Schätzel Nierstein Hipping Riesling Grosses Gewächs

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Rheinhessen (Appellatie) |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (11.5%) |
Drink venster | 2021 - 2037 |
Lage voorraad
Nog maar 2 over
Omschrijving
Pas in 2008 nam Kai het verwaarloosde wijndomein van zijn ouders over. Volledig autodidactisch stortte hij zich op het wijn maken. En niet zonder resultaat. Inmiddels VDP lid, de grootste stijger ooit in de Gault Millau én alle wijnen zijn al verkocht voordat ze gemaakt zijn. Kai werkt volledig biodynamisch waardoor de opbrengst in volume weliswaar is gekrompen, maar de druiven zóveel meer concentratie, smaak en body hebben gekregen. Alle druiven worden met de voet/ rubberen laarzen gestampt en schilinweking is standaard. Spontane vergisting geschied op natuurlijke manier (eigen gisten) en de wijnen worden opgevoed in grote oude foeders. Bevriend met Keller en Egon Müller en behept met de beroemde Roter Hang in Rheinhessen en natuurlijk de Kabinett stijl wijnen. Hij maakt GG wijnen met 10% alcohol, echter dat is niet toegestaan dus zijn ze rond de 11-11,5%. Zijn Kabinett kan 5% alcohol hebben, maar ook dat is niet toegestaan dus hebben ze rond de 7-7,5% alcohol. Deze wijnen hebben tijd nodig en hebben een geweldig bewaarpotentieel.
Fuchs is een kleine wijngaard in de Große Lage Hipping. Het enige verschil is dat Kai Schätzel hier geen droge Riesling bottelt, maar een natuurlijke. De ijzerrijke kleilei op de Roter Hang zorgt meestal voor wilde, speelse Rielsing-types.De hele druiven worden met de voeten geplet en ondergaan vervolgens een week maceratie onder droogijs. De wijn wordt vervolgens spontaan gefermenteerd in vaten en er wordt gedurende het hele proces geen zwavel toegevoegd.
De Fuchs Riesling is Licht troebel citroengeel met delicate oranje reflecties. De neus is levendig met typische riesling reductie en gist. Het wordt ondersteund door een fijne kruidigheid. Kervel, citroenmelisse en salie zorgen voor een bijzondere Riesling. Acaciabloesem, madeliefjes en kamille maken het bloemig en vrouwelijk. Witte peper en korianderzaadjes zorgen voor een briesje van het kruidenrek. Verse gember, een beetje citroengras en kaffir limoenblaadjes zorgen voor een trip naar het Verre Oosten. Gehemelte In de mond, slank en strak met een goede afdronk. Koel, sappig en pittig. Fuchs heeft echte grip en extract in de mond. Ook de nootachtige aroma's in de afdronk zijn zeer plezierig.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Duitsland |
Regio | Rheinhessen |
Appellatie | Rheinhessen (Appellatie) |
Wijnhuis | Weingut Schätzel |
Druif | Riesling |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2021 |
Drinken tot | 2037 |
Alcohol % | 11.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Complex, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
Rating
(91 - 92)
Release Price
NA
Drink Date
2020 - 2030
Reviewed by
Stephan Reinhardt
Issue Date
13th Aug 2020
Source
August 2020 Week 2, The Wine Advocate
Sourced from his best and oldest plot of Gewann in the Niersteiner Hipping, the 2018 Riesling Fuchs is marketed as Rhenian Landwein (read: natural wine) since it underwent malolactic fermentation and was thus kept on the lees for longer than the GG. The wine opens with an intense and elegant bouquet of ripe fruits, without any notes of sulfur or oxidation. Delicate and with a fine mineral grip and playful salinity, this is a bone-dry, vital, finessed and elegant Hipping or, shall I say, natural wine? 11.5% alcohol. To be released in September this year. Tasted as an unsulfured sample in May 2020.
Kai Schätzel sent me a pretty range of wines from the recent three vintages to taste. As always, I was quite impressed by the grand crus made between 2017 and 2019, which show clear, bright and fresh fruit and a robust, sustainable structure that guarantees good aging potential. However, I am less convinced about most of the wines below the top level. Schätzel is one of the leading producers who believe in an early harvest about 100 days after the flowering. However, several wines taste green and sour, lack extract and complexity, finish abruptly and charmless and don't make much impression. I would not consider them as "fine wines." They might be pleasant after a long working day and in a relaxed atmosphere, like in the pop-up "Spritzeria" wine bar at the domain, but they are far from exciting. Schätzel and I have tried to find an appointment to discuss his philosophy and to taste back into his history. As readers know, I have always been a supporter of this forward guy yet I am a bit more reserved today about his concept to which I will introduce you after my next visit here. For now, please take my notes and make your own impressions.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Pas in 2008 nam Kai het verwaarloosde wijndomein van zijn ouders over. Volledig autodidactisch stortte hij zich op het wijn maken. En niet zonder resultaat. Inmiddels VDP lid, de grootste stijger ooit in de Gault Millau én alle wijnen zijn al verkocht voordat ze gemaakt zijn. Kai werkt volledig biodynamisch waardoor de opbrengst in volume weliswaar is gekrompen, maar de druiven zóveel meer concentratie, smaak en body hebben gekregen.... Alle druiven worden met de voet/ rubberen laarzen gestampt en schilinweking is standaard. Spontane vergisting geschied op natuurlijke manier (eigen gisten) en de wijnen worden opgevoed in grote oude foeders. Bevriend met Keller en Egon Müller en behept met de beroemde Roter Hang in Rheinhessen en natuurlijk de Kabinett stijl wijnen. Hij maakt GG wijnen met 10% alcohol, echter dat is niet toegestaan dus zijn ze 11,5%. Zijn Kabinett kan 5% alcohol hebben, maar ook dat is niet toegestaan dus hebben ze 7,5% alcohol. Deze wijnen hebben tijd nodig en hebben een geweldig bewaarpotentieel.
Pas in 2008 nam Kai het verwaarloosde wijndomein van zijn ouders over. Volledig autodidactisch stortte hij zich op het wijn maken. En niet zonder resultaat. Inmiddels VDP lid, de grootste stijger ooit in de Gault Millau én alle wijnen zijn al verkocht voordat ze gemaakt zijn. Kai werkt volledig biodynamisch waardoor de opbrengst in volume weliswaar is gekrompen, maar de druiven zóveel meer concentratie, smaak en body hebben gekregen. Alle druiven worden met de voet/ rubberen laarzen gestampt en schilinweking is standaard. Spontane vergisting geschied op natuurlijke manier (eigen gisten) en de wijnen worden opgevoed in grote oude foeders. Bevriend met Keller en Egon Müller en behept met de beroemde Roter Hang in Rheinhessen en natuurlijk de Kabinett stijl wijnen. Hij maakt GG wijnen met 10% alcohol, echter dat is niet toegestaan dus zijn ze rond de 11-11,5%. Zijn Kabinett kan 5% alcohol hebben, maar ook dat is niet toegestaan dus hebben ze rond de 7-7,5% alcohol. Deze wijnen hebben tijd nodig en hebben een geweldig bewaarpotentieel.
Fuchs is een kleine wijngaard in de Große Lage Hipping. Het enige verschil is dat Kai Schätzel hier geen droge Riesling bottelt, maar een natuurlijke. De ijzerrijke kleilei op de Roter Hang zorgt meestal voor wilde, speelse Rielsing-types.De hele druiven worden met de voeten geplet en ondergaan vervolgens een week maceratie onder droogijs. De wijn wordt vervolgens spontaan gefermenteerd in vaten en er wordt gedurende het hele proces geen zwavel toegevoegd.
De Fuchs Riesling is Licht troebel citroengeel met delicate oranje reflecties. De neus is levendig met typische riesling reductie en gist. Het wordt ondersteund door een fijne kruidigheid. Kervel, citroenmelisse en salie zorgen voor een bijzondere Riesling. Acaciabloesem, madeliefjes en kamille maken het bloemig en vrouwelijk. Witte peper en korianderzaadjes zorgen voor een briesje van het kruidenrek. Verse gember, een beetje citroengras en kaffir limoenblaadjes zorgen voor een trip naar het Verre Oosten. Gehemelte In de mond, slank en strak met een goede afdronk. Koel, sappig en pittig. Fuchs heeft echte grip en extract in de mond. Ook de nootachtige aroma's in de afdronk zijn zeer plezierig.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Duitsland |
Regio | Rheinhessen |
Appellatie | Rheinhessen (Appellatie) |
Wijnhuis | Weingut Schätzel |
Druif | Riesling |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2021 |
Drinken tot | 2037 |
Alcohol % | 11.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Complex, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
Rating
(91 - 92)
Release Price
NA
Drink Date
2020 - 2030
Reviewed by
Stephan Reinhardt
Issue Date
13th Aug 2020
Source
August 2020 Week 2, The Wine Advocate
Sourced from his best and oldest plot of Gewann in the Niersteiner Hipping, the 2018 Riesling Fuchs is marketed as Rhenian Landwein (read: natural wine) since it underwent malolactic fermentation and was thus kept on the lees for longer than the GG. The wine opens with an intense and elegant bouquet of ripe fruits, without any notes of sulfur or oxidation. Delicate and with a fine mineral grip and playful salinity, this is a bone-dry, vital, finessed and elegant Hipping or, shall I say, natural wine? 11.5% alcohol. To be released in September this year. Tasted as an unsulfured sample in May 2020.
Kai Schätzel sent me a pretty range of wines from the recent three vintages to taste. As always, I was quite impressed by the grand crus made between 2017 and 2019, which show clear, bright and fresh fruit and a robust, sustainable structure that guarantees good aging potential. However, I am less convinced about most of the wines below the top level. Schätzel is one of the leading producers who believe in an early harvest about 100 days after the flowering. However, several wines taste green and sour, lack extract and complexity, finish abruptly and charmless and don't make much impression. I would not consider them as "fine wines." They might be pleasant after a long working day and in a relaxed atmosphere, like in the pop-up "Spritzeria" wine bar at the domain, but they are far from exciting. Schätzel and I have tried to find an appointment to discuss his philosophy and to taste back into his history. As readers know, I have always been a supporter of this forward guy yet I am a bit more reserved today about his concept to which I will introduce you after my next visit here. For now, please take my notes and make your own impressions.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Pas in 2008 nam Kai het verwaarloosde wijndomein van zijn ouders over. Volledig autodidactisch stortte hij zich op het wijn maken. En niet zonder resultaat. Inmiddels VDP lid, de grootste stijger ooit in de Gault Millau én alle wijnen zijn al verkocht voordat ze gemaakt zijn. Kai werkt volledig biodynamisch waardoor de opbrengst in volume weliswaar is gekrompen, maar de druiven zóveel meer concentratie, smaak en body hebben gekregen.... Alle druiven worden met de voet/ rubberen laarzen gestampt en schilinweking is standaard. Spontane vergisting geschied op natuurlijke manier (eigen gisten) en de wijnen worden opgevoed in grote oude foeders. Bevriend met Keller en Egon Müller en behept met de beroemde Roter Hang in Rheinhessen en natuurlijk de Kabinett stijl wijnen. Hij maakt GG wijnen met 10% alcohol, echter dat is niet toegestaan dus zijn ze 11,5%. Zijn Kabinett kan 5% alcohol hebben, maar ook dat is niet toegestaan dus hebben ze 7,5% alcohol. Deze wijnen hebben tijd nodig en hebben een geweldig bewaarpotentieel.